С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 781
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
Ела, остави свекървата, ти имаш нужда да работиш със себе си. Явно носиш травма, с която трябва да се справиш. Заключенията, които правиш за родителите на повече от едно дете са безумни и притеснителни за теб самата. Ако имаш второ дете, ти само ще си мислиш ,че не ги делиш. Няма как да знаеш детето как възприема отношението ти.
    Имам две деца, с разлика от 6г и половина. Никога не сме купували два подаръка послучай  повод на едното. Който когато има повод си  получава подаръка. Толкоз. Ако едното е с мен и иска сладолед, не купувам и  на другото .
    Моите са вече големи, самостоятелни. И до ден днешен си получават вниманието и отношението  според нуждите към момента. И съм сигурна,че не смятат че са делени, просто защото двамата помежду си имат много силна връзка . Няма студенина и отчуждаване.

# 301
Напълно съм съгласна с Марулета. Детското тръшкане, че другото дете е по-предпочитано и обичано, не е нищо повече от неосъзнато желание за "валидация" (простете за модерната дума, ама не се сетих за друга, която да описва идеята). Когато обаче това желание за демонстрации на повече обич и загриженост от родителя към теб, отколкото към брат/сестра, се прехвърли и в живота ти като възрастна, то определено имаш непреодолян проблем. Дори действително родителите да предпочитат другото дете, теб това не би трябвало да те травмира вече, а по-скоро да доведе до някакво леко отчуждение и разбирането, че тяхното отношение просто си е такова, то няма да се промени, но не бива да подчиняваш живота си на този факт. Това е.

# 302
Аз пък я разбирам Елла. В картинката липсва баща. Майката си намерила друг мъж и си родила друго дете.  Тя се чувства излишна, за никого не е важна. Много тъжна работа. Затова и се е вкопчила в детето си, а недоволството от свека все пак я прави важна, като си няма никого.

# 303
Абсолютно всеки родител прави разлика между децата си.
Просто често не си признава дори и пред себе си.
Понякога е много незабележимо и разбира се, не се изразява само в подаръци и сладолед.
Така че, няма нужда да изкарвате Ела луда, освен че е много против правилата да обсъждате и подтавяте диагнози на съфорумка, която просто е влязла да се оплаче.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 00:18 от Opossum

# 304
  • Пловдив
Абсолютно всеки родител прави разлика между децата си.
Просто често не си признава дори и пред себе си.
Понякога е много незабележимо и разбира се, не се изразява само в подаръци и сладолед.
Така че, няма нужда да изкарвате Ела луда, освен че е много против правилата да обсъждате и подтавяте диагнози на съфорумка, която просто е влязла да се оплаче.
Естествено, че правим разлика, те са различни. Но не пренебрегваме едното за сметка на другото дете.

# 305
Кой слага диагноза? Ако визираш моя пост, казах, че има да работи сама със себе си.
    И по повод други съфоръмки , които имат проблем със свекървите, съм казвала мнение, че те няма да ги променят. За съжаление. Млад човек, с детенце, животът е пред нея, защо е нужно да го подчини на това, да се чувства зле заради неща от миналото?
    Според мен това, което може да направи е да работи със себе си , за да изчисти травмата от детството. Свекърва си няма да промени, нито майка си. Може да промени единствено своите възприятия, за да се чувства уверена, и да не позволи да я нараняват.
    Пеенето в общия хор-свекърва ти е лоша, гадна, подла, не е за мен. Не постъпва правилно, това го виждаме всички. Но и това с бонбоните , купени от майка й и реакцията на потребителката не е ок.
    Опосум, кво значи да правиш тази ка между децата си? И аз като Янтра смятам, че са различни личности,  няма как да сме еднакви в отношението си към тях. Но нямам по-любимо дете.

# 306
  • София
Да, синдром на едно дете е и се прехвърля.
Децата се обичат независимо колко са. С порастването се оформят като различни личности. Не виждам защо да купя два шоколада, само за да не ги "деля" като едното не яде сладко.
В последствие може да се случи да не харесваш някои черти в едното дете и други в другото, но ги приемаш.

# 307
Опосум, от личен опит ли говориш, за да си толкова убедена? Извинявай, но не помня да си с две или повече деца.

# 308
Е, преди все ме клъцвахте, че нямам деца, та не мога да давам мнение, сега пък се оказва и че трябва да имам 2-3. Joy
Имам брат и сестра, аз съм по средата, та знам и какво е да си по-малката, и какво е да си кака.
Също така имам 25 годишен опит с деца на всякаква възраст, като учител, детегледачка, служител в плейграунд.
Няма смисъл да споря и да убеждавам никого.
Родителите трудно някой може да убеди в нещо, те винаги са прави, затова и не се опитвам, ако не ми се налага професионално.
Аз също, ако имам две или повече деца, ще правя разлика между тях, за съжаление. И да, също като при Ела, това е една от причините вече да не искам повече деца. Не е основната, но я има.
Всеки има право да реши колко деца иска да има, да смята, че са съвършени, да си ги хвали, и не виждам защо това толкова бърка в здравето на тези, които са взели други решения.
Виждам го и по фейсбук групите - щом някоя жена спомене, че иска една дете и се граква срещу нея - амакактака. Ами така.
П.П. Много повече ми допада американския модел, в който детето е хвалено и наистина за родителите е уникално, прекрасно и неповторимо.
В България доста хора по различни причини са пестеливи на похвали, обратно на приказката за гарджето.
Все комшийското дете е по-успяло.

# 309
  • Варна
Напоследък, "децата" все са нелюбими. Често ми се случва да слушам и от двете деца как предпочитанията са към другото. Май позицията на неразбран/недооценен е модна. Впрочем, много рядко изразявана от мъже, те като че по-лесно приемат реалността и продължават напред.

# 310
Опосум, няма нужда да ни убеждаваш в нищо. Нито ние теб. Но да се изказваш като крайна инстанция за всичко също не е ок . И няма само бяло е черно в живота. Тоест твоето виждане е правилно и край.

# 311
  • София
И аз не разбирам, защо се опитвате да насаждате  личните си травми. Съжалявам, че имате такъв опит, но не е валиден за всички.
Хубаво е, че сте взели решение за себе си да имате едно дете, но отношението ви към другите, които не страдат от подобни дилеми не е ок.

# 312
  • Най-красивата страна
По повод деленето на децата ,прабаба ми казваше,че децата са като пръстите на ръката,който и пръст да ти отрежат,еднакво ще те заболи.Тоест на майката всички деца са и мили.
Но майката  най-добре си познава децата и инстинктивно обгрижва и помага повече на по-слабото дете.

# 313
Опосум, няколко страници по-назад някой "наби канчето " на Янтра заради съвършените деца. На мен  също ми се е случвало да ме критикуват точно в тази тема,когато съм разказвала за децата си - добри, самостоятелни и обичащи се един друг. Няма нужда да генерализираме.
    Сигурно ще прозвуча гадно, но как някой, който има едно дете, може да твърди какво е положението с обичта  към две деца?
   Аз, когато родих дъщеря си не си представях , че имам поне още толкова любов, която да дам на още едно дете. Е , имах , но го разбрах, когато се родиха племеникът  и синът ми.

# 314
Не, че нещо, ама темата е за свекървите. И снахите тук да се оплакват на воля. Сума ти страници темата е изместена. Стана ми скучно вече.

Общи условия

Активация на акаунт