Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 13 573
  • 377
  •   5
Отговори
# 360
Здравейте!Знаете ли дали инсулинова резистентност и високо ТСХ са медицинска причина за удължаване на заповед от фонда?И всъщност как става самото удължаване?Няма как да започнем скоро без да са влязли в нормата и това малко ме напряга.Благодаря предварително!

# 361
  • Sofia
Здравейте!Знаете ли дали инсулинова резистентност и високо ТСХ са медицинска причина за удължаване на заповед от фонда?И всъщност как става самото удължаване?Няма как да започнем скоро без да са влязли в нормата и това малко ме напряга.Благодаря предварително!
Не съм наясно за тези показатели и не мога да кажа. От кога имате заповед? Тя е годна една година, така че ако е от скоро все си мисля, че за година ще имате достатъчно време да регулирате. Ние също имаме заповед от два месеца почти вече, но ще трябва да изчакаме още някой и друг месец преди да преминем към стимулация, защото и ние чакаме регулиране и нормализиране на стойности.

# 362
Rouina,
Плепоръчаха ни консултация с ендокринолог, освен с андролог. Аз също не знам защо, не е имал проблеми с кръвната захар, не е с наднормено тегло, няма диабет. Може би за всеки случай да проверим как са нещата там, нали всички хормонални жлези в тялото са свързани и малко дисбаланс в една води до такъв във всички. Ще се консултираме, пък да видим. Мда, на уролог не сме ходили, ще запазим час, благодаря за напомнянето! ❤

Момичета, ние правим инвитро (икси) понеже аз нямам тръби, но за първи път спермограмата на мъжо е доста лоша от вече 3 години, в които я следим. Имаме едва 1% морфология и само 1% бързо прогресивно подвижни, неподвижните са цели 53%, хубавото е, че поне броят е добър - 23 млн/мл. А в последните 3 години определено подобри начина си на живот, та сме в тотална загадка.
Препоръчаха ни да направим консултация с ендокринолог, имате ли опит дали има смисъл от такава?

Леда, защо ендокринолог? Случайно да вдига кръвна захар, защото ако да - попринцип съм чувала, че е проблемно и не е лошо да се направи консултация. Хормони пускал ли е? Ако не сте посещавали до сега уролог - силно препоръчвам. При моят мъж още преди години се откри варикоцеле, което е отговорно за ниската морфология и леко завишената DNK фрагментация. Имаше подобрение с добавки, но точно по време на нашият инвитро опит, когато и двамата приемахме добавки, представянето му не беше идеално. Както се бяха пооправили нещата, отчетохме греда и там. Подвижността ни беше паднала и броят беше леко занижен. Имайки в предвид, че имахме само една яйцеклетка, не е било трудно да се намери видимо читав, но пак. Скоро да е бил болен/настинал, някакви здравословни проблеми? Оказват влияние и тези неща. Също така горещините влияят много зле, при нас инвитрото беше края на Юни, затова подозирам бяха зле нещата. Ако се къпе с много топла вода да намали температура.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 06:06 от Leda*

# 363
Не е от скоро, но до като вкарам в норма ТСХ и ИР не се нормализира ендото каза да изчакаме а до тогава заповедта ще изтече за това се притеснявам…

# 364
  • Sofia
Не е от скоро, но до като вкарам в норма ТСХ и ИР не се нормализира ендото каза да изчакаме а до тогава заповедта ще изтече за това се притеснявам…

Съветвам утре да се обадиш в ЦАР и лично да попиташ как стоят нещата. Все още не ми се е налагало да удължавам и не знам въобще дали е възможно. Предният път си използвахме заповедта веднага след като ми дойде цикъла. Сега вече чакаме 2 месеца и вероятно ще почакаме още почти толкова. Най-рано ще можем да започнем в средата/края на ноември, в най -добрият случай, като подозирам, че може да се случи и след новогодишните празници. Зависи от 'одобрението' на лекарите, с които работя.

# 365
Момичета, които сте правили някакъв тест с биопсия от матката - с или без упойка ви взеха материал? Чудя се дали да си спестя 250 лв за упойка.. Аз по принцип цветна снимка правих с упойка, но там не се доплащаше. Оттогава обаче се натрупаха много, много процедури, всяка скъпоструваща и с венозна упойка, та се чудя дали много ще боли и дали мога да си спестя още Фент@нил и пари.. За ЕRА, ЕММА И ALICE тестове става дума.

# 366
Ендокринолог гледа и хормони. Тестостерон, щитовидни.

Боли от биопсиите, но е бързо. За 10тина секунди стържат от матката. Както цитонамазка, но по-дълго, защото е повече материал и е от по-навътре. Трае се. И цяло хистеро без упойка ми правиха, така че това се трае. Не е много по-лошо от поставяне на абокат за упойка. Класически се прави без упойка в кабинет.

# 367
  • Sofia
Аз точно затова я питах Леда, дали са пускали хормони. Не е лошо, но те там ще им кажат какво искат да се пусне. За биопсиите и аз се чудех какво точно е усещането.

# 368
Момичета има ли някоя от вас ,която е искала отпуск за инвитро от работодател. Първо ми казаха че имам право,след като занесох служебната бележка от медицинския център, отговора беше че няма как да я приемат тъй като не съм била според тях в напреднал етап на инвитро процедура и нямало точно описани дати. На вас давали ли са ви тази отпуск по закон и към кого да се обърна за повече информация?

# 369
  • Sofia
Момичета има ли някоя от вас ,която е искала отпуск за инвитро от работодател. Първо ми казаха че имам право,след като занесох служебната бележка от медицинския център, отговора беше че няма как да я приемат тъй като не съм била според тях в напреднал етап на инвитро процедура и нямало точно описани дати. На вас давали ли са ви тази отпуск по закон и към кого да се обърна за повече информация?
Какво означава 'напреднал етап на инвитро процедура'? Работодателят ти какво разбира под напреднал? Според мен в момента, в който стартираш стимулациите, в началото на цикъла, би трябвало да няма проблем да ти отпуснат отпуск. Най-малкото заради честите прегледи и престои в клиниката или 'напреднал' се води след пункцията/трансфера? Не съм ползвала такъв отпуск, но в работата знаят, та като ми се налага да излизам за прегледи ставам и заминавам, после си доработвам часовете през които ме е нямало. Ползвах обикновен отпуск след пункцията за около една работна седмица, защото имах толкова прехвърлени от предходната година, които иначе щях да изгубя.

# 370
"Напреднал етап на инвитро процедура" включва периода от пункцията до трансфера, но не може да се взимат повече от 20 дни за календарна година.
Нямате право го да ползвате за прегледи преди пункция и по време на стимулация. За ЗЕТ също не могат да се вземат от тези дни.
С две думи - 20 дни след пункция в рамките на календарна година.

Редактирам : Допълвам, че тези дни можеш да ползваш за прегледи след пункцията, но само след предоставен документ от избраната клиника, че в този ден си била на преглед. Не може просто да кажеш - няма ме 20 дни.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 23:17 от Blqblq_

# 371
Аз правих хистероскопията за взимане на биопсия без упойка ,не заради парите ,а защото там където я правят ,не предлагат опция с упойка . Обясниха ми ,че няма смисъл за подобна процедура и бяха прави
quote author=Si_mo_na link=topic=1799946.msg50310478#msg50310478 date=1760033709]
Момичета, които сте правили някакъв тест с биопсия от матката - с или без упойка ви взеха материал? Чудя се дали да си спестя 250 лв за упойка.. Аз по принцип цветна снимка правих с упойка, но там не се доплащаше. Оттогава обаче се натрупаха много, много процедури, всяка скъпоструваща и с венозна упойка, та се чудя дали много ще боли и дали мога да си спестя още Фент@нил и пари.. За ЕRА, ЕММА И ALICE тестове става дума.
[/quote]

# 372
Semirra и Rouina, благодаря! Да, аз също сметнах, че е за да се проверят хормоните. Имаме едни пускани тази година, но въобще не помня какво стана с тях, кой точно ги разчете, нямаха отклонения. Дано се открие нещо,  което да е лесно за подобряване. Честно казано, изцяло се бях фокусирала върху проблемите при мен и понеже досега всичко е било наред в мъжката част, не съм и особено запозната, но ще чета

Ето какво успях и аз да открия по темата с полагаемия отпуск за напреднал етап на инвитро лечение в КТД. Аз също не съм го ползвала никога. От клиниката ми дават болничен след пункцията и използвам него. Знам, че някои клиники не дават такъв, което е доста неприятно.

Чл. 157. (1) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.
Чл. 177. (1) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

И както каза Blqblq:
"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.
Като за мен това последното е пълна недомислица! Тъй като същото важи и за правото на жената да откаже работа във вредни условия по време на стимулацията, когато според мен също е много важно тялото на жената да се пази от лоши условия, но това изобщо не присъства в КТД. На мен ми е възлагана такава работа по време на стимулация, но нямам правно основание, на което да откажа.
Иначе за ползването на този отпуск, предполагам е най-добре предварително да се говори с човешки ресурси на фирмата и те да обяснят стъпките и необходимите документи за представяне (ако изобщо ги знаят). Успех, tinna!

# 373

Тази седмица бях на биопсия, не са ми предлагали упойка, нямало смисъл, но ме предупредиха, че е болезнено. Прави се в кабинета, много бърза процедура, сигурно има- няма 2-3мин. и си готова. За мен болката беше ужасна, като изключително силна менструална болка, чак кръвното ми падна и тялото ми трепереше.  Това ми е най-болезнината и гадна процедура, през която съм преминавала до момента.

ПС.: Когато си правих цветната снимка, не бях с упойка, тогава бях при Шефкетова и беше казала, че нямало смисъл да си давам парите за това, защото ставало бързо и не боли. Често казано абсолютно нищо не усетих, дори това беше най-приятната манипулация, която съм имала. Бих преминала през нея отново, ако това можеше да промени резултата. Дължа го от части на това, че лекарите направиха всичко по силите си да ме разсейват с въпроси и вицове, за да не мисля, какво се случва в дадения момент. Ако щете вярвайте, но излезнах от кабинета с усмивка и добро настроение, въпреки че се оказах с една запушена тръба.

# 374
Аз съм правила два пъти биопсии, никога не съм имала упойка. Аз лично почти нищо не усетих, много лек дискомфорт втория път, но лекарката искаше да събере повече материал. Според мен много зависи от лекаря, както и от това колко се притеснявате.
Знам, че има момичета, при които е много болезнено, така че със сигурност е индивидуално.
За мен лично не си заслужава цялата подготовка за упойка, самото взимане на биопсия е може би 20 секунди, имала съм повече драми от абокат, отколкото от биопсия.

Общи условия

Активация на акаунт