С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 682
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
  • Другата България
По принцип да, но пък те нито живеят заедно, нито пък се виждат кой знае колко, от тази гледна точка не бих се замисляла много по въпроса.
Това е така, но е много вероятно при появата на бебе свекървата да се опита да промени сегашното положение. Идеята ми е следната: понеже свекърва ми донякъде беше същата и виждах какво става при девера ми и жена му, реших предварително да се поуча от техните грешки и да предотвратя проблем. Което и направих, съответно проблемите, които жената на девера ми имаше със свекърва ни, при мен ги нямаше, защото действах превантивно и си спестих нерви. Предвид описаното от Хечи за свекърва ѝ, предлагам да действа превантивно, за да си спести нерви в бъдеще.
Много добра идея, и лесна за изпълнение, стига човек да има желание реално да направи нещо, а не само да си мрънка пред непознати.
Това от една страна, от друга - твърде вероятно е и нищо от това, което се предполага на толкова ранен етап, изобщо да се случи. Ти си имала “пример“ и затова си реагирала така, тук са само хипотези.

# 676
  • София
Тя и Хечи има пример, просто не е с други хора.
Ще се повторя, но реплика от типа на "обичам те повече от майка ти" за мен е предостатъчна да държа такъв човек на огромно разстояние от живота си.

# 677
Тя темата е за реални, а не за измислени проблеми. Нещо, като не роден Петко стана цялата сага.
Ааа , ужасно "обичам" да ми казват какво да правя, личи си бъдещата свекърва.

# 678
  • Другата България
Може, може, аз коментирам само прочетеното тук, за мен от него такива изводи е рано да се правят.

Това за обичта изобщо не бих го отразила, но пък като прочетох  The Catcher in the Rye ако свекървата е запозната с някаква предистория, може това да е имала предвид.
Не, че има значение, и аз ще се повторя, но когато си предубеден, много трудно ще “отсееш“ сеното от плявата.

# 679
Моята свекърва е с подобно държание. Аз от друга страна - противоположност. Не обичам такива преправяния, обяснения в любов и т.н. Всеки си живее живота, тя да не превзема моя като ми е станала свекърва. Винаги се държа дръпнато, защото иначе само леко да ѝ “подадеш” и влиза във филма с дъщерята и т.н. глупости, които просто са ми смешни и неадекватни за зрели и възрастни хора да се лигавят по такъв начин с “леле, мале” и прочие превземки.

За бременностите - аз имам два спонтанни аборта, единия в късна седмица. Уби се да ми звъни и да ми обяснява как по-лесно да го преодолея. Оплака се на роднини - понеже явно е нейна загуба. 🤣 Затова в момента предпочитам да не се казва на всеки. Ще се зарадват близките, ясно е. Няма да им спре живота, обаче, ако им се каже и по-късно. Не е чак такава драма да се кахъриш, че след третия месец са ти казали за бременност на отделен зрял, голям човек. Като си имал леки, безпроблемни бременности са ти странни такива неща и не ги разбираш или любимото ми :”Не го мисли, всичко ще е наред!” 🤣🤣🤣 Като ти дойде на главата тия думи са приказки под шипковия храст по принцип и безмислени да се казват. Да не говорим и колко други неща могат да се случат, ама аз ще съм спокойна, щото Пенка съседката родила 7 и била и тя спокойно през цялото време и така. 🤣🤣🤣🤣 Всеки е различен и е хубаво да се уважаваме.

# 680
  • Melmak
Ами да, и домът е негов, ти си се нанесла. Припомня ти го. И по майка си бълваш вече няколко години как не те обичала, пък брат ти е обичаното дете, как се отнасяла с теб. Свекървата само е казала майка ти да живее на село, пък ти направо я изнудваше да ти припише дяловете си приживе и да намажеш без труд апартамент, съди я, какво ли не сме чели. Да не говорим, че си правиш сметки как би реагирала. Тя, ако не е турбо жертва, даже няма да ти говори сигурно.
Изобщо, време е да се стягаш и да свалиш тоя сочещ пръст към останалите и хубаво да се погледнеш самата ти, защото ти предстои голяма отговорност.

Аз никъде не оспорвам, че апартаментът си е негов. Сега какво, да се изнесем на квартира сакън да не заживея с мъжа си в неговия апартамент? Сериозно ли?

Аз майка си не съм изнудвала. Много си груба, не знам понякога защо толкова хейт ми сипваш. Предлагала съм на майка ми да ми прехвърли дялове, да. Тя отказа и толкова. Изнудване е друго. Съдих я, защото като си в съсобственост и искаш делба я искаш от всички съделители. Няма как да съдя само брат си, а нея не. Накрая всъщност я изнуди брат ми, щеше да я остави на улицата. Даде му пари (хиляди лв), за да я остави намира. Това е изнудване. Аз не изнудвам.
Аз никога не съм казвала на майка си къде да живее. Предлагала съм ѝ варианти, но да я карам да си живее на село или подобно, не. Като ми е отказвала предложенията, приемала съм.

Lie to me, точно. Моята свеки беше питала врачка кога ще стане баба. Тя може да стане баба по един начин - ако мм стане баща, защото той няма братя и сестри. Мега гадно ми стана.

# 681
  • София
Проблемът ти е, че се опитваш да отговориш на очакванията и се притесняваш от очакванията. Затова не искаш да казваш, че всички ще те гледат под лупа дали няма "да се провалиш", иначе не би ти направило такова впечатление и натиск, че е ходила по врачки да иска внуче.
Пак стигаме до границите, но те са задача и на мъжа ти.

Ясно е какво иска да ти каже с честитката. Ти си придатък (предвид, че ти го пише на личен празник), красиш дома му, ама не "му раждаш дете". Сега си "дъщеря", щото е доволна, че ще донесеш внуче.

Рязко се изказах да се стягаш, защото
1.За мен си късметлийка предвид хормоналните проблеми, а пък си се вторачила в свекървата.
2. Нали знаеш поговорката - Hurt people create hurt people. Както искаш го разбирай.

Не е хейт, самата истина е, макар и неприятна. Желая ти да се отърсиш от тези постоянни съмнения и тревоги и да си изкараш спокойно бременността. И да се преместиш в бебешките теми, защото тук ще четеш неща, които само ще те напрягат, а премятайки ги през всяка втора тема през няколко дни, само набъбват в съзнанието ти.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 14:52 от The Catcher in the Rye

# 682
Хечи,
честито, леко бременеене и здраво бебе. Това ти е най-важното.

Приеми, че ти имаш право да си различна. Но и другите имат право да са различни от теб. Важното е да си уважавате границите, които сте комуникирали. Например майка ми ходеше по врачки. И аз не знам защо, май преди години заместваше психолозите, някой да й каже "имаш проблем, но всичко ще е наред за важните неща". N пъти е питала, кога ще стане баба от мен. Аз се хилех. Знаех, че не бързам. И го приемах като тест за врачката - ако е отговорила "скоро", значи тази не познава.
Аз например вече съм по-скоро есктроверт. За мен е нормално да си показвам емоцията шумно. Но ако някой ми каже, че за него не е ОК, ще спра.

Не се връзвай много на хората, извън семейството (това е мама, татко и дете). Ако все пак се връзваш, намали контактите до санитарния минимум.
Но поставяй границите си, ако може по възпитан начин и моментално. Никой не е длъжен да познае какво очакваш.  И е по-добре да се действа веднага. Отлагането прилича на злопаметност.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 16:36 от biborana

# 683
Аз пак неканена по чехли ще вляза да си изкажа моите изводи от безкрайно дразнене от моите свекъри, заради които си късах нервите няколко години.
Разни такива лигавости, уж любезности и въобще дуднене минават покрай ушите, дори не през тях и толкова. Аз на този етап даже съм доволна като решат да се направят на добри и поне не ни овикват открито. Grinning Просто това, описаното oт Хечи, е свекърва с бисери и тук таме много досадна, ама далеч далеч (адски далеч) от отровна и злобна, и недобронамерена. Последното категорично ми беше на главата доста време докато в един момент наистина не ми падна пердето. Нооо нашите свекъри никога не са проявявали интерес към мен и сина си (да, дори към него), който да има добронамерена или въобще позитивна нотка. Каквото и да му е хрумнало да им сподели, все се връща като бумеранг с много лошотия и откровено заяждане, скандали, крясъци и тн. Та в този смисъл много бих се радвала на лицемерно любезна свекърва - хич не ми дреме какво си приказва, нали караници, скандали и драми няма - ако ще да каже, че тя ми е родила детето, ей браво на нея, личи й. Grinning

Принципно голямото вторачване в това какво говорят пречи. Освен, ако човек не е изтеглил билетчето с наистина готини свекъри - тогава сигурно е приятно, не знам. Особено в един хубав момент (да, сега си шокирана, но след време ще си спомниш с хубаво) да мислиш как се държи свекървата е предимно саморазяждащо. Аз съм си скапвала хубави моменти с горчивина и дори спорове с ММ за това как може да са такива (абе как може, наистина, как?) и в момента наистина ми се вижда като страхотна загуба на време. Ако си бях сложила тапите (образно казано) в ушите по-отдавна, сигурно щях да си карам значително по-спокойно.

За това дали да казваш - ами това е много лично чувство. Кога искаш да споделиш. То си е твоя работа. Но няма общо с на свекърите ти предполагаемата реакция, а с това ти как си го представяш и как искаш да стане. Ако ти идва от сърце да споделиш, давай. Ако искаш да изчакаш да мине генетичния тест, изчакай. Ако искаш да си в 3-5-Х месец, трай си и си изчакай. Във всеки случай може да се навиваш излишно и тя да реагира човешки (дори ми се струва, че точно така ще стане). Напълно е възможно даже да не ти дава акъли за гледане на бебе или пък ти най-сетне да се отдръпнеш и да съумееш да си ги пускаш покрай ушите. Нашите като научат нещо почват веднага с акълите. Познай дали ги слушам въобще. Grinning Последно обясняваха да не я водим на нефролог (нещо стандартно, за което се дава направление в 6 месец на всички бебета) понеже не виждали смисъл да се води на прегледи. Grinning Те понеже не обичат прегледи при лекар. Познай дали бебето има запазен час. Grinning Да си дуднат, може би мушкатото обръща внимание.

Доколкото разбирам си извадила късмет - имала си очаквания, че не е възможно да стане естествено пък то щрак, станало и няма да хабиш енергия, нерви, здраве и финанси в манипулации. Ами отвори едно шампанско (безалкохолно) и отпразнувай този чудесен момент! Животът ти в момента се стича идеално, не знам дали го осъзнаваш. Simple Smile

# 684
  • София
Аз снахата си я третирам както третирам децата. Хем с грижа, хем с разбирането и уважението като към големи хора.
Не сме си се обяснявали в любов, но си говорим на саме понякога.

# 685
Напълно подкрепям Гугъл. И като почитателка на детското шампанско, също го препоръчвам.

Свекърва ми е много интелигентна и образована жена, на всичкото отгоре и изключително сръчна. Не съм се и надявала да ми се падне такава, предвид предходния ми опит с кандидат-свекърви. Една от тях беше твърдо решена, че аз трябва да проям заешко месо. Такова не ям заради травмиращи случки в детството ми, които не мога да преодолея. Обаче тази жена всеки път, когато ме видеше все ми тикаше заешко, приготвено по различен начин. Знаеше десетки рецепти със заешко месо. Сигурна съм, че на този свят има кандидат-снаха, която да ги оцени. Синът и обаче още не я е открил. Не бях и аз. Още повече възневидях заешкото. И заради него се разделих със сина и. Почти 20 години минаха от тогава, ама още изтръпвам като се сетя. Хората различни неща приемаме за тормоз. За мен това е желанието на чужди за мен хора да ми се намесват в диетата и, пази боже, в обзавеждането на дома.

# 686
Едва ли е само заешкото, щом синът и още не е женен.
Хубаво е, че си се отървала навреме.

# 687
  • София
hechicera_, не се настройвай. Наслади се на момента, глези се, почивай си, не мисли за никого. Това са прекрасни моменти за двама ви с бъдещия татко, не си ги трови с глупости. Какво щяло да е в бъдеще - никой не знае. Дръж си се нормално и така... а кажи на бъдещите баби и дядовци тогава, когато ти го чувстваш.

Знаеш ли, аз лично, макар и да не те познавам, се радвам за теб. За хубавите бъдещи емоции, които ти предстоят, за бебшкия пазар на миниатюрни неща, на бъдещата миризма на бабе... та мога да разбера радостта на хората около теб (тези, които знаят). И най-вероятно тя е съвсем искрена. Не търси под вола теле, а се наслади на момента. Ако свекървата е досадна - като ти дойде до главата ще го мислиш, че съм виждала доста ... аз ги наричам декларативни свекърви - силни на приказки, ама като дойде момента - никакви ги няма.

# 688
Хечи, честито! Лека бременност и здраво бебе ти пожелавам! Мога само да те посъветвам да прочетеш внимателно написаното от Гугъл и да не се филмираш на свекървата.

# 689
Добро утро!!! Няма ли някоя дразнеща свекърва?!  Аз спазвам голяма дистанция,само на добър ден сме,дори и това не заслужава,но все пак в един двор сме,не мога да мина без да кажа нищо .

Общи условия

Активация на акаунт