Отговори
# 30
Здравейте! Кола маската е противопоказна за разширени вени! А лазерната епилация?

# 31
Здравейте! Кола маската е противопоказна за разширени вени! А лазерната епилация?

Здравейте, да, коламаската не е препоръчителна при пациенти с разширени вени, тъй като топлината и рязкото дърпане създават риск от увреждане на така или иначе изтънената кожа над вените, което може да доведе до усложнения.

Лазерната епилация не е противопоказна в общия случай, но е препоръчително да се избягват конкретно местата, на които се виждат силно изпъкнали вени. Различните лазери могат да взаимодействат с много повърхностно разположените вени, което да доведе до тяхното допълнително увреждане или дори да предизвикат флебит (в много редки случаи, но все пак е възможно). Също така при напреднала венозна недостатъчност, когато има потъмняване и изтъняване на кожата, лазерната епилация може да причини увреда на самата кожа. По тези причини е препоръчителна консултацията със съдов специалист преди провеждане на лазерна епилация при хора с варикозна болест.

Поздрави!

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 10:46 от Рaдост

# 32
Здравейте,
Имам няколко вени на гърдите, които се появиха от стегнати сутиени, според мен. Вече внимавам какво нося. Но, този проблем търпи ли манипулация, предвид, че е на такова място? Или на гърдите е рисковано да се премахват вени?
Благодаря предварително!

# 33
  • София
Здравейте,
Имам няколко вени на гърдите, които се появиха от стегнати сутиени, според мен. Вече внимавам какво нося. Но, този проблем търпи ли манипулация, предвид, че е на такова място? Или на гърдите е рисковано да се премахват вени?
Благодаря предварително!
Здравейте, обикновено вените на гърдите са козметичен проблем, но все пак е необходим клиничен преглед, за да се установи на какво се дължат.
Поздрави!

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:43 от Рaдост

# 34
  • София
Здравейте, имам видими разширени вени по краката, а също и две операции за отстраняване на такива от преди 10-на години. Въпросът ми е как влияе върху разширените вени медикамент за хипертония (конкретно Нолипрел), който има съдоразширяващо действие.

# 35
  • София
Здравейте, имам видими разширени вени по краката, а също и две операции за отстраняване на такива от преди 10-на години. Въпросът ми е как влияе върху разширените вени медикамент за хипертония (конкретно Нолипрел), който има съдоразширяващо действие.
Здравейте,
медикаментите, контролиращи артериалната хипертония нямат влияние към повърхностните вени. Ефектът, който оказват, е върху артериите.
Поздрави!

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:59 от Рaдост

# 36
Здравейте и за много години!
Въпросът е за дъщеря ми. Има ли риск от тромбоза по време на бременност при три хетерозиготни мутации - 5G/4G за PAI-1, MTHFR 677 C/T, MTHFR 1298 A/C ?  Необходима ли е терапия с антикоагуланти, както и кръвни изследвания, примерно INR, тромбоцити, други? Необходимо ли е посещение при съдов хирург, за проследяване на доплер?
Приема метилирана фолиева киселина.
Преди бременноста тя имаше малка разширена вена, с дължина около 5 см., вертикално по дясното бедро, във външната третина.
Фамилна обремененост: майката - аз съм с тромбектомия на вена феморалис и илиака декстра - висящи тромби, лигатура на вена сафена - запушена догоре и съустието на 2/3, БТЕ. Моите родители, т.е. бабата и дядото - исхемичен  инсулт, инфаркт. Други близки роднини починали от ССИ, БТЕ - инциденти, свързани с тромбози.

Благодаря предварително!

# 37

Здравейте, да, коламаската не е препоръчителна при пациенти с разширени вени, тъй като топлината и рязкото дърпане създават риск от увреждане на така или иначе изтънената кожа над вените, което може да доведе до усложнения.

Лазерната епилация не е противопоказна в общия случай, но е препоръчително да се избягват конкретно местата, на които се виждат силно изпъкнали вени. Различните лазери могат да взаимодействат с много повърхностно разположените вени, което да доведе до тяхното допълнително увреждане или дори да предизвикат флебит (в много редки случаи, но все пак е възможно). Също така при напреднала венозна недостатъчност, когато има потъмняване и изтъняване на кожата, лазерната епилация може да причини увреда на самата кожа. По тези причини е препоръчителна консултацията със съдов специалист преди провеждане на лазерна епилация при хора с варикозна болест.

Поздрави!

Здравейте !
Аз пострадах от лазерна епилация и 2ра година не може да се възстанови крака ми напълно .Преди 5 г получих тромбоза на ляв крак зад коляното от хормонална терапия ..тогава бях на 28г .Възстанових се правих генетични изследвания и нямаше проблем. Съдовия хирург ми разреши да ходя на лазерна епилация щом нямам вече проблеми ....
Явно лазера ми е бил много силен и веднага след процедурата получих отоци по краката като десния ми крак [здравия] пострада повече и той ме болеше .Коленете също ми се подуха отстрани вътрешната част .Многократно ходих при Съдовия той ме преглеждаше и казваше ,че нямам реално отоци кой знае какви и всичко е наред на доплера ,но единия крак е леко по -надут...носих и чорап 2ра комресия Пих ендотелон ,лятото по принцип пия Модет от Турция по 6 месеца и дори тогава не ме боляха лятото краката на морето само се подуваха от слънцето ...Като спрях хапчетата пак се подуха малко .Досега сравнително са спаднали,не са така както бяха ,но десния крак започна да ме боли повече .Правих скенер на долни крайници и таз с контраст казаха ,че всичко е наред и няма проблеми...най вероятно доктора предполага, че е увредена тъканта,защото е подута горната дясна част на крака без глезените и оттам зоната става подута и болезнена...той не знае вече каза лимфен масаж .ходих на такъв 5 дни никакъв ефект. Жената  прави лимфен масаж и се занимава с лимфедем...каза че нямам лимфедем ,а венозна недостатъчност и да нося чорапи .И че съм се филмирала и нямам  отоци, ако съм усещала крака тежък било от венозна недостатъчност. Тя изобщо не знам как поставя диагноза след като не е лекар,но това е др тема.Аз не го усещам тежък ,а все едно накой ме е ритнал, когато го натоварвам ме наболява .Отделно вените ми леко се разшириха, но веднага след лазера и се появиха 2 ,3 нови вени  малки .Доктора ги забеляза и каза ,че не е проблем,но да не ходя повече никого на лазер .А забравих ,ходих и на физиотерапия и ботуши за лимфен дренаж и там нямаше ефект освен, че крака се усеща по -лек известно време ..
Та чудя се след всичко това на какъв специалист следва да отида....на кинезитерапевт ,масажист ,ортопед..или отново на съдов хирург....проблема си стои
Благодаря предварително ,че ме изчетохте и се извинявам за дългия пост!

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 01:21 от Geri1992

Общи условия

Активация на акаунт