С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 638
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
За съжаление противоположностите се привличат Grinning

# 121
Аз например не мога да си представя как някоя майка може да се притеснява, че детето ѝ може да бъде настроено срещу нея и от сорта. Бих се замислила какво ме прави толкова неуверена като майка, че ме плашат такива неща. Майката е свещена за детето и когато е нормална грижовна майка, няма сила на тоя свят, която може да го настрои срещу нея.
Обясни се вече няколко пъти, че притесненията не са, че някой ще настрои детето срещу майката, а че детето страда от гова
Все едно да знаеш, че някъде ще ти ударят детето и да го пращаш там да го боли.
Коя нормална майка ще подложи доброволно детето сш на ненужна болка, ако може да му я спести?
И да, душевната болка може да е също толкова лоша като физическата, а често и по-силна, и с по-големи последици.
Затова и често има скъсване на комуникацията между родители и деца, защото много хора си мислят, че като опазят детето си живо и му задоволят физическите нужди, са си свършили работата. Душата не ги вълнува. А би трябвало.
Това някой да говори против майката си е психически тормоз за детето и не смятам, че преувеличавам като го казвам.

# 122
Казала съм, че на моята свекърва (и свекър, че той беше авторитарен) им дрънкам кокалите в момента, но ще споделя. По отношение на грижи и храна много глезеха детето ни,когато ходехме при тях. Един път поискаха и решихме да я оставим да пренощува при тях. Вечерта не са ѝ разрешили да ни звънне преди лягане, не че два-три часа преди това не сме се чули. Забранили са ѝ да ни звъни. В резултат на което в 4 сутринта детето ни се обади и познайте дали не подпалих с мръсна газ колата, за да ходя да си я взема. Имало е приказки, че вече ще живее само с тях. Колко му е на едно дете да се уплаши, че е изоставено от родителите си.
От тогава и срещите ни се разредиха, но винаги с мое присъствие, за да не могат да си разиграват коня. През това време ММ обичайно се занимаваше нещо да им ремонтира. Къде време да гледа дете.

# 123
При мен е обратното - майка ми по адрес на други роднини. А съм 30+ години вече и все още ми става изключително неприятно като я слушам. Честно, все ми е тая какви са й отношенията с тях. Аз проблем нямам, но видиш ли, ако не съм с нея, съм срещу нея. И ето ти драмата...

# 124
  • София
Опосум, на всяка майка и се налага да пусне детето в един момент, а на ясла, а на градина, я на работа.

# 125
Ето това не разбирам, защо трябва да се говорят подобни неща, които са директни лъжи.
На всички е ясно, че няма как детето да бъде взето от обичащи го и искащи го родители и оставено на баби и дядовци завинаги. Нито пък те биха искали на стари години да отглеждат изцяло малко дете, с всичките отговорности и хамалогия
От какъв зор се казват тези нагли лъжи в прав текст.
Струва им се забавно ли, мислят си че така ще всеят респект ли.... просто акъл не ми го побира защо трябва да лъжеш така безсмислено и тъпо.
(Tetka the best, не визирам конкретно твоите свекъри, по принцип говоря, защото и аз познавам такива баби и дядовци.)

Reunion, искрено се надявам в яслата и градината да няма хора, които ще говорят против майките на децата и ще ги лъжат, че няма да ги вземат и ще останат завинаги там.
Имам приятелки и познати детски учителки, знам че и там има издънки, но като цяло не мисля, че им говорят такива неща.
Аз самата съм била учител доста години, макар и на по-големи деца, никога не съм си позволявала да коментирам с лошо родители, дори когато деца са ми се оплаквали и са били прави да се оплакват. Не с мисъл за родителите, а на първо място с мисъл за децата
На работа като отиде детето, то вече няма да е дете и може да си води битките и без майката да го защитава.
Тук става въпрос за наистина малки деца, които лесно могат да бъдат излъгани и наранени.

# 126
Opossum, ако единственият проблем е, че детето не иска да ходи при бабата, то той е много лесно решим - не ходи и толкова. По това няма какво толкова да говорим, никой няма да накара насила детето си да отиде някъде, където не иска да бъде (освен на градина, ама там е неизбежно Grinning).
А детето може да не иска да ходи при бабата поради хиляди причини и нито една да не е защото бабата го тормози. Моята дъщеря до определена възраст беше залепена за мен и не искаше да се отлепя, независимо че баби и дядо даваха мило и драго за нея.
Ела обаче се дразни, че бабата не прави нещата така, както тя си ги представя - да му купи сладолед, да му даде разни неща и т.н.
Единственото нещо, което аз се опитвам да кажа, е че ако се опита да приеме, че бабата е различна от това, което си представя, но това не я прави лоша баба и нехаеща за внучето си, може би ще ѝ е по-леко да приема общуването с нея.

# 127
Напротив, има много хора, които ще накарат детето си да отиде където не иска. Има много хора, които не вярват на децата си, когато им разказват или предпочитат да си затварят очите.
Дори тук във форума съфорумки са споделяли такива ситуации, буквално тормоз и родителите не са направили нищо да го спрат, защото са си гледали собственото удобство, да си ходят на работа спокойно.
Аз към виждала такива случаи в реалния живот.
Иначе детето може и да иска да ходи при бабата, въпреки тези приказки, защото не винаги хората правят най-доброто за себе си, но тук е отговорността на майката да прецени доколко това е полезно за него или не.
А Ела достатъчно пъти написа, че не е най-важното сладоледа, жалко че всички се вкопчихте именно в него, за да и доказвате че греши.

# 128
Ето това не разбирам, защо трябва да се говорят подобни неща, които са директни лъжи.
На всички е ясно, че няма как детето да бъде взето от обичащи го и искащи го родители и оставено на баби и дядовци завинаги. Нито пък те биха искали на стари години да отглеждат изцяло малко дете, с всичките отговорности и хамалогия
От какъв зор се казват тези нагли лъжи в прав текст.
Струва им се забавно ли, мислят си че така ще всеят респект ли.... просто акъл не ми го побира защо трябва да лъжеш така безсмислено и тъпо.
(Tetka the best, не визирам конкретно твоите свекъри, по принцип говоря, защото и аз познавам такива баби и дядовци.)

Reunion, искрено се надявам в яслата и градината да няма хора, които ще говорят против майките на децата и ще ги лъжат, че няма да ги вземат и ще останат завинаги там.
Имам приятелки и познати детски учителки, знам че и там има издънки, но като цяло не мисля, че им говорят такива неща.
Аз самата съм била учител доста години, макар и на по-големи деца, никога не съм си позволявала да коментирам с лошо родители, дори когато деца са ми се оплаквали и са били прави да се оплакват. Не с мисъл за родителите, а на първо място с мисъл за децата
На работа като отиде детето, то вече няма да е дете и може да си води битките и без майката да го защитава.
Тук става въпрос за наистина малки деца, които лесно могат да бъдат излъгани и наранени.

Има. В градината имаше една леля Надя - нарочно не и крия името, която точно така плашеше децата, че майка им няма да дойде да ги вземе, ако не я слушат.

С другото съм съгласна, неприятно е, да не казвам по-голяма дума, когато на децата се говори против родителите им. Това много ги  напряга. С моята  майка съм брала ядове, но тя какво ли не се прояви, та това е най-малкото.

# 129
Надявам се тази леля Надя да е изключение.
Но това, че има и в ДГ такива хора, не означава, че е добре бабите за го правят.
И на двете места майките трябва да си защитят детето.
И аз имах учителка в ДГ, която ме лъжеше, че майка ми е казала, че ям филия с мед и масло. Абсолютно педагогическо и човешко безсилие.
На 50 съм и още го помня като да беше вчера.

# 130
Освен физически ,детето има нужда от грижи за психиката му. И не в тази насока ,дето пишете. Нуждата е да има здрава психика и да не го събарят разни мелодрами. Да умее да преодолява, да не вярва на всяка лъжа. Да има доверие на родител, че никога няма да го изоставят, каквото да говорят външни фактори като леля Надя или баба някаква . Към 3 години започват да различават лъжата..
 Не ме бийте ,това съм правила. И ме плашат тийн разсъждения на 46. И разбита психика от глупости. И  сериозни неща има ,загуби, дето са изпитание .

# 131
Не можеш да промениш външния свят, работиш да заздравиш психиката на детето  и и своята дори. Да издържа на провокации и ги различава.
 Ревах на "това не е честно", била съм на 19-20 и не съм галена никак, напротив. Но ми тежеше.  Як шок. На 26 можех да  се противопоставя ,вярно в момента треперех, но за момент. А сегашните  хора - веднага се отърсват. Който не може, на когото са вменили послушание, страда. Справка много теми тук. Едно  е да изригнеш  и да псуваш образно казано ,но защо не и   баш,  и да забравиш, друго да ти разбие психиката за дълго време . При някои много дълго време.
 Понеже го имам си чета  и  тук и другаде.   Като ми писне - правя други неща. Защото е  едно и също в основата - писва повторението.
 Пример при загубен родител , реално страдание, не внушено  от нещо, каквито има.  Как го приемат различни хора, не знаех колко зле може да  е.
 Работила съм по психиката на своите, има полза. Но нямах ни  интернет ,ни телевизор,  ни развлечения известни години ,бях с тях. То си нямаше , ако имаше не мога да кажа как щеше да  е. Като почина баща им бяха под 30,  и преди това бе болен, почти разбит , борба и с него. За тях. Не са ходили на психолог да го кажа.
 И внуците си казват директно  като не им харесва нещо.
 И няма да им попречи да споделят в къщи, дори да изрекат - ти лъжеш лельо Надя, мама винаги ще ме обича и ще ме взема.

# 132
Осъзнах, че тези безценни моменти, които аз имам с моето бебе, свекърва ми ги е имала с моя мъж, и че както аз се преизпълвам  с любов само като  го погледна, така и тя. 

Само че твоята свекърва не е дошла да ти каже с новороденото ти, че "като родиш едно от другия пол, тогава ще разбереш що е истинска любов, защото сега нищо не знаеш", както и да ти прави всевъзможни мръсотии по време на бременността и след нея, нали? Ако не го правеше, можеше и аз да изпитвам любов по някакъв начин към нея, ама на тоя етап нещата са безвъзвратно отишли на вятъра.

Да си се оплаче, лошо няма, ама аз не бих си причинила подобен тормоз.
Милена е много права като казва, че някои жени сами правят бащите безотговорни. Те са хората, които трябва на 100% да се грижат за децата си в отсъствие на майката.

Аз лично много се постарах да го ангажирам още от ден 1, за да създаде връзка с детето си. И той я има. Но ако детето отиде с него при майка му, той 100% поне за някакви часове ще го остави, за да се види със стари приятели или ще й ремонтира нещо и няма да има пълен контрол над нещата, защото най-малкото той не вижда нещата, както аз ги виждам и за него майка му не е "заплаха" към детето. Освен това, пак казвам, че на този етап детето не желае да ходи някъде без мен с преспиване. Иначе нямам против да отидат, аз да си пия кафето и да се видя с приятелки, не съм приритала да ходя, не се и натискам, просто детето не иска без мен и влизаме в параграф 22.

И бабата не е лоша или нехаеща - просто няма реален интерес, но в същото време се хвърля с гръмките изказвания от сорта "ще те взема при мен в ... ", от което детето почва да плаче и да трепери. Естествено, че знае, че родителите няма да го оставим или да го заведем против волята, естествено, че вярва на мен и баща си на първо място. Но нужно ли е изобщо да влизаме в такива полемики и да се обясняваме, че не, баба няма да те вземе, да, ние те обичаме и ще си стоим заедно и тн, защото бабата не си преценява думите?!

Бор_яна, ясно е, че който има родител, вероятно в някакъв етап ще го загуби. Но нужно ли е друг да ходи и да му казва "знаеш ли, че родителят ти ще умре", "мислиш ли кога ще стане", "мислиш ли как ще го приемеш" и тн, за да му калява психиката и да го подготвя за живия живот? Сещаш ли се накъде бия?

Opossum, Лютиче HugHeartHug

# 133
  • София
Ела, докато не се дистанцираш от нея, тя ще продължи да ти прави номера. Детето да не ходи след като не иска. Синът й да се вижда с нея и да се оправя.

# 134
Детенцето явно още е много малко, щом плаче и трепери от такива  приказки. Тврърдо и с нетърпящ възражение то н я поставяш на място - "Това не може да стане, няма да ходи никъде, докато сама не поиска, ако обичаш не и говори така, защото я плашиш".

Но то си е гьонсурат май и най-добре наистина сведи контактите до минимум.

Общи условия

Активация на акаунт