Кой уби едно 8-годишно дете?

• 36 419
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 810
  • Пловдив
Ми тя държавата е "закони, учители, лекари, полицаи, административни служители". Към тях възпитават неуважение. За лекари и учители - не точно, за тези професии поне на теория се говори благоговейно колко са отговорни и важни, на практика отношението към представителите им е според възпитанието на отнасящия се, което не винаги е добро; за административни служители и полицаи - които са пак едни от вас - обаче добра дума не може да се чуе. За самата държава (територията, мафията си има държава и пр. простотии) - да не говорим. Наскоро една във форума пишеше с упорито пренебрежение за "милиционери", в неутрален сам по себе си контекст, на моята забележка отговори, че не си били заслужили уважението, то се заслужавало, знаела била тя за какво говори.

Ей за това става дума. Неусетно, бавно, дума по дума, милиметър по милиметър в тази атмосфера се изработва и поддържа пренебрежението и незачитането. Иначе до утре можем да се обясняваме колко ни е лоша държавата и нищо не заслужава.

_____

В чл. 8 от Закона за закрила на детето е изискването за пълнолетен придружител след 22 ч. Пише да е осигурен от родителя, нищо не се споменава за писмено пълномощно, камо ли нотариално заверено.
https://lex.bg/laws/ldoc/2134925825

П.П. Да, има го всъщност в една наредба. Не се изисква нотариална заверка. Служи за удостоверяване с оглед допускане в "общодостъпни за всяко лице места, като обществен транспорт, заведения за хранене, търговски, спортни или развлекателни обекти, кина, театри, стадиони, зали и други".

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 17:51 от Магдена

# 811
Абе, истината е, че обществото има право да е критично и към полицаи и към лекари и към правителство. Но действително трябва да е критично по някакъв градивен начин, ако изобщо искаме да сме общество.
Но истината е, че усещането за безнаказаност си идва  от това, че не функционират като хората институциите и на някои хора им се разминава.

# 812
Разбира се, че не е имал, потребителката от Русе написа, че това са хора от крими контингента на града, пълномощно.....
Според това в бТВ новините не били криминално проявени/ познати на полицията.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/ohranitelna-kamera-e-zasnela-pob … chobox=1757082333

# 813
  • Пловдив
Да е критично - да. Да се приема за добър тон и норма пренебрежителното по дифолт докъм презрително говорене (дори злостно към държава, полицаи, съд и парламент специално) - не.

# 814
  • Другата България
Разбира се, че не е имал, потребителката от Русе написа, че това са хора от крими контингента на града, пълномощно.....
Според това в бТВ новините не били криминално проявени/ познати на полицията.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/ohranitelna-kamera-e-zasnela-pob … chobox=1757082333
Видях го.
Но в такива случаи аз вярвам повече на хора от мястото на събитието, отколкото на медиите.
Особено в такива случаи. Blush

# 815
По повод строежите, да отбележа как е в Германия--на всеки строеж има табела, на която пише, че родителите са отговорни за децата си Simple Smile) Не знам дали лесно или трудно се прониква, но е факт, че явно има опасност да го направят, те могат и ограда да прескочат и какво ли не, и се очаква родителите да си пазят децата поне в някаква степен. Тоест, поделена е отговорността -- трябва да има ограда, ама ако някой непълнолетен гамен с трион/клещи и ненамси какво реши да влиза, родителите му са длъжни да си го пазят.

Vorsicht Baustelle! Eltern haften für ihre Kinder! Това често съм виждала да пише по строежите.

Иначе и аз съм съгласна с дрифтенето, че не се взимат мерки, както и с разните среднощни гонки по определени булеварди.

# 816
Не познавам младежите и не съм от полицията, така че не мога да кажа дали са криминално проявени. На този етап официално твърдят, че не са им познати. Така и иначе, поведението им е наказуемо и ще си понесат последствията. Дано това вразуми други младежи независимо дали са или не са криминално проявени.

# 817
  • Другата България
Точно тези младежи последствията ще си понесат, но според мен надали ще са пример с цел вразумяване на останалите.

# 818
Все от някъде трябва да се почне. Тази година много кръв се проля, дано още някой и друг шумен процес ги поозапти малко, да им покаже, че има граници, които не се преминават.

# 819
  • France
Абе, истината е, че обществото има право да е критично и към полицаи и към лекари и към правителство. Но действително трябва да е критично по някакъв градивен начин, ако изобщо искаме да сме общество.
Не само, че има право, а ТРЯБВА да бъде критично. Единственият градивен начин за когото се сещам е да се изисква от тях. Чрез санкции. Полицаите не се справят с дрифтовете - санкции. Лекарите имат лошо отношение - санкции. Архитектите не си гледат строежите - санкции. Като в България за последното доколкото знам има надзорни комисии и отговорността е много размита. И резултатите са видими.

# 820
Комисии и закони има, полицията е ценна на управниците, защото им е защита и бухалка. Затова не само си затварят очите, ами и все им бутат гювеч.

# 821
Аз също съм на мнение, че често не се обезопасява като хората в България, а отговорността, ако се търси, е в лично качество, вместо да се изискват строги правила и тяхното спазване.

В случая обаче, от това, което видях в репортажите, ограждението на крана е плътна, висока ламарина, със занитени една за друга части. Отрязана е голяма част, затова и се подозира намесата на възрастен. Да, оградата на строежа е била лесно преодолима, но предвид, че ограждението на крана е било преодоляно, никаква оградата, дори с бодлива тел, е нямало да ги спре. Отделно строителят е спазил изискванията на днск за ограда на строителна площадка. Дали трябва да има по-строги изисквания за огради на строежи, е отделен въпрос.

# 822
  • France
В случая обаче, от това, което видях в репортажите, ограждението на крана е плътна, висока ламарина, със занитени една за друга части. Отрязана е голяма част, затова и се подозира намесата на възрастен.
Виж, това вече е много странно. Обикновено ламарината, която се използва се реже с оксижен. Толкова е плътна. Значи не е работа на деца. Нямало ли е камери?

Както и да е, целта на моите коментари е да се замислим, като общество, как да подобрим нещата. Трябва да да изискваме повече от всички инстанции- лекари, полиция, учители, спасители... не може да съществуват 3 теми по едно и също време за бита родилка, паднало от парасейлинг дете и учител, който е спал с ученичка. За мен коренът на проблема е общ и ми се иска да бъде взето отношение. Някои неща са непростими. Като забравени шахти, пързалящ се асфалт, камиони, които падат върху коли... и коментари от рода, че като общество нищо не можем да направим... Толкова е примирително и пораженческо.

# 823
Ето тук, около 1:45мин. показват въпросното ограждение и как са възстановили липсващата част.

https://www.vesti.bg/bulgaria/shefyt-na-dnsk-razkri-kak-decata-k … -v-sofiia-6237703

Камери може би от тази страна точно няма, иначе щяха да покажат записите досега, но все пак охраната е разбрала, че са там, за да сигнализира в полицията.

# 824
Има ограден строителен обект. Оградата служи за граница, която не трябва да се преминава произволно било от безстопанствени животни, било от пияни, дрогирани, клошари и т.н. неразумни същества на два крака, дори от съображения за сигурност - да не бъдат откраднати материали, техника и да бъде повредена техниката. Обаче, когато някой си науми, че трябва да заобиколи ограничението, той ще го направи. Явно в случая има умисъл и подготовка. И ми е трудно да повярвам, че 10-12-13 годишни имат нужните инструменти и сила/ техника да срежат ламарината, но пък има осъзнато нарушаване на границата.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 16:58 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт