Кой уби едно 8-годишно дете?

• 36 443
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 795
  • Другата България
Да де ама в случая превенцията не е работа на обществото, а на строителя, нали? Значи един плаща, а после обществото, в лицето на гаменчета, плюе на усилията му да опази собствеността си от посегателства и го поставя в риск да отговаря за чужди постъпки. Съжалявам, но пак не съм съгласна.
И не само това.
Няма как обществото да се пребори с мафията, която си има държава.
С пълната безнаказаност на виновните за всички трагични случаи, които има у нас, особено това лято, а и не само.
С абсолютната анархия, която цари навсякъде и липсата на всякакъв контрол и спазване на законите.
Да, подават се сигнали, за всичко. Постоянно, ежедневно, не само за дрифтове и необезопасени шахти, паднали огради, надвиснали клони, скъсани проводници, отворени ел. табла, дупки по пътищата, опасни съоръжения...мога да изреждам до утре. И какво от това? Какво, като обществото е будно? Институциите ги няма, държавата я няма. Контролът го няма, да не говорим за наказанията. Затова и се бият лекари, а вече и полицаи. Защото всеки знае, че нищо няма да се случи или да се промени. Банално, но кучетата, тоест - обществото, си лаят, кервана, тоест, беззаконието си върви.
Затова разни такива заучени фрази и реплики какво трябва да стане и блабла може и да са верни, но не важат за у нас и за сега. И не става въпрос за тъпите, категорично. Тях няма как да опазим ние като общество, а и не е наша работа. Става въпрос за наглите, които са по-страшни, и които дори и хората, които следва да ги опазят или поне да ги контролират не искат да го правят.

# 796
  • София
И какво предлагаш? Да си траем ли?

# 797
Един от нападателите бил казал, че не го интересува кой е нападнатия, никой нямал право да му навлиза в личното пространство.

Е това са точно нагли типчета, а не деца от малцинството. Казано е в Библията, който жали пръчката, не жали детето си. Против съм физическото насилие над когото и да е, особено над децата н, не го намирам за възпитателно, но трябва да има някаква строгост. На мен също ми е трудно да съм строга с децата си, но границите на другите трябва да уважават, там трябва да сме безкомпромисни всички ние майки, защото накрая възпитаваме наглеци-социопати. И, да, убедена съм, че това е от прекомерно разглезване и необясняване, че и другите хора са важни и ценни, а не само и единствено дететнцето. Краен инфантилизъм се постига, такова състояние е типично за много малките деца и в процеса на порастване трябва да се обясни, че има и други хора на тази планета. Детето ми направи глупост в училище и ми се обадиха и по принцип не наказвам, но сега го наказах, колкото и да ми е трудно, защото твърдо вярвам, че там където са намесени ДРУГИ хора и техните права, там трябва да съм безкомпромисна. Та тези приказки за личното пространство и как било негово решение го слушам и от 7 годишното си дете и от там знам, че си е от разглезеност, липса на последици и тотално непоставяне на граници.

Срамота и ужас, но истината е, че навсякъде расте нагло поколение и отговорност носим ние, родителите.

# 798
Расте, да. Едните са с родители, които винаги ги защитават и оправдават и не ги учат на граници и отговорност, а други са с родители, от които само плюене по институции и държава слушат и растат с убеждението, че всички са им длъжни, няма закони и правила и няма последици при неспазването им. Когато родителят няма уважение към закони, учители, лекари, полицаи, административни служители на какво уважение да научи детето си?

# 799
  • Пловдив
Расте, да. Едните са с родители, които винаги ги защитават и оправдават и не ги учат на граници и отговорност, а други са с родители, от които само плюене по институции и държава слушат и растат с убеждението, че всички са им длъжни, няма закони и правила и няма последици при неспазването им. Когато родителят няма уважение към закони, учители, лекари, полицаи, административни служители на какво уважение да научи детето си?
+1. Голямо +1.

Съгласна и с другото по-горе - лафът за личното пространство навява мисъл за нахално модерно мамино детенце, а не за прост млад примитив от циганската махала.

Говорим си тия дни с друга жена от нашето поколение, 45+, майка на пораснал син. Разправя ми как слушала някаква да говори (ясно, че понякога има разминаване между говорене и практика, но...), че когато 7-годишният и син посягал да я удря, тя гледала да не отвръща, а много да обяснява. Море, какви шамари щеше да яде моят навремето, вика колежката.
Моят е на 7 в момента и също от опит знам, че с едните голи обяснения не става. Grinning Дори когато са от типа: "ако правиш така, ще се нараниш".

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 17:02 от Магдена

# 800
Срещнах в коментар, не знам колко е вярно, че не се коментира относно младежите, защото били украинци 🤔. Ако е вярно - депортация.

# 801
  • Пловдив
Не им пише имената, но ще се разбере в следващите дни кои са и каква е тяхната версия евентуално, ако имат такава.

# 802
Има ги имената вече. Жулиен Кязъмов, Виктор Иванов, Кирил Гочев (Кирил е обвинен за основен побойник) и 15 годишния Станислав А.

15 годишния е казал хита за личното си пространство.

# 803
А така, а родителите на петнайсетгодишният дали са знаели къде скита синът им след 22:00? Поправете ме, ако греша, но те не носят ли отговорност, ако непълнолетното им дете е не придружено след 22:00?

# 804
А така, а родителите на петнайсетгодишният дали са знаели къде скита синът им след 22:00? Поправете ме, ако греша, но те не носят ли отговорност, ако непълнолетното им дете е не придружено след 22:00?
Явно обществото носи, че не го е прибрало вкъщи навреме.

# 805
  • Пловдив
Формално е придружен от трима пълнолетни. Flushed  Може би с одобрението на родителите.

# 806
Това е така, за съжаление.

От една страна имаме хора, за които няма закони, няма последици при провинения, няма задължения и отговорности, смятат, че всички са им длъжни, не уважават институции и авторитети. Причините за подобно поведение са много, като започнеш от възпитанието, личния пример, характер даже, ако щеш.
От другата страна имаме държавата, която позволява подобно поведение и дори в известна степен го стимулира, защото не налага справедливи, своевременни и равни по тежест наказания на всички провинили се. Хората знаят, че в повечето случаи ще им се размине и не им пука.
И виждаме резултатите на всички нива - пряко или косвено.

# 807
Формално е придружен от трима пълнолетни. Flushed  Може би с одобрението на родителите.
Не, ако няма нотариално заверено пълномощно на името на единия да му е придружител и да отговаря за него. Мислиш ли, че има такова пълномощно?

# 808
  • Другата България
Разбира се, че не е имал, потребителката от Русе написа, че това са хора от крими контингента на града, пълномощно.....

# 809
Никога не съм удряла децата си, но наказвам ( макар и в тежки случаи) и много обяснявам. При наказанието търся важните за детето неща и там санкционирам. Например, за разни изцапвания, счупени играчки и разхвърляност, оценки и тн не бих наказвала никога. Но за тормоз над други, за нарушаване на чужда собственост, закони, правила и тн. там наказвам, но и обяснявам. За опасни неща, по-скоро те моите винаги са под наблюдение и не ги оставям да го правят. Тоест, там не им се дава възможността на този етап. Но сутринта много ми рева детето, че го наказвам по начин, по който репутацията му сред приятелчетата страда, и ми беше много трудно, като на всяка майка, но го направих и сега като чета за личното пространство, се убеждавам, че правилно съм постъпила.

Общи условия

Активация на акаунт