Проблем с колега

• 5 667
  • 151
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Наистина не виждам защо е толкова важно, един ли е, момче ли е или момиче?

Наистина ли не разбираш?
Защото ако един човек е калпав, не можеш да заклеймиш цяло поколение, затова. 
Наистина ли не разбираш, че ако този човек е протеже на шефа, колкото и да роптаеш, винаги виновна ще си ти.

Аз съвсем добронамерено ти написах, че проблем има и в теб, не забравяй, че са друго поколение и мислят и функционират по различен начин от хората на 40+. Той и този младеж може да не е скатавка, а да ти прави напук. Защото го дразниш и това е неговата форма на протест, още повече, че както сама каза, твоето мнение не тежи.

# 76
За съжаление, точно така е. Бъдещият материал не ми изглежда обнадеждаващ. Определено си давам сметка, че с такива ще работим в бъдеще. Далеч съм от мисълта, че няма и свестни деца, но то вече такова да ти се падне за колега е направо шестица от тотото.

Не мисля, че става дума за свестни или не, по-скоро ми прави впечатление, че доста са по-скоро разлигавени, че не понасят никаква критика, че ако ги похвалиш пък веднага се вземат насериозно, и че като цяло имат много повече самочувствие отколкото е здравословно при уменията и нивото. Искат и очакват много бързо да напредват - по отношение на отговорности, задачи, заплата, титли, а наистина нищо не могат (все още), личи си, че са недоволни ако не се случи. На мен много ми се иска понякога да кажа точно каквото написах, но не го правя, защото вероятно ще се приеме като издевателстване и тормоз.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 23:18 от Firebird26

# 77
Аз това поведение го гледам от 20 години, когато даже думата милениъл не беше модерна, камо ли прозвищата на следващите поколения.

# 78
Ами, това е положението. Постоянно са в телефона, който им показва един измамен свят, в който нещата се случват бързо, перфектно и всички са лъскави, млади и топ успешни. Те няма да останат по-назад, я?? За съжаление, не виждам как ще се подобри положението на масата младежи. Не умеят да се концентрират достатъчно, и не им дреме. Мисля, че едва след като се сдобият с деца, и мама и тати спрат да им помагат финансово и всякак, чак тогава се вкарват в пътя. Наистина си го мисля.

# 79
Тези младежи са възпитани от някого - вероятно около възрастта на коментиращите.
Към днешна дата е нормално по-късно узряване на хората, просто човешкият живот много се удължи и реално излизането от съвсем младежките години с поемането на отговорност става на по-късен етап също.
След 10-15 години професиите няма да са това, което са сега. Така че не ги мислим 25 годишните сега.

# 80
Наистина не знам какъв е правилният подход. "Учили" са ме точно така със задаването на въпроси. Ти отиваш да питаш нещо и ти отговарят -  А, ти как мислиш? Не идвай при мен с въпроси, а с решения, които да обсъдим.
Леле, как го мразех това. Но постигна ефект, първо си блъсках главата сама, после стигах до 2-3 възможни опции и тогава отивах да питам коя от тях е правилната.
Обаче наистина толкова нерви похабих, не е истина. А и време. И си обещах да не правя така някой ден.
И така продължението - сега аз като помагам, дълго и напоително обяснявам до степен да не могат да мислят сами и да ме питат постоянно, не смеейки сами да вземат решение. Сякаш имат мрежа в мое лице и не се напъват да мислят изобщо. Защо да губят 5 мин да си поблъскат главата - тя Мерин ще каже веднага. И не говоря само за млади хора, а и за такива с опит колкото моя.
Та наистина не знам...

# 81
Тези младежи са възпитани от някого - вероятно около възрастта на коментиращите.
Към днешна дата е нормално по-късно узряване на хората, просто човешкият живот много се удължи и реално излизането от съвсем младежките години с поемането на отговорност става на по-късен етап също.
След 10-15 години професиите няма да са това, което са сега. Така че не ги мислим 25 годишните сега.

Интересно твърдение, късно узрявали днес Rolling Eyes
Защо бе хора, нали са много знаещи, всичко в нета е пред тях .
Дааа, ама не, интернета не се използва, за да се научи нещо / дъртите предимно учим и търсим в интернет/, той се използва за забаление, развлечение, тъпотии и изглаждане на мозъци
И са късно съзряващи, защото се дондуркат до късна възраст, че са чувствителни милите,
а всъщност са без отговорности, живеят егоистично- на тях да им е добре е ок.

И пак да подчертая, не обобщавам за всички, че сто пъти прочетох, че обобщавам  и заклеймявам.
Напротив покрай мен са деца, извън работата, отговорни и съвестни.

# 82
  • София
Достъпът до информация няма връзка с житейската зрялост.

# 83
Но постигна ефект, първо си блъсках главата сама, после стигах до 2-3 възможни опции и тогава отивах да питам коя от тях е правилната.
Това не е учене, а загуба на време. Още повече, че обикновено и да идеш с 2-3 опции, пак те посрещат с лошо отношение колко си тъпа, а накрая и ти слагат оценки пред хората на по-високо ниво.

# 84
Както казах, много го мразех това. Но е факт, че после на колкото и лош обучаващ да попадах, аз вече имах тази школовка и можех да се оправям сама.
А тези, които аз уча са напълно зависими от мен.
 Та съм със смесени чувства.

# 85
И аз не разбирам логиката да ти се дават отговори на тепсия, когато са вече говорени или неща изискващия логика. После тоя човек не можеш да го оставиш 1 работа да свърши, нито ти си спокоен да излезеш в отпуска, нито той, като няма кой да му държи ръката.

# 86
Имах една кака, която ми се развикваше, даже като нямах вина, разплаквала ме е, но после се извини, имаше висок глас. Евала на такива, но имаше една, ужасно се карахме, вместо да се извини, крещеше повече.
И то не защото повтарям грешка, а защо съм разбъркала нещата, така и се виело свят от бъркотия.
Между другото, за един момент бях оставила разбъркано нещата, защото нямаше как да ги разпределя за 5 минути.
Тя хубавата ми се разкрещя, само защото и се виело свят, а беше и нейната задача да ги разпредели. Понеже не понасям висок шум, се разплаках, не се извини.
Всичко е много относително.

# 87
  • Далечният изток
Както казах, някой може да е много голям професионалист, но да не става за обучаващ. За това се искат и други качества.

# 88
На мен са ми казвали " Ако на други хора им плащат, за да учат някой, на теб трябва да ти плащат да си мълчиш и да не учиш никой" Simple Smile. Много се изнервям. Ако ме пита някой, мълча си и го правя вместо него и така. Понякога заради това съм започвал на чисто проекти, просто защото ме мързи и не мога да обяснявам. Някой се "трудил" месец - два. Трия му файловете и си ги почвам както аз си знам Simple Smile. Просто е по - трудно да се поправя.

# 89
  • София
Никой на тази земя не се е родил научен.
Когато човек започва професионалния си път, той/тя чесно не знае откъде да го захване . В тази фаза - има нужда от консултант.

Има много теория по въпроса за типовете лидери и типа на отговори на въпроси при обучението на хора. Повечето автори, които аз съм чела, се обединяват върху консулативен или менторски тип в началото на кариерата на даден човек и на обучение. С течение на времето могат да се появят и други акценти - например, има хора, за които т.нар. състезателен тип лидершип води към най-добри резултати - там хора, с по-хазартни натури, се пускат да се състезават с други колеги и така се развиват. Хората са различни, подходите трябва да са индивидуални и различни, но винаги съобразени с нуждите, разбиранията и светоусешането и на обучаващия и на обучавания. Например, лоша комбинация е холерик да обучава флегматик, ще се избият.

За мен, когато едно нещо не върви, то никога не е виновна само едната страна. Винаги и двете.

Общи условия

Активация на акаунт