Странни отношения

• 7 247
  • 231
  •   1
Отговори
# 30
Тя сама се е поставила в тази ситуация. Никой не я е затворил в клетка.
Момето е глезено и неамбициозно. А, май студентка била.
Какви са тези подаръци по 500-1000 лв.? И ти, авторе, не си много адекватен.
Какво очаква тя като се е навряла да ѝ плащат всичко.
А мрънкоци не понасям.
Даже затова съм разкарвала мъже.
//
Какви млади момичета търси – той е на 28, не е старчок.

# 31
Пич, ти си примерът защо единия партньор не трябва да поема всички разходи, а задължението на другият е само да хубавее...
Съвсем други задължения иска от нея с/у издръжката. Тези, които на него не му харесват. Явно не са толкова лесни и приятни, щом ги посочва като проблем за него и осново изискване за връзка.
Предишната му приятелка е работела наравно с него, не го устройва, защото няма как да държи контрол над човек, който има собствени пари.

Тя сама се е поставила в тази ситуация. Никой не я е затворил в клетка.
Момиче, израснало в среда с насилие е склонно много лесно да падне в такъв капан...

# 32
Не ми прилича да е израснала в среда с насилие, а с глезотене.

# 33
Преди брак е добре двамата да са наясно как гледат на изкарването и харченето на пари. Трябва да се обсъди кой ще управлява бюджета и кои ще са приоритетите на семейството. Това е труден, но ключов разговор. Също така, докъде ще стига близостта с разширеното семейство, ще се помага ли и в какви случаи, къде ще се живее – в жилище на единия или на родителите. Тези въпроси се изясняват с бъдещата съпруга, не във форуми. Ако ти изнася жени се, ако не върви си по пътя и не си губи времето, нито парите и колата на лизинг. Както си постелиш в началото, така ще живееш.

И много обичате да представяте нещата черно бели. Хубаво е преди да обвиняваме другия, да си вземем едно огледало.

# 34
Авторът писа, че бащата бие майката. За мен това е среда с насилие.
Също казва, че до започването на връзката им е работила. От 19-годишна учи и върти сама домакинството, като напълно обслужва господина, който не пипа нищо. Не ми прилича на глезен човек.

Има мъже, които убеждават жените си да напуснат работа, именно, за да нямат собствени доходи и да бъдат лесно управлявани. Естествено това е много романтично украсено с "аз ще се грижа за теб, няма нужда да работиш". А всъщност са 24/7 на работа. Предишната му приятелка явно не е успял да убеди да спре работа, затова е и бивша.
Тази го устройва идеално, само трябва да премине и последния етап - спиране на контакти със семейството, после и приятелите. Тогава прави едно или повече деца и примката се стяга окончателно.

Искрено се надявам да не съм права.

# 35
Здравейте на всички, въпроса ми е насочен основно към женската аудитория, защото искам да чуя мнението на срещуположния пол.
С приятелката ми живеем заедно от 3 години, не малко време и нещата вървят към предприемането на по голяма крачка, аз на 28 години и тя на 22 години. В последно време, но и може би не от съвсем скоро(просто разговорите за по сериозна стъпка зачестяват) забелязвам едно неуважение към средствата с които разполагаме. От началото на нашата връзка аз съм покрил всички разходи - Наем/Сметки/Телефони/Храна/Цигари/Излизания/Почивки и общо взето каквото е нужно. Тя е студентка и не работи, аз пък нямам нищо против щом имам възможност да поема всички тези разходи - имал съм дълга връзка в която съм разделял разходите/домакинство и всичко с партньора си, не ми е харесвало, не съм се чувствал комфортно и предпочитам да поемам всички финансови разходи, а партньора ми домакинските задължения. Всичко до тук е окей, но идва едно ,,НО" по цял ден е ангажирана с неспоуките на своето семейство, безработен родител, друг които работи за да може просто да се наяде, оплаквания от всичко, това мен ме изнервя сериозно, защото го слушам по цяла вечер когато съм вкъщи. Проблем идва когато и кажа спри да им обръщаш внимание, това са здрави прави хора в напълно трудоспособна възраст, живеят на място в което постоянно се търсят хора за работа, но тук чувам на теб ти е лесно, ти работиш, направил си си нещата и изкарваш парите. Да това е така, но реално зад всички изкарани пари има години работа, ежедневни проблеми, сън в рамките на 4-6 часа в денонощието, разговори по телефона от 6 сутринта до 11-12 вечерта и каквото още е възможно. Когато има празник и направя подарък да кажем 500-1000 лева за нея това е нещо напълно нормално, покрай самият празник има още разходи за почерпка на приятели, роднини и всичко свързано което е още толкова горе долу, но за нея някак си това са напълно нормални неща. Нека да кажа, че печеля около 10 хиляди лева на месец в един от големите градове на страната, не печеля по 50 000 лева на месец, и все пак имам разходи като наеми, сметки, лизинги и т.н. Това започва да ме натоварва много и то най-вече, защото чувствам едно неуважително отношения към средствата за които влагам много труд, какво мислите е най-правилното решение за да разбере, че парите не валят по дървета и аз също се трудя? Момичето е работило преди да започнем връзката си и не ме натоварва с желания тип искам да ида в - Тайланд, Малдиви, Бали, защото е модерно, но не знам как да разбере, че като не се оплаквам като майка и, баща и или брат и за това колко е труден живота, как трудно се печелят пари и се старая да не е обременявам с нищо, не означава, че на мен ми е лесно.

Аз ако трябва да дам мнение като „отстрани“ – според мен проблемът не е толкова в това, че поемаш всички разходи, а в отношението към тях. Напълно нормално е човек да се чувства зле, когато партньорът приема усилията му за даденост и не оценява колко труд стои зад тях. Не става дума да ѝ обясняваш колко точно работиш или колко часа спиш, а да ѝ покажеш, че за теб уважението е по-важно от самите пари.

Това, че помагаш и искаш да ѝ осигуриш спокойствие, е чудесно. Но тя също трябва да разбере, че зад това стоят твоя труд и лишения и че не е редно да омаловажава. Разговорът няма да е лесен, защото е млада, а и явно е обременена с проблемите в семейството си. Но ако мислите за по-сериозна крачка, е задължително да седнете и да говорите открито.

Можеш спокойно да ѝ кажеш:
„Аз съм щастлив да поемам разходите и не ми е тежко, но имам нужда да виждам признателност и уважение към усилията, които влагам. Не е нужно да ми благодариш постоянно, просто не искам да се приема, че всичко е лесно и дадено.“

Ако наистина искаш тази връзка да върви напред, трябва да има баланс – не толкова финансов, а емоционален. Иначе в един момент недоволството ти ще се превърне в огорчение.

И да – парите не падат от дърветата. Понякога човек го осъзнава едва когато сам започне да се сблъсква с отговорностите.

# 36
Тя е работела преди, за да има какво да яде, ако описанието на безхаберните й родители е истина. Сега е хванала батко-паричко и няма за какво да се пъне.

# 37
Тя е работела преди, за да има какво да яде, ако описанието на безхаберните й родители е истина. Сега е хванала батко-паричко и няма за какво да се пъне.
Или той я е убедил да напусне.

Върнах се на 1 пост, за да видя точно какво е казала.
Цитат
но тук чувам на теб ти е лесно, ти работиш, направил си си нещата и изкарваш парите.
Същото мъжът ми сам казва за себе си. След години работа си е изградил мрежа от клиенти и нещата се получават лесно. Нито е обидно, нито омаловажаване.
Един човек с образование, млад, в час със съвременния начин на работа, какъвто очевидно е авторът, се е доказал в обастта си и получава солидни доходи.
Ако родителите ѝ са, каквито той ги описва, вероятно майката е без образование, не е на 20+, работи нископлатен труд и издържа насилник. Естествено това е неин избор, но не всеки е способен да се измъкне сам, без психологическа помощ отвън. Първо е "да не растат децата без баща", после "толкова време търпях, няма закога да се развеждам". Лошото е, че децата, израснали в такава среда често повтарят модела.

# 38
Благодаря на всички за отговорите и за дадените съвети и мнение. Относно дали е меркантилно момичето - не е меркантилно, никога не е пожелало нещо повече от това което не можем да си позволим, не е всявала комплекс в мен, че на Иванка мъжа може, а аз не, получавала е това което е напълно нормално да получава човек.
Относно коментара, че аз съм е убедил да не работи или нещо сходно, че по този начин на мен ми е изгодно.
Предпочитам да завърши образование(защото специалноста е трудна да се комбинира с работа) от колкото да остане необразована - мисля, че е по правилното житейско решение да буксуваш 4 години финансово от колкото да се откажеш от целите си - да започнеш не квалифицирана работа и после да боксуваш цял живот.
Относно домакинството, защото няколко от вас се захапаха и явно ги докосна това нещо - Като млада двойка ние живеем в двустаен апартамент, не знам покрай децата дали сте забравили какво е двустаен апартамент и колко време е нужно да се изчисти апартамент без деца, ще ви отговоря около 1 час - 1 път седмично. За да се сготви за двама човека също около 1 час на ден, като да кажем 20%. от месеца хапваме на вън или поръчваме храна. Мисля, че най-важното в едни отношения е да си помагаме! Съжалявам, но ако единия има 7 часа свободни днес, а другия 2 е нужно той да покрие дадените задължения без значение от пола.
Относно моделирането - Вие никога не сте променяли дадени неща в поведението на мъжете си? Мисля, че думата моделиране е изключително грозна и неадекватна, нормално е човек в дадени отношения да променя себе си и да се надгражда. Някой хора тук се изказват много остро, но не е ясно какво търпят в къщи и крият зад агресивните си думи, не е просто готино.

# 39
Благодаря на всички за отговорите и за дадените съвети и мнение. Относно дали е меркантилно момичето - не е меркантилно, никога не е пожелало нещо повече от това което не можем да си позволим, не е всявала комплекс в мен, че на Иванка мъжа може, а аз не, получавала е това което е напълно нормално да получава човек.
Относно коментара, че аз съм е убедил да не работи или нещо сходно, че по този начин на мен ми е изгодно.
Предпочитам да завърши образование(защото специалноста е трудна да се комбинира с работа) от колкото да остане необразована - мисля, че е по правилното житейско решение да буксуваш 4 години финансово от колкото да се откажеш от целите си - да започнеш не квалифицирана работа и после да боксуваш цял живот.
Относно домакинството, защото няколко от вас се захапаха и явно ги докосна това нещо - Като млада двойка ние живеем в двустаен апартамент, не знам покрай децата дали сте забравили какво е двустаен апартамент и колко време е нужно да се изчисти апартамент без деца, ще ви отговоря около 1 час - 1 път седмично. За да се сготви за двама човека също около 1 час на ден, като да кажем 20%. от месеца хапваме на вън или поръчваме храна. Мисля, че най-важното в едни отношения е да си помагаме! Съжалявам, но ако единия има 7 часа свободни днес, а другия 2 е нужно той да покрие дадените задължения без значение от пола.
Относно моделирането - Вие никога не сте променяли дадени неща в поведението на мъжете си? Мисля, че думата моделиране е изключително грозна и неадекватна, нормално е човек в дадени отношения да променя себе си и да се надгражда. Някой хора тук се изказват много остро, но не е ясно какво търпят в къщи и крият зад агресивните си думи, не е просто готино.

Ти си взел решение, което е дългосрочно по-добро за вас – образование вместо моментна работа. Логиката е ясна. Всеки знае, че в една връзка нещата са 50:50 само на хартия – в реалността единият винаги има повече свободно време и тогава е нормално да поеме повече. Това е партньорство, не счетоводство.

# 40
Липсата на уважение се поражда от възпитанието на момичето и средата му като по-малка. Очевидно семейството не е от най-здравите.
Има малка вероятност да промени отношението си към теб за дадеността на парите, но само ако ѝ се наложи сам ада копа на нивата. Но в общ план не мисля, че ще стане изведнъж уважителна и разбираща. Тя вече е свикнала на метеното. И ти не си я "научил" добре – трябва да има граница и баланс между даване и получаване.

# 41
Предпочитам да завърши образование(защото специалноста е трудна да се комбинира с работа)...
Съжалявам, но ако единия има 7 часа свободни днес...
Съжалявам, но ако наистина има 7 свободни часа, защо предпочиташ да не работи? Това е доооста свободно време.

Дъщеря ми е редовно. И първи, и втори курс работеше почасово през делничните или в почивните дни в зависимост от програмата. Не печели 10 к, но си изкарва пари и за наем, и за сметки, и за лични нужди. Сега в трети ще продължи също да работи. При това ние сме добре финансово и можем да я издържаме, приятелят ѝ също. Но никой от нас не ѝ казва - "предпочитаме да не работиш", а после да я разнасяме, че живее на наш гръб...

# 42
Предпочитам да завърши образование(защото специалноста е трудна да се комбинира с работа)...
Съжалявам, но ако единия има 7 часа свободни днес...
Съжалявам, но ако наистина има 7 свободни часа, защо предпочиташ да не работи? Това е доооста свободно време.

Дъщеря ми е редовно. И първи, и втори курс работеше почасово през делничните или в почивните дни в зависимост от програмата. Не печели 10 к, но си изкарва пари и за наем, и за сметки, и за лични нужди. Сега в трети ще продължи също да работи. При това ние сме добре финансово и можем да я издържаме, приятелят ѝ също. Но никой от нас не ѝ казва - "предпочитаме да не работиш", а после да я разнасяме, че живее на наш гръб...

През всичките години на следването ми съм работила. Само първи курс ми трябваше малко време за адаптация, защото идвах от друг град. После работех постоянно и учех, така че самото учене не е пречка. Липсата на желание е вече друга тема.

# 43
Ако учиш за лекар, фармацевт, стоматолог или инженер-химик, не  е много удачно и да работиш.

# 44
Ако учиш за лекар, фармацевт, стоматолог или инженер-химик, не  е много удачно и да работиш.

Тя всъщност какво следва, авторе?

Общи условия

Активация на акаунт