Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 13 804
  • 351
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Ми не, може да си продължава и без уточненията, защото е за споделяне, всеки каквото намери за добре. Аз лично си сверявам часовника, не водя официална статистика, че да калибрирам извадките.

# 286
  • София /Абсурдистан
Аз да уточня, че в моя случай става въпрос за София. Може би който живее в къща на село и има градина и сам си гледа зеленчуци и плодове, животни и птици, разходите за храна ще са по-малко. Но в градовете ако купуваш всичко, няма как да е евтино.

# 287
Аз съм в къща до София, произвеждам си зеленчуци, но много малко и ги консумираме пресни през лятото. За зимнина купувам допълнително и не правя много зимнина като цяло, основно разни заготовки и тук-там някой мармалад. Сирене си правим, също и колбаси, но не много и суровините за тях ги купуваме от местен производител или от магазин.

# 288
Всичко купуваме. Няма откъде да вземем. Т.е.има, но и там го купуват.

# 289
  • София /Абсурдистан
То в селата вече не гледат и животни, казват, че не им излиза сметката. Тук там гледат кокошки само и това е.

# 290
Като цяло да, но може би крава има смисъл да се гледа. В момента толкова голямо търсене има за домашно мляко, че се наложи да взимам от друг човек, за досегашния не мога да се доредя. Също лятото е трудно да се намери мляко, защото кравите масово са бременни и ги пресушават (спират да доят, за да има за телето като се роди).

Кокошките след година-две носливостта им толкова спада, че ако иска човек да има редовно яйца трябва да си купи по-млади кокошки и така всяка година.

# 291
  • Между гори и планини
Кокошките почти всяка година люпят. Поне моите, не много, но ятото се обновява. Ако кокошките не се форсират със смески за носачки , имат цикъл на снасяне и почивка и така не се износват за 3 години. Аз имам кокошки на 7 години, те не носят, но събират яйца от другите и мътят. Кокошките имат много интересна структура на ято, йерархия и живот. Моите снасят поне 5 години, свободно отглеждани и хранени без форсиращи смески .
Около мен все още има хора които гледат крави и овце. До скоро квасих мляко, правя и масло.

# 292
  • Melmak
Свекър ми взима мляко от едно семейство, гледат крави. Изцяло с това се занимават, пласират си цялото мляко и явно съседите се вреждат. Обаче това малко извън София.

# 293
  • Швейцария
Ако на някой му е интересно за Швейцария, да кажа и аз. Двама човека сме и пазаруваме само в Лидл. Аз ям всеки ден по 2 пъти сьомга и салата, ММ яде много месо, предимно свинско (и двамата сме на диета). Купуваме месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, различни сирена и разни глезотийки като аntipasti. Тесто и захар не. Никакви чипсове, сладки неща и алкохол. На нас храната само за вкъщи ни излиза 800-900 франка, т.е. 1600-1700 лв на месец.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 05:17 от JennyBG

# 294
В Швейцария храната по супермаркетите е много евтина, особено за стандарта, да не кажа, че е по-евтино от България. Че то едни картофи на раклет с хубаво сирене излизат по-малко от 10лв.

# 295
И най-важната подробност! Боклуците при нас никога няма да достигнат качеството в Швейцария.

# 296
  • Швейцария
Има и много по-скъпи магазини, но откакто Лидл и Алди навлязоха на пазара всичко се промени. Ако ядеш всичко и следиш промоциите, а не като нас да купуваме много месо, риба и скъпи сирена, спокойно можеш да минеш с 500 Франка на месец. Една заплата на строител е около 5000 франка чисто, дори и 1000 да дава за храна, пак не е много. Но при нас наемите и здравните застраховки са голям разход.

# 297
Ако на някой му е интересно за Швейцария, да кажа и аз. Двама човека сме и пазаруваме само в Лидл. Аз ям всеки ден по 2 пъти сьомга и салата, ММ яде много месо, предимно свинско (и двамата сме на диета). Купуваме месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, различни сирена и разни глезотийки като аntipasti. Тесто и захар не. Никакви чипсове, сладки неща и алкохол. На нас храната само за вкъщи ни излиза 800-900 франка, т.е. 1600-1700 лв на месец.

Леле, направо ме разби! Ми то изхранването колкото в България! Ако и един апартамент е колкото у нас, да се местим в швейцария. Това е колкото майтап, толкова и истина. Аз сериозно обмислям за Гърция. Апартамент ям е колкото в пловдив, а храната е по- евтина и качествена. С мъжа ми ще живеем по-добре с пенсиите си там, отколкото в България. Но той не иска да се занимава с продажба на жилището и покупка там. Мен ме спира това, че не говорим езика, а съм хронично болна. Иначе нямам нищо, което да ме задържа тук. Ако някой работи дистанционно с добра заплата, струва си да живее в швейцария.

# 298
  • Варна
В чужбина до колкото съм запозната храната не е особен разход, но таксите и данъците им са в пъти по-големи от в Бг. Детските градини са платени на повечето места , наемите са много високи и др. данъци .Майчинството е 6 месеца грубо в повечето държави не 2-3 години. Аз преди много години съм живяла в чужбина, но съм на ясно че там еврата не ги берат по дърветата и много хора трудно свързват двата края, особено ако не са търсени специалисти, а обикновени работници.

# 299
Естествено, че има значение статуса ти. Досега пенсионерите от чужбина идваха тук, защото бяха царе с малките си пенсии. Сега май ще става обратно. С българска пенсия да се живее по-- добре навън, отколкото тук. Жилищата у нас са като в другите държави, а един пенсионер не се интересува от майчинство и детски градини.

Общи условия

Активация на акаунт