Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 31 668
  • 670
  •   5
Отговори
# 645
Joana85, какво е ЗФ? Какво налага да ходиш 2-3x месечно на АГ, това е безумие не само от финансова гледна точка?

Относно железните показатели - трябва ти консултация с хематолог и има форми (интравенозни), които са за предпочитане пред пероралните при проблеми със стомаха.
Отговарям ви (извинете за съкращението), нормално е да не го знаете, просто в форумите за проблемно забременяване го използват масово.. Задържан фоликул е, от както съм в този период правя може би всеки месец, заради хормонално нестабилни нива на естроген/прогестерон.
В момента съм с естрадиол на дъното и започнаха топли вълни в началото на месеца, сега спряха, предполагам вече нивата не са толкова ниски, а и на прегледа вчера се видя че е тръгнал някакъв фоликул да нараства.
Joana85, какво е ЗФ? Какво налага да ходиш 2-3x месечно на АГ, това е безумие не само от финансова гледна точка?

Ходя, при репродуктивен специалист, защото правех до скоро опити за забременяване, по между всичките хормонални проблеми, при мен често не тръгват фоликулите когато трябва и се налага проследяване и фоликуметрия. Почти месец пускам и изследвания.
Обикновено по минимум два пъти в месеца се налага да ходя, за ехографски преглед, но в някои месеци и по 3-4 пъти. Тогава го маркираха като фоликуметрия и не се плащаше пълната цена, но сега с повишенията на цените вече идва златно.
Относно железния дефицит, да аз съм правила веднъж венозно вливане на желязо, може и сега да ми назначат, ако преценят, но по-скоро трябва да се види защо се получава.

Йоана, какъв биоидентичен прогестерон си купи?
Лошото е, че ужасно малко лекари ще обърнат внимание на нашия контингент, за да спомогнат за едно плавно и безболезнено преминаване към менопаузата. Аз за себе си съм решила да следя миомния възел да не расте и да си проучвам сама нещата, свързани с биоидентична ХЗТ - прогестерон, естрадиол и тестостерон. Като му дойде времето. Засега чета и слушам чужди лекари, има доста материали, имам и още малко време.
Взех си турския, Прогестан, като го поръчах онлайн. Но имайте предвид, че той се приема или поставя само във втората част на цикъла, а не целия месец! Важно е да сте го консултирали и да знаете че имате недостиг, преди да започнете. Аз в няколко месеца съм си пускала изследвания, за да съм сигурна.
Би трябвало помага за облекчаване не менопаузните ефекти и се надявам да ми спре кървенето.

# 646
И на мен от септември ми спряха вълните😂. Постепенно обаче, но спряха... Аз още нямам никакъв цикъл, последно беше в средата на май🤘😆
Завиждам ви най-искрено,че са ви спряли вълните,при мен е голям ад,сега пия ашвагандата да видим.
Последен цикъл юни:(

# 647
И при мен, да чукна на дърво, понамаляха вълните. Дано така си остане. Започнаха през зимните месеци на т.г. с адска сила, основно нощем, вървяха и със сърцебиене и задъхване тогава, което отмина с идването на пролетта и след няколко безполезни консултации с кардиолог и пулмолог.
Лятото в жегите също много ме измъчваха.
Сега само понякога, като стана за тоалетна през нощта (това също ми е от перимено-то, преди спях като пор и не мърдах до сутринта), намирам мокра нощница и чат-пат я сменям, но нямам истински симптоми. Дори денем съм зиморничава и мръзна, както е било през целия ми живот (слаба съм, с ниско кръвно и Хашимото).
Това е в навечерието на 50, цикълът още е редовен, макар вече супер хаотичен, но пропуснат месец не съм имала до момента.
А последните дни ме мъчат главоболия...

# 648
И при мен, да чукна на дърво, понамаляха вълните. Дано така си остане. Започнаха през зимните месеци на т.г. с адска сила, основно нощем, вървяха и със сърцебиене и задъхване тогава, което отмина с идването на пролетта и след няколко безполезни консултации с кардиолог и пулмолог.
Лятото в жегите също много ме измъчваха.
Сега само понякога, като стана за тоалетна през нощта (това също ми е от перимено-то, преди спях като пор и не мърдах до сутринта), намирам мокра нощница и чат-пат я сменям, но нямам истински симптоми. Дори денем съм зиморничава и мръзна, както е било през целия ми живот (слаба съм, с ниско кръвно и Хашимото).
Това е в навечерието на 50, цикълът още е редовен, макар вече супер хаотичен, но пропуснат месец не съм имала до момента.
А последните дни ме мъчат главоболия...
Споделям същата симптоматика + бонусите...слаба съм, с ниско кръвно и хипофункция). Събуждам се нощем и съм се поизпотила сякаш, а по принцип вечно ми е студено. И като цяло не се потя лесно, затова започнах да усещам че са по-скоро вълни.

# 649
E ма аз съм с почти 10 години отгоре... нормални неща са това, но доста неприятни в ежедневието. При мен проблем са миомите, които са 4-5, първите открити преди 6 години и предизвикват силни кръвотечения по време на цикъл. Та затова чакам менопаузата като децата - Дядо Коледа, барем дано имам късмет с обратно развитие на фиброидите и да се възстановя от анемията, която не лекувам, щото... така (цял живот съм била с хемоглобин на и над горна граница, та държа криво-ляво и с кило и канче кръвозагуба на месец, но това не може да продължи неограничено дълго).

# 650
Същата работа съм и аз ,цял живот съм яко зиморничева,а сега с тия вълни е ад,изгарям и затова съм много често болна.
Като е студено съм облечена и като дойде ужасната вълна ставам вир вода и после яко ме втриса.
Ужасен ужас е:(

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 19:45 от strawberry0302

# 651
E ма аз съм с почти 10 години отгоре... нормални неща са това, но доста неприятни в ежедневието. При мен проблем са миомите, които са 4-5, първите открити преди 6 години и предизвикват силни кръвотечения по време на цикъл. Та затова чакам менопаузата като децата - Дядо Коледа, барем дано имам късмет с обратно развитие на фиброидите и да се възстановя от анемията, която не лекувам, щото... така (цял живот съм била с хемоглобин на и над горна граница, та държа криво-ляво и с кило и канче кръвозагуба на месец, но това не може да продължи неограничено дълго).
Вероятно и при мен са проблем миомните възелчета, които за сега не растат, но има един по-голям който е в близост до място, където не трябва и сега него трябва да следя.
А то възрастта в случая няма значение, като и при мен са почнали симптомите, само че аз не я искам още да идва.
Исках да си дам последен шанс за забременяване.. преди да настъпи.
Иначе съм си взела червена детелина за вълните, но понеже спряха за сега, реших да не я пия, че така или иначе почвам прогестерон.
Успях на вас, да ги преборите и да си отдъхнете Yellow Heart

# 652
  • София
Йоана, напълно разбирам и съчвствам, вече съм загубиа вяра в каквито и да е лекари, тъй като често и аз вече съм си самопоставила диагноза и назначила лекарства, отивам там колкото да им разкажа,те да поклатят глава, да ме поздравят и да си ми напишат същата терапия. и тъй като и двете ми дъщери имат здравословни проблеми, и с тях се повтаря същото-чета, отивам, лекарите мълчат, аз предполагам, те се съгласяват, вече наистина не вярвам в лекарското съсловие.за адекватен лекар за перименопауза,която дори не се признава в БГ пък, нправо абсурд. Годни съм се влачила при репродуктивни, първият лекар, освен с безумна терапия, ми е жлъскал клостилбегит 2 г без изобщо да ми проследява правлино овулациите, а при еиднственото ми забременяване,с кървене ме прави обратно да си работя. И тн и тн. Благодарение на тоя човечец сега си чакам ранната менопауза, нямам проблеми с нея, но не беше и нужна..както и да е. От 1 г се влача с пост цистит и никой уролог от 10те, които смених, не прави друго,освен да ми издава АБ и да вдига рамене. Да не говорим, че съм чела в чужди статии, че товавъобще може да не е цистит,а да е свързано именно с перименопаузата. (нямам никога изолирани бактерии, камъни, песъчинки- нищо). Ако им спомена пери...подсмихват се и подминават. Жестоко се дразня.
Виж как да оправиш жлеязото(писали сме си в друга тема за него), виж си корема.

# 653
За цистита- пускала ли си уреаплазма и микоплазма?

# 654
Йоана, за вълните прочети за действието на салвията.

# 655
Също съм чела, че падането на естрадиола води много често до повтарящи се упорити и с неизяснен произход урологични проблем.
Моите изследвания излязоха, нищо не разбирам, дано лекарката разбере, но не ми отговаря, май трябва да чакам час след 1 месец. Ако някой разбира, да каже - чака ли ме скоро менопауза или нъцки.

# 656
Също съм чела, че падането на естрадиола води много често до повтарящи се упорити и с неизяснен произход урологични проблем.
Моите изследвания излязоха, нищо не разбирам, дано лекарката разбере, но не ми отговаря, май трябва да чакам час след 1 месец. Ако някой разбира, да каже - чака ли ме скоро менопауза или нъцки.

Не се пиша, че разбирам, ама толкова изследвания съм прегледала вече, че мога да кажа, че TSH без т3 и т4, нищо не показва. Аз с такова съм в хипофункция, Т3 и т4 са ми ниски, имам косопад и чупливи нокти, умора. А според лекар това ТСХ около 2.5 е добре. Аз приемам хормон същио така.
Виждам, че е завишено ФСХ, както и естрадиола - всъщност естрадиола ти може да показва че си задържала фоликул този месец, а ФСХ е височко, но още си в перименопауза. Предполагам имаш цикъл още.
За справка, моето този месец е 40, което си е постмено, въпреки че съм с редовен цикъл. При мен варират постоянно, но ако ги видя толкова ниски, сигурно ще се радвам.
Нормалните граници за около 5 и на ФСХ и ЛХ. При мен естрадиола беше супер висок до скоро и се бях притеснила доста, но на прегледите все се виждаше ЗФ.
Също така има значение в кой ден са пускани. Бих ти препоръчала да внимаваш ако започваш да приемаш добавки като вечерна иглика, фитоестрогени са и не са ок, ако имаш висок естрадиол.

# 657
Момичета.. и аз тук. Писала съм и преди , на 42 съм с предпоставки за ранна менопауза и започнаха хормоналните дисбалаланси вече. Въпреки, че имам редовен цикъл, започва да се измества с ден два и всеки месец съм с ужасно силно кървене, като имам и ниско желязо, нещата излизат от контрол.
Почти всеки месец се оказвам с ЗФ, на прегледите, а женските хормони са като за менопауза. АМХ отдавна е на дъното и вече и не го меря, въпреки това все още имам антрални при прегледите, а аз не съм раждала, но това е друга тема.
За съжаление е влакче на ужасите и с естрадиола, който беше висок до скоро, но последния месец е на дъното.
Започна ужасно главоболие и кървене извън цикъла, и вече от година се вижда миомно възелче, което е близо до ендометриума и уж го следим дали трябва да се премахне. Заради него вероятно имам и кървене извън цикъла и вчера на последния преглед ми казаха, че трябва да помисля за премахване.
Първо трябва да регулирам железния дефицит.
За съжаление доста непосилно ми е в..
Ако няма да раждате не сте ли мислили за премахване на матката. При мен се получи по спешност и не съжалявам. Запазиха яйчниците и всичко си е ок. Няма анемия, кръвоизливи и т.н.

# 658
  • София
Моята ендокриноложка по повод биоидентичните хормони: https://femena.bg/p/hormoni/bioidentichnite-hormoni-lesniiat-pyt … VYIX3V_6Gu2VVjFNA.
На мен ми изписа фемарел, но каза засега да не ползвам биоидентичния прогестерон (крем).
За резултатите - може да се качат в чатджипити, докато чакате преглед. Доста добре обяснява (и после ми се припокри с всичко, което каза ендото). Не казвам да се лекуваме с чатджипити, а просто информативно, да не ми скочи някой сега.

# 659

За резултатите - може да се качат в чатджипити, докато чакате преглед. Доста добре обяснява (и после ми се припокри с всичко, което каза ендото). Не казвам да се лекуваме с чатджипити, а просто информативно, да не ми скочи някой сега.
О, много ти благодаря, чудесна идея, направи ми пълен подробен разбор Smile. Дори прогноза в процентно съотношение горе-долу кога да чакам менопауза Nerd.

Общи условия

Активация на акаунт