- След втория, третия път, в който нещо не е разбрано, си правиш среща с човека и казваш - забелязах, че минахме през това два или три пъти, но още нямаш увереността/уменията да се справиш сам/а, хайде да коментираме какво не е ясно, какво те препъва и как може да ти се помогне. Задължително включваш и шефа на този младеж, за да не живее той с илюзията, че всичко върви добре.
- Ако системно се налага да вършиш чужда работа и да поправяш чужди грешки, казваш на шефа си - налага ми се да поемам еди-какво си, което ми отнема 20 часа на седмица (примерно) и ми пречи да се концентрирам върху собствените си задължения. Искам да обсъдим как мога да продължа да съчетавам основната си работа с функцията на обучител и може ли да потърся помощ от друг колега.
- Ако си стоиш на мъжката дума, че някой не става, казваш честно на шефа си и се обосноваваш с факти.
В момента изглежда не можеш да поставиш никакви граници за това какви задължения поемаш, бива ли те в тях, за кое колко време отделяш, дори не можеш да си сложиш граница на себе си да не говориш пасивно-агресивно с колегите си, а по твои думи - и грубо. Даже не можеш да ги поставиш на място за употребата на телефон, докато се обучават.
Няма да си създадеш авторитет пред хората или да имаш успехи, ако не успяваш да поставяш ясни изисквания към другите и към себе си, а минаваш към тактики като агресия, мрънкане и липса на комуникация.