Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 3 443
  • 145
  •   1
Отговори
# 45
Nystatin за детето и Daktarin за мен.

Ние сме пълна програма 😂
Имахме млечница, при прозяване видях натрупване на мляко отгоре на небцето и венците, от двете страни. Нямаше нищо по езика, а натрупването беше с цвета на кърма, по жълто на цвят.
Вече и двамата сме добре!

После имахме възпаление на пъпчето заради гранулома. Марти беше 5 дни на антибиотик.
След това грануломата си остана за няколко дни и не изсъхваше. Ходихме пак на лекар, остават ни още 2 дни лечение с антибиотичен крем.
Вече има нормално пъпче, всичко изсъхна и падна най накрая.

Сега ни мъчат и страшно много газове, тъй като той е супер лаком и се храним на макс 2 часа.
Поръчах Лефакс от Германия, поръчах Амниотик Панда, давам вече от 2 дни, но сякаш повече му помага английският вариант на Лефакс - Инфакол.

Хълцането е всеки ден по няколко пъти, не съм засичала колко точно. Гледам да му давам да суче веднага след като се разхълца, иначе се ядосва 🤭
Започна да връща и по малко мляко, гледам поне 20 минути да го държа на рамо след храна и той започва да заспива така.
В корема ми хълцаше поне по 4 пъти на ден, нещо съвсем нормално, все пак все още се развиват.

Сега мисля да поръчам и коланче за загряване на коремчето, че много го мъчат тези газове. Пръцка си често, но сякаш не достатъчно.
Ака поне по 5 пъти на ден, понякога и повече.

Някой да е ползвал коланче? Има ли ефект?
И вярно ли е, че при момченцата коликите са по-силно изразени?

С какво се лекувахте и двамата пт млечницата?

# 46
Моето няма наяждане, буквално гърдите ми пищят от ужас в момента след вчерашния ден, вися ми цял ден на гърдите, ако случайно беше за по-дълго време не на тях направо полудяваше. Давах му адаптирано, че си викам явно пак ни ми стига кърмата, но не и след адаптираното пак искаше. Те горките ми гърди не му смогват, това доста ме обезкуражава на моменти, към момента това ми е най-трудното нещо.
Иначе той е голям дрисльо, от раждането си до сега винаги е имал ако на всяка смяна на памперса, изключение са били само напишкани памперси. Скоро прави месец и ще го видим как е наддал, че това ми е интересно. Аз много се чудя дали да не си взема везна и да го меря по 1-2 пъти седмично, по някое време да пробваме да остане само на гърда и да го видя тогава как наддава ще ми е полезно. Някой използва ли везна?

# 47
Внимавай с везните и теглениците да не се филмираш излишно… кога ви е прегледа при педиатър?
Прецени си добре, че това в някакъв момент може много да  ‘бута’.

# 48
  • Бургас
Моят е изцяло на кърма.Сега започна да суче по по-малко.Преди ако висеше по 10-15 минути на гърда сега са 3-4 и пуска.И на мен ми е интересно колко е качил от последния преглед.Гледах в олх предлагат и везни под наем 20-30 лв вървят 😁
Сега след 4-5 минути на всяка гърда се опитвам да му предложа пак но не е съгласен стиска устни.
Чудя се за акането тъй като на 3-4 дена ходи по веднъж.Баткото беше доста редовен в това отношение.На пък имаме 4-5 препълнени памперса с пишкано всеки ден.
Чак началото на месеца сме на преглед и ваксина. Не знам дали това не често ходене по голяма нужда дали има отношение към това, че има доста газове и по цял ден пръцка.
По отношение на везната аз също мислех да си взема но се отказах за да не се фанатизирам в мерене и качени кг.Ще го играя месец за месец при педи.
Относно ваксините 1 или 2 ще поставяте на месец?

# 49
Имам везна дадена ми от приятелка. Тегля го през няколко дена от любопитство и виждам, че си качва по норма, което ми е важно, тъй като се роди 2800. Памперсите не ги броя.

Искам да ви попитам, вашите бебета спят ли си в леглата? Почти не успявам да спя, защото иска да е непрекъсвато на ръце и върху мен. Щом го оставя и не е отгоре ми, веднага се разсънва и започва да плаче. Какво ли не пробвах, чакам да навлезе в по-дълбоката фаза на съня, но не става. По този начин даже за 5 минути не мога да го оставя сам, защото веднага се усеща. Също не мога да спя качествено докато е отгоре ми, защото ме е страх, да не се задуши и сме в едва безкрайна въртележка от гушкане - поставяне в леглото - рев - гушкане. Четох, че е нормално поведение за първите месеци, но ви моля да споделите дали и при вас е така и намерили ли сте как да ги накарате да стоят сами. Днес за първи път то увих с пелена, за да не движи ръцете си и наистина се кротна, но не може все да го увивам.

# 50
Аз в големи филми се вкарах с тегленето и особено с кърменето, като отидох на преглед първите две седмици, видях, че си е върнала рожденното тегло и се успокоих. От там нататък теглих до първия месец всеки ден, просто от интерес и сега вече веднъж в седмицата, даже прибрахме и кантара. Утре сме на гастро, ще я претеглим информативно и пак прибираме кантара и вече само на консултации.
Но я теглих всеки ден, защото беше с ниско тегло и исках да видя заветните 3 кила и нещо.
За заспиването какво научих : не го слагаш като е заспало напълно, а като започне да се унася. Слагаш първо дупе, после главичка. При нужда бибка. Потупване по дупето, галене.
Ако има нужда може леко да повиеш ръчичките, крачетата свободни или по-свободно повити. Бял шум или някаква мелодийка. През деня на светло, без затъмнения и без толкова тишина, с повече песнички, разходки из вкъщи, а пък вечер затъмнено или притъмнено, повече тишина и по-малко приказки.
Ако има кратки дремки през целия ден, може 1-2 дремки върху теб, за да може да смъкнеш малко от умората.
При бебетата първо започва дълбок сън, за това когато е поспало в ръце или върху теб на топло и приятно, пък след 15-30 мин го оставиш и то се буди - вече е в лек сън.
Ако се поразбуди - оставяш малко да се справи само̀, подаваш бибка, пак погалваш, ако има нужда вдигаш на ръце, полюшваш да се унесе пак и така.
Вече ако заплаче много си я взимаш и при теб. Първите месеци ще сме така като скачени съдове. Важното е да създадеш асоциации за сън и да покажеш, че леглото му е ‘safe place ‘ за сън. Гушкаш някое одеало, после му го оставяш в леглото до него да мирише на теб или твоя тениска носена.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 11:54 от Азара.

# 51
Chetirilistna detelina, при нас е абсолютно същото.
През деня спи на гърдите ми, като го оставя и започва постепенно разсънване и ръмжене 😂 но това е заради стомахчето според мен.
Много папка и съответно има и много газове, не може да ги изкара всичките и е постоянно свит, ръмжи, мрънка, напъва...
Давам какво ли не, облекчават мъничко, но ефекта не е кой знае какъв.

Явно просто ще чакаме да отмине този период! Пробвала съм всичко, не става.
А като го повия е винаги неуспешно, страшно е активен и силен.
Бибероните се изстрелват от устата, сменям няколко марки, но не пускат кърма и той се ядосва 😂
И така...младеж с характер.

# 52
Азара, леле, благодаря ти, не се бях сещала да увия само ръцете. Сгънах една пелена на няколко пъти и оставих краката свободни. Знам че трябва да се внимава с таза, заради това избягвах повиването. Заспа си в леглото, не мога да повярвам.

Michelle, и аз като теб си мислех, че е силен за повиване и се измъкваше, но се оказа, че не съм смеела да затегна пелената, някак си не го правих както трябва първите пъти. Пробвах и с различни материи пелени.

Знам, че е период, знам, че трябва много да ги гушкаме, но понякога човек има нужда от 5 минути да хапне, например. Много се бях отчаяла. Блягодаря ви момичета!!!!

Аз в големи филми се вкарах с тегленето и особено с кърменето, като отидох на преглед първите две седмици, видях, че си е върнала рожденното тегло и се успокоих. От там нататък теглих до първия месец всеки ден, просто от интерес и сега вече веднъж в седмицата, даже прибрахме и кантара. Утре сме на гастро, ще я претеглим информативно и пак прибираме кантара и вече само на консултации.
Но я теглих всеки ден, защото беше с ниско тегло и исках да видя заветните 3 кила и нещо.
За заспиването какво научих : не го слагаш като е заспало напълно, а като започне да се унася. Слагаш първо дупе, после главичка. При нужда бибка. Потупване по дупето, галене.
Ако има нужда може леко да повиеш ръчичките, крачетата свободни или по-свободно повити. Бял шум или някаква мелодийка. През деня на светло, без затъмнения и без толкова тишина, с повече песнички, разходки из вкъщи, а пък вечер затъмнено или притъмнено, повече тишина и по-малко приказки.
Ако има кратки дремки през целия ден, може 1-2 дремки върху теб, за да може да смъкнеш малко от умората.
При бебетата първо започва дълбок сън, за това когато е поспало в ръце или върху теб на топло и приятно, пък след 15-30 мин го оставиш и то се буди - вече е в лек сън.
Ако се поразбуди - оставяш малко да се справи само̀, подаваш бибка, пак погалваш, ако има нужда вдигаш на ръце, полюшваш да се унесе пак и така.
Вече ако заплаче много си я взимаш и при теб. Първите месеци ще сме така като скачени съдове. Важното е да създадеш асоциации за сън и да покажеш, че леглото му е ‘safe place ‘ за сън. Гушкаш някое одеало, после му го оставяш в леглото до него да мирише на теб или твоя тениска носена.

# 53
Моето няма наяждане, буквално гърдите ми пищят от ужас в момента след вчерашния ден, вися ми цял ден на гърдите, ако случайно беше за по-дълго време не на тях направо полудяваше. Давах му адаптирано, че си викам явно пак ни ми стига кърмата, но не и след адаптираното пак искаше. Те горките ми гърди не му смогват, това доста ме обезкуражава на моменти, към момента това ми е най-трудното нещо.
Иначе той е голям дрисльо, от раждането си до сега винаги е имал ако на всяка смяна на памперса, изключение са били само напишкани памперси. Скоро прави месец и ще го видим как е наддал, че това ми е интересно. Аз много се чудя дали да не си взема везна и да го меря по 1-2 пъти седмично, по някое време да пробваме да остане само на гърда и да го видя тогава как наддава ще ми е полезно. Някой използва ли везна?

Същата история, постоянно иска на гърда, задремва за минути и хайде отново. Много се изнервям на моменти, защото прекарвам часове на дивана без да помръдна и имам чувството, че се усеща и още повече иска да суче. Съчувствам ти и за мен на този етап това е най-предизвикателното, надявам св скоро да отмине, защото ми е много трудно. Иначе е страшен лакомник, предупреди ме педиатъра, че го прехранвам, но той мен ще изяде, не е възможно да му давам по-малко. Ръмжи на цицата ми, стиска я, дере я, по-едно време се чудех дали е нормално поведение 😀
Ака по 1 път на 24 часа, но до 7 дни неакане четох, че не се счита за запек. Иначе се напъва яко.

Онзи ден каза “агу” 2 пъти и аз щях да се разрева от сладко ❤. При вас случват ли се такива неща вече?

# 54
И нашия батко беше така със съня като бебе - спеше само в ръцете ми и като го оставех до 2 минути се събуждаше. Повиването май не вършеше много работа, само вечер след баня помагаше да се отпусне. В един момент започнах да му навивам едно пухкаво одеало на руло и като го сложа в кошарата му го поставях между ръчичките и крачетата (все едно го гушка). Доста помагаше този трик, даже в един момент като усетех, че му се спи само го слагах в кошарата в въпросното одеало и сам се унасяше. Но докато открия този метод беше станал вече поне на 2,5 месеца и не мога да кажа дали върши работа при по-малки бебчета.

# 55
FBID10213355054383755, интересно, на мен пък педиатърката ми каза, че няма ограничение в яденето на новородено и да му давам колкото и когато иска без да се притеснявам, че ще преяде. Каза, че това е единствения период в живота на човек, в който може да яде на корем без да се притеснява Smiley

Той често си иска през деня. В началото вечер първо спеше 3 часа, после 2 и след това се събуждаше на час. Но нещо започна тези дни вечер да спи по 4-5 часа и ако не го събудя ще си спи и повече. Аз не че успявам особено да го събудя. Цоква 2-3 пъти и пак заспива и така. Не знам дали да не го оставя да си спи, но ми се струва, че е много малък още, няма два месеца. А и ме педупредиха да го събуждам на всеки 3 часа, ако не се събужда сам и да му давам да яде. Ама то понякога е мисия невъзможна. Rolling Eyes

Иначе не обича май толкова много да го държат. Сам си се забавлява легнал. Аз го слагам в кошарката към 21:30 нахранен и той започва да си рита и така сам се приспива към 22:30. А когато нещо го мъчи или е разстроен го взимам в мен и го слагам да спи по коремче върху гърдите ми. Така много се успокоява.

Много е интересно това за дълбокия сън в началото! Определено ще пробвам да го слагам и аз като се унася, а не след като е заспал. Защото и при мен се случва като го накърмя вечерта и заспи и аз чакам да заспи дълбоко и да го сложа тогава, а той се събужда и трябва да го галя дълго, за да заспи пак.

# 56
Това с обикалянето с нагънато одеалце е добре, да. Абе общо взето само и само да спят се пробва всичко. Доведения ми брат с трите деца обикаляха кварталите с колата само и само да ги приспиват😀

# 57
Ние днес бяхме на консултация. Бебка е наддала за месец 800 гр и 5 см.
На 80-90% е на кърма, а АМ приема по около 120-150 мл максимум на ден.

Все още се случва през деня да не иска да суче на гърда, поне два пъти и тогава  давам АМ. Иначе през ноща си цока, не много дълго - 5-10 Мин, но после спи по 3-4 часа, понякога по 5.
Почти всеки памперс и е наакан и това ме успокоява, че яде.
Често иска да я нося на ръце, успокоява се и заспива. През нощта си я слагам до мен в леглото. Забелязах, че така и се успокоява дишането.
Иначе диша много различно - ту учестено, после спира за момент, после започва бавно, пак учестено и така нататък...
Забравих да питам педиатърката дали е нормално това неравномерно дишане..
Как е при вас? Нормално или неравномерно диша бебчето като при мен?

# 58
Bibito, докато спи е нормално дишането му.
Когато е буден и превъзбуден е като кученце 🤣
Но като е спокоен се нормализира.

# 59
Ние утре сме на преглед в болницата, където се роди, пък при педиатърката другата седмица и ще видя как наддава и на двете места, даже силно обмислям между двата прегледа да спра дохранването и така да видя как е само на кърма, само зърната ми настръхват при тази мисъл, че той наистина постоянно е там като не му стига и се изнервя много. Опитах и тази вечер без дохранване, в момента затова много ме болят зърната, май пак ще спя гола да си починат от търкане, той вися от 19 до 21 на тях, не се наяждаше, накрая се предадох и дори и добавката адаптирано не му стигна, не знам каква е тази лакомия. Дохранвам само на 2-3 от храненията. Мисля, че захвата му се измени, захапва по-плитко, вероятно заради храненето с шишета и от там идват и болките в зърната ми, а вероятно и неефективно сучене, поне това подозирам аз и мисля да търся добър консултант.

За спането и аз точно това питах днес, че направо до тоалетната не мога да отида от него. Успокоява се само на гърда, заспива на мен, веднага щом го сложа някъде да легне и отваря очи. Но май му хващам цаката, първо го оригвам, той заспива докато стане това обикновено, затова после го разбуждам и пак го унасям върху мен и като се унесе го пренасям в леглото, той там започва да се извива и да мрънка, но не се събужда напълно и така е успешна мисията често. Горе долу както сте написали. Биберони не иска, плюе веднага, веднъж се излъга да я засмуче по-дълго и през цялото време изглеждаше напрегнат и ядосан, а не се успокояваше.

Общи условия

Активация на акаунт