Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 259
  • 912
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Но е редно като общество да се запитаме и какво кара 13 годишни момичета да са привлечени от мъже, по-големи от тях с 20 години, какви са им представите за любовта, връзките и взаимоотношенията между хората.
Определено не смятам, че нещо у обществото ги кара. Посочете ми общество доказано без такива случаи.
Другото е работа наистина за психолог и за родителите.

# 256
Преди повече от 20 години в село, една девойка от ромски произход втория срок на осми клас три пъти бяга при някакъв 25-годишен, разведен. Два пъти баща й я прибира с полиция, на третия път я зачеркна от семейството и я остави. Вярно, малко по-голяма от случая със седмокласничката.
Не знам колко от вас са били достатъчно големи, за да помнят, но 90-те години имаше някакъв репортаж - момиченца в София, около 13-14-15 годишни си изкарваха пари като правели свирки в колите и твърдяха, че това не се брои за секс. И я пита репортерката едната девойка не ги ли е гнус, а тя отговоря, че не - носела си в едно найлонче вода да се премиел. С парите си купували дънки и други неща, за които родителите нямали пари. Не бяха ромчета, бели българчета бяха. Не знам как са обяснявали у дома  скъпите дрешки и придобивки.
Не отричайте ролята на възпитанието. Все още сексът и връзките са теми, които май в доста семейства се избягват, а децата растат с изкривени представи от приятели, съученици, телевизия...

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 18:33 от Mama Ru

# 257
Представите са лоши. Някои ще го направят само да се видят герои в Тик-Тока. 11-12 годишни момичета се бият за момчета!?. Други снимат.
Това бивше футболистче, е редно жена му да му бие един як шут като начало. Да му се забрани учителска и преподавателска дейност под всякаква форма.
За затвор реално незнам как ще станат нещата, но нека поседи в ареста и условна с ограничителна заповед да не се доближава до малолетни примерно, че да вземе да си събере малко акъла.

# 258
Това футболистче друго не знае, освен да ...... няма да се промени, такъв си е. Момичета скорозрейки винаги е имало и вероятно ще има. Въпросът е какво можем да направим като общество, за да са по-малко и "футболисчетата" и "скорозрейките".

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 18:17 от Dincho

# 259
  • Beyond the stars
Като за начало да накажем “футболистчетата” така, че да не могат повече да преподават най-малкото.
За да е ясно, че за възрастния има обществена и законова санкция. Защото обикновено е обществена тайна кой учител/преподавател в университет има вземане-даване с ученичките си. И обществото няма драма с тази работа цялата, нали тя си го иска и си му дава.

# 260
Да скопим мъжете едва ли е решение, то и сега си има закон. Нарушил си го - затворът те очаква.

# 261
  • София
Не знам доколко законът е актуален.

# 262
  • София
Според мен възрастовата граница за съгласие трябва да се увеличи, поне на 16 г.,  ако не и на 18.

# 263
Но е редно като общество да се запитаме и какво кара 13 годишни момичета да са привлечени от мъже, по-големи от тях с 20 години, какви са им представите за любовта, връзките и взаимоотношенията между хората.
Определено не смятам, че нещо у обществото ги кара. Посочете ми общество доказано без такива случаи.
Другото е работа наистина за психолог и за родителите.
Тук психолозите трябва да се изкажат.
Може би липсата на бащинска фигура.

# 264
  • Пловдив
Според мен възрастовата граница за съгласие трябва да се увеличи, поне на 16 г.,  ако не и на 18.
Това означава забрана на секса изобщо до тази възраст (18?!). Навършилите 14 са също наказателно отговорни.

# 265
Не ми харесва как всеки, който обърне внимание върху проблемното поведение на момичето, бива нападан.
Абсолютно не е нормално мъж да има влечение към 13 годишно момиче. Също толкова ненормално обаче е и 13 годишно момиче да преследва мъже. Хубаво, сега е под една поставена от закона условна граница и съгласието и не се счита за валидно. Догодина обаче ще на 14, след още 2 години на 16, и тогава вече явно ще е съвсем ок да има връзки и с 40, и с 50 годишни. Половината примери в темата са абсолютно нерелевантни, очевидно е имало и желание, и съгласие това да се случи, да не говорим, че не е било и еднократно.
Дано поне родителите на момичето да са осъзнали по какъв път е тръгнала дъщеря им и да вземат мерки. А не само да я галят по главичката и да я успокояват "няма маме, ти си жертва".

вие откъде знаете, че детето не е жертва и в семейството си и не е било вече обект на сексуален тормоз. Поинтересувайте се малко от психология.

Момичета с такъв тип поведение имат психологически проблем и той със сигурност не се е зародил от нищото, какъвто и да е.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 19:10 от Fiona Apple

# 266
  • София
Това означава забрана на секса изобщо до тази възраст (18?!). Навършилите 14 са също наказателно отговорни.

И защо не? В училищната възраст акцентът трябва да е върху ученето, а не върху това дали си правил секс.

# 267

Не означава това, защото често върви с изключение за близка възраст. Т.е. могат да правят секс с връстници, а не с пълнолетни. Не са много държавите с възраст 14г. В Щатите варира между 16 и 18г. В 80% от държавите в ЕС възрастта е по-висока от тази у нас.

# 268
Законите трябва да отговарят на реалността. Ако се опитват изкуствено да променят тази реалност, ще бъдат масово нарушавани. В конкретната ситуация реалността е такава - на 13 ако не всички, то поне една немалка част вече не са деца, мислят за секс и искат да правят секс.
Това, което може да се направи, е да се въведат задължителни часове по сексуално образование. И да се обяснява не само за болести и предпазване от забременяване, а и за други аспекти на секса. Да се говори, че сексът не трябва да бъде разменна монета, че сексът е интимент акт между двама души, а не повод за хвалба и за престиж. Ако трябва по някакъв подходящ за възрастта начин да се каже, но да се обясни, че жена, която е спала с много мъже, не е успешна и популярна, а лека. Да се обясни, че има разлика между любов и секс и в много случаи някой може да говори за любов, но реално да иска само секс. Защото наистина има и малки момичета и млади жени, които са жестоко манипулирани с подобни подходи. Не може да се очаква само от родителите да възпитат ценности у децата си, всеки може да стане родител, независимо какъв морал има. Ето то и този футболист реално е И родител.

А в конкретния случай друго, което може да направим като общество, е да питаме няма ли да има някакви последици и за този хостел, в който са се срещали. Аз се изумих, че момиче, на което може и да не му личи, че е малолетно, но че е непълнолетно е сигурно, може да го пуснат в стая с видимо доста по-възрастен мъж, с който нямат роднинска връзка. Наистина ли нямаме никакъв закон срещу това?

А за сексуалния тормоз вкъщи - не, не знам разбира се. Но стана ясно, че е имало съревнование между момичетата за този учител. Една може и да е била обект на тормоз вкъщи, но всичките едва ли.

# 269
  • София
Нищо не съм чела за хостела, но е напълно вероятно да не са влизали двамата заедно, най-вероятно той си се е регистрирал и си е влизал, тя е идвала отделно и директно в стаята. Надали са се наредили заедно на регистратурата да се записват.

Общи условия

Активация на акаунт