Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 545
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • София
И според мен това са много преразкази за една седмица. Хубаво е да се направи оценка на даден преразказ и да се види къде са слабите места, за да може да работи по тях при писането на следващия. Оценяването на трансформиращите преразкази се прави по категории. Доколкото знам и МОН ползват тези критерии за оценка на преразказите: https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/piz_7kl_2011/kr … az-didact-zad.pdf

Със сигурност не са тези критериите. Актуализирани са. Броят на максималния брой точки се запазва - 35т.

Защо да не са тези критериите? Общият брой точки е 35 и не ми се струва да има разлика с това, на което аз съм попадала преди време.

# 571
Аз проверявам в събота и неделя до къде е стигнала през седмицата. Общо взето е отговорна и си пише домашното и го проверяват на курсовете. Опитвам се да давам и допълнителни неща, но не винаги успявам. По БЕЛ е доста зле положението и определено работи с нежелание Sad
Редактирам, че намерих отговорите на това помагало на Булвест за формата Пиза, което сканирах.
Не съм ги гледала въобще, така че не гарантирам, че са верни, но ги смъкнах от сайта на Изи и уж това са верните решения.
Помагалото на Просвета за "интегрираните задачи" е излязло и го поръчах и него. Пратиха ми имейл от Просвета Dizzy Face Ще пиша как е, като го получа и евентуално ще снимам.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 15:43 от jsed

# 572
Здравейте, по носталгия посещавам вашата тема, и искам да споделя за преразказа, какво проработи при нас. Моята не пожела да пише вкъщи преразкази допълнително. На школата не си пишеше редовно домашните.  Аз я натиснах, и я записах на интензивния курс на Примерно "Как да пишем преразказ",  който се провеждаше през пролетната ваканция. Пет дена последователни ходеше и там пишеше по един преразказ, който и го връщаха на следващия ден, оценен по критериите. Даваха и домашно за преразказ, което тя пишеше, защото аз крещях. И така за пет дни направи десет преразказа и то половината по часовник. Това я пречупи и спря да се спича. Отделно направи много пробни изпити за цялата година по бел, по мат и спестих доста от пробните, но по бел ходеше.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 17:58 от Априлски душ

# 573
Аз виждам, че доста пишете за брой точки на преразказите в 5 и 6 клас. Незнам как е във вашето училище, но при нас досега беше сбит преразказ ,което е различен формат от подробния преразказ ,който тази година правят и имат на матурата. На сбит преразказ - на дъщеря ми е по лесно и изкарва около 30. По малко на подробен. Незнам дали при вашите има подобна закономерност.

# 574
В 5 клас учат подробен преразказ от името на неутрален или от името на герой. В 6-ти се учи сбит, но при нас са правили и подробни в 6 клас. На моето дете по-труден му е сбития, тъй като трябва да съобразиш кое не трябва да се преразказва сбито и когато предаваш сбито, как пък да го преразкажеш така, че да е и кратко, и да не пропуснеш съществени детайли.

По-нагоре стана дума за времето, кой кога намира такова. И аз мисля, че е невъзможно да се съчетаят 146356 дини под една мишница и няма как да зная по всеки предмет докъде са стигнали и какво знае или не знае. Нашата тактика е да пита, ако види противоречие в учебника и това, което са говорили в час или по принцип - с това, което знае. Назад в темите неведнъж сме писали за учебникарски глупости, но няма как да следим всичко. На следващо място - едва ли има човек, компетентен по всичко. Затова са учителите, да пита тях, ако има нужда.

# 575
И на мен ми е трудно с времето. Освен с наборката сме и с малко бебе- почти на 11м., вкъщи и то си изисква постоянно внимание. Разпитвам основно какво са правили в школата по Бел и по Мат, дали си е написала домашните и от време на време ги поглеждам с вид, че проверявам задълбочено- да си знае, че мога да ги проверя и да ми казва каквото наистина е. Като цяло тя е отговорна и се надявам да си ги пише съветсно. Иначе в училище не питам какво учи и до къде са. Ако има нужда идва и ме пита- онзи ден обсъждахме три урока по физика например... Но съм я предупредила, че няма да уча с нея- след като е прочела и научила урока може да обсъдим каквото не е ясно или да я изпитам ако иска, но не да ми идва с непрочетен урок да го учим тепърва.
Задачите, които прави допълнително, ги гледаме заедно. Обикновено идва да ме пита и какво да решава, та трябва и да ги избера преди това. Преразкази прави по един на седмица вкъщи, чета й текста веднъж (бебето вече е запознато с най- различни творби Grinning) и след това когато имам възможност проверяваме и коментираме. Сега ще взема и помагалото за редактиране, че има нужда, и сигурно и там ще гледаме заедно.
Това е в общи линии към момента. Вероятно март месец ще трябва да се върна на работа, тогава вече не знам как ще се справям, но ще видим.

# 576
  • Някъде по Дунава
Проврявам редовно какво се учи. Нямам вяра на него и учителите. В 1 клас се подлъгах по добрите отзиви на учителките и не му обръщах особено внимание и още тогава изпуснах нещата. Да, справяше се отлично, но...тетрадките одраскани, неподредени, грозно писане, а и винаги може повече.
 И сега я кара джаста - праста. Не се старае и не влага максимума. Във втори и трети клас изкара доста онлайн ( особено в трети - четири месеца). От тогава свикнах всичко да проверявам. От пети клас не ходи на занималня, но не умее особено да се организира. Едва в края на шести клас се показа светлина в тунела. Най ме е яд, че има възможности, но не ги използва, не му пука. И никой освен мен и баща му не го кара да се старае и да дава повече от себе си. Учителите му са .....хвани единия, удари другия.
С времето се справям. На работа съм от 11 до 17. През седмицата рядко готвя, защото го правя основно уикенда, за да си вземе сестра му, когато пътува в неделя за училище. През седмицата доизяждаме.

# 577
  • shumen
И аз проверявам когато мога.За времето работя на смени точно затова,защото имам повече време да му обърна внимание.
Sunny,аз днес точно затова виках и се карах на моя.От задачите от УТ тетрадка 3 на брой имаше една грешна,а на задачата с думи се беше предал и беше решил,че ще я решава с Chat GPT.Да,ама не позна.Прибрах му телефона и му казах,че ще му го върна след като научи уроците и напише домашните.
Онзи ден пък беше забравил,че имат домашно по История и го писал в училище в междучасието.
Снощи пък ми каза,че имат домашно по Биология да правят проект за болестите и на него му е дала за Токсоплазмозата госпожата.И в този ред да питам иска им го на Power Point да го пишат и да го качат в Тиймс,но днес се мъчихме и нищо не можахме да направим.Как ставаше качването в Тиймс?На всичкото отгоре и нашия лаптоп нещо не го отваря тоя Power Point.
Гинес,и аз на моя му нямам вяра.От 2 седмици знае,че има да учи наизуст стихотворения по Литература за утре и все имаше време.Е,тая вечер рева и ги учи.Уж ги беше научил и дойде да ми ги каже и се наложи да го върна да ги научи както трябва няколко пъти.

# 578
Време намирам като съм приоритизирала и делигирала задълженията вкъщи. Всеки вкъщи има задължения, така че никой да не се претоварва. Работата си е работа, но след нея + уикендите все успявам да вместя по няколко часа допълнително. До 5ти клас съм проверявала всяка една домашна и съм изпитвала на всеки урок. Сега вече домашните са си нейно задължение, но за уроците гледам да се информирам отвреме-навреме как вървят, а подготовката ѝ за НВО си е мое задължение.

# 579
Аз следя какво учат. Сега с новите предмети, дори я препитах да видя какво знае.
В 5 и 6 клас през почивните дни преглеждахме какво са учили, коментирахме уроците, изясняваме ако има нещо неясно. Тя и през седмицата ме пита, ако нещо не е разбрала.

# 580
Дани, в Тиймс трябва да имат групов чат и отгоре като отвориш чата кма лента и едно + че. Като го натиснеш с мишката има опция да качиш файл.
Друг вариант е просто да го пуснеш в съобщение.

# 581
  • shumen
Бръм благодаря.Ще пробваме тия дни така
Мишленце,аз проверявам домашните по МАТ и БЕЛ основно,защото оставя ли го или са грешни или ако са верни сам не ги е решавал,а с Chat GPT.От днеска съм му казала,че учи ли и пише ли домашни телефона ще е при мен и ще му го връщам като свърши със всичко,защото до него ли е се разсейва.

# 582
Здравейте мами,

Обещах да ви държа в течение с искането ми за предоставяне на решенията и отгворите на применрните интегрални въпроси, които ще бъдат включени в НВО по математиката.
Ами отговор получих, но това което очаквах.

Ето отговора:
Публикуваните на сайта на Министерство на образованието и науката задачи във връзка с Национално външно оценяване 7 клас през 2026 г. са примерни и не е задължително да се дават отговорите на задачите.

Аз писах отново. Нека още някой пише. Може би, ако станем повече, накрая може и да ги публикуват.

Това е пощата, на която писах мейла. Имайте предвид, че за да бъде входирано, трябва да посочите 3 имена, телефон и email адрес.
'priemna' <priemna@mon.bg>

# 583
Здравейте. Писах веднъж преди 10-тина дни и сега ми е втория път. Не успях да прочета всички страници, които сте изписали през това време. За мое огромно съжаление съм изключително натоварена със собствени задачи.
Още се опитваме да оправим режима, но с лягане между 9:30 и 10:30 успява да се наспи. Въпреки това като се върне следобед си почива час или два, понякога даже и повече, и тогава започва да учи.
Моята дъщеря е доста съвестна и не я проверявам. Има някакви желания да кандидатства с химия в НПМГ, започва да поработва с баща си. Тоест трябва да го юркам него да седне да ѝ помогне по химия. Аз не се разбирам с тази наука.
По настоящем помагам единствено по математика. Абсурд да хвана и втори предмет, а именно български. Понеже ще кандидатства в американския колеж на уроците упражняват есета. Аз през живота си не съм написала едно есе, по наше време такива неща не правехме.
С преразказа ще се занимава за момента само в училище. Като мине изпита за колежа ще извикам една учителка, която си имам още от големия, която ще я занимава вече за НВО.
Само че имам друг проблем, за който вече веднъж ви споменах. Моята дъщеря ходи на изключително много допълнителни занимания и аз за момента не желая да я спирам. Говоря й, че с течение на времето ще се измори и да мисли от кое ще се отказва. Иска да ходи в училище на три школи - по математика,по БЕЛ и по химия. Отделно държи да ходи три пъти седмично на спорт (2 различни спорта). И отделно продължаваме с уроците по БЕЛ и математика от миналата година. В момента ходи на 5 от тези осем неща. Двете школи в училище още не са започнали, както и уроците по математика.
В нашето училище не подаряват оценки, даже изключително много режат, така че се ориентирам за това как се справя по оценките.
На входното по математика е с шестица, но е сгрешила една задача. Задачата, която е дала госпожата, е изключително хубава и аз съм сигурна, че тя ще я запомни, така че има плюс в цялата работа. Ще се постарая следващия път като пиша да я взема от нея и да ви я покажа.
Връщам си да чета последните десетина страници и ще гледам вече да се включвам по- редовно, че вие много пишете. Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 15:02 от Минерва

# 584
Здравейте. Писах веднъж преди 10-тина дни и сега ми е втория път. Не успях да прочета всички страници, които сте изписали през това време. За мое огромно съжаление съм изключително натоварена със собствени задачи.
Още се опитваме да оправим режима, но с лягане между 9:30 и 10:30 успява да се наспи. Въпреки това като се върне следобед си почива час или два, понякога даже и повече, и тогава започва да учи.
Моята дъщеря е доста съвестна и не я проверявам. Има някакви желания да кандидатства с химия в НПМГ, започва да поработва с баща си. Тоест трябва да го юркам него да седне да ѝ помогне по химия. Аз не се разбирам с тази наука.
По настоящем помагам единствено по математика. Абсурд да хвана и втори предмет, а именно български. Понеже ще кандидатства в американския колеж на уроците упражняват есета. Аз през живота си не съм написала едно есе, по наше време такива неща не правехме.
С преразказа ще се занимава за момента само в училище. Като мине изпита за колежа ще извикам една учителка, която си имам още от големия, която ще я занимава вече за НВО.
Само че имам друг проблем, за който вече веднъж ви споменах. Моята дъщеря ходи на изключително много допълнителни занимания и аз за момента не желая да я спирам. Говоря й, че с течение на времето ще се измори и да мисли от кое ще се отказва. Иска да ходи в училище на три школи - по математика,по БЕЛ и по химия. Отделно държи да ходи три пъти седмично на спорт (2 различни спорта). И отделно продължаваме с уроците по БЕЛ и математика от миналата година. В момента ходи на 5 от тези осем неща. Двете школи в училище още не са започнали, както и уроците по математика.
В нашето училище не подаряват оценки, даже изключително много режат, така че се ориентирам за това как се справя по оценките.
На входното по математика е с шестица, но е сгрешила една задача. Задачата, която е дала госпожата, е изключително хубава и аз съм сигурна, че тя ще я запомни, така че има плюс в цялата работа. Ще се постарая следващия път като пиша да я взема от нея и да ви я покажа.
Връщам си да чета последните десетина страници и ще гледам вече да се включвам по- редовно, че вие много пишете. Simple Smile
Аз съм твърдо "за" спорта. И аз юркам да ходи три пъти седмично на плуване. Сега ми говори за волейбол, но съм и казала ако тръгне веднъж седмично, двата пъти плуване да останат. Мисля, че има нужда от това! Да видим накрая...

Общи условия

Активация на акаунт