Медицински университет - Тема 5

• 6 145
  • 82
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Знам, че приема е по-труден за София, но по-добре ли е от Пловдив реално?
Едва ли накой може да даде отговор на този въпрос. За да сравняваш двете МУ, то трябва да си учил и на двете места и да имаш реална преценка. Всичко друго е усещане, ЕЖК и предпочитания.

# 76
  • о`майна лунна нощ е
Споделям казаното от mruncho. Не знам за студент, минал и през двете, за да има адекватна база за сравнение, и то пак ще е с елемент на лично усещане. Сигурно се намират и такива, които са кандидатствали, приети и изкарали един или два курса, но после са пробвали отново в желания град, но те ще са единици и едва ли ще пишат тук.
Изяснете си не кое е "по-доброто" от тези два МУ, а останалите въпроси като в кое населено място искате да учите, възможността за квартира/общежитие, издръжката ви,  пътуване, учители за подготовка за кандидатстудентските изпити. От това зависи къде ще се концентрирате като подготовка, защото вярвам сте наясно, че всяка губерния си има свои формати и изисквания, на които държи и понякога едно изречение ви лишава от 0,5-1 точка в резултата на приемния изпит.  В Пловдив да кажем, че се влиза една идея по-лесно особено за момчетата, но това не важи за следването после. Цедят ги жестоко през цялото време. Давам макар твърде семпъл пример как от втората седмица не ги допускат до упражнение, ако не са отговорили на устни блиц въпроси още на вратата. Ако отговорят - влизат и после ги изпитват вече по-подробно по време на упражнението. Ако не са учили - вън. Та това е - първи курс МУ Пловдив.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 11:07 от `ТуиГ

# 77
  • София
Здравейте, кое бихте препоръчали МУ София или Пловдив? Знам, че приема е по-труден за София, но по-добре ли е от Пловдив реално?
Показателно е, че всички искат в София и прехвърлянето след първата година върви все натам. Не казвам, къде е по-хубаво, защото и аз нямам база за сравнение.
За всеки университет съм чувала и добри, и лоши неща, идеално не е никъде.
В крайна сметка накрая в практиката няма голямо значение къде си завършил, важно е какви знания имаш, какъв специалист си и как действаш на терен.

# 78
В посоката, която расъждавате и аз съм съгласна , но винаги ми е било интересно, кое води МУ София за най -предпочитано...лежи на стари лаври,  най-стария университет,  за това че се намира в столицата,  за това че има по-голям брой болници, възможност за избор на специализации....? Не мога да стигна поне аз до 100 процентов отговор.
Факт е, че напоследък чувам мн добри отзиви и за другите МУ-та, за тяхната насоченост към студентите им, затова че завършилите ги отиват да работят в по-големи  частни болници в столицата-значи нивото на подготовка говори ,че е добра..и т.н.,което пък е предпоставка да станеш добър специалист....
Явно според мен всеки университет има и + и - важното е да имаш желание да учиш и доказваш, няма значение къде точно си завършил.
И тук ако мога да попитам по -запознатите-ако дете ,което е чуждестранен гражданин,както и двамата му родители, но живеят от многооо време в БГ,детето е започнало първи клас тук да учи до момента и иска да кандидатства Медицина,ще има българска диплома за средно,владее перфектно български ,кякйв е реда за кандидатстване-трябва платено ли да кандидаства като чужд гражданин или може и да опита за редовно държавна поръчка?

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 17:54 от elf575

# 79
  • Варненска клюкарка
В групата на сина ми има такова момче, роден и гражданин на далекоизточна страна, една от най развитите в света. С по-малкия му брат са в БГ от съвсем малки, тук са ходили на детска градина и са завършили средно образование в елитна гимназия, сега и двамата са студенти по медицина държавна поръчка. Получават всички права на български граждани без да са такива, получават и социална помощ, дори в максималния размер.

За "най-добър"  МУ може би за подготовката на студентите биха могли да се изкажат лекари които имат наблюдения над специализанти от различни университети. В някоя от старите теми се изказа  лекарка от София - каза че най отдадените и и подготвени  подопечни специализанти са с дипломи от Тракийския университет. Тук в нашата малка общност за него не знаем почти нищо. Преди няколко години когато от познатите на сина ми и деца на родители от наборната тема кандидатстваха там, знам че форматът им беше доста обширен и труден, имаше над 60% двойки на всеки от двата изпита. .А те бяха проведени в 2 последователни съботи, и то  дори  онлайн заради ситуацията с Ковид, Въпреки възможността за преписване, доста кандидати не се справиха. По  биология имаше само 2 шестици, но не помня броя на кандидатстващите. Повечето кандидати Тракийския го броят  за краен вариант и не се подготвят специално за неговия формат, може би затова резултатите тогава бяха слаби. Отделно че предлагаха едни безкрайни списъци с учебници за подготовка, а не както е в трите големи университета със сборници които предполагат една по конкретна подготовка. Поне така със списъците и големия процент двойки беше през 2022 г.  Сега не знам как е, май от тогава никой не е писал от личен опит.

# 80
В правилниците е описано.
Зависи дали има БГ лична карта.
 Ако е с двойно гражданство и има българска диплома, може да избере платен прием като чужденец на английски език с 50% намаление на таксата. Може и държавна поръчка като българин. Това за МУ-София конкретно.

# 81
За "най-добър"  МУ може би за подготовката на студентите биха могли да се изкажат лекари които имат наблюдения над специализанти от различни университети. В някоя от старите теми се изказа  лекарка от София - каза че най отдадените и и подготвени  подопечни специализанти са с дипломи от Тракийския университет.

То това зависи от човек до човек, не от това къде е завършил. Иначе моите преки впечатления за възпитаници на Тракийски университет не са много добри... А от позната, учаща сега в ТрУ съм чувал, че доста дискриминират на изпити по това кой от къде е, и че на нея и сваляли оценкит след като разберат, че е от София.

# 82
  • София
elf575, зависи от статута на кандидатстващия или чий гражданин е. Още една категория, към споменатите, която имат правата на бг.гражданите, са бежанците (които са с установен статут).

Общи условия

Активация на акаунт