Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 851
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 870
Жалко, че само за медийна личност го бива този директор. 119то отдавна не е това, което беше, прогресивно си запада. В района, 105то лека полека го настига, вероятно с новия си амбициран директор, бивш на СМГ, ще го мине.

# 871
Не, просто лошият правопис няма да събори къщата над гладата ти, докато, ако не си си сметнал правилно колоните на къщата, има много голяма вероятност това да се случи. В това е основно разликата.
Няма всички да строят къщи все пак.🙂 От лош правопис понякога се допускат доста сериозни грешки, както и стават недоразумения.
Пак проверих. В учебния план в новото училище на дъщеря ми фигурират по 3 часа седмично математика за осми клас. Това е в професионална паралелка, по мое мнение не е математически ориентирана. Не мисля, че е нужно да има и четвърти час в случая.
Шмърциплянку, човек може да си е сметнал всичко точно, но една правописна грешка все пак да събори къщата. На мнението на dolce miele съм по отношение на часовете в гимназиален етап - нека да се увеличат там, където е необходимо. За хуманитарен профил обаче смятам, че е необходимо на базово ниво математиката, или поне да е с някаква практическа насоченост.
+1. Като нека под базово ниво да не се разбира да могат да сметнат 2+2 или 10+10. Нека учат достатъчно математика в прогимназиален етап, за да имат основи и нека да могат да разберат дали искат да задълбават още повече и в гимназиален етап.

# 872
Наистина в провинцията е друга Вселена. Дете с бал 119 ще учи СХН, а друго със 140 ще учи немски в тукашната Езикова. Съответно моето не искаше да се напъва за НВО, но и аз не му дадох зор. Прецених, че няма да я водя тази битка. Бал има за навсякъде в нашия град.

При вас СХН в МГ се влиза с мин.бал 390т.
Има подобна специалност и в профи гимназия и там се влиза със стотина точки.
Та зависи какво е училището - добро или елитно. Wink
Съществена разлика...кжято Ви убягва може би.

Може би бъркате града. В нашето МГ вече няма паралелка СХН. СХН има в едно елитно за града СУ, където е този бал 119 на второ класиране. Има СХН и в Езиковата. Там минималния бал на второ класиране е 126.

При НАС..нас исках да напиша. Недоскив съм нещо...сори...

# 873
Аз не съм чула писатели, литератори, историци да натискат да се увеличават часовете по български и история. Но затова пък математици постоянно обясняват, че без математиката човек не може да се оправи в тоя живот. След като е така, оставате неоправните да се блъскат в техния несъвършен свят с ресурсите, с които разполагат. Те доброволно са решили, че искат да не просперират.
Да, в прогимназията трябва да има повече часове, това ти е основата за елементарни сметки и да се справяш на битово ниво. После е абсолютно ненужно.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 14:10 от Аmanda

# 874
dolce miele, толкова са извън математическите паралелки. И са малко, повярвай ми, спрямо обема материал, който се залага. Просто няма време за решаване на задачи. Нека след като се профилират от осми клас и математиката да е според профила - базова с 3-4 часа седмично и допълнителна - ИУЧ / разширена подготовка за професиите и профилите, които имат нужда от такава.
История 4 часа в 10 клас също е твърде много, ако не става въпрос за паралелка "Хуманитарни науки". За втори чужд език + 1 час още (3 часа седмично), за да се говори наистина за постигане на ниво А2 в края на 12 клас.

# 875
Мama Ru, някои споменаха, че часовете по математика при тях са 2 часа седмично. Затова уточних, че при дъщеря ми ще са 3, а не 2. История 4 часа седмично също не видях.

# 876
Проблемът не е в броя часове, а в съдържанието. До 10. клас всички учат едно и също в ООП без това да им е необходимо за последващите профили/професии в 11. и 12. клас. Ако още от осми клас се направи разслоение между различните потребности ще спре и постоянното негодувание. Така или иначе третото ДЗИ е по избор и щом си го направил ще си намерил начин как да наваксаш ако някакъв материал ти липсва или е бил изключен от програмата ти.

# 877
Да, съдържанието е важно, не броят.

# 878
Мama Ru, някои споменаха, че часовете по математика при тях са 2 часа седмично. Затова уточних, че при дъщеря ми ще са 3, а не 2. История 4 часа седмично също не видях.
В ЕГ може би има разлика, но в СУ с РИЧЕ или ПГ са по толкова - 3 часа математика, 4 часа история са в 10 клас.

# 879
Записването днес е до 18.00ч. Това значи ли, че утре още сутринта ще има обявени свободни места за 3 класиране? Не виждам никъде срок за обявяване. Така или иначе трябва да се пуснат местата, за да знаят хората дали да си теглят документите в рамките на работния ден.

# 880
А защо е нужно 4 часа История в 10 клас във всички училища? Да не говорим за професионалните. За мен пък това е много. Та всеки с претенциите си.

# 881
Няма ли най-после българина да не се стреми да е пенкелер! Къщи да строи, колони, плочки и латекс да смята, печката да я разглоби да я оправи, двигателя на колата и водопровода вкъщи. Ама, че името не може да си напише и да върже 2 изречения със смисъл, няма проблем, нали си сменя гучите сам!
Нали за това хората са различни, с различни интереси и разлини професии, добри в своята си сфера. Къщите да ги проектират архитекти, проектанти и т.н.,.латекс, шпакловка и цимент да го смятат майсторитите, добрите оратори да се развиват в професии, които изискват дар слово, хората с афинитет към природните науки, в последствие медици, спасяващи животи.
Ние пак върви към уеднаквяване на хората и всеки трябва да знае и може всичко, защото "така трябва".
Пример ще дам реален. Блестящ български хирург, най-вероятно ползван и от тук пишещи. От старото поколение с невероятна кариера. Всеки път като дойде сметката в ресторанта, маха с ръка и казва: "Аааа, аз с цифрите не се спогаждам, да я смята друг.!"
За плочките в банята няма да коментирам.
Защо не може всяко дете да развива това, в което е добро и го влече, а ги пъхаме в калъпи и накрая се отвръщават от училището!

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 14:05 от loliy

# 882
  • Куциндрел
Едно време и аз имах 2-3 часа макс седмично математика в гимназията, което не ме спря после да кандидатствам с нея в ТУ. Но аз си я обичам и нямах особени проблеми. Имах и 2 часа втори език френски, бях го понаучила на прилично ниво, защото ми харесваше. Стига някой да го влече нещо, малкото часове не могат да го спрат.
То аз харесвах всички предмети без БЕЛ и философия. Сега се чудя за какво ми е тази цялата информация? Единственото й приложение е да обяснявам на детето уроците.

# 883
Часовете по математика в 11 и 12 клас СА 2 часа на седмица. Точно в периода, когато се учат специални предмети и им требват допълнителни знания - 2 часа, ако щеш....
История 4 часа (или 3.5) има в 10 клас.

# 884
  • Пловдив
Математика ООП в 8 клас навсякъде е 3 часа седмично, както и историята в 10 клас - 3,5 часа.

Общи условия

Активация на акаунт