С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 636
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
Факт. Ама някои мъже не могат да схванат, че майките им  се държат лошо с жените им и че използват внучетата за оръжие срещу снахата.
То същото и за жените важи де. Как тъй мама е лоша?! Абсурд!

# 106
  • София
О, определено има и много отровни тъщи.
Ама това пак е до определяне на граници и от двамата в семейството.

# 107
За това говорим вече 167 теми.

# 108
Не че мама е лоша или снахата е лоша, просто се разминават във вижданията си. Мама носи  товара на своето време, снахата  е свързана със съвремието.
   Колкото да осъзнавам  и да искам да съм "друга", то  е в мен .
 Пример, че сега не се карат на децата, прегръщат ги много, аз не го умея  и съм научена, че на дете се радваш като спи, не го  възхваляваш. Подкрепата за него  е като за възрастен.  Не знам как да го обясня точно - не помня  как съм била с моите, но помня  една реплика на колежка.
 Каза , че се нервирам на работа,  а с децата си съм друга ,спокойна, разбираща. За друго  ми личи като съм недоволна. Явно нещо се променя с възрастта.
  Някак са били разбрани моите, имали сме връзката майка-дете, която при баба-дете не е същата.
 Никой не е лош, различни сме.
 Изключвам странични случаи, да не влизаме в тях, говоря за нормални хора, уж нормални ,че изперкваме всички.

# 109
  • София
Боряна, не си права. Лоши хора има. Те могат да са свекърви, тъщи, свекъри, тъстове, снахи, зетьове, същери и синове.
Има си патологично проклети хора. Има и просто не особено интелигентни, чиито постъпки могат да се игнорират.

# 110
Да, различни сме. Някои са научени да уважават, а други - не. Независимо дали става въпрос за снаха към свекърва или обратното.
Не веднъж сме говорили, че възрастните все си мислят, че имат преимущество заради годините и житейския опит и всички трябва да им се кланят, защото са старши. Само че времената не са такива вече. Йерархията по възраст я няма. И като се започне с тръшкането и тропането с крак...

# 111
Нали изключенията не коментирам, има  пиявици, дето се хранят от злоба. Повечето не са такива. Тук е  такава темата, че се събират бройки, но извън нея хората си общуват и живеят нормално. Чат-пат напрежение, грешки ,но се усещат и поправят ,поне опитват.
 И тези "лошите" с някой друг са приятни. Дето си паснат.
 Учени сме  да сме  уважителни към възрастни ,вярно, но в моя кръг не съм свидетел на  уважение към някой само защото е възрастен, това е повече към деца отнесено. Двама възрастни са равни.

# 112
  • София
Това е не до възраст, а до манталитет. Същото е с мачовците, които плуят на дивана, независимо на колко години са.
Моето поколение работим, в голямата си част, с хора и по-възрастни и по-млади от нас и не намираме някаква йерархична обвързаност с възрастта.
От друга страна, понякога опитът може да е полезен, представен по подходящ начин или потърсен.
За това спорихме с Опосум, която е по-близко до моята възраст, но с малко детенце. Никое поколение не изобретява топлата вода и не всеки съвет е остарял или вреден. Просто и двете страни трябва да имат капацитет да общуват нормално.
Ние като родители би трябвало да сме по-разумни и да осъзнаем, че малкият Пепи или Петя са възрастни хора и нашата функция да им бършем дупетата е изпълнена. Те също трябва да го осъзнаят.

# 113
И че Пепи и Петя генерално са отделни личности, които сами решават къде ще живеят, кога и дали ще имат гости, кога и колко деца да имат. Както и трябва да се знае, че Петя не яде картофи и сладко заради здравословни проблеми, а не за да те дразни, а Пепи няма да дойде да помогне за пренасянето на дървата на село, защото детето му има празник в градината и това е приоритет (и това не е защото Петя го манипулира, за да го отдели от маминка).

И още много подобни...

# 114
Моят личен катарзис дойде, когато станах майка. Осъзнах, че тези безценни моменти, които аз имам с моето бебе, свекърва ми ги е имала с моя мъж, и че както аз се преизпълвам  с любов само като  го погледна, така и тя. Никога не сме имали големи проблеми и разминавания, дразнила съм се на някакви много дребни реплики и постъпки, които сега от позицията на времето са ми смешни. Но именно защото след раждането някак ми "просветна", и ако до този момент я уважавах като страничен човек, след като се "сродихме" официално чрез детето/внучето, започнах и да я обичам. Може да звучи странно, но аз така го чувствам. Тази жена я е грижа за моя мъж, тя го обича и и е скъп, може би дори повече от мен. Close

# 115
  • Другата България
Не че мама е лоша или снахата е лоша, просто се разминават във вижданията си. Мама носи  товара на своето време, снахата  е свързана със съвремието.

Скрит текст:
Колкото да осъзнавам  и да искам да съм "друга", то  е в мен .
 Пример, че сега не се карат на децата, прегръщат ги много, аз не го умея  и съм научена, че на дете се радваш като спи, не го  възхваляваш. Подкрепата за него  е като за възрастен.  Не знам как да го обясня точно - не помня  как съм била с моите, но помня  една реплика на колежка.
 Каза , че се нервирам на работа,  а с децата си съм друга ,спокойна, разбираща. За друго  ми личи като съм недоволна. Явно нещо се променя с възрастта.
  Някак са били разбрани моите, имали сме връзката майка-дете, която при баба-дете не е същата.
 Никой не е лош, различни сме.
 Изключвам странични случаи, да не влизаме в тях, говоря за нормални хора, уж нормални ,че изперкваме всички.
Точно това е. И според мен причината е тази, една от причините - по-възрастните свекърви не осъзнават, че времената са се променили, а освен тях - и нравите. И примерът на и от “едно време“ отдавна не е релевантен, синът трябва да се “пусне“ и да гради нещо свое, бъдещето си. Дори и да греши, грешките ще са си негови, поуките също.
Но не мога и да отрека, че освен “проклети“ свекърви има и “проклети“ снахи, както и “проклети“ тъщи.
Не е като да няма разнообразие.

# 116
Боряна, не си права. Лоши хора има. Те могат да са свекърви, тъщи, свекъри, тъстове, снахи, зетьове, същери и синове.
Има си патологично проклети хора. Има и просто не особено интелигентни, чиито постъпки могат да се игнорират.
Предвид, че концентрацията на проклети свекърви е изключително висока, съм склонна да търся проблемите някъде другаде. Просто няма как всички тия прекрасни мъже, дето много обичаме, да са отгледани от глупави, злобни, проклети майки. Grinning Има и такива без съмнение, но в по-голямата част е някаква странна борба между две жени, където и двете имат своя принос.
Аз например не мога да си представя как някоя майка може да се притеснява, че детето ѝ може да бъде настроено срещу нея и от сорта. Бих се замислила какво ме прави толкова неуверена като майка, че ме плашат такива неща. Майката е свещена за детето и когато е нормална грижовна майка, няма сила на тоя свят, която може да го настрои срещу нея.

# 117
Сложно нещо са човешките взаимоотношения ...
Когато се намираш по средата - хем си свекърва, хем си снаха.
Като свекърва се стараеш да не правиш нищо от това, което на теб казват и правят, а на теб не ти харесва.
Като снаха търпиш и правиш това, което смяташ за добро, а то не се оценява. Особено когато бабата е на 85 г. и след 40+ години, в които си й спестявал куп неща не искайки да я натоварваш.
Играем я тази игра вече няколко години, колкото и да не ми се иска започнах да се дистанцирам, да не придружавам синко всеки път, когато ходи на село (макар че е със здравословни проблеми и го пазя като очите си, а самата мама само го овайква, но всеки път небрежно показва какво трябва да направи, не винаги жизнено необходимо).
Така че следвайте сърцето си и правете това, което то ви подсказва.

И малко свежест в темата:

# 118
За мен е проклетия и да се опитваш да промениш човек, който ти е казал, че няма да се промени, както например я натискате тук Ела, че и като се видя че не става, се пусна в ход и пасивно-агресивното "Господ е събирач".
Много е дразнещо като се оплаче човек и каже че иска просто да се оплаче, да се почне - ама ти искаш да се изкараш бялата, но не си бяла, ама аз сто пъти ти казах да направиш еди какво си, ти няма да го направиш (все едно някой е длъжен да следва всички съвети в темата), ама защо се оплакваш като нищо няма да промениш.
Вярно, че всеки има право на мнение, но не може ли поне веднъж човек да каже на оплакващия се някоя мила дума, а не да си натрапва съветите, а като не стане на неговото - и обвиненията?

# 119
  • София
Животът ни предлага предизвикателаства. Голяма част от оплакванията са, че свекървата не се интересува от детето или, че много се интересува. Кофти е, че най-често снаха, която би оценила помощ, попада на свекърва, която предпочита да ходи на екскурзии и обратното, снаха, която иска да си гледа детето с баща му, попада на хиперактивна баба 🤣.

Опосум, нищо не искаме да и кажем. Само да си организира нещата така, че да няма този стресов фактор. Иначе момичето може да си се оплаче, олеква и я разбирам.

С н1кои хора е безсмислено да водиш борба. Само ще се изкаляш.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 12:53 от Reunion

Общи условия

Активация на акаунт