Проблем с колега

• 5 605
  • 151
  •   1
Отговори
Здравейте, проблемния колега в случая съм аз.

Оказва се, че за хора които не си вършат работата както трябва, аз съм проблема, тк ги напрягам когато им казвам и обръщам внимание, че имат пропуски. Пропуските са понякога съществени.
Важно е да се отбележи, че хората са нови и са в период на обучение. Обучител съм им, волю или не.
Новите са млади, могат да ми бъдат деца. Подхождам, според мен с внимание, към това да им предам важното, повтарям по няколко пъти едно и също, което е нормално в процеса на обучение.
Опитвам се да им покажа това, което знам и това което трябва да се свърши, но когато телефона е до теб и акъла е другаде, нещата не стават.
Работата се върши ей така, да се отбие номера. Знаят, че ще видя, ако има нещо, което не е ок и ще го оправя, свърша или довърша.
Когато след 6 или повече месеца се правят пропуски и грешки, на рутинни процедури и се задават, извинявам се "тъпи" въпроси за нещо правено хиляди пъти, как да се реагира?
Не могат да си организират времето, не могат един мейл да напишат /липсва и граматика и изказ/, не могат да мислят логически, причинно следствена връзка да се направи това е  ....... Космос
Засягат се хората, въпреки че знаят, че са сгафили, но практика им е и да се оправдават с други хора или обстоятелства, за да излязат невинни. Това не им било работа, онова друг не го бил свършил.
Проблем им е моят тон на говорене /засягат се/, нямам меко и мазно гласче и съм може би груба в изказа си, признавам.
Шегувам се и когато с "тона" си говоря за други неща, не за тях конкретно, им е забавно.
Въпрос на гледна точка Simple Smile
Иначе са ми много благодарни, че всичко им казвам и показвам, така казват на мен, но мрънкат на шефовете /това става като о....кат нещо, тогава са "травмирани" и трябва да се оправдаят/
Приемам работата си присърце, педантична съм сигурно, искам всичко да е ок и ясно, ноооо  не става.

Какво да правя? Тежи ми всичко това

Как да се науча да не се задълбавам толкова и да карам отгоре, отгоре? Как да не съм " конфликтна " с тях?

# 1
Записвам се да следя, защото направо си помислих, че съм станала през нощта и съм написала този пост и не си го спомням... Много се "травмират" децата, като им направиш забележка или ги попиташ според тях дали това, което са направили е правилно. Вече не знам какво да правя и аз.

# 2
  • София
Много зависи от начина, по който се правят забележките. Може да е тактично, може и да е грубо. Ако е второто, са напълно прави да реагират.

# 3
  • София
Няма ли пряк началник?
Давай обратна връзка за тяхната работа, на тях им казвай да си оправят бакиите, не ги покривай.

Аз, като неспособна психически да обучавам хора, съм отказвала не един път.
Едно лято ми оставиха една профи колежка уж, която само да съблюдавам и съдействам… пишман станах, не знаеше базови неща и звънеше по 88 пъти.

# 4
  • Melmak
Може би си груба. Ти си педантична и искаш работата да се върши добре. Те се опитват да скатаят и са разсеяни. Ти им правиш нон стоп забележки и им писва. Днешните младежи са свикнали на по-меко отношение, дори да са сбъркали, не бива да се говори с тон.
Аз работя в корпорация и всеки е правил грешки, няма безгрешен човек, но тон не може никой да държи. Има си началници. Даваш ли обратна връзка на мениджъра?

# 5
Много често помага примерно да се използват реплики със същото значение, но казани по друг начин като се фокусира върху позитивното. Пример:
Вместо "Не боядисал една част от оградата", да кажем "ТИ си се справил добре. АЗ бих боядисал обаче и онази част от оградата"

Вместо "Не си сварил достатъчно яйцата" да кажем "АЗ бих варил яйцата още 2 минути"

Приложими са във всеки бранш и тема тези вариации и много помагат за по-лесно приемане на забележка.

# 6
  • Sofia
Просто си представям ситуациите, макар че аз не съм била в роля на обучаващ или началник. Само мога да ти кажа, че не си ти проблемът, а мързеливите глезльовци. Много е лесно да се даде съвет да караш отгоре отгоре. Но само това е изходът за теб. И аз съм във фаза да се самообучавам да не ми пука толкова, защото иначе ще откача заради хората, които са около мен. Ще се потормозиш, ще се потормозиш, пък накрая ще минеш в период на непукизъм. Само дето ще ти остане горчивия привкус, че правиш компромис със себе си.
Гледам, че ти дават съвети как да подхождаш. Те може да са актуални при първоначално общуване. След като месеци наред не искат да вденат, как точно да си търпелив и да си подбираш думите. Дано ти се махнат от главата скоро.

# 7
Според мен, работата е на първо място. Да си записват, като не могат да помнят. Но след като си им поставена за обучител, изискваш всичко да се прави от и до, това ти е задачата. Ако не я изпълняваш, тогава ти не се справяш.
Дали правилно разбрах, че са се оплаквали от теб на висшестоящи? Ако е така, сподели и ти проблема си. Ако е възможно, след вече 6 месеца не може ли да поставят някой друг да ги обучава, а ти да си работиш, както преди?

# 8
Трябва да слагаш по едно стимулиращо “добре”, “супер”, “страхотно”. И тогава можеш да ги режеш като краставици. Добре, обаче това се прави така… Страхотно, но трябва да стане по този начин… Ние на Запад така се кастрим- нежно и тактично. В началото си казвах: гледай какви лицемери. Но, сега съм очарована от възпитаното и стимулиращо “не”.

# 9
Много зависи от начина, по който се правят забележките. Може да е тактично, може и да е грубо. Ако е второто, са напълно прави да реагират.

Определено не е грубо, след изминалото време, на въпрос към мен, отговарям с въпрос, за да си отговорят сами.
И най- тъпото е, че не реагират на мен, да си ми кажат какво и що, а се жалят другаде.
Затова и на мен ми "обръщат" внимание, т.к аз съм човека, който подлежи на промяна, младежите не, те са нежни , раними души.
Прекия шеф знае всичко, казала съм му, но на никой не му пука.
Работата си върви, има кой да оправя нещата, т.е аз и така.

" Много често помага примерно да се използват реплики със същото значение, но казани по друг начин като се фокусира върху позитивното. Пример:
Вместо "Не боядисал една част от оградата", да кажем "ТИ си се справил добре. АЗ бих боядисал обаче и онази част от оградата"

Вместо "Не си сварил достатъчно яйцата" да кажем "АЗ бих варил яйцата още 2 минути""

Да, пробвала съм, обаче няма чуваемост, по скоро разбиране. Колко пъти да е приложима тази тактита, ти говориш, то ти кима и блее в телефона. Резултат - 0.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 14:13 от mymomgot

# 10
Ами, разбирам те, но не знам има ли оправия.

Аз съм от хората, които са за питането, ако ще да е за тъпи неща, но има едни хора, които питат нещо и след 1 час не просто правят някаква грешка или пропуск, което би били разбираемо, те правят тотално различно нещо. Отделно, такова нещо като срокове все едно не съществува, концепцията за приоритизиране на задачи е направо непозната.

# 11
Няма да прогласям на общия тон. Според мен ти си груба и не намираш верния път. Това е работата ти, ти не им правиш услуга, обучавайки ги. Думата "педантична" ми се заби в мозъка. Лошо е да си педантична, лошо е да си перфекционист, клони към диагноза. Пиша това, защото 9 години в предната ми работа съм обучавала младите колеги и никой не се е оплаквал.

# 12
Цитат
Прекия шеф знае всичко, казала съм му, но на никой не му пука.
Работата си върви, има кой да оправя нещата, т.е аз и така.

Абсолютно същото е и при мен - шефът кима разбиращо, и казва - оправяй се. Накрая резултатът се търси от мен, защото аз съм супервайзор, а те са просто раними дечица. И аз трябва да тичам и да оправям на всички поразиите, защото след 6 месеца колегите не могат да запомнят, че с препарата за тоалетната не се мият чинии, или че след като ядат, трябва да си отсервират, или че ако сложиш продукт във фризера - той ще замръзне и после не може да бъде консумиран, преди да се размрази...
Тактиките с - аз бих направила така са много ок, когато човекът е на  1 месец. Когато след година човекът продължава да работи, колкото да не го уволнят, вече няма как да му кажеш - Браво маминото, че си обядвал, ама аз ако бях, щях да си изхвърля обелката от банан, след като съм хапнала. Иначе браво, поздравления, отиди да си починеш, заслужил си го!

# 13
  • Melmak
Няма да прогласям на общия тон. Според мен ти си груба и не намираш верния път. Това е работата ти, ти не им правиш услуга, обучавайки ги. Думата "педантична" ми се заби в мозъка. Лошо е да си педантична, лошо е да си перфекционист, клони към диагноза. Пиша това, защото 9 години в предната ми работа съм обучавала младите колеги и никой не се е оплаквал.

До голяма степен съм съгласна. И то, защото авторката написа, че те не търсят диалог с нея, а жалят другаде. Нормално. И мен да ме кастриш няма да се занимавам да ти се обяснявам, а ще ходя при мениджъра ти.

Като им отговаряш на въпроса с въпрос е заяждане.

Сигурна съм, че и те не ти се кефят особено.

Като правят грешки, остави ги да се осерат. Не им ги поправяй без да са попитали и просто ги остави да се провалят.

# 14

До голяма степен съм съгласна. И то, защото авторката написа, че те не търсят диалог с нея, а жалят другаде. Нормално. И мен да ме кастриш няма да се занимавам да ти се обяснявам, а ще ходя при мениджъра ти.

Като им отговаряш на въпроса с въпрос е заяждане.

Сигурна съм, че и те не ти се кефят особено.

Като правят грешки, остави ги да се осерат. Не им ги поправяй без да са попитали и просто ги остави да се провалят.

Ама защо да не говорят с мен, аз съм открит човек и те много добре го знаят. " Кастренето" е вече след месеци едно и също повтаряне, един , два, три, пет пъти на десетия как да реагирам?
Не държа да ми се кефят, въпреки, че го правят, когато им изнася.
Искам само работата да върви и като се върна от отпуска, да не рина несвършени или омазани неща. Това е

Общи условия

Активация на акаунт