Отношенията с майка ми

• 8 679
  • 239
  •   1
Отговори
# 75
Тоест, ако една майка не си гледа внучетата и не помага, редно е да бъде зарязана на стари години... мислите ли, преди да ги пишете тези неща..?

Непотребна вещ трябва да се изхвърли. Такова е мисленето в днешно време. Авторката малко пресолява манджата с майката, за да се покаже в добра светлина. Не го вярвам това майка и дъщера да ходят заедно на младежки купони, защото на майката и е скучно. За Големи шлемове ли говорим, какво ли?

# 76
Тогава напълно е излишен вашия коментар. Ако не ми вярвате защо изобщо се включвате? Моля да не ми спамите излишно темата.

Имаме различна представа за младежки купони. Без разговори за големи шлемове, чалга и безгранично количество алкохол.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 15:28 от Auroraa99

# 77
  • София
Тоест, ако една майка не си гледа внучетата и не помага, редно е да бъде зарязана на стари години... мислите ли, преди да ги пишете тези неща..?

Разбира се, че не е редно майката да бъде зарязана на стари години!
Само че ако майката е накарала детето си да се чувства обичано, щастливо, подкрепяно, обгрижвано и на моменти дори глезено, то ще иска да се реваншира с подобно отношение.
Ако обаче цял живот детето е потискано, никога не е направило нищо, според майка си, правилно, използвано е да прави услуги, но не е можело да разчита на помощ, то няма да мисли как да подкрепи майка си емоционално, как да я поглези, като ѝ купи любима храна, то просто ще си изпълни задачите механично и ще достави минимума, както е било в неговото детство. Ако то не е видяло друго, няма как да даде всичката подкрепа, от която възрастната майка би се нуждаела, защото това за такова дете е нормалното.

В тази тема не става въпрос (според мен) за гледането на внучето, а за това, че тя не иска да го опознае, не иска да постои за малко, да си поиграе. Нейно право е, разбира се, но това наранява авторката (според мен). Авторката, макар и вече възрастен човек, не усеща, че тя е важна за майка си, че майка ѝ наистина я обича, защото дори когато ѝ гостува е забила нос в телефона (нейно право), няма желание да направи нищо, което би облекчило дъщерята (пак нейно право, тя е на гости), но за сметка на това задачите се сипят към дъщерята, тя е длъжа и трябва да реагира на секундата. Това наранява, натъжава, отчуждава. И тогава вече идват приказките за старините. Иначе съм сигурна, че авторката няма да остави майка си, защото не е гледала детето за половин час до магазина.

# 78
+1 за последното мнение и накрая авторката пише темата и отново не получава разбиране и подкрепа, а или упреци или че било добре и нормално. Но все пак съветите за психолог не са зле, защото и от темата се вижда, че останалите хора било приятели или семейство, не са ни психолози.

# 79
Авторката не е в своето детство и не е пренебрегната. Вече сама има дете. Може да отсвири изцяло майка си, никой не я спира, ако мисли като вас.

# 80
+1 за последното мнение и накрая авторката пише темата и отново не получава разбиране и подкрепа, а или упреци или че било добре и нормално. Но все пак съветите за психолог не са зле, защото и от темата се вижда, че останалите хора било приятели или семейство, не са ни психолози.

Съгласна съм, особено с частта с упреците. Много неприятно е когато някой пусне тема за съвет, а единственото което получава е съдене и упреци. Наистина съчувствам на авторката, знам какво е да не получаваш това от което (морално) имаш нужда от родителя си и болката която ни носи.

# 81
Кой съди авторката и какви упреци има към нея?

# 82
Темата е отворена и назад има още 5 страници, може да ги прочетете и ще си отговорите на въпроса.

# 83
За съжаление не мога да дам адекватен съвет. Самата аз имам сложни отношения с майка си..допуснах да ме завземе така, че да не зная къде свършвам аз и къде започва тя...постоянно ме манипулира, като дете-с отнемане на играчки и любими игри , като по-голяма -с парите, а сега симулира, че нещо й има, че й става лошо, щом понеча да сторя нещо различно от нейното мнение.

# 84
  • Далечният изток
Ами чети и ти "Отровните родители". Има я в читанката.

# 85
Ами чети и ти "Отровните родители". Има я в читанката.
Чела съм я няколко пъти. Но аз вече съм "отровена безвъзвратно "...за мене няма шанс. Чувството за вина което ми е вменила, ме кара да се чувствам виновна дори че съм се родила...

# 86
  • Далечният изток
Тогава прочети "Енергийните вампири" на Албърт Бърнстайн.
На мен определено тя ми помогна.

# 87
И аз съм със затруднени отношения с майка ми. Чета, търся материали ама то работата трябва да е двустранна. Така и не успях да я почувствам истински близка. Много неща съм простила. Но всеки път, когато се отпусна и нещата са супер и тя прекалява. Нетактична е, пали от раз с емоциите, стигаме до караница и накрая ме обвинява отново защо съм реагирала така. Стигнах даже да говоря с мъжа й поне да я укроти малко.
Два часа днес нерви попилях.
И баща ми не е цвете. Накрая ще им платя терапиите при терапевт и ще ги водя без да им казвам 😀 просто е нереално токсично на моменти. Вменяване на вина.
А искам детето ми да е далеч от тези емоции. Искам да знае баби и дядовци, но да не усеща негативизма от тях така както аз цял живот. За семейни сбирки след време не знам как ще е. Много пъти ми идва да пусна тема, но в крайна сметка аз каквото и да правя, трябва и те да си глътнат егото и да поработят върху себе си, върху отношенията. .

# 88
Трябва да се виждате по-рядко, за да е по-сладко, както се казва Simple Smile Тогава ще сте си съвсем наред.

# 89
  • Далечният изток
А не. Ето там ти е грешката - не можеш да решаваш ти какво трябва да правят други хора. Отговаряш за себе си, променяш себе си, гледната си точка, отношението си. Силно препоръчвам "Енергийните вампири".

Общи условия

Активация на акаунт