Седмокласна Изпитна 28.07 - 03.08 Трето класиране!

• 39 455
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
  • София
С риск да засегна пак някого, но без това да е целта, в нашия случай става въпрос за национална гимназия, а не за училище в краен квартал. Не че има значение, защото даскалъкът би следвало да е призвание и в Долно Нанагорнище, но пък в училища с подбор на ученици се очаква и подбор на учители сякаш...

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 21:15 от Jackobiana

# 496
Моят имаше три шестици по физика на изпитване, писала му 3 двойки, че три пъти не разбрал, че има домашно.. та 4.
За Олимп знаят. Знаят какво е титан, бог и герой..
Е как три двойки?! За 3 забележки "без домашно" може да му пише една двойка... какво е това чудо?!
Дъщеря ми във втори клас отсъства седмица по болест. Отива в първия ден на занималня и учителката започва от най-старото домашно. Детето ми е със затруднения и работи малко по -бавно. Стигат до последното домашно за деня и става време за обедната почивка на всички. След обед влиза в часове и ... получи двойка за без домашно, онова последното, за което не стигнало времето.

# 497
Ха,  в първи клас дойде двойка по музика. Учителката обясни, че било пети час и като пуснала музика, детето заспало на чина. Аз й викам, ама не можете ли да ми пишете, да ляга по-рано...
После се оказа, че друго дете било заспало.

Все си мисля, че човек, за да стане учител, трябва да има в него поне малко човрчност. Как си вършиш работата, ако мразиш децата?

# 498
Току що се появи "записан". Даже си го снимах, да не изчезне.

# 499
Чета ви и ми става мъчно за децата, които губят интерес към даден предмет или към ученето изобщо заради някой кофти учител... Учителят по физика на сина ми, които е малко темерут, с особен характер, много им се кара и им вика - и в същото време го пита в края на годината дали му трябва 6 по физика за годината заради кандидатстването, ако трябва да го изпита още веднъж, за да си повиши оценката (беше за 5).

# 500
Току що се появи "записан". Даже си го снимах, да не изчезне.
И аз така  направих Joy

# 501
  • София
Добре де, а няма ли някакъв показател, който да "измери" колко паралелки с руски остават свободни? Ама то пък в "елита" руския си е компромисен за много деца/ родители явно... Идеята е да се види, че търсенето не е толкова голямо, колкото предлагането и да спрат да обвързват желан език с руския. Или да го обвържат, за който желае. Аз питах я едно училище, където бяха написали, че втория език е английски/ руски. Т.е. приемат тв там, искаш английски, но желаещите да повече за руски и бам учиш руски. Ама те са си го обявили, ама не много точно и конкретно, но...може пък това да е идеята. Не знаех, че в толкова училища го предлагат руския...позицията ми става по- крайна, но...това е положението.

И моята позиция е крайна. Тези, които искат и харесват руския нека учат.

Нека има няколко такива училища, където го прадлагат. Има смисъл с туризъм или някоя друга професия, но до там. Придвид обстоятелствата този език почти няма никаква перспектива - нещата само и само ще се влошават.

На мястото на руския може много полезни предмети да сложат, които очевидно са много по-търсени и да оставят по-малко паралелки с руски, за тези които изрично искат да учат руски. Аз съм убеден, че 70-80% от децата и/или родителите в записаните паралелки не искат / не виждат смисъл от втори език руски и с две ръце ще са ЗА ако на мястото на тези часове се сложат МАТ, БЕЛ, природни науки, КМИТ и т.н.

Мнението ми е, че руския се предлага много, защото има много учители и предполагам те няма как да се преквалифицират. Като втори език - английски, испански, френски, немски имат смисъл. Това да научиш някой от тях до А2 е ОК, все пак може да се ползва разговорно. Особено ако английски / френски ти е много силен първи, може много речник да се взаимства и поддържа за езици като испански / италиански / френски. От друга страна такъв втори език може лесно със школа от А2 да се надгради до В1.

# 502
Ха,  в първи клас дойде двойка по музика. Учителката обясни, че било пети час и като пуснала музика, детето заспало на чина. Аз й викам, ама не можете ли да ми пишете, да ляга по-рано...
После се оказа, че друго дете било заспало.

Все си мисля, че човек, за да стане учител, трябва да има в него поне малко човрчност. Как си вършиш работата, ако мразиш децата?
Боже мили, кое е това училище? Като си помисля как съм се оплаквала от нашите учители, Ами те са светци в сравнение с вашите. Само един има за бой, но все пак само един от всичките. А даже и той написа само шестици в седми клас

# 503
  • Куциндрел
Шестици има само по математика, рисуване и физическо. Толкова, но и не се старае достатъчно по останалите. При добрите преподаватели има петици, по другите предмети с колкото в успял да ги излъже. Ще го видим в новото училище как ще е.

# 504
Нали в гимназиален етап има гражданско образование В девети клас учат етика и право . В първия срок по етика си има също уроци точно на тема добродетели . Поне така беше . В начален етап в час на класа също имат такива теми . По литература и история  както се спомена придобиват обща култура за религии. И сега ще въвеждат . Става едно преповтаряне ум да ти зайде. По десет часа на ден още малко ще ги държат в училище

# 505
  • София
За IT и всякакви инженерни и технически науки, че и медицина и др., след английски са полезни според мен немски, руски и китайски. Повечето руснаци и китайци говорят английски, за разлика от германците мисля, но все пак има източници на информация, които не са преведени на английски. Ако щете и форуми, групи. Така че са плюс тези езици. Французи (колкото и да ги харесвам), италианци, испанци и т.н. не мисля, че са кой знае какви новатори в някоя сфера. Е, може би японците изпускам.
За НТБГ не мисля, че езикът е причината за намаления (сравнително) интерес. И моята икономическа гимназия по мое време се конкурираше само с математическата по балове, после ЕГ я изпревари. Смени се интересът на децата. От няколко години гледам пък, че гимназията по строителство дърпа вискобалови деца, не че някога се е смятала за лошо училище. Математическата държи стабилно фронта, но там има и паралелки чисто програмиране, както и биология и химия. За съжаление за всички училища чувам, че не могат да намерят добри учители.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 00:13 от Maidenly

# 506
За IT и всякакви инженерни и технически науки, че и медицина и др., след английски са полезни според мен немски, руски и китайски. Повечето руснаци и китайци говорят английски, за разлика от германците мисля, но все пак има източници на информация, които не са преведени на английски. Ако щете и форуми, групи. Така че са плюс тези езици. Французи (колкото и да ги харесвам), италианци, испанци и т.н. не мисля, че са кой знае какви новатори в някоя сфера. Е, може би японците изпускам.

Доста странни заключения. Повечето - неверни. Нито повечето руснаци и китайци говорят английски, нито са някакви технически новатори. Германците са от най-говорещите английски, а приносът на французите в медицината и техническите сфери съвсем не е маловажен.

За форуми и групи има изкуствен интелект ако обикновения е-превод не свърши работа.

# 507
  • София
Ах, лелеее... Това вашето е русофобия в тежка форма. Проблемът ви изобщо не е езикът като такъв. Темата стана вече доста токсична и неполезна.

# 508
Не мисля, че повечето пишещите изхождат от русофилски или русофобски нагласи. По-скоро комбинациите са така направени, че няма особено голям избор. Аз дори предпочитах вторият език да е руски, за да е още нещо ново, вместо баналния английски, ще са часове за спане в случая, но няма възможност за избор. А и факторът "втора матура" не е за пренебрегване - едно е тя да е АЕ, друго е да е руски, примерно.

# 509
  • София
Не мисля, че повечето пишещите изхождат от русофилски или русофобски нагласи. По-скоро комбинациите са така направени, че няма особено голям избор. Аз дори предпочитах вторият език да е руски, за да е още нещо ново, вместо баналния английски, ще са часове за спане в случая, но няма възможност за избор. А и факторът "втора матура" не е за пренебрегване - едно е тя да е АЕ, друго е да е руски, примерно.
Втората матура се избира от 3 или 4 профила. Изобщо не е задължително да е по втория език. А нагласите са видни отдалеч и това наистина скапва темата. Не може ежедневно да се взривява тази дискусия и то само за руския, ако не е плод на откровена русофобия. Абсолютно отровна атмосфера.
Същото щеше да важи за всеки друг език, но просто сега е модерно да мразим Русия.

Общи условия

Активация на акаунт