Отношенията с майка ми

• 8 656
  • 239
  •   1
Отговори
# 15
Кое му е хубавото дори да не иска да е до нея, когато е имала нужда, когато ражда? Та накрая чуждата майка е дошла.... естествено, че е странно, но явно си е такава. Приеми я каквато е.

# 16
И в двата случая е кофти. Никой не ми се е месил в отношения с когото и да било и не знам, но и безразличието също е толкова гадно.
Детето ми е на 1г и 8м, а нито веднъж не я е гледала. Когато е била на гости ако реша да отида до магазина директно ми казва да взимам дъщеря си с мен. В добри отношения сме само когато всичко става както тя поиска.

# 17
  • Melmak
Кое му е хубавото дори да не иска да е до нея, когато е имала нужда, когато ражда? Та накрая чуждата майка е дошла.... естествено, че е странно, но явно си е такава. Приеми я каквато е.
Е, хайде сега, чуждата майка. До хора е, на един можеш да разчиташ, на друг не. Ако тръгна да раждам сигурно и моята свекърва ще хукне, майка ми ще се мотка някъде.

Не е добре майката да не е заинтересована, но това е положението. Аз имам такава майка и поне се радвам, че не се меси. Като казвам незаинтересована, жената не знае коя гимназия съм завършила. Името го знае, ама къде се намира училището - не. От много години е такава, но авторката щом е майка, значи е възрастен човек. Да не обръща толкова внимание и да разбере, че не може да я промени. Да си гледа бебето и да се радва на своето семейство. Пък някога тя ще е баба.

# 18
А защо мислите, че е безразлична? Тя не се нагърбва с отговорност, това не е точно безразличие. И да, вашите задължения са си ваши и никой не е длъжен да ви гледа детето.
Пък и от една възраст нататък хората се вдетиняват и стават егоисти. Ако на млади години не е била всеотдайна майка орлица, защо се очаква на стари да се промени.

# 19
Говориш така, сякаш до вчера майка ти е била грижовна, заинтересована и участваща в живота ти и като се е появило бебето се е дистанцирала.

По-скоро ти явно имаш очакване, че като и ти си майка ще си говорите като майки и заедно ще обичате безрезервно бебето ти.
Ама тя явно никога не е била такава майка - живееща за децата си. Възможно е да е имала теб и други деца /ако има/ за да отчете и тази задача, за да покаже каква героиня на петилетката е.

Като начало седни, махни розовите очила и капаците, които си и сложила и осъзнай каква майка е била майка ти, като си била дете и не идеализирай, не демонизирай - каквато такава. И това е само ако искаш да я разбереш, а и някой свои проблеми.

После приеми, че тя не иска да го играе доброто бабче. Майка ти може би е около 50-те /ако те е родила рано/. Моите приятелки сега на тази възраст са с нови връзки, любовници и живот на свободни влюбени. Нито една от тях не иска да е бабче, като може да е маце! Бабчета са тези, дето са в брак/връзка  и бебето е нещо ново и различно от досегашния живот и пак им се живее и пътува, а не им се превръща в гледачки на внучета.
Изгради отношенията си с майка си такива - и нямай очаквания, така няма и да си разочарована.

# 20
Моята майка не е гледала дори и два часа внуче, при все, че има две - на 6 г. и на 3 г. Та не е от вчера баба. Нито тя, нито свекърва ми. И се чувствам просто чудесно така. Никой нищо не ме е съветвал, не ми се е бъркал, никой и една чаша не е измил в моето домакинство. На гости са идвали броени пъти и двете, и са точно такива - гости. Аз си слагам и вдигам, разбира се. Успехите и грешките в родителството са си само на мен и мъжа ми и никой няма право да каже и копче по въпроса. Поне не са глупави, знаят, че недопринасяйки с нищо, не могат да очакват и думата им да има тежест.
А чуждите майки хич не ми правят впечатление. Като искат да си прехвърлят децата да им ги гледа някой друг, и този друг няма против, какво да ме бърка мен това...

# 21
Авторке, сега ще се изредят всички да ти обяснят, че сами си гледат децата, все едно това ти е проблемът, а не отсъстващата и апатична майка. Аз ще ти кажа, че е напълно нормално да имаш очаквания за любов от най-близкия си човек (на теория), за съжаление тя явно е човек, който те търси само, когато е удобно и такова ще е винаги положението.

# 22
Авторке, сега ще се изредят всички да ти обяснят, че сами си гледат децата, все едно това ти е проблемът, а не отсъстващата и апатична майка. Аз ще ти кажа, че е напълно нормално да имаш очаквания за любов от най-близкия си човек (на теория), за съжаление тя явно е човек, който те търси само, когато е удобно и такова ще е винаги положението.
+1 , аз бих й го казала, поне да ти олекне и да видиш нейната гледна точка.

# 23
Най-близкия й човек не би ли трябвало да е съпруга й?

# 24
Еми, всички, дето си гледаме сами децата сме го минали това и сме се примирили със ситуацията, даже сме видели и добрите страни в нея. Тя майката няма да се промени, но младата майка може да се научи да си гледа собствената паница и да разчита на собствените сили за семейството си. То всъщност това е най-хубавото, когато станеш майка. Вече има кой да разчита на теб и можеш да не правиш грешката да бъдеш отсъстващ родител. Не разбирам продължаващите напъни да се докажеш пред родителя и да очакваш евала. Е, като няма да стане, си гледаш семейството и толкова.

# 25
А тебе гледала ли те е баба ти, когато си била малка?

# 26
Най-близкия й човек не би ли трябвало да е съпруга й?
Не е като да няма доказана разлика между видовете любов и човешки отношения, дали между мъж и жена, родители и дете или приятели.

# 27

Да, наравно с майка ми.

# 28
Аз не мога да си представя да говоря с майка си по няколко пъти на ден. Дори не се и чуваме всеки ден, никой не досажда на другия. Ама, хора различни... Виж това че не иска да опознае внучето вече не го разбирам и не ми се струва нормално, дори и да е по-особена.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 04:52 от Borqna Sto 771419

# 29
  • Paris, France
Да, наравно с майка ми.
Майка ти не е гледала сама дете и затова не знае точно какво да прави с малко дете. И моята е такава. Ако нейната майка е обсебила детегледането и възпитанието, тя не е имала мегдан да се развие като майка. Хубавото е, че не ти се меси и не ти дава неискани съвети, нито ти налага нейните модели на детегледане и възпитание. Лошото е, че искаш друг модел на общуване и поведение, а няма да се получи с нея.

Може като порасне детето и се пенсионира, да започне да общува повече с него. На мене с деца под 7-8 години ми е откровено досадно и скучно и гледам да не си ги причинявам. С големи деца обичам да излизам, но само ако са мои или на приятелка, която познавам добре.

И аз, като Боряна Сто, бих ти препоръчала да разредиш контактите с нея.

Общи условия

Активация на акаунт