Въпрос за закупуване на апартамент

• 8 662
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте!
Харесахме си апартамент и искаме да го купим. Продава се директно от собственик. Тъй като ще го купуваме с ипотечен кредит, което ще отнеме време, той иска капаро (нормално). Отделно иска пред нотариус да впише, че апартамента е купен за 1/3 от обявената цена, за да плати малък данък печалба.
Ето и нашите притеснения: Ясно е, че пари на ръка няма да дадем за капаро. Има ли как и то да мине по банка или пред нотариус? Знаем, че банката оценя апартамента независимо от цената пред нотариуса. 1/3 от парите ще преведем по банка за апартамента, но следващите 2/3 на какво основание ще преведем, не искаме на ръка.
Излишно е да казвам, че това не ни допада. Искаме всичко да си мине през банки и нотариуси както си е, но собственика си има изисквания, а апартамента си струва.
Какво бихте ме посъветвали?

Извинете, ако не съм в правилния раздел.

# 1
  • София
Незаконно е да плащате на ръка и без банка. И е недоказуемо.
Представи си, че по някаква причина съдът развали сделката. Той ще е длъжен да ви върне само доказуемо платената сума. С останалата ще изгорите.
Банката също надали ще се съгласи да ви отпусне повече от договорените пари.

# 2
  • София
Ох.
Като гледам какви въпроси задавате, поне си платете на адвокат. Предварителен договор за капарото. След това - сделките през банки и по принцип в България минават на пълната цена .

# 3
И аз не мисля, че е добра идея.
Преди минаваше номера, по банка по данъчна оценка и в куфарче другото. Но  първо, появиха се доста измамници и второ, не е никак разумно. Сделки се развалят. Измамници продават едни и същи имоти многократно. Много схеми има.

Тук говорим за големи суми, а не за дворче на село, което струва пет заплати.

Трябва да имаш и парите готови, да не са заем.
Изобщо сериозен риск има.
Не те съветвам.

# 4
Не мисля, че е добра идея да се обявява по-ниска сума.
Приемете съвета на @Rockstar и си наемете адвокат. Консултирайте се и ако все пак собственика продължава да държи на тази 'схема' си потърсете друг апартамент. Със сигурност не е последният останал.

# 5
Част от парите (не 2/3, разбира се, но една малка част) може да бъде вписана в сделката като цена за обзавеждане, което ще намали Вашите разходи при нотариус. Рискът, за който са предходните коментари, си е реален и е най-добре да не се съгласявате на такива идеи.

# 6
  • София
Освен това, в момента НАП са подпалили и проверяват специално имотни сделки.

# 7
  • София
Кажете му, че банката няма как да се съгласи, то е и така.
Ако му е първа продажба за годината не дължи данък.
Ако му е поредна - да се оправя.

# 8
  • Melmak
Намерете си адвокат. Аз не бих се съгласила.

# 9
И ние не сме склонни да се съгласим. Консултация с адвокат ще направим така или иначе, едно, че не са малко пари, друго, че не сме компетентни по тази тема.

И да, ох, не ох, има хора, които за първи път се сблъскват с това и търсят съвет. Исках да съм подготвена с допълнителни въпроси към адвоката, не смятам, че е лошо. Не купувам и продавам имоти всеки месец.

# 10
Исках да съм подготвена с допълнителни въпроси към адвоката, не смятам, че е лошо. Не купувам и продавам имоти всеки месец.
Задаваш въпрос как най-лесно да направиш документална измама и да участваш в укриване на данъци. Смяташ, не смяташ, това е лошо. И риска в такава схема е на 100% за купувача.

# 11
  • София
Говорете си първо с банката. Варианти има, даже те ще ви ги кажат. Последната вноска се плаща след изповядването, така че риска повече е за продавача. Ако е сериозен даже ще ви направи запис на заповед за остатъка, за да е сигурен, че ще ги получи и ще ви я върне в оригинал при доплащането. Така и вие си спестявате част от данъка Blush
Тук няма да си решите проблема Blush

# 12
Щом сте с ипотечен кредит, не мисля, че изобщо имате избор дали да дадете исканите две трети от сумата на ръка. Банката няма да се съгласи.
Ако бяхте с готови пари, да разсъждаваме за рисковете и етичната страна на ситуацията, но с кредит...

# 13
Исках да съм подготвена с допълнителни въпроси към адвоката, не смятам, че е лошо. Не купувам и продавам имоти всеки месец.
Задаваш въпрос как най-лесно да направиш документална измама и да участваш в укриване на данъци. Смяташ, не смяташ, това е лошо. И риска в такава схема е на 100% за купувача.

Оставам с впечатление, че ме бъркате с продавача. Как аз ще направя измамата, като искам всичко да е с реална цена и през банка не знам, но явно Вие сте по-наясно. Искам да разбера дали това е нормална практика, защото според нас не би трябвало да е, макар продавача да ни убеждава в обратното.

Както и да е. Срещата с адвоката е в понеделник. Тук явно няма да получа адекватност. Поне не и от bboiko Grinning

Щом сте с ипотечен кредит, не мисля, че изобщо имате избор дали да дадете исканите две трети от сумата на ръка. Банката няма да се съгласи.
Ако бяхте с готови пари, да разсъждаваме за рисковете и етичната страна на ситуацията, но с кредит...

О не, за пари на ръка и дума да не става. Иди после доказвай дал ли си или не си дал. Искаме всичко да мине през кредита.

Благодаря за отговорите Simple Smile

# 14
  • София
Над 10 000 лв. е забранено да се правят разплащания в брой и е наказуемо. Евентуално за до 10 000 и то само срещу разписка може да се разберете.

Общи условия

Активация на акаунт