Развод или не - има ли шанс за "прераждане" на отношенията?

• 12 877
  • 503
  •   1
Отговори
# 165
Още преди раждането на детето той ясно е казал, че има нещо, с което категорично не е съгласен. Тя също е имала своя позиция. Но коя причина е по-основателна – спазването на стотици години традиция или едно емоционално решение?

Не са постигнали съгласие. Жената не е жертва, а инициатор на събитията. Да, вина има и у мъжа – но в никакъв случай не е изродът, за какъвто се опитвате да го изкарате.

Подчертаното не важи за мен, а предполагам и за много други жени.
Обобщаването не е ок, като цяло.
Това не важи за много жени разбира се, но тях няма да ги видите да се оплакват в този форум, но думите ми са валидни в прекалено много случаи не мислите ли?

Бракът не е неизгоден, заради "багажа". Неизгоден е, защото жената и детето вече са семейство, а мъжът е този, който трябва да се впише в картинката.
Семейното имущество отдавна не е само на мъжа. Всеки влиза в брака със свое имущество и не е нужно мъжът да го управлява, понеже ходи по малка нужда прав.

Нито жената е придатък на мъжа, нито мъжът на жената. Става дума за партньорство, а не за част от мебелировката. Пък и в едно семейство доходът не зависи от пола, а от кадърността, възможностите и т.н.
Едно време може на жените да не се е давало възможност да се образоват и да са равни на мъжете, но това е отдавна в миналото. Едно семейство е много по-успешно, когато и двамата имат принос към развитието му.

Това с предложението също е отживелица. Или двамата решават да сключат брак и при какви условия, или и двамата не искат брак. В средно положение никой не е щастлив.
Повтарям, че от професионален опит съм срещала много повече натискащи за брак мъже, отколкото жени.
И защо е нужно един мъж да носи отговорност за чуждо дете, освен ако жената не е вдовица? Детето нали си има баща. Дори това мачовско пънене вторият мъж да стане и "втори баща" на всяка цена показва кое хапче действа в случая. Тези, които стават реални бащи, не поставят условия и не живеят с назадничави идеи. Останалите и за "първи бащи" рядко са подходящи.

Не знам какво си личи от темата, но аз лично не съм жертва на никого. Изобщо какви са тези глупости с жертви и виновни!?
За кое точно (всички ние - митичното многоглаво чудовище бг-мама) сме жертви и на кого?
Та явно и доводи нямаш. Само този, че сме жени и не разбираме важните неща в живота явно.
И сами го потвърждавате: "мъжът трябва да се впише в картинката“.
Това не е партньорство, а рамка, в която той да се намести. Да гради на чисто – да. Да ремонтира чужд провал – почти никой мъж няма да го приеме.

Искате вторият мъж да инвестира емоционално и финансово, но без право на условия. Това е логическо противоречие. "Детето си има баща“ – съгласен. Значи ролята на новия е доброволна, не задължителна. Оттам следва и правото му да откаже. Което и се случва.

Казусът е прост: мъжът заявява границата си преди раждането, жената я прескача. Това не я прави жертва, а инициатор. Да, вина има и у него – но той не е "изродът“, за какъвто го рисувате.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 12:17 от Moderator (Nikol)

# 166
  • София
Да де, нека не се замонашва, но тя разсъждава неправилно. "Ще ме вземе ли някой" за мен предполага, че тя вече гледа на себе си като на втора ръка човек. И това заради детето ти, за което си се борил. Ама по-важно е мъж да има там някакъв, от кал да е, мъж да е. Съжалявам, но с такива разсъждения пак ще се нахендри на насилник, защото тя самата не мисли, че заслужава свестен мъж.
Благодаря, че ми спести писане от телефона.
Тролът в темата е нагледен пример защо за една жена е по-добре да е сама, отколкото зле придружена. Особено когато има дете в картинката. При тези случаи цедката трябва да е изключително ситна. Не може да се допускат всякакви в живота на детето. Не казвам, че не трябва да се забавлява.

# 167
  • София
Не видях някой, освен авторката, да твърди, че е жертва, но пък от теб чета колко невинен и приятен е човек, който чупи, блъска, крещи, не говори с месеци, не се обръща по име към собственото си дете, подминава близките на жена си като пътни знаци и т.н. Интересна представа за добри отношения имаш.
А защо неговата категорична позиция да е по-значима от нейната? Ама без това с родата, осигуряването, наследството и т.н.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 12:17 от Moderator (Nikol)

# 168
Моля ви, спрете да му отговаряте. Прагматичния човек се бламира още на продължаването на рода и приемствеността.
Авторката има момиче. По логиката на прагматика то няма да продължи рода на баща си, а ще продължи рода на мъжа си, защото: 1) ще приеме фамилията на мъжа си и от там ще спре рода на бащата ѝ и 2) ще го кръсти на свекъра си и от там отново ще спре традицията на баща си.
Та в тоя ред на прагматични мисли е все едно как ще се казва детето на точно този мъж и точно тази жена. Все пак е момиче … стока на пазара ….
Боже …

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:01 от Di Soleil

# 169
  • София
Ей, сетих се за една стара тема на една жена, която беше родила момиче, вместо момче и мъжът й пак се отнасяше така с тях - не можеше да понася детето и крещеше на майката за всичко.

# 170
  • София
Явно не е учил биология човечецът.

# 171
Авторке....ти си виновна! И си за бой, че търпиш, ама то каквото човек сам си направи, нали знаеш? Simple Smile Шута в гъза, вземаш правата за детето и си намираш читав човек с когото да си щастлива! С гордо вдигната глава!

# 172
"Нека да попитам:
Кой прави първата стъпка – мъжът или жената?
Колко често жената заговаря първа?
Кой прави предложение и кой приема?"

Това е така, но само да попитам, мъжа на колко жени се "пробва" за да му кажат "да" И да се стигне до брак и деца? Да, жената избира и това е напълно естествено. И какво е "мъж" всъщност? Някой,който чупи и прави скандали, държи се като пълен инфантил,сърди се и не говори на жена си ли? Нали говориш за стабилност-къде е тя при този мъж? Поне дом да беше осигурил за семейството си, то лесно да се натресеш у жена си(може и жилището да е на нейните родители, на които господина даже не говори!), да се правиш на голям мъж, докато жената е уязвима с едно майчинство и с бебе на ръце!
Това не просто не е мъж, ами е едно дете на майка си! Нищо повече!

# 173
  • София

Наясно ли сте, че браковете са инициатива на мъжете, а разводите – основно на жените?

"Никой не бяга от хубавото" ...

# 174
Това за браковете и разводите вероятно също е факт, но само в главата на автора му.

# 175
  • София
Наистина, защо играете по свирката на трол?

# 176
  • Пловдив
Наистина, защо играете по свирката на трол?

Поне има някакъв секс 😄😄😄

# 177
  • София
Joy
За този неочакван плюс не се сетих Joy

# 178
  • София
Прочетох аз за вековната традиция, ама искам да попитам, защо тя не се представя в цялост?

Какво се е случвало в миналото - младите са се женели, като мъжката половина е осигурявала дом и издръжка на младите. Често, по вековни традиции, момичетата са се женели около 16 годишни, по нашите стандарти деца, та и от там обръщенията майко и татко, нали. Мъжката страна се е грижела да има всичко необходимо, а жените са били домакини и са си отглеждали и възпитавали децата. Даже, в много разкази от българската литература, жените не са се занимавали с кърска работа, а тя си е била почти изцяло мъжка.

От там и желанието наследниците да бъдат кръстени на свекър и свекърва, желание, с което младите са се съобразявали, поради пълната им материална зависимост.

Нека да се върнем към казуса на авторката. Апартамент - неин, осигурен от нея самата или нейните родители. Съпруг - дошъл и се събул, свекърва - в чуждия дом с претенции (да, домът на дамата от картинката не е дом на свекървата), а и претенции за кръщаване. Че откъде накъде? Значи, бащата на момичето, който е осигурил подслон, не е достоен за подновяване на име, ама свекъра, дето не си е изпълнил вековните традиции трябва да бъде уважен? На двойни стандарти ми намирисва тази работа...

Да, за името на детето трява да се водят разговори, а не да има налагане. А тук говорим и за борба за дете, която е емоционално изтощаваща и съсипваща и тяло и здраве на жената. И мъж, който е недотам емоционално стабилен, щом хвърля, чупи, заплашва и проявява агресия. Че и се държи грозно и неуважително към хората, осигурили му дом.

Авторке, макар да смятам, че трябва да се направи всичко възможно да си оправите отношенията и детето да расте с мама и татко, тук съм песимист в щастливия край. Не те познавам, не познавам и бащата, затова и не се наемам да дам решение, но сама за себе си реши - можеш ли да живееш така. Един живот имаме, не толкова дълъг и не си струва да го живеем нещастни и в страх.

# 179
Прочетох аз за вековната традиция, ама искам да попитам, защо тя не се представя в цялост?

Какво се е случвало в миналото - младите са се женели, като мъжката половина е осигурявала дом и издръжка на младите. Често, по вековни традиции, момичетата са се женели около 16 годишни, по нашите стандарти деца, та и от там обръщенията майко и татко, нали. Мъжката страна се е грижела да има всичко необходимо, а жените са били домакини и са си отглеждали и възпитавали децата. Даже, в много разкази от българската литература, жените не са се занимавали с кърска работа, а тя си е била почти изцяло мъжка.

От там и желанието наследниците да бъдат кръстени на свекър и свекърва, желание, с което младите са се съобразявали, поради пълната им материална зависимост.

Нека да се върнем към казуса на авторката. Апартамент - неин, осигурен от нея самата или нейните родители. Съпруг - дошъл и се събул, свекърва - в чуждия дом с претенции (да, домът на дамата от картинката не е дом на свекървата), а и претенции за кръщаване. Че откъде накъде? Значи, бащата на момичето, който е осигурил подслон, не е достоен за подновяване на име, ама свекъра, дето не си е изпълнил вековните традиции трябва да бъде уважен? На двойни стандарти ми намирисва тази работа...

Да, за името на детето трява да се водят разговори, а не да има налагане. А тук говорим и за борба за дете, която е емоционално изтощаваща и съсипваща и тяло и здраве на жената. И мъж, който е недотам емоционално стабилен, щом хвърля, чупи, заплашва и проявява агресия. Че и се държи грозно и неуважително към хората, осигурили му дом.

Авторке, макар да смятам, че трябва да се направи всичко възможно да си оправите отношенията и детето да расте с мама и татко, тук съм песимист в щастливия край. Не те познавам, не познавам и бащата, затова и не се наемам да дам решение, но сама за себе си реши - можеш ли да живееш така. Един живот имаме, не толкова дълъг и не си струва да го живеем нещастни и в страх.

Аз попитах същото нещо (за апартамента, щом е такава 'глава' на семейството) в по-кратък вариант, на мен този бот ми отговори, че съм гледала само материалното хахаха, та върти палачинката както му е удобно.
Наистина имам съмнения, че това е съпругат на авторката. Регистрирал се е специално за тази тема, а колко горещо защитава и оправдава мъжът на авторката... много е странно.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 14:57 от MissBabyJane

Общи условия

Активация на акаунт