Какво мога да направя за психично болната си майка?

• 5 479
  • 108
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Във България е невъзможно да извоюваш принудително лечение за психично болен.
Навремето свекър ми вече едвам говореше, не знаеше къде е, камо ли да пише и пак трябваше да подпише документи, за да кандидатства, за да се нареди на опашката да влезе в заведение. Това беше след като мина преглед при психиатър.
Майка ми пък 7 пъти се опитвахме да я заведем на лекар, 7 пъти бягаше.
Въобще човек, който не желае да се види с психиатър, няма как да го накараш. А и да се види, това нищо не означава.

# 61
Автор е, това си е параноидна шизофрения.
Лекува се с психиатър, лекарства и инжекции.
Понеже подобни болни не са способни да си взимат системно лекарствата, често им слагат инжекции веднъж месечно.
Болните се повлияват по различен начин - едни живеят почти нормален живот, работят и се гледат сами, други често ги хоспитализират.

Не можеш да очакваш критичност от човек с подобна болест - липсата на критичност е част от самата болест.
Дори да й спрете парите и всичко друго, това няма да помогне, няма да й върне критичността - тя не различава реалност от фантазия.
Подобни състояния са мъчителни за болните - не е лесно да живееш, вярвайки непрекъснато че някой иска да ти навреди. Затова болните имат повишен риск от самоубийство.
Да не говорим, че ако чува гласове и те й казват да направи нещо, често шизофрениците не са способни да се противопоставят на тези гласове.
Трябва ти да я хванеш в момент на криза, викаш полиция и искаш и линейка, после психиатър и я вкарват за принудително лечение.
Ако успеят да я повлияят добре с медикаменти следиш да ходи да си слага инжекциите всеки месец - ако пропусне пак се връщате отначало.
Направи си една консултация с психиатър, има такива, които могат да й подготвят документи за телк и за инвалидна пенсия.
Ти самият си застрашен, защото е наследствено заболяване.
Трябва да се щадиш от стрес и нерви.
Обсъди и това с психиатъра. Една консултация е около 50лв.
Ти си реши дали ти се занимава с майка ти, защото е трънлив път и няма гаранция за успех.

# 62
Вероятно темата не е измислена, понеже авторът отговаря няколко пъти.

Какво обаче се търси с пускането на тази тема?

Начин за справяне на проблема? Или.....
За начин вече е казано - консултация с психиатър, ако се наложи и принудително лечение.
Ако изобщо авторът иска да ѝ помогне. Понеже една година без да се види с майка си, не ми звучи като загриженост.

Тази жена от какво живее в момента? След 18 години бащата вероятно изплаща издръжката директно на автора. До 25 години се дължи издръжка, ако учи, но само при възможност на родителя, каквато майката вероятно няма.
Здравейте, пуснах темата, за да получа повече информация какво може да се направи в подобна ситуация, и вече ще се консултирам с адвокат и психиатър. Досега съм опитвал да помагам с морална и емоционална подкрепа, но винаги е било временно решение и мисля, че само специалист може да помогне вече за главния проблем.

Първоначално майка ми сама пожела да не се прибирам повече, а предвид напрегнатата обстановка у дома реших, че е по-разумно да остана настрана, така или иначе. Но все пак поддържахме контакт по телефона до преди два месеца.

Баща ми ми помага финансово докато уча, а откакто се изнесох, изпращам пари и на нея. Баба ми също й помагаше, но наскоро майка ми прекъсна контакт и отказва всякаква подкрепа от нейна страна. Но като започне семестъра ще мога да работя само уикендите, а средствата, които ще й изпращам, едва ли ще са достатъчни, без помощта от баба ми.

В действителност човекът няма представа какво е здравословното състояние на майка му. Сам написа, че една година дори не са се срещали.
Така че всичко е възможно, и наистина да е с лабилна психика, и да е със съвсем друга, сериозна диагноза.
Да, не съм я виждал лично, но редовно говорехме по телефона. Баба ми я е виждала и на базата на нейните впечатления и на думите на майка ми по време на разговорите ни, мога да твърдя, че състоянието й се влошава. Но е така, никой не знае със сигурност за диагноза, особено що се отнася до физическите оплаквания.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 13:58 от prilep

# 63
  • София
Намери някакъв лекар, който е склонен да я посети вкъщи, дискретно, може би без да казва че е лекар. Може да е общо практикуващ лекар, те имат право да предписват всякакви лекарства.
В моите разправии с психично болни, личните лекари са ми оказвали най-голяма подкрепа.

# 64
Не е лесно на младеж да се занимава с психично болна майка. Някаква консултация на първо време, ако успее да бъде придумана някак. После стъпка по стъпка....

# 65
  • По света и у нас
В крайна сметка ако нищо не помага просто трябва да се махнеш - за да се самосъхраниш.

# 66
  • София
Да, някой назад писа, че тя не е виновна, че е болна. Ама тя не се е разболяла от рак, а е психично болен човек, който съзнателно се е възпроизвел, обричайки детето си на тегав живот. Та и той не е виновен.

# 67
  • По света и у нас
Тя и рак да има, той пак не е виновен. Обаче ми се струва, че тя е чалнат вреден човек от началото и тоя мъж как не се е побъркал покрай нея не зная.
Тя му опропастява живота.

# 68
  • София
Да, имам предвид, че нещо не я е сполетяло изневиделица. Да, всеки си има инстинкти и желания, но съм с едно наум за психично болните, които избират да раждат

# 69
  • По света и у нас
Има една теория че всичко от което боледуваш си си го причинил сам, доста съм склонна да и вярвам. Такаче нямам жал за болните. Много народ са решили да си чупят главата, зор да е на тяхното до степен лудост или болест. Ние около тях е добре да се осъзнаем.

# 70
Това последното е ужасно изказване.

# 71
Има една теория че всичко от което боледуваш си си го причинил сам, доста съм склонна да и вярвам. Такаче нямам жал за болните. Много народ са решили да си чупят главата, зор да е на тяхното до степен лудост или болест. Ние около тях е добре да се осъзнаем.
Има такива теория, но не в този смисъл.

# 72
  • Пловдив
Що за вменяване на вина, че кой е виновен, че се е разболял? И че се е възпроизвел. Та жената може да се е разболяла след като е родила.

# 73
Да, големи глупотевини се пишат. Като да знаят някои, че са психически обременени.  да скочат от скала и да не раждат.....
Момъкът-автор да се спасява.
Тази жена е болна и ще повлича само след себе си всички. Там няма градивно решение.

# 74
Казваш да зареже майка си, понеже е болна?!? Ти би ли оставила майка си, точно когато има нужда?

Общи условия

Активация на акаунт