Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 12 118
  • 318
  •   2
Отговори
# 300
  • Sofia
Здравейте момичета, за съжаление и аз се включвам в темата с неуспех миналият месец. Disappointed Това ми беше първи опит. С 4 неуспешни инсеминации преди това. Аз съм с нисък АМХ 0,89 на 28 години, а съпруга ми с 4 % морфология и заключение на спермограмата -  ноормоспермия. Стартирахме стимулацията с 5 фоликула, като в последствие изскочиха и няколко по-малки. Бях стимулирана 10 дена с дози Гонал по 300 единици, като постепенно сваляхме до 200 и включвахме Менопур и Оргалутран. Таймирахме с Овитрел. На пункцията извадихме 5 яйцеклетки, от които ставаха само 3 и ги оплодиха ИКСИ. До 4ти ден остана само 1 ембрион, на който му направиха лазерен хетчинг и го трансферираха на същият ден, с лигавица 8,8 мм.  Бяха ми назначени терапия с Циклогест 2х1 и Но-Шпа 3х2 . Завърших с отрицателен кръвен и без опит за имплантация... Започвам леко да се съмнявам дали дозите на стимулацията не са били прекалено високи и да са увредили и малкото ми налични яйцеклетки или има неустановен проблем със сперматозоидите. Не сме правили ДНК фрагментации поради причината, че 2 години в неуспешни опити и инсеминации ни уверяваха, че всичко е ок със спермограмата, въпреки че имам един мисед в 6та сед. от естествено забременяване преди 2 год. ... Доста съм объркана и не знам на къде да поема. Frowning1  Забравих да спомена, че опита ни беше по ЦАР.

Първият опит, дето казват момичетата във форума е опознавателен и до напасване. До лятото ни уверяваха, че всичко с мен е наред и имаме много лек мъжки фактор с леко занижена морфология. Още преди да станем пацианти на болницата, която посещаваме, бях чела във форума и по доста препоръчки бяхме пуснали ДНК фрагментация, която се оказа леко завишена. Така, че силно препоръчвам да пуснете и вие преди следващ опит. Най-малкото за ваше спокойствие. Привидно спермограмата може да изглежда ОК, но не се знае как е ДНК-то докато не се изследва. Знаейки, че мъж ми е имал завишена фрагментация, избрахме да използваме селекция (MACS). Имахме само една годна яйцеклетка от около 10-12 антрални фоликула, но при нас се оказа, че има и друг проблем, за който разбрахме в последствие. Та идеята ми е, че от тази една яйцелетка + селекцията, която избрахме стана хубав ембрион. Друг е въпросът, че трансфера и при нас не беше успешен.
Друго, което може да направите е да се консултирате с имунолог и да пуснете назначените от него изследвания, това ако ви се занимава разбира се.

# 301
Здравейте, на 5 ден имаме 4 бластоцита с топ качество и 6, които ще изчакаме до утре (в момента са ранен бластоцит). Сега чуденката е да правим ли ПИД? Ембриоложката каза, че сме млади и според нея не е задължително, но се чудим какво да правим. В крайна сметка, ако да кажем останат общо 8 до утре и изследваме 2, какъв е шанса те да не са ок, а другите да са здрави или обратното. Трябва ли да изследваме всички, като за първи опит?
Не знам какво да те посъветвам. Няма как да ти кажем какъв е шанса да са окей или не, някой хора препоръчват, други отричат ПИД. Моите наблюдения са, че ако няма тежък мъжки фактор и проблеми при жената, възраст, нисък АМХ и т.н. в повечето случаи не се прави ПИД от първи опит, но пък от друга страна, ако го направите може да си спестите много главоболия след това. Въпрос на избор и на късмет също. Пожелавам развоят да бъде положителен, каквото и решение да вземете! 🍀

# 302
Sunshine9292 благодаря!

# 303
Flower, ДНК фрагментация. При достигане до следващи бластоцисти ПИД.

Ако ви се затъва, може биопсии на матката, имунология. Натам евентуално и хистеро. Аз хистерото направих след втори неуспешен трансфер.

# 304
Flower, ДНК фрагментация. При достигане до следващи бластоцисти ПИД.

Ако ви се затъва, може биопсии на матката, имунология. Натам евентуално и хистеро. Аз хистерото направих след втори неуспешен трансфер.

Благодаря за съветите! Май наистина ще е по-добре пуснем ДНК фрагментация преди следващият опит, защото и аз имам съмнения за нея. Спрямо резултата евентуално ще използваме някаква селекция по съвета на Rouina и се надявам вторият опит да е с по-добри резултати.

# 305
Moят опит със селекциите при завишена фрагментация (3 на брой) не са добри. Но това е далечна тема, няма за какво да ви плаша Simple Smile
На първи опит сте още, няма установена фрагментация, направете и после ще мислите и проучвате при нужда Simple Smile

# 306
  • Sofia
Според мен всичко е много индивидуално. При нас си я имаше и фрагментацията и автоимунен фактор при мен, който очевидно е скапвал качеството на яйцеклетките, но селекцията спаси положението (поне привидно, имайки в предвид, че не сме тествали ембриона).
В краен случай всеки си преценя, но аз съм на принципа, ако има дори малък шанс да подобри нещата, защо да не се използва?

# 307
Момичета, при биопсия на маточната лигавица ( ендометриална биопсия?) с празен или пълен пикочен мехур се прави?
Ще трябва да си водя записки след всеки преглед,  защото тотално съм изветряла и нищо не мога да запомня като хората.

# 308
Момичета, при биопсия на маточната лигавица ( ендометриална биопсия?) с празен или пълен пикочен мехур се прави?
Ще трябва да си водя записки след всеки преглед,  защото тотално съм изветряла и нищо не мога да запомня като хората.
Празен, при трансфер трябва да е пълен.

# 309
Не съм против селекциите, ние направихме всички възможни, просто при нас не сработиха. За ДНК фрагментация сякаш няма много читава селекция. За другите проблеми със СГ има.

# 310
Не знам дали и колко предпоставки имате за ПИД, но ще споделя нашите резултати. При нас са доста причините (предишни неуспехи, лоша спермограма, възраст - 37 и 38), та от тествани общо 10 бластоциста събирани от 6 стимулации - 4 са балансирани (еуплоидни). Аз гледам на отпадналите 6 като на спестени неуспешни трансфери. Не вярвам, че от 1 или няколко изследвани може да се прецени за останалите.

Според мен решението зависи от това колко сте склонни да рискувате (визирам разочарование при трансфери с потенциално нееуплоидни), с какви средства разполагате (скъпичко е определено) и не на последно място - време. Разбира се, и с ОК ембриони пак няма гаранции, (изпитано).

Завиждам благородно на добрите резултати и стискам палци нататък!

Здравейте, на 5 ден имаме 4 бластоцита с топ качество и 6, които ще изчакаме до утре (в момента са ранен бластоцит). Сега чуденката е да правим ли ПИД? Ембриоложката каза, че сме млади и според нея не е задължително, но се чудим какво да правим. В крайна сметка, ако да кажем останат общо 8 до утре и изследваме 2, какъв е шанса те да не са ок, а другите да са здрави или обратното. Трябва ли да изследваме всички, като за първи опит?

# 311
Monita, подкрепям мнението на Nelity.

Много зависи от нагласата ви за трансферите после. Ако правите трансфер на стимулиран цикъл, цената за всички медикаменти за него, горе-долу се изравнява с тази за ПИД.

Имате доста ембриончета, така че аз бих тествала 2-3, за да си спестя ненужни трансфери. Ние подходихме първо с трансфер на естествен цикъл, но след неуспехи, преминахме на стимулиран и него определено бих си го спестила, ако може.

Мен ембриолозите също ме убеждаваха, че нямам нужда от ПИД. А единственото ембрионче, което имах годно за тестване, излезе с ужасен резултат.

Като цяло има статистика. Ако имате 10 ембриона и сте на 30 г. 50-60% от тях се очаква да са еуплодни.

Друго нещо, което да обмислите е, че ако имате неуспех с трансфер на балансиран ембрион, може да задълбаете в търсене на причината другаде.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 19:28 от ВаНиЛа

# 312
Всеки трансфер също се плаща и струва повече от един ПИД (е освен първи трансфер по ЦАР - вие свеж явно няма да правите, та имате един замразен). И вече добавяме емоционалната цена и допълнителното инфо с това, че трансферирате балансиран и ако не стане се търси проблем другаде. Или ако стане ви е малко по-чил от възможност от аборт по най-често срещаната причина (генетика).

# 313
  • Sofia
Добре де, говорейки си за ПИД. Знам, че по чужбина и по-конкретно с САЩ се практикува изключително често, но за в България честно казано май по-скоро не. Дали ембриолозите въобще тук имат достатъчно опит? По-скоро ме притеснява, че съм чувала за истории, в които при вземане на проба ембрионите спират развитието си или пък резултатът може да не е валиден. Чувала съм и за самокорекция на ембриони (не знам до колко е достоверно това). Честно казано реално питането е дали може да се доверим на резултатите, правени тук в България? Някой по-конкретно правил ли е ПИД в Надежда?

# 314
  • София
Добре де, говорейки си за ПИД. Знам, че по чужбина и по-конкретно с САЩ се практикува изключително често, но за в България честно казано май по-скоро не. Дали ембриолозите въобще тук имат достатъчно опит? По-скоро ме притеснява, че съм чувала за истории, в които при вземане на проба ембрионите спират развитието си или пък резултатът може да не е валиден. Чувала съм и за самокорекция на ембриони (не знам до колко е достоверно това). Честно казано реално питането е дали може да се доверим на резултатите, правени тук в България? Някой по-конкретно правил ли е ПИД в Надежда?
Ние сме правили ПИД в Надежда. Имахме две ембриончета и бяха балансирани.
Има ли пациенти на Щерев в раздела, да разкажат как е организацията там? Интересува ме дали като изпишат медикаменти ги дават от манипулационна както е в Надежда или се купуват от аптека?
Днес бях на консултация при проф Тимева. Като цяло съм доволна, обърна ми внимание, разгледа голяма част от документацията, с която разполагам.

Общи условия

Активация на акаунт