Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 747
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 780
А убиецът на Милен Цветков защо е под домашен арест?! Той няма ли влязла в сила присъда??
Защото е син на някоя си там, и е роден в мафиотска държава.
Иначе присъда мернах по медиите, смешна.
Под домашен арест пускат и синове и дъщери на никои.

# 781
https://dnes.dir.bg/intsidenti/podozirat-pomosht-ot-vazrasten-za … iya-kran-v-sofiya
Мда, жертви са били тези деца, както ги определя една потребителска тук. И някой насила ги е накарал да се качат и снимат, след като им изрязал оградата. А може би и родителите, които са знаели са съпричастни, или и те са жертви?

# 782
  • Другата България
Приема се, че даден процент от обществото има такава нагласа - дали от самоубийствени нагласи, от желание да премине лимитите, просто ей така, защото не мисли... и за да се осигури сравнително сигурна градска среда се взимат мерки: камери, легнали полицаи, стеснени пътища, високи тротоари, прегради между различните части на пътя, бариери... чак ми е странно, че трябва да обсъждаме тези неща, които трябва да са ежедневни. А явно не са.
Тоест, всичкото това изброено от теб е работа на обществото?
Ако това се има предвид с тази реплика
Цитат
Работа на обществото е да го изисква от професионалистите. И тук това липсва. А трябва, защото си има начини
И кои са начините, въпреки че предполагам какъв ще е отговора?

Опитах се да проследя тази...дискусия и нещо не мога да схвана смисъла от горните и подобни на тях реплики, дори и дуплики. И честно казано малко високопарно ми идва това от човек, който не престава да изтъква, че от 15 години живее в чужбина, но пък за сметка на това постоянно учи нас, живеещите тук и сега как да живеем, да си възпитаваме децата и т.н. Ако си следила и следиш политическите и не само процеси в страната, в която не си идвала 15 години всичките изброени нямаше изобщо да ти се струват странни, напротив - вероятно щеше да си наясно защо реакцията на някои от съфорумките е такава.

# 783
  • France
Всъщност не се учудвам, че толкова ви изненадва, че обществото има своята роля. Вече над 25 години има проблем с дрифтовете в градовете. Няма година без сериозен инцидент. И не е като да няма начини тази лудост да престане. Просто професионалистите в лицето на полицията не си вършат работата. И това е видно за всички. Но няма оставки, няма уволнения, няма взимане на мерки... просто хората си затварят прозорците нощно време за да могат да спят.
Затова и казвам, че в България отговорността е размита. Ето, веднага се пропищя, че майката на загиналото момче е виновна, че не е трябвало да го качва. После ще има едно дело, което ще трае десетилетие, за да се забрави случая и най вероятно големите шефове дори няма да бъдат привикан. Но щом ви ок... коя съм аз, че да споря Simple Smile

# 784
  • София
Обществената отговорност е кумулативен ефект на индивидуалната отговорност. Не е адекватно да насърчаваме индивидуалната безотговорност на децата си и после да се жалваме, че обществото е безотговорно.
Случаят с детето, загинало при парасейлинг, няма как да ти е аргумент за този със строителния кран, паралелът, който прекарваш, не е релевантен. При парасейлинга имаме институции на различни нива, които не са си свършили работата и вина на фирмата и служителите. В казуса със строителния кран имаме фирма, която е оградила, обезопасила и т.н. и катун деца, за които липсата на рамки и граници е прерастнала в липса на здрав разум.

# 785
  • Другата България
Всъщност, и аз не се учудвам, че твърдиш неща, които нито аз, нито някой друг прочетох да е казал или написал.
Не съм и изненадана, че не получих отговор на въпроса си. Blush
Не съм и очаквала.

Това, което казвам е че не е ок някой, който не живее в България от години да начуква канчетата едва ли не редовно по всички теми на живеещите тук, обяснявайки НИ какво трябва да правим като общество, или по-скоро - какво НЕ правим. Ние прекрасно знаем, виждаме, и не, не е работа на обществото да върши работата на държавата, която е абдикирала по всички показатели в грижата за поданиците си.
И това няма нищо общо със затворените или отворени прозорци, на които хората спят.

А темата отдавна се измести от основния си контекст.

# 786
  • Варна
Това, което пиша, че е работа на професионалистите (като мен например) да обезопасят максимално. Защото най-големият ресурс се губи от инциденти. Работа на обществото е да го изисква от професионалистите. И тук това липсва. А трябва, защото си има начини

Не съм съгласна. Работя във фирма в бранша с охраната и максималното обзопасяване е въпрос на огромни ресурси. Сори, но не става ти да наливаш средства безкрай, а някакви невъзпитани гаменчета да режат огради и да влизат вътре, пък после пак ти да си виновен като се наранят.

# 787
  • France
Обществената отговорност е кумулативен ефект на индивидуалната отговорност. Не е адекватно да насърчаваме индивидуалната безотговорност на децата си и после да се жалваме, че обществото е безотговорно.
И да и не. Както вече казах, има един процент, който винаги ще живее в риск, независимо от нивото на отговорност на населението. И понеже превенцията срещу рисковете е обществено дело, обезопасяването трябва да е обществена цел. Това ми е част от работата. Simple Smile

Хай, най-скъпо струва ако един член на обществото остане инвалид. Това е цена, която се разпределя всред всички данъкоплатци и би трябвало (както е в други общества) обезопасяването да е на ниво, защото превенцията струва винаги по-малко. Но всяка държава с политиката си. *вдигам рамена*

# 788
  • Варна
Да де ама в случая превенцията не е работа на обществото, а на строителя, нали? Значи един плаща, а после обществото, в лицето на гаменчета, плюе на усилията му да опази собствеността си от посегателства и го поставя в риск да отговаря за чужди постъпки. Съжалявам, но пак не съм съгласна.

# 789
  • София
Да де ама в случая превенцията не е работа на обществото, а на строителя, нали? Значи един плаща, а после обществото, в лицето на гаменчета, плюе на усилията му да опази собствеността си от посегателства и го поставя в риск да отговаря за чужди постъпки. Съжалявам, но пак не съм съгласна.
С кое не си съгласна? Филомена точно това казва. Обществото трябва да има нетърпимост към небрежност, незаконност и произволие. В противен случай му коства много.

# 790
В случая с крана по-скоро трябва ДПС да се позанимае с децата за незаконно проникване в чужда собственост, риск от увреждане на скъпа техника, излагане на риск живота и здравето на най-малките в групата ... Не е като да не е бил ограден строежът и да няма информация, забрана, ограничаване на влизането.

# 791
  • Варна
Не съм съгласна, че в случая отговорността била на строителя, че не бил укрепил достатъчно обекта. А децата, които си търсят белята, са ангелчета невинни. Не са. Влезли да незаконно в чужда собственост. Изобщо не им пука, че е можело да се наранят, а и да умрат. Защо на обществото трябва да му пука тогава? Не са жертви. Нарушители са.

# 792
Аз разбирам идеята на Филомена - да пазим и тъпите от тях самите.
Но сме далече от такова ниво все още. Първо трябва да се научим да пазим невинните и нормални граждани да не ги смачкат на тротоара напр. И вече като го постигнем можем да опитаме да спасим и другите.

# 793
Глоби за родителите и работа с децата под формата на правила за безопасност, не само с тези, с всички. За мен това е решението.

Както и напред се каза, много от родителите са израснали в пълна анархия. Мъжът ми разказва как през 80-те са чакали да си тръгнат работниците от строящите се панелни сгради в техния квартал, за да се катерят по етажите. Никакво обезопасяване не е имало, нито сигнали, нито наказани. Разказвал го е на дъщеря ни когато беше малка, като сериозна грешка на родителите им, които не са им забранявали и обяснявали опасността. Но съм сигурна, че има и такива, които са го описвали като геройство, така че не е неочаквано децата да вземат пример. Или просто не са включили във възпитанието този въпрос, защото не го смятат за важен, вярват, че на тях няма да им се случи или им се вижда прекалено "малките" им дечица да слушат за смърт и увреждания.
Влизане в чужда собственост, катерене по опасни обекти и т.н. - с директни примери от света с всички подробности за последствията. Не трябва да се пазят децата от тези новини. Винаги ще има изключения, но и доста ще се замислят дали да го направят.

# 794
С кое не си съгласна? Филомена точно това казва. Обществото трябва да има нетърпимост към небрежност, незаконност и произволие. В противен случай му коства много.

Taка е, ама небрежност е оставена шахта без капак, необозначен изкоп, паднала и непоправена ограда на обект... Ама тук имаме разрязана ЛАМАРИНА на оградата (не някаква тел). Това не е небрежност.

Общи условия

Активация на акаунт