С какво ви дразнят свекървите? – 168

• 1 871
  • 86
  •   10
Отговори
# 15
Pandora1, описваш супер токсичен родител, за което искрените ми съчувствия. И е класическата формула: синчето е безценното съкровище, което обичаме да придърпваме като сурогатен-платоничен партньор и ревнуваме от всяка жена, която припари до него; дъщерята пък приемаме за конкуренция и критикуваме на всяка крачка, да не би пък да вземе да политне случайно, трябва да стои под ботуша долу затисната, да е "под мен" и да си знае мястото.
Искрено съжалявам и също и за лиричното отклонение, просто в собственото си семейство съм гледала тоя модел с конкретни роднини и ми е до болка познато...

Токсично е. И при моя роднина виждам този модел – за нея никоя жена не е достатъчно достойна за сина ѝ. Дори била обяснявала на една от неговите приятелки, че е „преходна“. Винаги когато има проблем, тя се намесва да го “спасява”.

Аз също някой ден ще бъда свекърва, но казах на мъжа ми – ако тръгна да ставам такава, засили ме в някоя стена.

# 16
  • Варна
Понеже не мога да пиша в старата тема, та да уточня, че това дърти родители съм го написала иронично. И е с ирония към коментари, които съм чувала за хора, станали родители след 30. Аз също като Пандора нито се чувствам дърта, нито и изглеждам на годините ми (по думи на други хора, не мое мнение). За щастие и бременна в 8 месец съм само един корем и нищо друго. И енергия си имам, за щастие. Вече как ще е след появата на бебето не мога да кажа. Но няма да забравя на 28 как се чувствах пихтия, заради прекалено много работа в офиса. Та нито се залъгвам, че съм на 20-25, нито нищо.

Иначе това да се мъчиш да се харесаш на някого и то с такива лигавщини категорично не е моето. Не го и разбирам, но хора всякакви и явно на някои им е трудно да се държат естествено. А това друг човек да ми каже, че за мен живеел, като се знам първо щях звучно да се изсмея, после сигурно щях да върна някаква реплика.

А и да допълня, че и моите мисли са същите по повод ранното раждане като на Пандора.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 14:11 от scalestone

# 17
Pandora, не можеш да я харесваш на сила свекървата, но не можеш и да я промениш. Затова най-добре е да не и обръщаш внимание. Да, не е приятна, мазна е, лицемерна е, но я си представи да е като майка ти. По-добре ли ще ти е. За съжаление партньорите ни вървят със семейства. Някой път са и с деца. И лесния начин е да се разбираме с родителите му, да се държим цивилизовано и взаимно да се уважаваме. За съжаление не се случва винаги. И или единия(по-умния) ще действа хитро за да не ескалира ситуацията, или се режат отношенията и точка. Вълшебна пръчка за промяна на хората не е измислена.
Миленака, питаш защо свекървата не отстъпи- защото и такъв капацитета. Няма и няма за се промени.

Не съм съгласна. Да, никой не може насила да хареса някого и вярно е, че хората рядко се променят. Но за мен „да не обръщаш внимание“ не е решение – това означава да търпиш токсичното поведение и да позволяваш да ти нарушават границите. Аз вярвам, че не е нужно да се разбираме на всяка цена. Може да има дистанция, може да няма близки отношения, и това пак е цивилизовано. Уважението е двустранно – ако едната страна системно не го дава, другата не е длъжна да компенсира.

# 18
Добре, ето тук не намирам логика.
Става въпрос за двама възрастни – снаха и свекърва.
Защо само единият (снахата) трябва да полага усилия да търпи и да си казва "омммм", а другият (свекървата) минава в графа "тя си е такава" и от нея не се очаква да положи усилия? Не може ли да ѝ се каже И тя да положи усилия и да намали "захарта"?
Много точно! Не разбирам защо винаги за възрастните хора се казва, че са такива с един извинителен тон, все едно всичко им е позволено, докато младите (в случая - снахите) трябва да мълчат и да преглъщат? Кога ще приемем, че старческият егоизъм НЕ Е нещо нормално?

# 19
  • София
Скрит текст:
Pandora, не можеш да я харесваш на сила свекървата, но не можеш и да я промениш. Затова най-добре е да не и обръщаш внимание. Да, не е приятна, мазна е, лицемерна е, но я си представи да е като майка ти. По-добре ли ще ти е. За съжаление партньорите ни вървят със семейства. Някой път са и с деца. И лесния начин е да се разбираме с родителите му, да се държим цивилизовано и взаимно да се уважаваме. За съжаление не се случва винаги. И или единия(по-умния) ще действа хитро за да не ескалира ситуацията, или се режат отношенията и точка. Вълшебна пръчка за промяна на хората не е измислена.
Миленака, питаш защо свекървата не отстъпи- защото и такъв капацитета. Няма и няма за се промени.
Е, не пречи Хечи да каже какъв е проблемът. Пък ако няма чуваемост и комуникация, значи няма. Здраве да е.

# 20
Здравейте, накрая реших и аз да се включа тук и да споделя.
Не знам дали е за оплакване или дразнене, всъщност на много от Вас може и да им се стори по-малкото зло (и то вероятно е така), но например майката на моят приятел (не сме женени, не знам дали мога да я наричам свекърва? живеем на семейни начела  с него и съм бременна) ми е звъннала да ме попита как съм точно 1 път, а аз съм бременна в 6-ти месец.
Буквално нямат абсолютно никакъв интерес нито към мен, нито към това как е бебето, звънят само на синът им от време на време за някакви техни битовизми и ако имат нужда от нещо от него.
Аз честно казано не желая нищо от тях, не съм имала и кой знае какви очаквания за отношение, но синът им се чувства доста неприятно от този факт и ми сподели, че е много разочарован и изненадан от незаинтересоваността на родителите си.

# 21
Дай на мъжа си да прочете темата - в частност за свекървата на Пандора и да преоцени поведението на родителите си.

# 22
Добре де, като няма чуваемост с години, какъв е смисъла да си хаби нервите? Не само тя, а по принцип. Да много хора слагаме директни граници, но не всеки го умее и не при всеки партньор е приложимо. Тогава остава или раздяла, или да си изградиш защитен механизъм. Щото на края на войната си изгубил много и даже не се знае кой е победител.
П.с и ето че докато един се дразни от интерес, друг от липсата му. Няма печеливша комбинация.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 14:03 от ~Боряна~

# 23
  • София
Съгласна съм. За мен няма никакъв смисъл от хабене на нерви.

# 24
Здравейте, накрая реших и аз да се включа тук и да споделя.
Не знам дали е за оплакване или дразнене, всъщност на много от Вас може и да им се стори по-малкото зло (и то вероятно е така), но например майката на моят приятел (не сме женени, не знам дали мога да я наричам свекърва? живеем на семейни начела  с него и съм бременна) ми е звъннала да ме попита как съм точно 1 път, а аз съм бременна в 6-ти месец.
Буквално нямат абсолютно никакъв интерес нито към мен, нито към това как е бебето, звънят само на синът им от време на време за някакви техни битовизми и ако имат нужда от нещо от него.
Аз честно казано не желая нищо от тях, не съм имала и кой знае какви очаквания за отношение, но синът им се чувства доста неприятно от този факт и ми сподели, че е много разочарован и изненадан от незаинтересоваността на родителите си.

Радвай се!

# 25
Защо само единият (снахата) трябва да полага усилия да търпи и да си казва "омммм", а другият (свекървата) минава в графа "тя си е такава" и от нея не се очаква да положи усилия? Не може ли да ѝ се каже И тя да положи усилия и да намали "захарта"?
Може би свекървата полага усилия, и тези мазни декларации да са точно резултат на такива (нескопосани) усилия.
Има хора, които са несъвместими, като пословицата с двата остри камъка, дето брашно не мелят. И ако е така, според мен целта е не близост и приятелство, а едно минимално съвместно съществуване, така че всеки да се дразни възможно по-малко.
Защото алтернативата е - скъсване на всякакви отношения. Прави се и това, но на скъсалия отношенията също не му е много комфортно на душата, пиша го от първо лице. Всеки избира кое за него е по-малкото зло.

# 26
Дай на мъжа си да прочете темата - в частност за свекървата на Пандора и да преоцени поведението на родителите си.

Искам и аз.

# 27
  • София
Скрит текст:
Може би свекървата полага усилия, и тези мазни декларации да са точно резултат на такива (нескопосани) усилия.
Скрит текст:
Има хора, които са несъвместими, като пословицата с двата остри камъка, дето брашно не мелят. И ако е така, според мен целта е не близост и приятелство, а едно минимално съвместно съществуване, така че всеки да се дразни възможно по-малко.
Защото алтернативата е - скъсване на всякакви отношения. Прави се и това, но на скъсалия отношенията също не му е много комфортно на душата, пиша го от първо лице. Всеки избира кое за него е по-малкото зло.
Пак опираме до комуникацията. Ако случаят е такъв, просто Хечи трябва да каже на свекърва си какъв е проблемът.

# 28
Скрит текст:
Скрит текст:
Пак опираме до комуникацията. Ако случаят е такъв, просто Хечи трябва да каже на свекърва си какъв е проблемът.

Това е нож с две остриета.

# 29
  • Melmak
~боряна~, едното ти мнение, конкретно това да не обръщам внимание ще си го татуирам някъде или ще го разпечатам поне! Без ирония го казвам, прочетох три пъти какво написа. Много си права. Наистина поне го скрийншотвам и като ме ядоса свеки, ще си го чета. После омммм! ❤

Мис бейби джейн, радвай се, жено! Ако искаш дай да ги бартеросаме свекървите. Моята вечно не спира да се интересува от нас. 😁😁😁😁😁

Общи условия

Активация на акаунт