Организация в грижите за бебе

• 2 252
  • 78
  •   1
Отговори
# 60
Дупето е хубаво да се мие след всяко акане. Мокрите кърпи са за навън.

# 61
Е така е ама не винаги може да миеш дупе особено през нощта. А и тя ака и след хранене, предимно вечер, с това повръщане тъкмо овладяно не знам колко добра идея е. Има значение и какви кърпички се ползват, а и аз никога не съм трила бебешко дупе с натиск.

# 62
Като бебето ака по 7-8 пъти на ден, както повечето новородени, няма как да го миеш всеки път. А пък с рефлукс съвсем. Защото то се нааква по време на хранене или веднага след това, обърнеш ли го да го миеш на мивката - гаранция е повърнало.
Вече като са по-големи, акат по-рядко, разбира се, че директно трябва да отидат с банята. Моето скапе веднъж на 3-4 дни, но с такова количество, че е стигало чак до врата. И да съм искала да ги бърша с мокри кърпи - никакъв шанс.
Аз лично ползвах Waterwipes, те са само с вода и са далеч по-щадящи от другите.

# 63
Да. Аз ползвам само такива с вода, има различни видове вече. В неонатологията много грубо бършат, бяха й разранили дупето. :/

# 64
Какви са тези нощни памперси, за пръв път чувам. Каква е разликата с другите? Ние сме с 4ка pampers premium care и досега никога не е изпускал, а сутрин се събужда след огромен памперс. Да не би да са някакви по-добре дишащи?

Иначе да, аз също го носих. Даже имаше един период, вечер така заспиваше, слагам го в кенгуруто, почвам да си правя някакви неща, даже и вечеряхме и той така заспиваше. Имаше период, в който около 3 часа стои в мен. Аз се отказах да приспивам в стаята, защото много ме депресираше и процедирах с кенгуруто, като гасяхме почти всички лампи, оставаше само тв и една с лека светлина. И вече като приключим с вечеря, сядах с него на дивана, гледам тв и той ми спи в ръцете и вече към 00 часа го слагам в спалнята и лягаме. Иначе беше ад, нямаше заспиване, каквото и да правим. Сега вече знам защо беше така - не следяхме в началото нормите и той пред деня основно спеше, съответно едно дете както иска да спи, така и иска и има нужда да будува и като е спал 10 часа през деня и искаше да будува вечер, докъм 1 часа първите два месеца заспиваше за нощен сън. После вече започнахме да следим нещата в Napper, като следим през деня да няма повече от 7 часа сън и започна да си ляга сам в 22 часа. Първо го държах в мен и вече по едно време, към третия месец, детето си показа, че вече си иска да си спи в спалнята директно. Аз си го успокоявам на ръце още, нямам драма с това. За 10 мин макс заспива. Не знам Иначе защо е тази драма със свикването на ръце. В един момент вече няма да има такава нужда и сам ще спре. Нямам намерение, например да го обучавам да се успокоява сам. Той е дете, има нужда от помощ да се успокои и заспи поне до втората година. Ние ритуала го въведохме към 4тия месец, след регреса в съня. При нас мина леко, но се усети де. Ритуалът ни е къпане/миене (не е в корито а на мивката, но го мия целия - дупе, мишници, ръчички, крачета, гушка, лице, косичката минавам), после масаж, докато мажем с лосион, памперс, пижамка, хапва и се гушкаме вече да спи. Още от втория месец започнахме да казваме лека нощ на играчките и чуквам някъде и казвам - ето, Сънчо дойде. Всички дечица вече спинкат, игрите приключиха, време е за сън. В началото, естествено не разбираше, но сега, дори и да има протест понякога, чуе ли как чука Сънчо, каже ли лека нощ на играчките и вече се отпуска и за 5 мин е готов. Ритуалът е много важен. Колкото по-рано, толкова по-добре. Снощи се стресна в 2:30. От там се събуди това дете, усмивки и иска да играе. Мислеше, че е сутрин. Взех го, вдигнах щората да види, че е тъмно навън, дойде ми идея да направим ритуала пак, направихме го в съкратен вариант или веднага заспа. Иначе нямаше шанс, щеше да иска да става за деня.
А вашите деца, които са по-големи, спят ли навън? Синът ми, да петия месец си заспиваше. Сега няма шанс, даже и много да му се спи, просто иска да гледа и тотално се разсейва.

# 65
Моето спи навън на 10 месеца, ако е в раницата. В колата е заспивала само при много голяма умора.

Ами има си нощни памперси, аз не съм в България, но ето например тези виждам, че ги продават:

https://www.emag.bg/peleni-gashtichki-pampers-night-pants-noshtn … CJHMBM/?ref=fam#4

# 66
Памперс имат нощни. Но май трудно се намират. Иначе ако не ака много през нощта, а повече пишка, има едни на wooden spoon те са вътре с тези топченца, които попиват течност, дадоха ми един за проба още преди да родя, обилно разлях вода, капка не падна дори и като го стисках. Ама са по-скъпички.
А памперс имат най-малък размер нощни 3ка, а бебето ми има време до тези килограми..

Аз нямам драма за на ръце, свеки има🫣 иначе сега от две седмици като видя, че се унася я местя в леглото, като в повивам по един начин, хем не пристяга ръцете, хем са поприбрани и може да ги мърда, хем не се стряска от Моро. Оставям я да полежи и ако се разплаче я взимам, погушкваме се, чакам пак да се унесе. За да мога да й ‘представя’, че кошарата й е безопасно място за сън. Понякога гушкам и нейното одеалце докато я храня.  По принцип работи, но вчера и днес май е в криза на растеж пак. Малко спи, повече се върти и оглежда. Иска да хапва по-често.
Много й е интересно всичко наоколо, гледа, ама май се преуморява пък не може да поспи. Днес ми спа два пъти върху мен, само и само да дремне повечко.
В количката също не спи напоследък. Все зяпа макар и да съм й вдигнала това отгоре на количката.. забравих името🤣 А ние сме в комплекс с много гадни павета. В началото се чудех дали няма да й е зле, тя цялата се тресе бая😄 оказа се, че точно пък на тия павета се унася. Ама спреш ли за малко край.
Честно казано от самото бебе оплаквания нямам, а само от това, че съм доста време неспала и ми е трудно. Не, че съм си мислела, че ще е обратното. По принцип имам и проблем със съня от години, дори мислех и специалист да търся, но ще е много по-натам.  Ето сега например мозъка ми гърми, спи ми се много адски много и не мога. Пила съм и мелатонини, различни марки, действа за два дни и после същото. Всеки казва, че като се умориш ти се доспива, ама не е баш така или моя мозък не функционира по този начин.

Дано не го вземе това от мен, а да вземе лесното и дълбоко заспиване на баща си. Този човек дори когато казва, че не може да заспи, след две минути спи дълбоко.

# 67
На мен лично ми отиде гърба тотално само от носенето насам-натам на бебето, приспиването и т.н. Но аз съм с гръбначно изкривяване, дискови хернии и какво ли не. Добре, че гърбът ми беше сравнително ОК, докато се налагаше да го нося, сега вече не бих могла да се справя изобщо. Като са съвсем бебета не се усеща толкова, но като станат над 15 кг… Та за мен затова не е хубаво да се свикват да заспиват на ръце.
Аз гледах все пак да съм седнала/легнала и така да заспива върху мен или до мен, че наистина не ми оставаха ръце/гръб.
Моето спеше в количката много докъм 7-8 месец. После почна да му става много интересно и не спеше толкова често там, но пък в кола почти задължително заспиваше.
Но дете е различно, тъй че няма универсална формула.
Аз също имам проблеми със съня, заспивам трудно, будя се, кошмари, а и спя много леко. Съответно като детето беше малко, спях на тръни и буквално от всеки шум се будех. Абсурд дори да се размрънка и аз да не чуя. А мъжът ми спеше дори и при зверски рев. Не че съм го оставяла да реве продължително, но просто той не се будеше от това.
Иначе - ритуалите са нещо супер. Като си свикнат с нещо, особено като е забавно и приятно, си го искат и търсят. Затова ви съветвам млади мами, по-нататък след първата година започнете преди лягане да четете някоя книжка на детето, чудесно се включва във вечерния ритуал. И никакви телефони, таблети и телевизори преди лягане, както и поне 2-3 часа преди това, ако искате детето да не е зомби и да заспива рано и навреме.
Азара, пробвала ли си медитации преди сън? Честно казано, не съм вярвала, че ще стане така, ама заспивам като пън на медитации, което за мен лично не е ОК, защото не го търся това като ефект. В момента се опитвам да слушам едни лечебни медитации на д-р Джо Диспенза, има ги в Сторител (но и в YouTube има) и целта определено не е да спиш на тях, но… пробвала съм се и седнала на дивана и пак заспивам, а обикновено е някакъв абсурд да заспя дори по гръб, камо ли седнала. Тъй че - пробвай, нищо не пречи, дори и да не заспиш, поне ще се отпуснеш много 🤓…

# 68
Пробвалааа съмм всякакви неща. И чайове и разходки.. пробвала съм да се мъча да не спя, за да мога уж да заспя вечерта. Уморена физически, психически, няма значение.
ММ го буди само лампа. Изпускала съм някакви неща около него, човека спи.
Ама първата вечер, ние бяхме разделени 7 дни, толкова бях в родилното. Явно ‘забравил’ да спи с мен и през нощта бебето измрънка нещо и той се стресна и се обърна върху мен. Аз с прясно секцио. 😆
Чудно.
Абе, реагира и той, но като е уморен спи дълбоко.
Емоционална съм много и това също ми играе лоша шега. Много премислям всякакви неща. Тревожна съм, особено първите седмици с всякаквите неща, които всеедно всеки ден излизаше по някакъв проблем при бебето.
А и пих кафе днес 😒

# 69
Моите помощници са слинг, електрическа люлка( за дремките през деня върши чудесна работа, тук разбира се зависи и от детенцето, понеже на някои не им харесва)  Слинг в началото, след това раница за приспиване или успокоение. Навън така и не успях да свикна, защото започва да боли гръб. Но да отидем на бързо до магазина беше много удобно. В блок сме и когато няма асансьор е спасение. Някои може да ме укори, но си я приспивам и на гърда, спаси ме по време на периода на зъбоникнене. Понякога съм я слагала и в количката и там е заспивала.

# 70
Бебетата не бива да спят в люлка заради от опасността от позиционна асфикция - бързо и безшумно става. Ако заспи в люлката, трябва да се премести веднага

# 71
Бебетата не бива да спят в люлка заради от опасността от позиционна асфикция - бързо и безшумно става. Ако заспи в люлката, трябва да се премести веднага
Да. Имаше такива случаи в САЩ с Fisher-Price Snuga Swings. Обявиха recall.

https://www.cpsc.gov/Recalls/2025/Fisher-Price-Recalls-More-than … 5-Deaths-Reported

# 72
И за столчетата за кола важи същото както и за гнездото. Но при всички случаи се нуждае от адекватни наблюдение. Ние люлка нямаме, не искахме дс рискуваме за това, а пък и не всички бебета харесват. То това си е до късмет дали ще иска да стои в люлка.
Макар, че ме изкушаваше онзи стол, люлка и кула, три в едно. На мои познати придремва там, но не за цяла дрямка (то е и неспокойно и тяхното, така че за цял сън трудно). Комшиите казват, че при тях изобщо и двете не са искали люлка.

Взех кътче за игра, изпрах го и после ще го сложа, обмислям на леглото?
Или на земята е по-добре?

# 73
Не знаех за това, благодаря,че споделихте. Ще се поинтересувам по подробно. Иначе знам, че има информация за вредите от паяка и бънджито и дори предстои забрана на този тип проходилки. Съвета е детето да се учи с уокър, вместо това.

# 74
Ние имаме това и определено много й харесва.

https://www.babybjorn.com/products/baby-bouncers/bouncer-bundle-with-toy/

Общи условия

Активация на акаунт