Отговори
# 15
8:00 най-късно 8:30 е ок. И сега училищата на една смяна започват в 8:00

# 16
  • София
Дъщеря ми изкара гимназия, като часовете започваха 7:30-7:45. Ставаше в 6.
Нейни съученици, които влязоха в престижни, но отдалечени от Младост училища, ставаха в 5:30. Чиста казарма.
По повод обвиненията в късно лягане - доколкото помня, поне 8 и 9 клас , заспиваше сама, вечер в 9, че и по рано, от умора.

# 17
Дисциплина им трябва, а не да се правят чудеса от храброст, за комфорта на "златните мамини".
Когато аз ходех на училище на никой не се позволяваше и никой не си позволяваше да спи(!) в час.
Ако си си легнал в 1-2 сутринта е ясно, че няма да ти се става в 6. И това не е проблем със сънят, а проблем с това как организираш времето си. Също е и въпрос на приоритети.
И ако мама и тати, вместо да ти начукат канчето и да ти обяснят, че освен права и свободи имаш и задължения, тръгнат да променят системата, за да ти пасва по-добре на безхаберието... Ми, ще си берем плодовете после.

# 18
Според мен ранното ставане е много по-полезно за концентрацията и за изграждане на дисциплина, отколкото късното. Напоследък се появиха много изследвания, които твърдят, че тийнейджърите трябва да стават по-късно, но аз се съмнявам в тяхната научност. Смятам, че проблемът не е в ранното ставане, а в късното лягане.
Ако децата и тийнейджърите си изградят навик да си лягат около 9–10 вечерта, те ще получават достатъчно сън и няма да им е трудно да станат рано. Така денят започва по-спокойно и продуктивно – има време за закуска, подготовка и дори малко четене или спорт, което подобрява концентрацията.
Вярвам, че изграждането на този здравословен режим – рано лягане и ранно ставане – е инвестиция не само в ученето, но и в бъдещия им живот, когато ще се изисква дисциплина и устойчивост.

Тийнейджър да заспи в 9 вечерта... Ако се намери тук родител, който да потвърди, че това е възможно и реално им се е случвало, ще бъда доста изненадана!

Вие не вярвате в научността на въпросните изследвания. Мога ли да попитам защо? И от какви източници черпите информация?

Ясно е, че много тийнейджъри висят на телефоните до късно след полунощ и ако имат дисциплината да не го правят, нещата ще са по-добре. Но да си лягат в 9 и да стават в 5 ми е смехотворно. Това са млади хора, не кокошки.

Аз като ученик в 11-12 клас пробвах около година без никакви стимуланти и без достъп до нет. Ми, действително си лягах в 9 и ставах в 5 абсолютно натурално, без да се мъча да го правя. Даже и учих като гламав просто щот нямаше кво друго да се прави вкъщи.

Не е реалистично сега вече, ама всъщност се чувствах доста по- добре Grinning

# 19
Нека свикват подрастващите да стават рано.Стига с това изнежване.После ще им е по-лесно в живота, ако от малки се научат на воля и дисциплина.Ние възрастните как го правим като се налага да ходим на работа?
Може би някои родители поради личният си начин на живот са против децата им да са ранобудни.Гледам през седмица висят в заведенията с деца в различна възраст.От бебешки колички до пред тийн.Пият, пушат, на по-големите връчили телефони, малките обикалят около масите на останалите клиенти и в краката на персонала.Всички вече се раждат принцове и принцеси. Joy

# 20
  • София
Ние, възрастните, имаме избор. Аз съм си избрала работа, която започва в 10. Въобще, откакто имам деца, съм започвала работа поне в 9.
По принцип имам квалификация за преподавател, но никога не бих работила в училище, като една от причините е ранното ставане.

# 21
Нямаме винаги избор, дори и да сме възрастни. При моята професия не се сещам за работно място, на което се започва по- късно от 8. Преди много години, в началото на трудовия ми път започвах работа в 7. Та така.

# 22
Ние, възрастните, имаме избор. Аз съм си избрала работа, която започва в 10. Въобще, откакто имам деца, съм започвала работа поне в 9.
По принцип имам квалификация за преподавател, но никога не бих работила в училище, като една от причините е ранното ставане.
Междудругото и аз 😆, а много обичам да преподавам, но едвам бих се замъкнала. Затова онлайн уроци или частни уроци на живо също, но вечер. Аз бих правила реално само това, но няма достатъчно пари и осигуровки за жалост.
В работата ми от 10 имах повече време за всичко, правих повече неща и се чувствах по-добре. Сега от 9 нищо друго не правя, освен да работя....

# 23
За мен децата трябва да имат режим, за ставане, за лягане, за учени, за игри и т.н.
Така ще се създадат навици и ще е лесно.

# 24
  • София
Чудесно е децата да имат режим. Но също така би било добре този режим да не започва в 5 или 6.

# 25
Чудесно е децата да имат режим. Но също така би било добре този режим да не започва в 5 или 6.
Именно, децата и да започват 8:30-9, те пак ще стават рано (и е ок да лягат рано), 7:30 не и късно ставане ... дори 8 не е някакво олежаване! Но дефинициите за ранно и късно са различни явно. За много хора аз ставам рано, дори уикенда-8, защото те спят до 11-12, дори по-късно. За други ставащи в 5-6, да станеш в 7-8 е огромна разлика. Аз просто мисля, че трябва да бъде човешко, а не някакви казарми, които нищо не постигат. И да, зимата в студа и мрака е направо болезнено.

# 26
  • София
Ужасно ми е жално да ги гледам 8класниците в 6.30-40, през зимата, да се мъкнат в мрака, като някакви каторжници.

# 27
  • Немция
В скандинавските страни късното начало на учебния ден може да е свързано и с по-късия ден през есенно-зимния период.

На моите деца началото на училището им в Германия е следният:
* 1-4 клас беше в 8:00
Вече в новото училище -
* 5-8 клас винаги в 8:20
* 9-10 клас имат веднъж седмично ранен час в 7:30, останалите дни в 8:20
* 11 клас в момента е 3 пъти седмично в 7:30, останалите дни в 8:20

За по-нататък(12-13 клас) не знам още.
Мъчението с ранния час е спестено на по-малките, щадят ги, а по-малките имат по принцип нужда от повече сън. Wink
Но(!) от училище до училище има разлики дори в рамките на града ни.
Става дума за училище с по 1 смяна, втори смени тук няма.

# 28
  • София
Великият проблем в големите училища е принципът "Парите следват ученика". Съответно някои училище се разкъсват от напъни да съберат поне 5 паралелки от 1 до 7 клас, а някои още по-амбициозни по още поне 5 паралелки гимназия. Тъй, да преброим?
10 по 25 е равно на 250 деца по 12 класа прави 3000 деца. 3000 делено на 25 е равно на 120 стаи, които липсват!
И съответно ги разделят на две смени по 1500 деца, които пристигат в училище в 7;40, за да успеят да приключат до 13;20, когато започва втора смяна.

# 29
"Режим", "воля", "дисциплина"... Става ми едно концлагерно-минорно като чета някои коментари... Нали тези млади хора трябва да ги учим и на други неща за живота - не само как да стават с кокошките и да маршируват към класната стая в 6:30 или 7 сутринта!

Никой не е заговорил за това часовете на първа смяна да започват едва ли не в 10 часа, но и 7:30 за начало на часовете не е нормално. Не виждам воля и дисциплина в това цял ден децата да се влачат като сомнамбули, без енергия, кисели, намразвайки училището, свързвайки го единствено с тормоз и принуда. Смятам 8:30 или поне 8 ч. за нормално време за начало на първа смяна.

Общи условия

Активация на акаунт