Бихте ли отишли на погребението на бившия си съпруг/а?

• 4 494
  • 114
  •   1
Отговори
# 105
А това одумвне на хора как се държали на погребение, потопени в емоции и мъка ми е по-грозно и отблъскващо от скръбта на жената и поведението и. Бивша, настояща, с подпис или без - много пък знаеш в душата на човека какво е!
Така си го е усетила - така го е направила. За какво е тази клюкария? ...

# 106
Дорис, форумът изначално си има клюкарски елемент, но не това е важното в случая.
Не идентифицирам познато да форума лице, а обсъждам държание в контекста на темата, а то е точно какво поведение е уместно по време на погребение на бивш съпруг. Дотук дилемата беше между игнориране и дискретно присъствие от страна на бившата съпруга. Аз дадох трети, по-краен вариант.
И за да дам примера сигурно имам някакво основание. Едно е да ти е тежко на душата (имаше и други хора, които не са кръвни роднини, но си им личеше, че са много разстроени, обаче не се натрапваха) съвсем друго е да се опитваш да привличаш внимание с кратки драматични етюди при прощаването с човек, който не е искал да те вижда през последните години от живота си.
На настощата със сигурност не й е било по-леко, още повече че остава с две малки деца, но беше принудена да се свие и да присъства като натрапник на церемония, която, между другото, тя е организирала.

# 107
Бг татко, като те чета, се сещам за една сцена от един български ситиком ( не му помня името). Та стоят майката и дъщерята на гробището, на задушница и си говорят спокойно. В един момент майката започва да плаче и да вие силно. Дъщерята шокирана:
-Мамо, какво става?
Майката тихо:
- Виж, Петрова от третия етаж. Да не си помисли, че не страдаме...

По темата: ако са били в нормални отношения е нормално и бившият партньор да отиде на погребението. Ако приживе са се мразили и разправяли, не е необходимо да се излагат и в последния му път.

# 108
  • София
Сега ми се заформи казус. Баща ми е.... много зле. И дъщеря ми ме помоли да й обещая, че ще поканя баща й на погребението. Много тегаво, ама...ще видим.

# 109
Бг татко, като те чета, се сещам за една сцена от един български ситиком ( не му помня името). Та стоят майката и дъщерята на гробището, на задушница и си говорят спокойно. В един момент майката започва да плаче и да вие силно. Дъщерята шокирана:
-Мамо, какво става?
Майката тихо:
- Виж, Петрова от третия етаж. Да не си помисли, че не страдаме...

По темата: ако са били в нормални отношения е нормално и бившият партньор да отиде на погребението. Ако приживе са се мразили и разправяли, не е необходимо да се излагат и в последния му път.
Тя и той. С участието на Юлиян Вергов и Стефания Колева. Помня я тази сцена.

# 110
Сега ми се заформи казус. Баща ми е.... много зле. И дъщеря ми ме помоли да й обещая, че ще поканя баща й на погребението. Много тегаво, ама...ще видим.
Дъщеря ти е голяма, по-добре и обясни защо няма да го поканиш, в случай че не искаш. Само това ти липсва, да те натоварва нечие присъствие.

# 111
  • София
Само дето на погребение не се кани.
Залепва се некролог, информират се близките, но на погребение не се кани, а е който както го чувства.

По темата - ако чувстваш, че искаш да отдадеш последна почит на близкия си (в случая бивш съпруг) - отиваш. Независимо от мнението на останалите - некрологът е с надпис "Скръбна вест", а не покана. Бившите партньори не са централна фигура, а един от присъстващите, дошли да отдадат последна почит. Разбира се, ако бивш партньор реши да иде на погребението, то трябва да го направи с уважение към покойника и най-близките му - без панаири, демонстрации, излишно натрапване и навиране.

Има го и другото: зависи каква е причината да се разделят партньорите. При мирна и цивилизована раздяла е редно (според моите разбирания) да се отиде на погребението. Ясно е, че в случаи с насилие и унизителна раздяла, няма и да ти хрумне да отдаваш почит и уважение.

Рокстар, колкото и да си афектирана от бившия си, мисля, че дъщеря ти е права и е редно да го информираш. Решението дали да дойде - си остава негово. Аз не съм ви в кухнята на отношенията, но те са били тъст и зет и вероятно вторият би желал да се сбогува.

Казвам това, защото когато баща ми почина внезапно от ковид, а майка ми още в болницата и след това в карантина, в суматохата не сме намерили всички контакти и сме пропуснали да уведомим някакви роднини. Някои от тях бяха разбрали през приятели на баща ми, колегите му знаеха пред какво преминаваме и ни помогнаха, но то и в ковидно време имаше много ограничения на бройките, а една част разбраха близо година по-късно, мъчно им е, че не са се сбогували.

# 112
  • София
И аз мисля, че е права и ще го информирам, ако стане нещо де...

# 113
Няма такова нещо вече да не “каниш” на погребение и всеки добре дошъл?!! Никой не лепи некролози. Ако близките искат публикуват във фейсбук, ако не се събират най-близките.
Предпазва от събиране на всякаква плява, дошла да види, кой как страда.

# 114
  • София
Не знам, в последните години, особено ковидните времена, си отидоха доста хора в блока, всичк до един залепихме некролози. Нашите съседи също лепиха некролози, на всичките имаше всички данни, ако го чувства човек да отиде. И твърдо вярвам, че това е начина, пък то е и според разбирания.

Общи условия

Активация на акаунт