Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 23 485
  • 639
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, предстои ми отдаване и досега не съм предоставяла инструкции за стопанисване на имота, а ги намирам за много полезни, особено при млади наематели, на които мама е правила всичко досега. Бихте ли споделили тук или на лични такъв списък с инструкции? Преди няколко теми се обсъждаха подобни, но нямам време да ровя. Дори при нова тема може да приложите и тях заедно с примерен договор. Да се надяваме наемателите да ги спазват 😊
Здравейте, преди 2 седмици отдадох на 1-ви курс студенти, които за първи път ще живеят сами. Бях си написала на един лист основни неща. Започнах с най- важните ток и вода, що е то кран за спиране на вода, кога може да падне бушон, къде е апартаментното ел. табло. После преминах към другите опасни - да не се катерят по свободно стоящите мебели, да не палят огън, да не излизат ако работи котлона или фурната..... След което, всеки уред как се използва и колко ток консумира. След това преминах към поддръжката/почистването - колко често и как да почистват аспиратор, климатик , че трябва да метат терасата иначе ще се запуши сифона от листа. Кое, кога и къде се плаща. И най-важното да се обадят ако нещо се случи и не знаят какво да правят. Примерен договор и протокол има в началото на темата.

# 601
  • Бургас
Интересно дали са го прочели... И разбрали...

# 602
В моите инструкции винаги пише да НЕ оставят зарядни включени в контакта, познайте дали се спазва!

Като ми остане време да се занимая с компютъра мога да ги кача.

Преди време коментирахме моята клауза за 100 лв ремонти и поддръжка, които се поемат от наемателя. Ето за какво ще искам да се плати сега:
Имам датчици за огън и дим в едното жилище. Наемателят си правил кюфтета и представете си как е окадил дневната, че се е разпищял и не могъл да го спре. След дългото свирене датчикът, който е с вградена батерия, е за смяна и ще искам да го плати - 50 лв.

Освен това душът е вграден с пита. След като се нанесе и доведе девойка, вече не му харесва питата, а иска да я демонтираме и да му сложим  коляно с шлаух и слушалка. Ей този разход кой трябва да плати? Тази грозотия после ще я махна, защото ще виси от високо на стената един маркуч и е голяма измишльотина. И там са едни 100 лв, защото и ММ да демонтира рамото и питата, монтира слушалката и като този се махне пак да демонтира и монтира си струва пари.

# 603
  • София
Със сигурност трябва той да плати за всичко това, защото го е наел в този вид - т.е. е бил съгласен. Донякъде разбирам обаче, че на девойката не й е удобно - и аз не обичам душ само с пита - когато се къпеш без косата, не е много удобно.

Може някъде да вмъкнете инструкции за ползване на микровълнова, те повечето по-млади хора са нясно, но порасналата ми вече дъщеря например не беше, защото аз никога не ползвам - при нас в апартамента под наем беше сложила купа с храна с метална лъжица вътре...добре, че не беше сложила някоя метална касеролка...

# 604
Именно и аз така мисля, защото го е наел и дори ползваше душа без проблем. Същия душ ползваха 4 години двете сестри и нищо не са казали. Разбира се, всеки има предпочитания как да се къпе, но ако му е проблем го слага топ приоритет при наемането на имот и не прави компромис.
Между другото, аз в годината слушалка ползвам сигурно два пъти, а имам коса до кръста почти и не я мия всеки ден. Според мен проблемът им идва от това, че девойката е много ниска. Дали има и 1.60 не съм сигурна, а питата е монтирана на стандартна височина.

# 605
Преди време коментирахме моята клауза за 100 лв ремонти и поддръжка, които се поемат от наемателя. Ето за какво ще искам да се плати сега:

Освен това душът е вграден с пита. След като се нанесе и доведе девойка, вече не му харесва питата, а иска да я демонтираме и да му сложим  коляно с шлаух и слушалка. Ей този разход кой трябва да плати? Тази грозотия после ще я махна, защото ще виси от високо на стената един маркуч и е голяма измишльотина. И там са едни 100 лв, защото и ММ да демонтира рамото и питата, монтира слушалката и като този се махне пак да демонтира и монтира си струва пари.
Не си спомням за тази клауза, но има резон в нея, супер ще е да споделиш къде я "вместваш" в договора.
Иначе по твоя случай той трябва да си плати щом е развалил нещо.

За второто НАЕМАТЕЛЯ трябва да го плати, щом иска нещо различно от това което вече е наел.

И колко сме различни - ненавиждам пити, точно по едната причина която Олив спомена, и другата е че вместо да въртя душ слушалката ороло себе си, аз трябва да се въртя да около струята от питата SatisfiedSmile
Спомням си , когато за 1ви път монтирахме и сменихне душа от старите соц бани, как се радвах на слушалката.

# 606
Casual, слагам я при Права и задължения на наемателя. Щетите причинени от него са ясни и са за негова сметка.
Клаузата гласи точно това: НАЕМАТЕЛЯТ поема разход в размер на до 100 лв за дребни поправки и консумативи свързани със стопанисването и използването на имота.
Бях давала тогава пример, че това са му например крушките, батериите на дистанционните, филтри на прахосмукачката, разхлабени дръжки, панти, разлепени первази (и такъв случай имах след сритване), механично отпушване на канал ако щеш, в сегашния случай датчика, който беше със срок на валидност до 2030 г.То с времето всевъзможни истории се натрупват...
При другите две момчета, например, не се е налагало за 10 мес нищо да плащат. Ние сме оправяли веднъж един силикон и викахме сервиз за печка и пералня, които си дефектираха, да не решите, че изнудвам хората да плащат за какво ли не и отделно им прибирам наем.

# 607
Drago, а те всъщност имат ли претенции смяната да бъде за твоя сметка или просто не си ОК да правиш каквито и да било промени?
Както за всяко нещо, преценяваш плюсове и минуси. Да, ще ви отнеме време, но ще направите наемателите щастливи. Младежът ще е показал грижа за половинката си, и двамата ще са щастливи. В противен случай може да се натрупа едно неудовлетворен, което да ги подтикне да търсят друга квартира. Или да ускори купуването на техен апартамент. Чисто теоретично си си права да не сменяш нищо, но понякога е хубаво да се направи "крачка назад", за да вървят нещата напред добре.

# 608
Drago, а те всъщност имат ли претенции смяната да бъде за твоя сметка или просто не си ОК да правиш каквито и да било промени?
Както за всяко нещо, преценяваш плюсове и минуси. Да, ще ви отнеме време, но ще направите наемателите щастливи. Младежът ще е показал грижа за половинката си, и двамата ще са щастливи. В противен случай може да се натрупа едно неудовлетворен, което да ги подтикне да търсят друга квартира. Или да ускори купуването на техен апартамент. Чисто теоретично си си права да не сменяш нищо, но понякога е хубаво да се направи "крачка назад", за да вървят нещата напред добре.
Такива романтични мисли не ми минават през главата.
Има договор за 1 година. Дали ще се изнесе по-рано е негова работа.
Апартамент няма да си купува.
Разбирам да искаше комарник, което е подобрение и бих сложила за моя сметка, но има функциониращ нов душ, който иска да разваляме и преправяме, да купувам части за 100 лв и да отделяме време било то ММ или чакане на майстор е все тая. После тази измишльотина няма как да остане в този вид, а нова баня от вече новата баня няма да правя.
На запад както наемеш, така ползваш и лично съм го изпитала. Той от там идва и е наясно.
Въобще нямам намерение да му осигурявам разни допълнителни екстри, защото знаете как отдаваме.

Беше свалил новите керамичните съдове за ядене да храни уличните котки. И други истории имаме с него за 3-те месеца откакто нае.
Толерантността ни е 0 към него.

Няма да описвам колко неща сме правили за наемателите, вкл. и крушки сме подменяли през седмица, когато поставените от нас са дефектирали и има проблем от наша старана, но случаят не е такъв, нито човекът.

# 609
Наемателите обявиха, че пералнята работи добре и всичко при тях е наред.

# 610
Много се чудих какво значи тази клауза за дребни ремонти за сметка на наемателя. Ама и през ум не ми е минавало да занимаваме хазяйката за изгорели крушки и смяна на батерии на дистанционно.
Само комарник искаме на вратата на спалнята, може и за наша сметка.
Иначе повтарях постоянно да се мете терасата и чисти, но вече и аз и хазяйката видяхме, че поддържа добре апартамента. Последно миналата седмица е ходила жената за наема и са пили кафе, че сина ми беше след нощна смяна. След това ми се обади и каза, че й харесва като наемател.

# 611
Drago, аз коментирах единствено на база информацията за душа. Ако е с натрупване, разбирам реакцията ти. Иначе, и аз ползвам само "слушалка", така че наистина отчитат като неудобство наличието само на "пита".
За всичко друго си стоя зад позицията, че понякога по-печвлившо е да се отстъпи за нещо, което в дългосрочен план да се окаже добра тактическа крачка.

# 612
Drago, аз коментирах единствено на база информацията за душа. Ако е с натрупване, разбирам реакцията ти. Иначе, и аз ползвам само "слушалка", така че наистина отчитат като неудобство наличието само на "пита".
За всичко друго си стоя зад позицията, че понякога по-печвлившо е да се отстъпи за нещо, което в дългосрочен план да се окаже добра тактическа крачка.
Баня не се преправя, няма как да сменям душове и не виждам кой в темата ще се хване заради наемател при чисто нов функциониращ душ. Това се гледа при наемането. Утре ако доведе друга девойка, която не иска слушалка?
То аз и на двойка котлон не готвя, но няма да подменя котлона с 4-ка.
Според личните вкусове си правиш вкъщи, под наем се наема както е. Такива промени не са като да закача нови пердета.

Аз съм от хората, които мебели няма да изнесат от имота. Климатици съм монтирала, за да е комфортно на наемателя понеже знаем какви жеги са. Но да сложа един в дневната, да наемат така и после да поискат във всяка стая няма как да стане. Аз пари от имотите ли ще изкарвам или до безкрай ще угаждам на всеки наемател?!

# 613
Ок, няма да слагаш. Мислех, че се обсъжда кой е редно да плати подобно нещо и доколко някои от нас биха го направили. Вероятно става въпрос за някаква по-специална пита, нещо вградено, вероятно - не знам какви са новостите, твоите имоти са по-висок клас. Но в моите представи за масовия случай на душ пита няма нищо сложно за смяна с друга пита и слушалка. Не става дума да се изкърти вана, за да се сложи душ кабина.
И, естествено, на всички целта ни е печалба. Ако аз направя подобрение и отстъпка, то ще е точно, защото очаквам удовлетвореност у наемателя, която после е много вероятно да се върне като дългосрочност, по-лесно приемне на увеличение на наема и т.н. Не винаги всичко е черно и бяло.
В най-лошия случай бих казала колко би му струвала такава промяна. Ако иска. И това е подход генерално. Като нямаш желание, слагаш цена, която отказва, а ако бъде приета, то да си силно мотивиран да изпълниш исканото.

# 614
Да, точно това се обсъждаше: Кой е редно да плати за развалянето на нещо ново, заради лична прищявка, което после трябва да се възстанови в първоначалния вид?
Още горе написах, че става въпрос за вграден смесител с вградена душ пита, не е душ окачване или душ колона. Мисля, че е достатъчно, че се съгласявам да се занимаваме, измислили сме как да направим трансформацията, а не съм отказала, организираме го. Това ако не е жест не знам какво е?! А сумата от 100 лв за коляно, закачалка, шлаух, слушалка и труд за разваляне, преправяне и възстановяване е също символична.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 17:39 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт