Просяци по светофарите

• 3 557
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
Аз точно се ядосвам, защото най-вероятно е просешката мафия. Със сигурност не им е светъл живота, но и да дадеш, те после се отчитат на някой. Да не говорим, че е и опасно да стоят на кръстовищата.

Допълвам
През лятото, пред Лидл, в Аспарухово, Варна, стоеше миловидно младо момиче в количка, което събираше пари за операция. Моят мъж ѝ даде. Аз съм Тома неверни, но ме гложди, дали и то беше от просешката мафия. Някой ако знае, да ми каже.

И в Бургас имаше в началото на лятото до към средата едно младо момиче, да не е същото? Качвам линк към статия, иначе същата работа, мъжът ми даде пари, аз не вярвам

# 46
Не давам, може да съм безсърдечна, но не давам. Нито пари, нито цигара.
Навсякъде има просяци, искат по долар/лев, цигара/бутилка/кен.
В Ню йорк застават по светофарите, с големи табели и прочувствени слова. Обикновено са алкохолици/наркомани.
Случвало се е да ме молят за бутилки (депозитна система) или да ми влизат в двора, за да преровят рециклиращия контейнер. Нагли, нагли..

# 47
  • Лавал-Пловдив
За съжаление просията стана професия навсякъде по света, не само в България и в много от случаите е "фалшива". Много хора се преструват за да печелят пари. При нас в Монреал е същото - на всеки светофар почти има някой, които ти пъха чашката през прозореца. Обикновено са мъже, в добра форма, не инвалиди, които спокойно могат да идат да поработят някъде. От нас до работата е 20 км. знам точно на кой светофар кого ще видя. Не им давам, давам на хора, които свирят в метрото например, защото поне се опитват да изкарат пари с талант, т.е. предлагат нещо за да спечелят парите ти.
Миналото лято в Чикаго, на прословутото им Мичиган авеню направо се отвратих от насядалите на всеки ъгъл майки с деца и се чудех къде е Защита на детето. А за количеството просяци в Лас Вегас, които видях тази зима даже не ми се говори, от Стрипа ги гонят, заради туристите, но на съседните улици са десетки и направо ужасни - дрогирани, пияни и мръсни.

# 48
  • София
Ооо, музикантите са друга бира.
От професионални музиканти знам, че тяхната идея не е просия.
Един музикант трябва постоянно да репетира, а не всеки може да го прави в дома си, пречейки на съседите. Не могат постоянно да си наемат и репетиционни зали. Затова някои излизат навън и хем репетират, хем спечелват по някой лев. Парите не са им цел в случая, а са комплимент. Личи си кои го правят за просене и кои имат талант.
Вече няколко пъти засичам из София едно младо момче с невероятен оперен глас. Слушам го в захлас. Понякога имам монети,заради малкия ми син и с удоволствие ги оставям на това момче.
Виждала съм го в Докторската градинка, в подлеза на Ситняково и все в онзи район. Вероятно живее наблизо.

# 49
На музикантите и аз давам, те и повечето са си ученици, а не просяци, кой да припечели някой лев за джобните, кой да репетира, както каза Fever.

# 50
На мен дойде един ми даде бонбон и ми каза, че събирали помощ за детето им.
Не му дадох, но ми става гузно, даже да е лъжа.
Друга жена дойде един път ми каза, че събирала пари за апарат, който струвал 40 лева, аз и дадох няколко лева, след 3 месеца пак дойде и каза същото, сигурно е забравила, че преди е дошла.

Винаги ме намират.

# 51
На мен дойде един ми даде бонбон и ми каза, че събирали помощ за детето им.
Не му дадох, но ми става гузно, даже да е лъжа.
Друга жена дойде един път ми каза, че събирала пари за апарат, който струвал 40 лева, аз и дадох няколко лева, след 3 месеца пак дойде и каза същото, сигурно е забравила, че преди е дошла.

Винаги ме намират.

Първият път и аз се хванах на това. За лекарства на детето обаче. Дадох всичко, което имах в момента. Помислих си, че съм помогнала. След месец ме среща абсолютно същата със същата история. Sad Стана ми неприятно.

Същото ми се е случвало за билети за автобус и какво ли не.

Заради измамници човек подлага на съмнение всички благотворителни каузи.

Много е тъжно, че експлоатират състраданието у хората. Смятат доброто сърце за слабост. Заради измамници, истински нуждаещите не могат да получат помощ.

Най-доброто решение е да не се дава пари на просяци, а да се лобира и дарява за организации, които осигуряват професионална помощ - кухни за бедни, временно настаняване на бездомни и т.н.

# 52
На музиканти давам само, ако свирят на инструмент без да са включили уредба до тях. Наскоро имах работа по Графа /в София/ и ме спря възрастен господин и с молба да му купя пица. Взех му две парчета и той 100 пъти ми благодари. В такива случаи винаги съм готова да помогна. Дори ми се е случвало да предложа да отида до магазина и да накупя продукти, но нервно ми е било отказвано, че им трябват пари. И след други подобни случаи в мен се породи едно голямо съмнение. За да ми е чиста съвестта помолвам се за тях. 

# 53
Не е много по темата, но днес обсъждах с роднини как наши познати, съседи и прочие се възползват от някакви дребни болежки за изкарване на телк. Получават помощи, не работят, занимават се с продажба на наркотици и кражба на коли, нямат реално основание за телк и тн, но явно са успели. Това също е вид легализирано просене. В допълнение получават допълнителни пенсии, помощи и дърва, правят се, че куцат или нещо, а вкъщи като влязат, им няма нищо. В това нещо са вкарали и дъщерята, която ще им е асистент😄

# 54
Отдавна не нося кеш, но и когато носех, пак не давах.
До пълнолетието си живеех непосредствено до много "желано" за просия място, познавах лично някои от най-активните просяци, и знам много добре колко фалшиви са историите им, и колко са далече от истината.
Не се умилявам и от бабки, и при тях е заучено поведение с цел предизвикване на емоционална реакция, както с бебетата.

Участвам в различни благотворителни инициативи, и знам как изглеждат отчаяни хора в нужда - няма и следа от наглост и натрапчивост в поведението им, дори се чувстват неудобно, че им се помага.
Съветът ми към всички, които искат да се чувстват полезни, е - дарявайте и помагайте чрез НПО, които застават с имената и лицата си, и помощта достига до наистина нуждаещи се хора.
Това просто така да се хвърлят едни пари (та било то и лев-два) е само гъделичкане на собственото его (О, колко съм чувствителен и великодушен!), а не истинско добро.

Апропо, в някои страни вече има просяци с пос-терминал Smiley Давам го за пример винаги, когато някой магазинер или продавач на сергия ми заобяснява колко е трудно и оскъпяващо да имаш пос-терминал Smiley

# 55
Не давам! А най-неприятно ми е, когато изрично ме спрат по улицата да ми искат пари - "за хляб", "за операция".....супер много ме напрягат и тогава хептен пък нямат шанс да им дам.

# 56
И аз не давам. Единственото ми "даване" е на Българската Коледа.
Здрави и прави да просят при наличието на толкова много свободни работни позиции.... най-обичам след цял ден работа да ме спрат и да ми се молят. Сори, како, ходи да бачкаш, никой не си намира парите на пътя.
Имаше едни с рани на крака, ръце, които треперят и симулират треска, примерно - на един такъв му предложих да викнем Бърза помощ - взе си партакешите и запали подметките за 3 секунди. Повечето са ми ясни като бял ден. За мързела няма оправдание!

# 57
В Канада съм аз и тук ги има по светофари и кръстовища, на никого нищо не давам, ако прозореца ми е отворен го затварям, докато чакам. Има едни особено неприятни, които се мотаят между колите с едни кофи и четки за стъкло и агресивно започват уж да чистят предните прозорци. На такива им казвам да не са посмяли да ми докоснат колата.
Аз съм емигрант тук, работя, не прося и не вися на помощи. Тези са обикновено канадци, бели боклуци. Както аз мога да ходя всеки ден на работа, така могат и те. Даже теоретично те повече шансове имат от мен да ги вземат на работа, понеже са местни.
Нямам никаква жал за мошеници и мързеливци.

# 58
Случвало се е, когато много ми дожалее за някого /най-често - за някоя баба или майка с дете/ да вляза да купя хляб, да извадя кофичка кисело мляко от пазарската си чанта, да купя баничка. Пари на ръка - никога, дори и 20 ст. Най-много да пусна в някоя кутия за събиране на помощи /пак с 1 на ум/.

# 59
  • София
Много е тъжна работата с просещите хора. От една страна - ги виждам, че определно послъгват. От друга - винаги ме гложди съмнението, ами ако е вярно?

Спомням си за няколко случая преди години. Две дечица, по Витошка основно се мотаеха - може би бяха на 5-6 г момченце и момиченце - на 2 някъде. Доста често ги виждахме, моя позната работеше за фондация и реши да сезира властите. Боже, добре, че го направи! Оказаха се дечица, системно малтретирани и баща алкохолик и момченцето беше успяло да избяга със сестричката си, за да се спасят от тормоза. Подължихме да ги подкрепяме още известно време, отдавна беше, мисля, че ги настаниха в дом.

Друг случай: една дама, често се мотаеше около Пиротска с една папка, уж събираше пари за операция на дете. Веднъж ѝ дадохме някаква дребна сума. Всеки Божи ден буквално ни преследваше, но не ѝ давахме всеки ден. След няколко месеца, агресията ѝ се "отплати" - на някого явно много му беше писнало, та я докладвал на Господари на ефира. Е, след време я видяхме ... имаше си разправии и проблеми с полицията свързани с разследване за измама.

Много отдавна - работех в магазин вътре в сегашния хотел Маринела. Около подлезите беше пълно с просяци, ама то и там ... няма мисъл, така да се каже. Имаше един, който симулираше отрязан до коляното крак. Сутрин го караха с един джип, замазваха положението, така че да е реалистично и вечер около 18 часа (тук е безмозъчната част) го прибираха. И всички ние, работещите в околността, виждахме, че слава Богу човекът е добре, има си крак и просто симулира и проси. Питах го веднъж - каза ми - много съм задлъжнял, не знам как да ги върна, иначе системно ще ме пребиват.

Общи условия

Активация на акаунт