Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 314
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
Пазарът на имоти в България не е в балон и жилищата не са надценени

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/693511-pazarat-na-imoti-v-balga … -ne-sa-nadtseneni

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 19:20 от bgladybg

# 631
Проверка на NOVA показва а, че в предварителния договор в чл. 4 ал. 7 пише: В случай, че след датата на сключване на договора настъпят обстоятелства от значение за изпълнението на договора, които Продавачът не е могъл и не е бил длъжен да предвиди и запазването на договора противоречи на запазването на справедливостта и добросъвестността, Продавачът има право едностранно да прекрати този договор с писмено изявление до Купувача. При прекратяване на договора по реда на предходното изречение Продавачът следва да възстанови на Купувача в допълнително договорен между страните срок всички платени от последния до датата на прекратяване суми от продажната цена на имота. Страните не си дължат обезщетителни плащания в този случай.

Железни.

# 632
Има си нормални строители, с клауза, че цената не се променя докрая на договора.
И това не е оптимално, защото в такъв случай строителят си включва горница, която да го предпази от евентуална нужда от вдигане, тоест плащаш си индексацията без да е ясно ще има ли нужда от нея или не.
Да речем иска да работи с 30% печалба. Но ако за 2-3 години има вероятност труда и материалите да се вдигнат с 20-30% - какво, без печалба ли ще остане накрая? Не, просто ще си сложи 50% горница, за да му останат неговите 30% дори трудът и материалите да се вдигнат.
А ако не се вдигнат? Ти като клиент вече си ги платил.
Клауза за индексация е ОК, но с ясно написана формула, обвързана с някакъв индекс от независим източник. А не "появиха се непредвидени обстоятелства".

# 633
Нова тв изпра строителния мафиот. Със сигурност има неКОЙ гръб въпросния господин и шит медията го озкъпа по поръчка. Неслучайно дадоха право на отговор на фирмата му. При фараона политик право на отговор нямаше. Ако под витоша открият пирамида, това ще вдигне ли цените на имотите Simple Smile

# 634
  • София
Дори да им върнат 1/3 или там, колкото са дали, пак ще са на огромна печалба след тия скокове от 2020-та досега.

# 635
"В случай, че след датата на сключване на договора настъпят обстоятелства от значение за изпълнението на договора, които Продавачът не е могъл и не е бил длъжен да предвиди и запазването на договора противоречи на запазването на справедливостта и добросъвестността"

Е, нали трябва някой да докаже, че това е така. А те няма как да го докажат. Всички имоти които следих в този период на строеж бяха завършени отдавна и предадени на новите собственици. Цените бяха същите или дори по-ниски от тези на Home 1.

Дано повече от собствениците да ги осъдят, като:
1. отхвърлят активирането на клаузата като недействителна
2. и поискат предварителните им договори да прерастнат в окончателни

# 636
Това второто изобщо възможно ли е ? Имотите вече не са на ГЛ, ходи ги търси.. Договора е написан много добре и в тяхна полза, аз не мисля, че ще може някой да си върне апартамент. Ще се радвам да греша!

# 637
Бълки,и да прераснат в окончателни,самите имоти вече са прехвърлени на друга фирма,доколкото чета тук,а тя сигурно ги е продала на крайни клиенти (може би част от тях с ипотечни кредити),които вече са ремонтирали и си живеят там. Та спечелиш ли едното,после как ще влезеш във владение? 
В доста от мненията си тук писах по въпроса за рисковете на зелено и че ми е чудно как хората ги омаловажават.

# 638
  • София
Да ме поправи някой юрист, ако греша, но имаше една хипотеза при препродаване на апартамент два пъти, наследниците вече нямат право на претенция, ако не са я предявили преди това. Ако това нещо важи и за такива случаи, ще си ги превъртят два пъти между техни си хора и някой ще духа супата.

# 639
Лихвите на спестовните смети тук -UK бяха около 6% до скоро и това ме беше  поуспокойло ,но сега взеха да  паднат (4.6%).   Отделно не предполагах такъв огромен скок на цените в БГ . Ясно е че съм закъсняла ...
Много се озадачих от този пост. Защо,живеейки в страна,в която спокойно получаваш 4.6 % по депозит, ще инвестираш в друга страна,в неликвиден актив,в най-кофти квартали на Бургас и Варна? Че и в строеж? При сигурно 200% ръст на цените в последните години? Аз бих продавала в Меден Рудник и този другия квартал на полето.
П.с. продадох, за да взимам под 2% лихва към момента. Просто спрямо продажната цена в момента,щях да взимам 3-3.5 %, а наемния пазар с всяка година става все по-капризен, а след това галопиращо покачване на цените, не вярвам цената на актива да се покачи още много.

Следя темата отгоре,отгоре,обаче май не сте коментирали за Рига? Нещо не виждам покачване на имотите там,след влизане в еврозоната през 2015 г.

В UK няма ли възможност за гараж,например?

# 640
Не навсякъде цените са се вдигнали с по 200% ,според мен цените  на някои места  ще се качват още . Затова си мислих ,че места като Хоризонт или Крайморие например ,които сега влизат в регулацията на Бургас  и където тепърва  ще се изгражда инфраструктура са добра инвестиция .
А тенденцията е лихвите тук да падат .

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 12:14 от kate-aqua

# 641
  • София
Да ме поправи някой юрист, ако греша, но имаше една хипотеза при препродаване на апартамент два пъти, наследниците вече нямат право на претенция, ако не са я предявили преди това. Ако това нещо важи и за такива случаи, ще си ги превъртят два пъти между техни си хора и някой ще духа супата.
Да, а ако я предявят след това, при третата продажба получават 100% ако си го купят! Съвсем сериозно, без усмивка!

# 642
kate-aqua,ако тенденцията при вас е за падане на лихвите,няма ли около вас в ОК нещо изгодно,докато са още високи?
Тук все още лихвите по депозитите са в рамките на 1-2%,a по ипотечните кредити около 2.5-3%,което държи търсенето на имоти на високи нива, съчетано с рекордното усещане за лична инфлация на хората. Та в такива условия е доста трудно да направиш заслужаваща си сделка (от страна на купувач).

# 643
  • Бургас
Крайморие има потенциал, но започна една тенденция за презастрояване.
И пак зависи къде точно и за какво ще го ползваш това жилище.

При перспектива за лихва 4.6 въобще не бих правила това упражнение.

# 644
Крайморие е едно умряло село/предградие на Бургас. Не виждам защо да си загробиш средствата там, много е зле.

Общи условия

Активация на акаунт