Краят на бакшишите

• 24 320
  • 627
  •   1
Отговори
# 480
Аз и мъжа ми сме различни, ама различни. Та, че и толкова години не можем да се променим за много неща. Той да си дава бакшиш. Дали аз ЩЕ, преценката е лично моя.Та някой X.Y.Z ще ми прави сметка колко пари имам и за какво давам собствената си заплата. Моля?

# 481
  • Куциндрел
33 страници тема за нещо, което е по желание и преценка - или даваш, или не даваш, не е формула от висшата математика.

# 482
Проблемът е, че доста, ако не и повечето от сервитьорите и доставчиците, вече смятат, че бакшишът е нещо, което им се пада по право, а не по заслуги.

# 483
Преди седмица в хепи сервитьор ни каза "ако искате можете да оставете бакшиш". Оставихме 10%. При следващи посещения никой не ни е предлагал да оставяме.

# 484
  • Куциндрел
Проблемът е, че доста, ако не и повечето от сервитьорите и доставчиците, вече смятат, че бакшишът е нещо, което им се пада по право, а не по заслуги.
Това кой какво смята, мисли и т.н. си е негов проблем. Аз не мога да повлияя на чуджите реакции и желания, но мога да моите. Не съм задължена да давам, така че давам когато и колкото преценя.

# 485
Оставям 5-10% при нормално обслужване взависимост от разни неща. Рядко, но съм оставяла и повече, по абсолютно лична преценка.

Понякога и нищо не съм оставяла. Но рядко.

Давам бакшиш и на бензиностанция и ми прави много лошо впечатление, ако конкретно мъж не го прави това. Моите гаджета винаги са били ок с бакшишите. За мен скръндзав на пари е скръндзав и емоционално.    

Имах позната, купува си обувки за половин средна заплата, но на заведение все няма "дребни" за бакшиш. Накрая добих навика като си делим сметката, да казвам отчетливо "Моята сметка е толкова и оставям толкова бакшиш" или "Колко бакшиш оставяме?" Тя пак се случваше да няма "дребни", но поне да й е неудобно.
Защо я принуждавате? Да давате бакшиш е ваш избор. Бакшиша не е задължителен. Това, че повечето си го търсят е друг въпрос.

# 486
Оставям 5-10% при нормално обслужване взависимост от разни неща. Рядко, но съм оставяла и повече, по абсолютно лична преценка.

Давам бакшиш и на бензиностанция и ми прави много лошо впечатление, ако конкретно мъж не го прави това. Моите гаджета винаги са били ок с бакшишите. За мен скръндзав на пари е скръндзав и емоционално.    

Имах позната, купува си обувки за половин средна заплата, но на заведение все няма "дребни" за бакшиш. Накрая добих навика като си делим сметката, да казвам отчетливо "Моята сметка е толкова и оставям толкова бакшиш" или "Колко бакшиш оставяме?" Тя пак се случваше да няма "дребни", но поне да й е неудобно.
Умрях от смях, гаджетата  й и тя давали даже на бензинджийте!!
Ама те повечето къде могат са си сложат гориво  не чакат 5мин, особено като има хора..
Май много гледаш в чуждата чинийка  ми се струва  и правиш сметка на чуждите пари за какво да дават или за какво да не дават, все пак това е типична български черта.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:11 от Alexslav

# 487
Ами, да, някои даваме на бензинаджиите. Като са любезни, като ни изчистят стъклото/стъклата...

# 488
Всички не сме милионери.

# 489
Скрит текст:

Умрях от смях, гаджетата  й и тя давали даже на бензинджийте!!
Ама те повечето къде могат са си сложат говори и не чакат 5мин, особено като има хора..
Май много гледаш в чуждата чинийка  ми се струва  и правиш сметка на чуждите пари за какво да дават или за какво да не дават, все пак това е типична български черта.
Ооооокей. Голям аргумент… Почти като пунктуацията.
Понеже не можеш да отидеш до тях да им дадеш бакшиша, АКО толкова пък са далече - дори в пиков час от колонка 1 до колонка 8 има 20 метра най-много.
В много страни никой не ти налива бензина, камо ли да ти мие стъклата, така че в Бг в това отношение все още има (допълнително) обслужване.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 22:24 от Linda*kiss

# 490
То па с лев-два много бихме обеднели. И аз съм давала на бензинджия за стъклата, не е нещо огромно..

# 491
Друго е смущаващото в случая с Доминос. Ти може да си много ок с бакшиши, винаги да оставяш, но в момента да ти се е дояло пица, да нямаш кеш или да имаш по-едри пари, плащаш с карта и ти се появява някой, който започва да ти вдига скандали, че не си оставил бакшиш. Ми не е ок. Да си оправят поведението първо.

# 492
  • Куциндрел
В случая с Доминос клиента може да пусне оплакване. Не е нещо кой знае какво.
Аз в КФС и в Хепи съм ги правила диви и щастливи за объркана доставка.

# 493
Това за гордост ли е?
Не виждам нищо драматично, че чак диви и щастливи.

# 494
Ако не си доволен от обслужването, нямаш ли право да изразиш недоволство? Или само стимулираш финансово, когато всичко ти се струва наред, а когато има гаф, премълчаваш?

Общи условия

Активация на акаунт