Стрес, изпускане на нерви, детенце...

• 5 012
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
Ако погледнеш отстрани собствената си ситуация ще видиш, че нищо кой знае какво не ти се случва!
Липсва ти да си самостоятелна, не ти се иска да си при мама /не че не обичаш майка си/, липсва ти мъжа ти, липсва ти секса, уморена си да си майка, липсват ти безгрижието, липсва ти да имаш време, загубила си себе си.

Хайде да видим какви ресурси имаш:
- Имаш квартира, която плащаш, като переш и чистиш И за майка си. Но и само с бебето да бе - пак трябваше да го правиш. Майка ти не те натоварва много.
- Имаш майка и две сестри - при добър мениджмънт може да ги молиш за помощ с детето за час - два и да имаш малко време за себе си /за спорт, за среща с приятел, за мотане/. Не бъди майка орлица, която само гледа детето. Не го искат - ами ти ги питай дали не могат да го гледат.
- Когато закъсаш имаш кой да ти помогне! Разбира се, че майка ти е горда, че ти помага и има право да го спомене, а ти ще мълчиш. Като не ти оттърва върви на бързи кредити и виж там пък как ще ти напомнят! Важното е, че някой му пука - вади пари и дава!
- Имаш мъж - рядко го виждаш, но имаш
- Здрава си
- Ходиш в университета, което малко е натоварващо, но е разнообразие.
- Детето е здравичко и ходи на ясла.
- Детето е нормално.

В общи линии имаш страхотни ресурси, но си се вглабила да мрънкаш и да се самосъжаляваш. + това с детето веднага да спре, преди да му направиш нещо! Това дете ще помни винаги тази простотия, макар да е мъничко! Веднага спираш! Ти си МАЙКАТА! Ти си тази, която не дава то да е наранено или малтретирано в този живот! Ти! ТИ! Разбираш ли? ТИ си неговия пазител! Ти си над ангели - пазители, над Бог, защото си готова да умреш за него.

Сега опиши как си представяш щастливия живот! Как минават дните ти? Как се чувстваш? 

# 46
Ако погледнеш отстрани собствената си ситуация ще видиш, че нищо кой знае какво не ти се случва!
Липсва ти да си самостоятелна, не ти се иска да си при мама /не че не обичаш майка си/, липсва ти мъжа ти, липсва ти секса, уморена си да си майка, липсват ти безгрижието, липсва ти да имаш време, загубила си себе си.

Хайде да видим какви ресурси имаш:
- Имаш квартира, която плащаш, като переш и чистиш И за майка си. Но и само с бебето да бе - пак трябваше да го правиш. Майка ти не те натоварва много.
- Имаш майка и две сестри - при добър мениджмънт може да ги молиш за помощ с детето за час - два и да имаш малко време за себе си /за спорт, за среща с приятел, за мотане/. Не бъди майка орлица, която само гледа детето. Не го искат - ами ти ги питай дали не могат да го гледат.
- Когато закъсаш имаш кой да ти помогне! Разбира се, че майка ти е горда, че ти помага и има право да го спомене, а ти ще мълчиш. Като не ти оттърва върви на бързи кредити и виж там пък как ще ти напомнят! Важното е, че някой му пука - вади пари и дава!
- Имаш мъж - рядко го виждаш, но имаш
- Здрава си
- Ходиш в университета, което малко е натоварващо, но е разнообразие.
- Детето е здравичко и ходи на ясла.
- Детето е нормално.

В общи линии имаш страхотни ресурси, но си се вглабила да мрънкаш и да се самосъжаляваш. + това с детето веднага да спре, преди да му направиш нещо! Това дете ще помни винаги тази простотия, макар да е мъничко! Веднага спираш! Ти си МАЙКАТА! Ти си тази, която не дава то да е наранено или малтретирано в този живот! Ти! ТИ! Разбираш ли? ТИ си неговия пазител! Ти си над ангели - пазители, над Бог, защото си готова да умреш за него.

Сега опиши как си представяш щастливия живот! Как минават дните ти? Как се чувстваш? 

Детето вече е добре, както споменах в минали коментари. Вашият е адекватен и реално много от нещата са така, когато си спокоен поглеждаш на нещата трезво, докато си в емоционална и физическа криза всичко изглежда в пъти по-тежко. Именно затова попитах как да се справя със стреса. Решението не е в работата и т.н., а е в мен. Как? Дадох си време да подишам.

# 47
Като начало опитай да го намалиш, този стрес. Може би една част от нещата, които правиш, да може да се правят по-рядко, например да намалиш домакинската си натовареност, защото тя очевидно те подтиска, сама написа, че си се превърнала в чистачка. Вместо това какво можеш да включиш, което ти самата възприемаш като разтоварващо? Разходки ли, спорт ли, просто почивка - ти си знаеш какво ти липсва - започни да включваш разтоварващи неща в ежедневието си.
И все пак помисли да приемеш повече помощ от майка си, щом предлага. Самата тя си е признала, че се е изразила неточно предишен път, когато е било възприето като натякване, значи може вече да се съобразява повече с чувствата ти. Ти си й дете, тя ти желае най-доброто. Не е срамно да приемеш помощ, когато наистина се нуждаеш от нея.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 22:00 от Uncommon

# 48
Когато човек изпадне в дупка, независимо дали другите виждат причини или не трябва да се запита той какво иска? Да си представи как иска да живее, а не да се дави в неудволетвореност.

Разкажи ми - как изглежда щастливия за теб живот В ТОЗИ МОМЕНТ и да помислим какви да са първите стъпки натам. Това е фантазия - не е нужно да е рационална, не е нужно да е обяснима. Ти имаш представа за собственото си щастие - дай да видим как може да вървиш към нея.

Ако не се чувстваш комфортно в живот, в който мъжа ти е далеко - ами това е твоето семейство. Не е нужно да приемаш негово решение да прави едикакво си, едикъде си. Работи нещата да са така, както тримата да сте заедно и щастливи.
Да, хората ходят да работят в чужбина и да изкарват пари - но за младо семейство това е грешка. Трябва да сте заедно. Помисли вие с малчо как да идете там. 

# 49
Наследствена пенсия и стипендия явно не ти стигат. Абсолютно не вярвам, че не можеш да работиш. Темата е преекспонирана. Всеки, на когото не му стигат пари, работи. Друг изход няма.

Живееш при майка си, имаш и мъж + свои доходи, но не ти стигат... извинявай Simple Smile Не вярвам. Но ако все пак това е положението - иди на работа. Ще ти минат всички други тревоги.

# 50
Не работи, защото така намерила. Горката й майка.

# 51
С тая специалност социална педагогика със сигурност няма да имаш добър доход. Та те взимат по-малко и от учителите! Хубаво, завърши, като си почнала. Ама не разчитай на това да ти оправи живота. Оглеждай се за някаква друга работа, пък тоя мъж по-добре го стягай да се прибира. Явно няма да спечели там нещо повече, отколкото тук. Много мъже работят в България и успяват да осигурят повече на семейството си.

# 52
С тая специалност социална педагогика със сигурност няма да имаш добър доход. Та те взимат по-малко и от учителите! Хубаво, завърши, като си почнала. Ама не разчитай на това да ти оправи живота. Оглеждай се за някаква друга работа, пък тоя мъж по-добре го стягай да се прибира. Явно няма да спечели там нещо повече, отколкото тук. Много мъже работят в България и успяват да осигурят повече на семейството си.

Отделно, обикновено е на половин щат. В провинцията има много малко места.

# 53
Според мен си постави ясна цел в близко бъдеще.
Когато човек очаква нещо и не е ден за ден може да види по-лесно цялата картинка.
И да се наслаждаваш на дните с повече време за теб и детенцето ти, което като тръгнеш на работа ще е по-трудно.

Завършваш след една година, през това време мъжа ти вече си е уговорил нещата и се връща тук. На точна дата, не в неясното бъдеще. Говориш с него и го изискваш, ако иска да сте семейство.
После настояваш да се договори със сестрите си и да си делят разходите по майката.
На женена сестра абсурд да дава пари за кредит. Да намират начин да се оправят, роднините са СЛЕД като сте уредили вашето семейство, което в момента го няма! Дава се и се помага когато съумява човек да гледа собственото си дете и остава, а не така просто да раздава пари. Това е супер безотговорно.
Ако не се разберете тези неща, то няма смисъл от нищо. Един само работещ мъж да издържа майка, сестра, жена и дете и себе си е много малко вероятно да му се получи.
Ако не стане това с мъжа, завършваш намираш си работа веднага, дори и да не е по специалността, после ще търсиш да я сменяш докато работиш и квартира. Трябва ви нещо съвсем малко на теб и дете. Плюс пари от таткото ще се справиш. Работа, детска градина, сополи и битовизми, но във вашето си местенце и ще се почувстваш по-добре.
Натисни го маалко тоя мъж, жена си му, познаваш си го, изисквай малкко повече за вашето семейство и по-малко извън.
Всеки ще е стресиран в тая ситуация забатачена.
Заслужава си мъжа да ходи в чужбина и да остави тука млада жена и бебе - само ако изкарва наистина големи пари, да има и да остават.

За детето, което е абсолютен приоритет - на мен много ми помага да чета книги, за психология, възпитание, родителство и ала бала, подкастове, някоя страница - там често пъти си открадвам малки идеи за справяне, уж банални но забравени фрази, лесни игри, идеи за разходки, така и така ползваме интернет, поне да е и за нещо полезно. А ти даже и учиш това, така че сигурно имаш достъп до библиотека безплатно и неогтраничено от университета.
Виж какво можеш да подобриш по съня, има причина да заспива толкова трудно и не са само емоции. Дали не очакваш да спи прекалено много, твърде рано и дълго дневен сън? Има причина, ако я намериш ще ти олекне поне това.
Виж дали имате наблизо гора, на мен много ми помага. Взимаш детето и храна и цял ден там, да играе с камъчета и шишарки, да потича и да презаредите:) може и при вас да помогне.

# 54
На детето създайте някакви ритуали вечер за заспиване- напр. топла баня, четене на приказки.
През деня разходки и по-малко чистене.
Пийте си някакви билкови чайчета за успокояване на нервите.
Лошото е само, че дългоочакваното завършване на Социална педагогика може да се окаже поредното разочарование, от липса на работни места до ниското заплащане. Бих си го завършила, но по-лежерно и бих мислила за друг вариант за работа. Ще наблегна на езици или други умения, за да си подсигуря по-добро финансово бъдеще.
И да попитам, защо мъжът ви е избрал да работи в Израел, а не друга държава? Никога не съм чувала някой да ходи в Израел за повече пари. До колкото знам в момента и обстановката там е доста напрегната...

# 55
Може пък мъжът да е евреин, за това да работи там. И аз не бих  възлагала големи надежди на тази измислена специалност. Какво ще работи- социален работник на минималната ли? Да  изкара един курс за фризьорка, маникюристка,по  добре.
Разбирам, че не е лесно, без мъж, без пари, с малко дете. Ама не е редно да го пердаши. Така и така не работи, да го остави целодневно на ясла и да се наспива през деня. Вариант за почасова, дистанционна работа няма ли?
А вариант и те да отидат при мъжа, няма ли?

# 56
  • София
Има търсене на ресурсни учители, може да надгради с логопедия.
Но...от прочетеното, проблемът е в нея, защото и космосът и пречи.

# 57
Аз пък не схващам как си стоиш без работа, ако не ти стигат парите. Това е напълно безсмислено и оттам цялата тема на авторката олеква и не стои реално.

# 58
За мен проблемът остана недоизказан. И той ми се струва, че е в решението на мъжа на авторката да издържа хора извън семейството му, при положение, че не изкарва толкова много. При евреите обаче е така- първо майка и баща, после сестри и накрая жена и дете. Не знам тази майка без пенсия няма ли мъж, или ако е починал не получава ли неговата половин пенсия, та е легнала на гърба на сина си? За сестрата даже няма да коментирам....дето й плаща кредита. На мястото на майката на авторката щях лично да питам зет си докога съм длъжна да му гледам семейството, а той да си отглежда родата? Авторке, постави някои въпроси на мъжа си, той е отговорен,не майка ти. Тя прави повече, отколкото трябва. Мисля, че и също се опитваш да се стараеш, макар че можеше и повече, поне по отношение на търпение. А социалната педагогика се взима със затворени очи. Педагог съм по образование и с някакъв стаж.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 13:57 от Ън

# 59
  • Melmak
Изобщо може да не е евреин.
Оня ден се возих при една таксиджийка, разказа ми как е ходила да работи таксиджийка в Израел. Явно изкарват добри пари като такъв персонал.

Общи условия

Активация на акаунт