Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 7 175
  • 335
  •   3
Отговори
# 285
Да не би дневния прием храна да й е малко? Колко яде?
За сутринта - преди месец спях с нея и спяхме някъде до толкова. Но това беше, когато имаше нощни хранения. В един момент реших да й следя дремките и се отказах😀 ако има нужда да спи-спи, ако не й се спи се занимаваме с нещо. Ако се превъзбуди тогава я приспивам, като това включва биберон и погалване по главата. Не следя в момента нищо, освен горе долу да не спи повече от два часа на дрямка през деня, а вечер примерно час преди последното хранене (20:00-21:00) я будя и я поразсънвам и започваме с активни гимнастики и игри. Ако не е спала много през деня я оставям да дремне малко. (15-20 мин). После са игрите, забелязах, че много добре й действа ритането с крака - активната гимнастика едната е с бутони, които издават звуци, тя като ги чуе и се сцепва от ритане. После топла вана като пак я оставям и там да шляпа. Накрая я храня и я оставям в леглото. Понякога заспива бързо, понякога има нужда от повече присъствие. Снощи сигурно два часа си говореше сама, това й е умението от два дни и й беше по-интересно😀
Какви занимавки имате за деня? Изморяваш ли я достатъчно?
Пробвай с мелодийки или бял шум както казаха в другата тема, при моята белия шум не помага, но от камерата има едни мелодийки и й ги пускаме вечер.
Въртележката над леглото я пускаме през деня, за да не я превъзбудим.
През деня гледам да са махнати завесите и да влиза светлина, вечер обратното -на затъмнено, гледаме да й говорим нежно, да не я разсънваме.
Ами, хапва си по 150 мл. през деня, по 5 пъти на ден яде, не остава време за 6-то, поспива си вечери повече. Не винаги си изяжда всичко. Дали ли е малко храненето? През деня я слагам в активната гимнастика, правя й упражнения, говоря й много, давам й играчки да държи и си играе. Извеждам я навън, ако вали или духа за малко на терасата.

# 286
Здравейте, ние вчера бяхме на преглед. Матео е 7.230 кг. Stuck Out Tongue на 3 месеца...
Всички казват, че е огромен (с положителна нотка) и много му се радват. Аз не мога да преценя, защото ми е първо бебе и нямам други приятели с малки бебета тук.

Излезе му някакъв обрив или не знам как да го нарека. Педиатърката ни каза да го мажем с Lipikar Baume Light AP + M и от днес започнахме. Не го боли или сърби или поне не дава такива индикации. Първо се появи на едната ръчичка в частта между лакътя и рамото. После излезе и на другата и вече има по вратлето, на бузата и на корема по няколко. Много са странни, зачервено леко с коричка. ЛЛ в България ми каза, че според нея е алергичен дерматит, само че педииатърката тук каза, че е нещо нормално при бебетата и че се случва често. Да мажем по два пъти на ден с това цялото тяло и изглеждаше като да не е нещо кой знае какво според нея. Някой от вас има ли опит с подобни обриви и проблеми? Чудех се какво друго мога да правя, за да подпомогна изчезването им.

И исках да попитам тези от вас, които слагате бебетата да спят в чувалчета, какъв TOG използвате? Аз имам едно чувалче ТОG 1 и го обличам с боди с дълъг ръкав, отгоре джъмпърче (не знам дали това е думата, такова с дълги ръкави и ританки). В стаята, където спим, е средно между 22-24 градуса. Но понякога, към 4 стринта, като го пипна и ми се стува, че е леко хладен и го завивам с едно леко одеалце допълнително. Искаше ми се да му взема спално чувалче за зимата, за да може да е само по боди вътре и да е с боси крачета, но като гледам схемата от TOG 2 нагоре ги дават за под 20 градуса, та хич не мога да се ориентирам. Weary Не мога без чувалче, защото той супер много се върти и постоянно е отвит.

# 287
И нашата принцеса се очертава да е към 7.5 на домашния кантар. Като почнат да определят бебета като огромни🤔 Ние и двамата сме високи аз 175, ММ 199, тя опъва ромпърите на височина а на обиколка са й големи, хич не ми дреме по чии осреднени стандарти не отговаряме.😅
Чувалчетата са ни плитки на височина имаме и 1 тог и 2.5 но не може хубаво да опъва крачета и не искам да я мъча.

# 288
Нашето чувалче е 1,5. Слагам боди с дълъг ръкав и ританки или клинче и чорапки. Спи на 21-22 градуса, следя и влажността също. Ръчичките са винаги студени, но те са така и със стандартна завивка, затова не я навличам повече.
За чувалчето имаше препоръка как да е облечено бебчето.

# 289
Мами,
Помагайте… откакто бебо се роди, постоянно ми е свит корема, постоянно се вглеждам във всяко нещо, притеснявам се, всеки път като заплаче, като остана сама само с него.
Осъзнавам, че това е някакъв вид тревожност и трябва някак да се справя.
Минала съм през не малко трудности и съм успявала.
Сега е някак различно, искам да се отпусна и да се насладя, а вместо това се превръщам в хипохондрик към бебето…..
🥲

# 290
Аз бях така в началото, но имаше и разни придружаващи неща, които влияеха на това.
Имах и някаква форма на следродилна депресия, но с подкрепата на близките и читав педиатър, който да ми успокоява дяволите в главата, малко по малко се освестих. Мен ме беше страх постоянно да не повърне легнала, та нонстоп я гледах. В един момент си казах, че трябва да се спра. Дадох си някакво време, в което ако не се справя сама, да потърся професионална помощ. За мой късмет успях да се изтласкам от тази дупка. Потърси помощ. Няма нищо лошо в това.

# 291
Ако кърмиш, а дори и да не кърмиш, пролактинът още е висок след раждането. Той предизвиква мощно чувство на тревожност. Също често пада желязото и феритина (запасите от желязо). Те също поддържат една тиха постоянна паника в организма. Та намери си читав ендокринолог да ти пусне нужните изследвания и да се коригират съответни показатели. 🤗

# 292
Благодаря ви за включването мами! 🫶🏽
Кърмя и ще взема да отида при ендокриноложката да се проследя.

Въпрос:
Поставихте ли ротавирусната ваксина на вашите бебоци?

# 293
Да, тези дни е втората доза, ние сме започнали с Ротатек.

# 294
  • Бургас
Да се отчета и този месец.Моят синковец още не е ваксиниран със третата си ваксина защото баткото ни беше болен и леко ги изместихме във времето.И ние си чакаме втората доза за ротавирус.На 21 миналия месец го мерихме последно беше 7,500 62 см но според мен сега е пораснал доста.
Да ви питам вия кога го слагате последно за нощен сън?Моя си ляга 22-22:30 последно и спи до 5 вече от няколко седмици това е положението.За нас специфично до някъде е удобно до някъде ни е леко късно но ми е интересно кога успяват вашите да заспят?
Първите ваксини ги прие доста добре минахме само с куулпач ние си взимаме едни което не се сменят 8 часа и си променят цвета ако вдигне температура.Сега ще процедираме по същия начин.Ние искаме по-бързо да минем с ваксините защото отговора на имунната система не е толкова силен и сега в началото по-лесно се приемат.

# 295
Саня, какви са тези дето си сменят цвета?🤗 И нашата за сега ляга към 22-22:30 кърмим се и спим. Което нас перфектно ни устройва, хем баща й може да й се порадва след работа, хем си спинкаме до 9 двете с нея. Като преди това става веднъж да хапнем и да сменим пампи. Пробвах да не го сменям, за да не се разсънва, ама Ако не го сменя, протича до сутринта и й е некомфортно. Ако ляга в 8 и става в 7 щях да съм доста недоспана😆 защото няма как да легна и аз с нея..
Ротавирус не сме слагали. Но днес сме на вторите дози от стандартните. И се опитвам да съм спокойна 🩷🙈

# 296
  • Бургас
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030027795
това са тези със сменящия се цвят.
Вие как сте с размера памперси ние сме вече на 4-ка памперс.Аз вечер не сменям памперс успява да издържи храненето в 22 и това в 5 и после чак в 9 му го сменям.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 13:35 от SanyaM_

# 297
Здравейте момичета, да се разпиша и аз Smile Мъника не е вече толкова малък, защото днес го измериха 64см и 7.300кг Flushed Направо ви казвам ахнах Satisfied Аз на дължина очаквах да е повечко, на кг една идея по-малко, но не се оплаквам, расте детето Sweat Smile Педи му казва шишко Laughing
Сложи му и последната доза ротарикс и първата ваксина за пневмококи. Не иска да прави по 3 ваксини наведнъж затова само по 2. От както се прибрахме мрънка и съня му е неспокоен, но поне все още няма температура, надявам се и този път да е като предния и да не вдигне.

Чувалче мисля да взимам сега като си мисля тог 1, защото вкъщи поддържаме температура между 21-25 градуса.
Засега спи с одеалце, защото не движи докато спи, а и винаги му го слагам под ръчичките. Обаче в момента, в който забележа че става по-активен по време на сън веднага ще минем на чувалче.

При нас спането е много странно. Всяка вечер заспива между 18-19, събужда се в 11-12 през нощта да яде, заспива и после към 3-4 се събужда отново за хранене като този път вече си е кукуряк и заспиване няма. Пробвах да го будя с идеята да ляга по-късно и да става по-късно, но не се получи номера. Беше жестоко кисел след като го събудих и пак си ставаше по същото време ..

# 298
Да се отчета и този месец.Моят синковец още не е ваксиниран със третата си ваксина защото баткото ни беше болен и леко ги изместихме във времето.И ние си чакаме втората доза за ротавирус.На 21 миналия месец го мерихме последно беше 7,500 62 см но според мен сега е пораснал доста.
Да ви питам вия кога го слагате последно за нощен сън?Моя си ляга 22-22:30 последно и спи до 5 вече от няколко седмици това е положението.За нас специфично до някъде е удобно до някъде ни е леко късно но ми е интересно кога успяват вашите да заспят?
Първите ваксини ги прие доста добре минахме само с куулпач ние си взимаме едни което не се сменят 8 часа и си променят цвета ако вдигне температура.Сега ще процедираме по същия начин.Ние искаме по-бързо да минем с ваксините защото отговора на имунната система не е толкова силен и сега в началото по-лесно се приемат.

Матео заспива между 20:00 и 21:00 и се събужда в 7:50, ама точно!! Smile, всяка сутрин. Става веднъж в 3 да хапне, после в 5 запова да мрънка, но спрях да го взимам, защото суче 1 минута и пак заспива и мисля, че по-скоро си търси успокоение, защото го почват леки колики. Затова вече просто го галя по коремчето и пак заспива, но към 6:00 започва плач и му давам да суче малко. Чудя се дали да не пробвам вече малко по-късно да го слагам, евентуално да не се разбужда така след 5. Защото то от 5 до 8 не бих го нарекла сън, нито за него, още по-малко за мен. Той спи, със затворени очи е, но хленчи почти постоянно и е неспокоен. В 7:50 като отвори очи и веднага слага усмивката, все едно не е хленчил до преди секунда Sweat Smile 

Boyana6, ние поставихме ротавирусната. Беше през устата.

Исках да ви питам, макар да е малко рано още, как ще захранвате бебчетата? Попаднаха ми някакви материали и уебинари по темата за захранване водено от бебето и ми стана интересно. Не бях чувала/чела за това преди. Дори не знаех, че съществува Rolling Eyes Някой има ли опит с това и какво мислите. Аз, от малкото, което знам, малко се притеснявам от риска за задавяне (въпреки че четох, че при правилно прилагане на този метод, риска не е по-голям отколкото при захранване с пюрета), но в същото време ми се стори интересно това, че идеята е да се развиват самостоятелност, координация и интерес към храната, също и че има по-малка вероятност за злоядо дете.

Питам само от любопитство, отново наблягайки на това, че нито имам опит, нито знам много по темата. Но ще ми е интересно всеки да сподели опит (ако има) и мнение по темата, а и за това как мислите да подходите със заханването.

# 299
Мисля да е нещо като смесено, понеже това със звб, поне което чета е голямо мазало и все пак си остава млякото основна храна дълго. Пък ми се иска малко по малко да се заместват хранения като започнем захранването. Ще пробвам със схемата на Хип.
Но при нас има и други особености, които трябва да обсъдим с педиатър и гастро.
Някой взима ли уред за приготвяне на храна? Какво мислите, ще бъде ли от полза?
Ако някой вече има, ще каже ли дали е много шумен? Имам нутри булет, но просто шума ме побърква.

Общи условия

Активация на акаунт