Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 285
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 375
Интересно наблюдение - в Джон Атанасов за приложно и системно програмиране баловете са паднали значително спрамо 2класиране на 2024, а в ТУЕС по-малко, но пак са паднали и по-конкретно в двете специалности, в които добавиха руски език (не искам да започваме отново темата за РЕ). Дали е спаднал интересът към програмирането като цяло или е временно явление? Ще видим догодина с дребното чавенце Simple Smile
Подозирам обаче, че на фона на успехите на Вазова и Багряна с анимация и графика, ще видим догодина  да се появят такива паралелки и на други места.

vania_svet и Ариана, предполагам, че сте хванали точно от тези места и вие Simple Smile няма лошо Simple Smile Честито на прекласираните по горно желание!

# 376
  • София
Благодаря, щерката сега ще я записваме в 31во, профил математика, ще видя ще има ли часове иуч, фуч, колко ще се събере математика.
Като има обявен такъв профил има ли задължение училището за такива часове  или може да остане с часовете ООП?

# 377
Разглеждах програмата на Ломоносов и имат точно толкова часове седмично. Не се ли коментираше, че в ПГ часовете по математика са по- малко?

# 378
Добро утро, група! Как стоят нещата с трето класиране? Ако дете не се запише за второ класиране и иска да участва в трето, обявяват ли се свободни места някъде или кандидатстваш на ''сляпо" и губиш мястото си от 2-ро класиране. Благодаря предварително!

# 379
  • София
Благодаря, щерката сега ще я записваме в 31во, профил математика, ще видя ще има ли часове иуч, фуч, колко ще се събере математика.
Като има обявен такъв профил има ли задължение училището за такива часове  или може да остане с часовете ООП?
Разпределението на часовете по ИУЧ се решава на ПС.
Давам пример с 73.СУ, в което работя.
В 8. клас за чуждоезиковите паралелки и паралелката с История и География се дава по 1 час ИУЧ по математика.
За паралелката с Математика и Физика, които по учебен план нямат часове за ИУЧ, се дават два часа ФУЧ, т.е. учениците от тази паралелка ще изучават 5 часа седмично математика.

# 380
След като приключи записването след 2ро класиране, обявяват свободните места и за 3то класиране се редят само тези училища.

# 381
Обявяват се свободните места. Ако ке те класират в пожеланата паралелка няма гаранция, че на 4то ще можеш да влезеш в предишната паралелка, в която си бил класиран.

Tenynd, навсякъде часовете за ООП са еднакви. След това различните училища имат различни ИУЧ в това число и ПГ.

# 382
Интересно наблюдение - в Джон Атанасов за приложно и системно програмиране баловете са паднали значително спрамо 2класиране на 2024, а в ТУЕС по-малко, но пак са паднали и по-конкретно в двете специалности, в които добавиха руски език (не искам да започваме отново темата за РЕ). Дали е спаднал интересът към програмирането като цяло или е временно явление? Ще видим догодина с дребното чавенце Simple Smile
Подозирам обаче, че на фона на успехите на Вазова и Багряна с анимация и графика, ще видим догодина  да се появят такива паралелки и на други места.

vania_svet и Ариана, предполагам, че сте хванали точно от тези места и вие Simple Smile няма лошо Simple Smile Честито на прекласираните по горно желание!

Не считам, че има намалял интерес. Оценките по МАТ са по-ниски тази година, а в тези училища тя се утроява. С бал над този на сина ми по МАТ тази година са 400 деца спрямо миналата година, въпреки многото 100 точки. Това са достатъчно деца за 3-4 гимназии. Тези със 100т определено са по-насочени към СМГ, НПМГ и ПЧМГ. ТУЕС не толкова, защото не е математическо. Ако видите бала на новата паралелка, програмиране на изкуствен интелект /където е основно математика и статискика/ ще видите къде са математиците 🙃.
Джон Атанасов не дава толкова добри резултати след 10 и 12 клас. Там програмиранията може би са ок, но компромис спрямо ТУЕС, който се е доказал с времето. Попов, Ломоносов и т. н. са на доста по-ниско ниво. Багряна и Вазова са странни феномени. Поне ще са в добра среда с тези високи балове.

Ако видите броя паралелки свързани с ИТ ще видите, че няма отлив.

# 383
Ох и ние не сме се мръднали ...след като 100 пъти питах и потвърждавах списъка с желанията , и след като най -накрая бе приет в 35. с НЕ/РЕ и моят синковец реши да отвори сайта на училището и да го разгледаме по обстойно..
За мен беше тотален шок да видя , че за 24/25 година в това училище , са задължителни профили Биология и Химия , и по избор за 3 и 4-ти вече се избира език , мат и т.н.
Естествено, онова гракна ,че той Биология и Химия не иска да учи ..и аз му казах,че ще пробваме да се вдигне на по-предно желание , след като има вероятност , след 3-4 години пак да са такива профилите ...
Някой ако може да каже , дали паралелката с Чуждоезиков профил НЕ/РЕ ,също като другите хуманитарни , няма да има избор за 1-ви и 2-ри профил и ще се учи Биология /Химия ..или да питам в училището , или това Божа работа , каквито учители има , такива профили ще предложат.
Та така с нашите драми - кьорав карти не играе дето викат хората . Blush
Скапа ми се настроението , и май ще рискуваме за 3 и 4 -то класиране , а пък каквото такова ..надявам се да изкара късмет детето.
Всъщност при нас се получи точно тази тъпотия - да е приет на по-горно желание, подминавайки  специалности , които сега иска , и можеше да бъде приет още на 1-во желание ....ама и аз съм за бой ...то немския , та немския ..и накрая ..
Според мен профилите са биология и химия, само ако е в паралелката с природни науки, мисля, че имаше такава. В другите няма никаква логика да те карат да записваш профили, които изначално не си си избрал. Би било абсурдно.

# 384
Ох и ние не сме се мръднали ...след като 100 пъти питах и потвърждавах списъка с желанията , и след като най -накрая бе приет в 35. с НЕ/РЕ и моят синковец реши да отвори сайта на училището и да го разгледаме по обстойно..
За мен беше тотален шок да видя , че за 24/25 година в това училище , са задължителни профили Биология и Химия , и по избор за 3 и 4-ти вече се избира език , мат и т.н.
Естествено, онова гракна ,че той Биология и Химия не иска да учи ..и аз му казах,че ще пробваме да се вдигне на по-предно желание , след като има вероятност , след 3-4 години пак да са такива профилите ...
Някой ако може да каже , дали паралелката с Чуждоезиков профил НЕ/РЕ ,също като другите хуманитарни , няма да има избор за 1-ви и 2-ри профил и ще се учи Биология /Химия ..или да питам в училището , или това Божа работа , каквито учители има , такива профили ще предложат.
Скапа ми се настроението , и май ще рискуваме за 3 и 4 -то класиране , а пък каквото такова ..надявам се да изкара късмет детето.
Всъщност при нас се получи точно тази тъпотия - да е приет на по-горно желание, подминавайки  специалности , които сега иска , и можеше да бъде приет още на 1-во желание ....ама и аз съм за бой ...то немския , та немския ..и накрая ..

Нас не ни притесняват биологията и химията, но ме притеснява, че паралелкатата е без квоти и %-но момичетата са с по-висок бал от момчета и се очартава момичешка паралелка. За 32-ро става на въпрос и затова се чудя, дали да играем на трето или да подам молба за смяна на профила. От сайта на у-щето видях, че миналата година след 4-то красиране е имало красиране на деца със смяна на профила.

# 385

Нас не ни притесняват биологията и химията, но ме притеснява, че паралелкатата е без квоти и %-но момичетата са с по-висок бал от момчета и се очартава момичешка паралелка. За 32-ро става на въпрос и затова се чудя, дали да играем на трето или да подам молба за смяна на профила. От сайта на у-щето видях, че миналата година след 4-то красиране е имало красиране на деца със смяна на профила.

И мен това ме притеснява...като се записвахме в НФСГ ни казаха, че предни години в паралелката с френски е имало по 2-4-6 момчета. Много неприятно като е без квоти. А в НТБГ, където е с квоти, сина не си хареса нито една паралелка...Чудех се дали като приключи записването след 2ро класиране, ще ми кажат по телефона колко момчета са в паралелката Thinking

# 386
А как става това с молбата за промяна на профила? Има ли такава възможност по наредба или си е решение на училището дали да позволява това?
Разглеждайки сайтовете на училищата в някои видях, че го има като опция, но в други - не или поне не е побликувано.

# 387
Аз пък, не мога да повярвам, че ви интересува съотношение момчета/момичета, а не самия профил на паралелката. Значи бихте сменили специалността, само ако там са повече момчета... Ами защо не писахте по-момчешко насочени паралелки тогава!?

Естествено, че ще ви кажат колко момчета има записани в дадена паралелка. То нали това е и в техен интерес да останете в училището, а не после пак да пускат да си запълват местата. Съмнявам се, че с Природни науки няма да има момчета.
Отделно, смяна на профил правят в някои училища, само ако има останало свободно място в някоя паралелка. Да не мислите, че слагат надпланово или сменят други деца. Няма как да се случи това.

# 388
А как става това с молбата за промяна на профила? Има ли такава възможност по наредба или си е решение на училището дали да позволява това?
Разглеждайки сайтовете на училищата в някои видях, че го има като опция, но в други - не или поне не е побликувано.

По реда на наредба 10 за организацията на учебния процес става. Вижте и в сайта на вашето РУО  - там се обявяват свободните места, освободили се по време на учебната година.
В нашата гимназия виждам няколко бройки от различни паралелки че са се освободили март месец, април също...
Може да се кандидатства за преместване в друга паралелка, но се държат някакви приравнителни изпити доколкото разбрах, все пак да се уеднакви материала който е взет...

# 389
Аз пък, не мога да повярвам, че ви интересува съотношение момчета/момичета, а не самия профил на паралелката. Значи бихте сменили специалността, само ако там са повече момчета... Ами защо не писахте по-момчешко насочени паралелки тогава!?

Естествено, че ще ви кажат колко момчета има записани в дадена паралелка. То нали това е и в техен интерес да останете в училището, а не после пак да пускат да си запълват местата. Съмнявам се, че с Природни науки няма да има момчета.
Отделно, смяна на профил правят в някои училища, само ако има останало свободно място в някоя паралелка. Да не мислите, че слагат надпланово или сменят други деца. Няма как да се случи това.

Разбира се, че ме интересува! Трябва да има баланс, не е нормално да има 2 момчета на 24 момичета или обратното. Какво е това? Терариум?
Има 2 специалности с АЕ/ИЕ едната е профил ЧЕ, другата е ПН. Тази с ЧЕ има квоти, в другата - не. Попитах защо е така? Отговор: Защото така сме решили.?!?!?1
Да опитах да кандидатстваме за ЧЕ, само 7т ни деляха, но уви - не мръднаха.
Затова молба за смяна профила

Общи условия

Активация на акаунт