Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 22 338
  • 584
  •   1
Отговори
# 405
На всеки лекар може да се случи да сгреши, без значение какви интереси има.

# 406
Здравейте!
Родих преди 2 месеца и док още от 30 седмица на бременността следи атипизъм на шийката. Да подчертая, че съм 2 група през цялата бременност, и сега пак ми взе цито-отново 2ра група, а та колпоскоп се виждат hpv лезии. Каза, че вижда регрес след бременността, но са там и ми пусна цито и hpv.Цитото, както казах 2 група, а hpv 82( рядък високорисков) положителен. Каза, за него е достатъчно, че hpv е положителен и след един цикъл ще ме оправи.
Тук идват моите 2 въпроса, които бих искала да дискутирам с вас, защото смятам, че има дами, които са много са чели и преживяли и на база знания и опит могат да вземат отношения по казусисе.
1. Каква може да бъде причината за резултат Пап 2, при положение, че ми я взима онколог( доктор Христамян), който знае със сигурност откъде и как да вземе материал. Изключвам проблема да е и в патолога, защото е най-добрия за Пловдив. На колпоскоп се виждат hpv лезии.
2. Казват, че 16 и 18 щам са отговорни за 90 про от рака на маточната шийката следвани от 31, 45, 56 и т.н .Но защо? Защото носят най-голям онкогенен потенциал, или защото са най-разпространени? Тоест ако една жена има 16, а друга като мен 82 шанса да се развие нещо лошо не е ли еднакъв, защото и двата щама са от високорисковите. Разбира се изключвам другите фактори като имунитет, начин на живот и т.н.

# 407
Точка 2:
Типове 16 и 18 (става дума за HPV – човешки папиломен вирус) не „правят“ автоматично рак, но са най-високорисковите, защото имат биологичната способност да превръщат нормални клетки в ракови при определени условия.

Ще го обясня ясно и човешки, без медицински жаргон.

🔬 Какво ги прави опасни (накратко)

HPV 16 и 18 произвеждат два много агресивни вирусни белтъка:
   •   E6
   •   E7

Тези белтъци изключват естествените „спирачки“ на клетката, които я пазят от рак.

🧬 Как точно се стига до рак (стъпка по стъпка)

1⃣ Вирусът навлиза в клетките
   •   Обикновено в шийката на матката, но може и:
   •   анус
   •   гърло
   •   гениталии

Повечето хора изчистват вируса сами за 1–2 години.

2⃣ При някои хора вирусът НЕ се изчиства

Ако:
   •   имунитетът е по-слаб
   •   има хормонални промени
   •   хроничен стрес
   •   пушене
   •   възраст над 35–40 г.

➡ вирусът остава хронично

3⃣ HPV 16/18 атакуват защитата на клетката

Тук е ключът:
   •   E6 унищожава p53
👉 p53 е „пазачът на ДНК“ – той спира дефектните клетки
   •   E7 изключва Rb протеина
👉 Rb казва на клетката кога да НЕ се дели

точка 1:
цитонамазката събира повърхностни клетки и къде успяла, къде не, затова не е 100% тест, а само мониторингов, лесен за употреба и евтин, не изисква специално обучение да се практикува и затова е наложен стандарт.
Смята се, че въпреки ниската успеваемост на този тест, ако се прави редовно, то все някога ще засече проблемните клетки

# 408
Какво значи “след един цикъл ще ме оправи”? 😐

# 409
Какво значи “след един цикъл ще ме оправи”? 😐
Иска да мине един цикъл, за да направи операция.

# 410
А биосия?

# 411
  • София
По първия въпрос - колпоскопът е по-надеждно изследване от цитонамазката. Защо не е 3, а 2 група, ако са отбелязани атипични клетки, все си е за обръщане на внимание.

# 412
По първия въпрос - колпоскопът е по-надеждно изследване от цитонамазката. Защо не е 3, а 2 група, ако са отбелязани атипични клетки, все си е за обръщане на внимание.
Атипизъм има на колпоскоп, на цито не се засича нищо атипично.
Биопсия ще ми вземе след цикъл най-вероятно.Просто не знам как да си обясня този добър резултат от цитото, въпреки атипизма. На мен ми видяха първо атипизма и след това цитото.

# 413
Аз бях с Цин3 и цитонамазката ми беше Пап1. Така че не е странно.

# 414
Зависи къде е щипнал при цитото. Ако е на здраво място..няма да отчете проблем, така си го обясвявам аз.

# 415
Зависи къде е щипнал при цитото. Ако е на здраво място..няма да отчете проблем, така си го обясвявам аз.
Да, но е онколог, следи ми атипизма вече 3 месеца и под микроскоп ми взе цитото.....

# 416
Разбирам, да.
Друго възможно обяснение - зависи кой патолог го разчита.

# 417
При цитонамазка не се щипе, а се остъргва със специална четка повърхността на  лигавицата на шийката, отделно и тази на началото на канала на шийката.С тази четка на случаен принцип се свалят клетки, няма как да знаем какво е успяло да остане по четката.Затова и резултатите варират.
При биопсия се щипват тъкани за изследване .

Разбирам, да.
Друго възможно обяснение - зависи кой патолог го разчита.
Да, това е от значение също,

# 418
Аз преди много години съм писала в темата по повод моята дисплазия, но бях с друг профил, после дълги години не съм ползвала бг-мама, и сега от година-две пак се върнах, но стария ми профил е деактивен и така.Когато аз отидох преди 20 години на преглед , след дълго обикаляне по гинеколози по повод на една болка в дясно, ми препоръчаха др Карагьзов/тогава беше още доктор и работеше съвместно с баща си проф Карагьозов-още на прегледа с колпоскопа видя  голям проблемен участък на шийката и веднага ми беше взета биопсия на момента без да ме бави/бях шокирана и много плаках/не помня след колко време излезе резултата, беше бързо и ужасяващото дисплазия 2-3 степен и  незабавна конизация, буквално всичко се случи за има няма две седмици.Цитонамазките ми винаги са били перфектни 1-ва група.Спомените са ми избледнели вече са минали 20 г от тогава-но най-яркия спомен беше, като сестрата в кабинета ми каза...Момиче, голяма си късметлийка/че ми е открито навреме.По онова време се правеше само скалпелна конизация със спинална упойка.Заедно с отрязаната шийка, ми е правен и кюретаж с разкъсан голям полип/незная точното наименование/.Но е факт, че 20 години по-късно, шийката е изрядна и чак сега се появи следващ полип,,който не го бавих да го махна.Ще видим какъв е, чакам хистологията.И цитонамазката ми е пак 1-ва група.Така,,че хубавата цитонамазките, не винаги показва, че всичко ви е наред-колпоскопа е най-важен!А и съм тествана за HPV  вирус и съм отрицателна, и ме кажете тогава откъде тогава се появи този атипизъм.Не винаги и HPV  е причината за атипизма.

# 419
  • София
Добрата цитонамазка и отрицателния hpv, не изключват наличието на дисплазия на шийката на матката и нуждата от отстраняването на “проблемния” участък. Затова постоянно пишем, че профилактичният преглед включва задължително колпоскоп, цитонамазка и ехограф.

Общи условия

Активация на акаунт