Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 291
  • 823
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Моята ходи на курсове от 4 клас. Не, че тогава се целехме за математическа гимназия, но класната й в начален етап беше толкова... та трябваше да се вземат мерки. И после просто решихме да продължим. Ако трябваше аз да избирам, щеше да се цели в ТУЕС (нереалистично спрямо бала), Джон Атанасов (напълно възможно), НТБГ (напълно възможно), интензивно изучаване на немски (май само НЕГ беше нереалистично). Нищо от това не искаше, при това излезе с доста валидни аргументи.

Днес се сблъсках с проблем, който не очаквах и ще съм благодарна за мнение. Окуражих моята (да не кажа, че направо я натиснах) да издири групи с бъдещи съученици. Оказа се, че има момче от старото й училище - от съседен клас, според нея почти не са имали пресечни точки - което открито започнало да я обижда в инстаграм групата, прието е в друг клас, не в нейната паралелка. Включително с обещание да я набие в първия учебен ден. За първи път чувам името му, досега никога не е споменавала изобщо да са имали конфликт, твърди просто, че не се разбирали във 2-3 клас, когато били в една занималня. Поисках да ми на прави скрийншоти на всички разговори, признавам, че не съм ги видяла. Според нея така си говорели и няма нищо особено. Тя изобщо не е тип "жертва", като цяло е непукистка и се оправя сама. Според познати - нормално е за момента да се правят на интересни, като почне учебната година няма да се занимават с глупости. И все пак е в ново училище и се притеснявам. Та трябва ли да предприема нещо и какво, или да изчакам как ще се развие ситуацията. Естествено, момчето няма да има шанс да я набие първия учебен ден...

# 541
  • Пловдив
Какво се случи с момичето, което беше прието в Румънската гимназия и бяха разбрали, че в същия клас е приет и дразнител от предишно училище? Има ли някакво развитие?

# 542
  • София
Какво се случи с момичето, което беше прието в Румънската гимназия и бяха разбрали, че в същия клас е приет и дразнител от предишно училище? Има ли някакво развитие?
Няма да са в една паралелка, но да, в същото училище ще е и младежа. Моята реши да не се отписва. Ще го наблюдавам. Лошото е, че сме и в един квартал, вероятно ще прави комбинации да избягва пътуването с него. Така и не можах да разбера защо се захвана именно с нея, а и тя за тези години не успя да го постави на място.

# 543

Днес се сблъсках с проблем, който не очаквах и ще съм благодарна за мнение. Окуражих моята (да не кажа, че направо я натиснах) да издири групи с бъдещи съученици. Оказа се, че има момче от старото й училище - от съседен клас, според нея почти не са имали пресечни точки - което открито започнало да я обижда в инстаграм групата, прието е в друг клас, не в нейната паралелка. Включително с обещание да я набие в първия учебен ден. За първи път чувам името му, досега никога не е споменавала изобщо да са имали конфликт, твърди просто, че не се разбирали във 2-3 клас, когато били в една занималня. Поисках да ми на прави скрийншоти на всички разговори, признавам, че не съм ги видяла. Според нея така си говорели и няма нищо особено. Тя изобщо не е тип "жертва", като цяло е непукистка и се оправя сама. Според познати - нормално е за момента да се правят на интересни, като почне учебната година няма да се занимават с глупости. И все пак е в ново училище и се притеснявам. Та трябва ли да предприема нещо и какво, или да изчакам как ще се развие ситуацията. Естествено, момчето няма да има шанс да я набие първия учебен ден...

Според мен просто се прави на много отворен пред новите съученици. Не вярвам да имат много допирни точки щом са различни класове.

Толкова се радвам, че моят не ползва инстаграм и тик ток. Ще се запознае със съучениците си чак на лагера за зайци.

# 544
  • here and now
Аз не се радвам, че моята ползва Инстаграм и Тик ток, но се радвам, че споделихте тук, как са се намерили децата там. Оказа се, че целия клас са се събрали там.
Не ми се иска да отиде на 15.09 и всички там да се знаят, а тя да не познава абсолютно никой. Още повече, че е в друг град и няма дори бегло позната физиономия в нейния випуск.

ultraviolet passion
, предполагам че младежа харесва твоята девойка, но не може да си отработи емоциите. Тоя филм сме го играли няколко пъти. В началното ходих аз при директор(имаше и физическа агресия), а след това се научи сама да ги поставя на място. Моято мнение е, че сте взели правилно решение и пожелавам кураж и самочувствие да си разреши проблема кардинално.

# 545
  • София
Алис, благодаря. Не знам причината , но постоянно се е стараел да я злепостави. Настроил и други деца от класа, пълен кошмар за дъщеря ми. И аз съм имала всякакви ситуации едно време , но бързо ги карах да съжаляват. Тя не е като мен, все се свива, не обича да е център на внимание, ако има как даже никой да не я забелязва. А за споделеното от Елена аз бих се притеснила. Такива,  които отправят публични заплахи обикновено гледат да ги изпълнят по един или друг начин, понеже като се видят през учебната година другите ще му кажат " силен си само на приказки, а сега си тих" . Един вид ще излезе голословен. Дано не е така, както мисля, но е хубаво да са нащрек.

# 546
  • София
Вмъквам няколко пояснения относно темата с избор на училища / профили.

Относно ученето с детето с цел да опознаеш какво му се отдава и какво му е по-интересно. Не е нужно всеки ден да сядаш по 1-2 часа за целта. Нито е нужно да се претоварва някой. Ако почнеш от 5-ти клас по малко - днес един предмет, след три дни друг и т.н. Все до 7ми клас без много усилия наведнъж ще се ориентираш заедно с детето.

Особено по БЕЛ и по МАТ е доста важно повечко време да се сяда с детето, даже и да си има учител/школа. Защото някои учители казват всичко е наред, добре се справя, но някой път не е така. В училище може да се пишат шестици, но някой път те не отговарят на реалността. Освен това усилията по БЕЛ и МАТ са важни, за да можеш лично да прецениш долу-горе как би се справило детето на НВО и дали ако ходи на школа / учител се напредва добре или не. Тези неща влияят при предварителния избор и реденето и навременно решение да смениш учител.
Аз не мога само по БЕЛ да помагам, но жена ми там пое. Ако се разпределите родителите не е толкова трудно или тежко да разберете детето кое лесно му се отдава и кое не.

След като се разбере основния въпрос, според мен не се сяда на тежък разговор. Трябва тънко да се подхвърля в някои разговори - по това си добра, това ти се отдава, виж как добре и лесно се справи с това, по другия предмет ти е мъка и т.н. И малко по малко и самото дете се убеждава и усеща нещата като се насочва от по-рано. Когато се гради по този начин няма как седмица преди изпита да ти каже "Първото ми желание не го искам!" и да се чудиш до 4то класиране какво да правиш и как да вътриш нещата.

За мен е риск да се ходи до училища преди да се видят точките от НВО. Не е нужно да има "отворени врати". Ние отидохме след излизане на НВО резултатите, влезнахме, разгледахме училищата, поговорихме, с който хванеме по коридорите и стаите и така. При някои деца е много силно усещането - харесването на едно училище и нехаресването на друго. Когато се знаят точките, когато сте стеснили кръга и сте наредили желанията и всичко е бетон, чак тогава предварително уговорката е - виждаме училищата и евентуално малко разместваме равностойните училища. Говорили сме вече, това е списъка, сега идеята е да видим някои детайли.

Дадеш ли му пълна свобода, има шанс (някой път малък, друг път голям), според характера на детето да оплескаш всичко! В целия процес идеята е да се правиш, че му даваш пълна свобода, но постоянно да го насочваш без то да разбира, че му влияеш. Все едно само детето прави своя избор. Важно е да изслушваш това, което има да каже, да се съобразиш с него, но когато греши внимателно да обясниш защо греши и т.н. Още повече, така го учиш как се правят добри и лоши изобри. Това важи за всеки избор в живота.

Разбира се, всичко да направиш както трябва има шанс да сгрешиш. Тук не става дума за нещо перфектно и абсолютно. Но, даже и да сгрешиш вие с детето знаете през какво сте минали заедно, знаете как сте отсели неговите интереси и възможности, как е направен избора и при такава грешка, тя води до ценен опит и изводи. При "левашка" грешка с грешно наредени желания (заради бабата, съседката, недопроучване и т.н.) този житейски опит води до "по-добре да не говорим за това", станалото-станало.

# 547
  • Сф
ultraviolet passion, а защо просто не говориш с момчето,  да го стреснеш имам предвид! Спомних си сега, че едно по- голямо момче от съседната улица ме тормозеше като тръгвах сутрин за училище. Замеряше ме със снежни топки, закачаше ме нещо гадно. Нямам спомен да съм казвала на майка, но явно тя е забелязала нещо в мен. Една сутрин тръгнала след мен и видяла как ме тормози.  Като се развика по него , като го хвана и го навря целия в снега. 1,60 е майка Simple Smile. Не знам какво му и каза, но оттогава ме подминаваше като се засечем.
Това по ония времена , когато се оправяхме сами децата. Бащата беше някакъв художник, надути със скъпа чужда кола. И въпреки това на майка не и пукаше! След време ,момчето пропадна тотално и разпродаде всичко и изхарчи и се затри някъде. Последно, в зората на демокрацията взе пари от най- добрия си приятел ( в една махала сме все пак) и изчезна. Пълен боклук!
Разказвам това, защото съм много НЕ толерантна към насилието във всяка форма! В наши дни и училището и обществото реагират. Вземете мерки!
* в училището, в което сме също се реагира срещу всяко насилие. Знам за вербален случай в 8 ми съседен клас.  Момичето беше мълчало дълго ( подигравки), накрая се разбрало и момчето го преместиха. 
И накрая, харесване , флуиди, не са в детската градина все пак, щом се чувства някой зле си е абсолютен тормоз!

# 548
  • София
PureLove, няма как да разговарям с него без присъствието на родител. Ако в бъдеще се наложи, ще е само с негов родител. Иначе ще има големи последствия за мен, още повече, че момчето знае какво работя. Ще излезе, че злоупотребявам със служебно положение...

# 549
ultraviolet passion, вижте как ще потръгне. Още повече, че няма да са в един клас, което е добре. Може да си намери други занимания и да остави твоята намира. Ако няма подобрение, първо среща с класния ръководител и директора. После ще искате официална среща с родителите на момчето, ако трябва и децата да присъстват. Да каже това дете защо така се държи и какъв е проблемът.

# 550
Какво съвпадение само...точно влизах за да споделя, че синко се беше спекъл от някакви нови попълнения в техния чат. Радвам се, че сподели с нас, говорихме и той се отпусна. Но го виждах как се поти от напрежение, четейки всеки следващ пост. Във Вайбър групата се включили нови хора- момче, момичета и започнали да ги гъбаркат- имало побойници, тормозите ли в училището, пък да се видели- глупости пълни, да стреснат зайците. Моят чак се разплака, стреснал се беше. Помня, че и при брат му имаше такива навлеци в групата. Снимки имаше на деца, видимо по- големи. Обсъдихме, че може да има външни, които просто скучаят и си правят шеги и провокират по- малките. Накрая една девойка ги махна от чата, написала е, че са по- големи и само спамят. Явно и други са се усъмнили, проверили, светът е малък и много неща не остават скрити. Та, споделям да имате едно на ум за тези чатове...
elena e,аз бих изчакала, особено предвид, че девойката не се притеснява. Но, ще наблюдавам и насърчавам за споделяне, за да няма страх и тревога предварително.
Ultraviolet , стискам палци нещата да се уталожат и да няма стрес за девойката.

# 551
  • София
Достатъчно ми е да се запознавам с контролните, за да се ориентирам за нивото в училище и знанията. Сядам понякога с децата, но не разчитаме на това. Училището е добро като цяло и това ни улеснява. Баткото има късмет и да е паметлив и съобразителен къде какви усилия да влага и му се получават нещата без голямо напрежение, но със сестра му може да е по-трудно, още повече предвид баловете на момичетата. Но ще бъдат по новите изисквания, ще наблюдаваме и ще действаме спрямо тях, рано е още. Вижда се лесно, ако има пропуски, това искам да кажа.

Да допълня за казуса с чатовете и тези предварителни запознанства. Не се притеснявайте, сега се правят някои на интересни. Едни познато дете така го бяха нарочили и го бяха махнали от чата даже преди началото на учебната година, става въпрос за 2 АЕГ. После всичко се е наредило.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 00:36 от Maidenly

# 552
  • София
Вмъквам няколко пояснения относно темата с избор на училища / профили.

Скрит текст:
Относно ученето с детето с цел да опознаеш какво му се отдава и какво му е по-интересно. Не е нужно всеки ден да сядаш по 1-2 часа за целта. Нито е нужно да се претоварва някой. Ако почнеш от 5-ти клас по малко - днес един предмет, след три дни друг и т.н. Все до 7ми клас без много усилия наведнъж ще се ориентираш заедно с детето.

Особено по БЕЛ и по МАТ е доста важно повечко време да се сяда с детето, даже и да си има учител/школа. Защото някои учители казват всичко е наред, добре се справя, но някой път не е така. В училище може да се пишат шестици, но някой път те не отговарят на реалността. Освен това усилията по БЕЛ и МАТ са важни, за да можеш лично да прецениш долу-горе как би се справило детето на НВО и дали ако ходи на школа / учител се напредва добре или не. Тези неща влияят при предварителния избор и реденето и навременно решение да смениш учител.
Аз не мога само по БЕЛ да помагам, но жена ми там пое. Ако се разпределите родителите не е толкова трудно или тежко да разберете детето кое лесно му се отдава и кое не.

След като се разбере основния въпрос, според мен не се сяда на тежък разговор. Трябва тънко да се подхвърля в някои разговори - по това си добра, това ти се отдава, виж как добре и лесно се справи с това, по другия предмет ти е мъка и т.н. И малко по малко и самото дете се убеждава и усеща нещата като се насочва от по-рано. Когато се гради по този начин няма как седмица преди изпита да ти каже "Първото ми желание не го искам!" и да се чудиш до 4то класиране какво да правиш и как да вътриш нещата.

За мен е риск да се ходи до училища преди да се видят точките от НВО. Не е нужно да има "отворени врати". Ние отидохме след излизане на НВО резултатите, влезнахме, разгледахме училищата, поговорихме, с който хванеме по коридорите и стаите и така. При някои деца е много силно усещането - харесването на едно училище и нехаресването на друго. Когато се знаят точките, когато сте стеснили кръга и сте наредили желанията и всичко е бетон, чак тогава предварително уговорката е - виждаме училищата и евентуално малко разместваме равностойните училища. Говорили сме вече, това е списъка, сега идеята е да видим някои детайли.

Дадеш ли му пълна свобода, има шанс (някой път малък, друг път голям), според характера на детето да оплескаш всичко! В целия процес идеята е да се правиш, че му даваш пълна свобода, но постоянно да го насочваш без то да разбира, че му влияеш. Все едно само детето прави своя избор. Важно е да изслушваш това, което има да каже, да се съобразиш с него, но когато греши внимателно да обясниш защо греши и т.н. Още повече, така го учиш как се правят добри и лоши изобри. Това важи за всеки избор в живота.

Разбира се, всичко да направиш както трябва има шанс да сгрешиш. Тук не става дума за нещо перфектно и абсолютно. Но, даже и да сгрешиш вие с детето знаете през какво сте минали заедно, знаете как сте отсели неговите интереси и възможности, как е направен избора и при такава грешка, тя води до ценен опит и изводи. При "левашка" грешка с грешно наредени желания (заради бабата, съседката, недопроучване и т.н.) този житейски опит води до "по-добре да не говорим за това", станалото-станало.
Само докато го прочета това адски се изморих. Изобщо не е необходимо животът да е толкова труден и напънат. Даже изобщо не е желателно.

# 553
  • София
Пък аз да кажа, че за много деца как изглежда училището, има ли двор и как изглеждат тоалетните на изборите не са чак определящи, меко казано. Не мога да повярвам, че наистина желано училище отпада от списъка заради малкия си двор или външния вид на сградата.
Не и нужно всички да се фокусират от пети клас в това пусто кандидатстване, т.к. това е чудесна стъпка към първи burnout.
Also много семейства имат повече от едно дете и също така родителите и те са хора все пак.

# 554
  • София
Признавам, че не успях да дочета "методиката" за успешно кандидатстване, но от прочетеното през последните месеци съм убедена, че правилния начин за избор на училище е строго индивидуален. Има деца, които се впечатляват от дадено училище и това ги мотивира да постигнат по-високи резултати, за да успеят да влязат там. Има деца, които наистина се оказват на ръба на burnout заради натякването, че НВО ти определя бъдещето. Има деца, на които им е все тая къде ще учат, стига тези, които досега са ги тормозили, да не са там. Деца, които искат само първа смяна, такива, които трудно стават и предпочитат поне половината година да са втора...

Ако до 6ти клас родителите не са наясно дали детето има интерес към дадена сфера, ученето заедно на по един урок по предмет надали ще промени това. "Помагането" по БЕЛ и математика не само не е по възможностите на всеки средностатистически възрастен, но може да доведе до разрив в отношенията с детето.

Важно е родителите да помогнат за адекватен избор на училище, но това не означава задължително ТОП 10, нито трябва да е на всяка цена...

ultraviolet passion, аз бих информирала класния ръководител още при първата среща с него, за да е в декларативна форма, а не при нужда да се окажа в обяснителен режим. При всички положения стискам палци младежът да намери друго поле за изява.

Общи условия

Активация на акаунт