Как тренирам - 31

• 13 454
  • 304
  •   1
Отговори
# 225
Въпросът със закуската преди сутрешна тренировка винаги ме е интересувал много.
Над двайсет години тренирам сутрин, допреди година и 9 месеца - на гладно.
Просто не можех да се накарам да хапна. Принципно съм с ниско кръвно и ниска кръвна захар сутрин. Никога не съм била в състояние да стана и веднага да започна да тренирам. Винаги ми е бил необходим около час, който ползвам за оправяне на пране, нещо в кухнята и тн, докато пия кафе. И въпреки това не ми се ядеше, тренирах на кафе и аминокиселини. Смятах, че ми е добре така, че се чувствам силна и енергична. И аз съм чела много мнения на специалисти по въпроса и слушах тези, които тренират силово на гладно, защото бяха в полза на моя избор Blush

Преди малко повече от година и половина обаче под влияние на доктор Симс, както и на разговори с малката ми дъщеря, която е специалист по биотехнологии и микробиология, много четящо момиче, реших да опитам да хапвам някакви мини закуски - само колкото да ми вдигнат кръвната захар.
Играта тотално се промени! Като всичко друго, и това се оказа въпрос на навик. Първите две-три седмици беше трудно, после процесът се автоматизира.
Става дума за нещо наистина малко - до 150 кCal. Ставам в 6 и веднага пия голяма чаша топла вода. В 6:30 си хапвам закуската, пия кафе и в 7-7:10 съм в офисната фитнес стая. Тренирам до 8-8 и нещо, душ и воала!
Минизакуските ми са нещо от типа на - малка пълнозърнеста бисквита с 80-100 г скир, две лъжици овесени ядки  или гранола със същото количество скир и чаена лъжичка мед, а напоследък си приготвям чашки с Overnight Oats. Тази седмица например чашките включват: 100 г бадемово мляко без захар, 12 г овесени ядки, 5 г чия, 5 г мед, 10 г растителен протеин Warrior на Ancestral Superfoods и няколко боровинки.

Вече не си представям да правя тежки клекове, тяга, хип тръст на гладно. Все още се случва да тренирам само на кафе и аминокиселини, но това е в някои дни за горна част, йога, пилатес... Когато са крака, цяло тяло или комбинирано силова плюс някакво кардио - задължително съм си хапнала закуската.

Та... съгласна съм с mladamama - всеки трябва да се вслушва в тялото си, но не е лошо от време на време да експериментираме. Току-виж се оказало, че сме добре, но можем да бъдем по-добре Blush

# 226
  • София
Vetrena къде имате фирмена фитнес зала. Чувала съм, че Фибанк имат такава в централата си Grinning
Аз също не мога на гладно, вие ми се свят и не се чувствам добре. Моето идеално време за тренировка е около 15 следобед, т. е. закусвала съм, обядвала, пила кафе и имам енергия.

# 227
Забелязал съм, че като закуся преди тренировка имам повече енергия и резултатите са по-добри, но не ми харесва да ям толкова рано. Ставам в 6, а в 6,45-7 съм в залата. Обаче много се кефя след тренировка да хапна и пия един протеин по собствена рецепта. Simple Smile

# 228
Vetrena къде имате фирмена фитнес зала. Чувала съм, че Фибанк имат такава в централата си Grinning
Аз също не мога на гладно, вие ми се свят и не се чувствам добре. Моето идеално време за тренировка е около 15 следобед, т. е. закусвала съм, обядвала, пила кафе и имам енергия.

Ние сме малка компания, неслучайно съм писала "офисна фитнес стая" Blush
Дълги години тренирах у дома, през 2017 тръгнах на фитнес и така до Пандемията. Тогава с мъжа ми направихме фитнес стаята и повече не съм стъпила в зала.
Само ние двамата я ползваме. Скромна е, но за нас напълно достатъчна - бягаща пътека, кростренажор, комбиниран уред тип гладиатор, Смит машина, уред за хиперекстензия, 15 комплекта дъмбели, лостове, дискове и тн. Принципно всички колеги са сърдечно поканени да я ползват, но те са по-млади от нас и предпочитат да ходят в добре оборудвани модерни фитнес зали. За което напълно ги разбирам - на кого би било приятно да идва рано и да тренира с шефовете Joy или да остава след работа в мини зала при толкова страхотни зали в града, за които имаме Мултиспорт карти.

15 ч. е чудесно време за трениране, стига да не бяхме на работа по това време Grinning

# 229
  • София
Принципно тренирам на обяд, от 12 до 13ч, тогава ми е обедната почивка, но най-добре се чувствам ако е около 15ч, например в събота или неделя.
А от 12-13ч, защото имаме корпоративен фитнес и идеално хем си уплътненявам обедната почивка, хем си освобождавам времето преди или след работа.
Днес направих много добра тренировка с акцент предно бедро (квадрицепс).

# 230
  • София
И аз съм работила в офис, който имаше фитнес зала, мъничък, но определено ми спестяваше време и парички. Само най-основното имаше, но пък беше с чисто нови уреди.

Аз пък да ви се оплача, че макар и доста малко въглехидрат, нещо с тая ротация се спънах. Явно трябва време организма да свикне и да се адаптира, но някакси храната ми е много. Не мога да огладнея от едното хранене до другото. Та се върнах към стария режим, но с една идея малко повече възглехидрати в тренировъчни дни. Бях си казала, че повече такива тип бодибилдърски режими “пиле с ориз” и някакви неща на сила няма да правя, та спирам до тук.

Старият ми режим тъкмо бях успяла да си го нагодя до степен, че хем да си приемам необходимите въглехидрати, белтъчини и мазнини за деня, но и напълно здравословно и балансирано и постъпих като малко дете, защото слушам рани хора. Само че за толкова години едно съм разбрала и то е, че всеки организъм е различен и ние не сме еднакви. Не можем да се водим по норми и да влизаме в рамки.

Споделяла съм, че аз също тренирам на гладно от около година и половина, но преди това винаги съм закусвала - никой не може да ме убеди, че няма разлика в силата и енергията по време на тренировка, ако сравняваме един човек, който е закусвал и такъв, който не е. Аз спрях да закусвам, защото времето между хапването и тренировката възлиза на около 50мин, а това е твърде малко и се подувах.

Добавих половин доза витарго в шейкъра по време на тренировка заедно с две дози бца и се чувствам топ. За мен това е една от най-добрите добавки - Дава ти моментна, бърза енергия да избуташ тренировката докрай без да се чувстваш подут и да се чудиш какво да изядеш.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 09:08 от Петенце

# 231
И за мен на дневен ред излиза въпросът със закуската. Предпочитам да закусвам преди силова - нещо малко, но да не съм съвсем на гладно. И го правех досега обаче ми предстои промяна в ежедневието и не знам как да ги напасна нещата.
Месеци подред тренирах вечер - мъжът ми се прибира от работа и поема детето, аз отивам в залата. После детето тръгна на ясла, аз я водя сутрин, връщам се, закусвам и пия кафе, отивам в залата. Но сега пак ще трябва да променя, защото тръгвам на работа. Искам сутрин да я водя, на връщане да отида в залата, да се прибера и да почвам работния ден - хоум офис съм почти всички дни и към 9.30 трябва да съм на линия пред компютъра.
Чудя се дали да правя по един протеинов шейк - добавям кисело мляко, банан/овесени ядки и да го пия на път за детската градина или да пробвам да тренирам на гладно? Кога да пия кафе? Ако някои има отработена схема, ще съм благодарна да я сподели.

Иначе от събота се връщам в залата и вече няма хън-мън, сезонът на мускулите започва.

# 232
Рано сутрин, че и на гладно на много много малко хора би км понесло добре. Разбирам, ако целта е сериозно сваляне  на килограми.

# 233
  • София
Смоук, според мен протеинов шейк с един банан точно преди детската, след което тренировка и хапване, е ОК.

Мен, ако питаш за кафето, винаги поне след първото хранене и никога на гладно Simple Smile

# 234
Някакви идеи за раздвижване вкъщи? Не мога да тренирам като хората, нямам сили просто, но не искам да се обездвижвам съвсем.

# 235
Аз за момента тренирам вечер, събота или неделя когато почивам ми е най хубаво да отида да тренирам към 11 часа или пък следобед към 2.

Сутрин започвам с чаша топла вода с лимон, след нея колагена и кафе.
Закуската ми е към 8-8:30, винаги ми е доста обилна.
Днес например беше баница с желатин 😀 под формата на мъфини. В тренировъчен ден нещо с овес.

# 236
  • в пералнята
Ние имаме фитнес в офиса. Аз основно работя от вкъщи, но от време на време го ползвам. Даже имаме треньор, който идва по 3 пъти в седмицата за кросфит. Ама после станат страшни опашки при душовете 😁
Аз затова си предпочитам да се справя сутрин преди работа и после да ми е мирна главата.

# 237
  • София
Някакви идеи за раздвижване вкъщи? Не мога да тренирам като хората, нямам сили просто, но не искам да се обездвижвам съвсем.
Велоергометър. Иначе тренировки в домашни условия в ютюб преливат.

# 238
И ние имаме корпоративен фитнес и то доста добър - залата е голямаа и добре оборудвана. Преди пандемията го ползвах всеки ден, но след това минахме дистанционно и моят екип още продължава така, защото почти не работим с хора в страната. Затова и не ходя често до офиса, а ползвам кварталния фитнес, който буквално ми е на 50 метра от входа и на толкова от детската градина на детето. Има недостатъци, които не ми харесват, но като тегля чертата откъм време и придвижване, той печели.

Ще пробвам с ранна закуска тип шейк. Признавам, че не обичам да се храня толкова рано и винаги съм пиела кафе с чаша вода преди закуска. Ама ще променяме играта, няма как.

# 239
Аз закусвам доза протеин с овесени ядки и понякога добавям малини или боровинки. В ранния час на ставане няма шанс да закусвам солено, а ако съм само на кафе, след час огладнявам зверски. Тази каша ме засища за 3-4 часа и от нея не ми е тежко. Не тренирам сутрин, само споделям какво ми дава енергия за началото на дълъг работен ден, без тежест и подуване.

Общи условия

Активация на акаунт