Преди исках да е всичко честно, директно и точно в отношенията. Примерно не обичам и не харесвам да се преувеличава. Ама имам много роднини, които живеят в една хипербола. И всичко се преувеличава и драматизира, изкривява. Неща, които мен ме побъркват.
За съжаление имам две много близки роднини, които откровено лъжат, за да се изкарат жертви. Че някой ги е бил обидил и т.н. Когато обаче почнеш да разпитваш обидения и обиждащия на едно място, излиза, че обиждащият не е казал такова нещо, ама на обидения не му харесало и че не бил казал нищо и го възприел като обида. И това се случва често в последните години. И стана Лъжливото овчарче - на тези хора не им вярвам за нищо, което не мога да проверя от независим източник.
Другото, което е, че както казах, съм за честни и равнопоставени отношения. Т.е. оставям другата страна да води нивото на отношенията, но отговарям реципрочно. Което често не се харесава на хората - да се държиш с тях, както те с теб.
Пример пасивно-агресивни въпроси, засягащи лични проблеми.
Когато детето беше на 2,5 години и беше с памперс (наше си решение), един от горе описаните хора идва при мен и пак в типично хиперболизиращ стил уж ме пита: "Е и като се ожени ли ще е с памперс това дете?". Абсолютно безсмислен въпрос, който според мен навлиза в личното пространство на хората и не трябва да се задава. Затова и гледам в такива ситуации да си пазя границите и съвсем спокойно, без да се ядосвам или да избухвам, отговорих:
"Оставям на теб да си отговориш дали наистина ще е с памперс и като се ожени. Приеми ги и като своеобразен тест за интелигентност"
Една седмица не ми говориха. Да можеше да не отговарям така, но ако не ми беше зададен така въпросът, то и нямаше да отговоря.