"Тайните" заплати и спекулацията с тях

• 2 266
  • 55
  •   2
Отговори
# 15
  • София
На практика обаче Петканчо взима по-висока заплата от Стоянчо Sad
В повечето случай новоназначените хора взимат повече, защото увеличението за заплатите не компенсира инфлацията.

# 16
Ами би трябвало да е според бонуси различието за една и съща работа. Несъстоятелно ми е на мен - работи по-малко, значи по-ниска заплата. Щом работи, е на работа и не му е прекратено трудовото правоотношение, значи работи достатъчно и си свършва задълженията Оттам нагоре е доброволна самоинициатива и заслужава бонус за конкретния период. Освен това обикновено говорим за различни заплати още при започването, когато никой не те знае как работиш.

Кукумицинка и да и не.
Пример: За целта на примера приемам, че и двамата са мотивирани служители  не скатават, като меки умения (soft skills) са ОК.
Петканчо е човек с 2 години стаж. Ниво на старшинство - силен младши специалист, може да изпълнява леки задачи сам, справя се с рутинни задачи сам, в момента, в който се излезе от коловоза - търси помощ. Разбира се, в една организация има много такива задачи, Петканчо се справя добре с тях, но поради липсата на достатъчно опит (никой не се е родил научен), Петканчо не може да се справя с казуси и батаци.
Стоянчо - човек с 10 години опит, знае, може, научил се е да мисли нестандартно, може да се справи и да намери решение с всичко. Ниво на старшинство - старши към ескперт за позицията. Човекът, заради повечето знания и умения, получава по-висока заплата и като ниво на ценност за компанията е по-ценен, защото той може да свърши (ако се наложи) работата на Петканчо, но Петканчо на Стоянчо - твърдо не.
Какво се получава на практика: Петканчо гледа Стоянчо и казва - ама Стоянчо взема по-висока заплата от мен. Нали правим едно и също. Да, формално е така, ама Стоянчо не опира до Петканчо за помощ, но Петканчо до Стоянчо - да. Само че, от гледна точка на мениджмънта, те изобщо не правят едно и също.

Говоря за една и съща длъжност и позиция при един и същ работодател. Очевидно е, че има разлика между младши и старши специалист, експерт и пр.

# 17
  • Melmak
Във фирмата, в която работя не се гледа толкова старшинство. Смята се, че мотивиран човек може да научи много неща, а демотивиран и 10 години да крета на една длъжност, може да не иска нищо ново да учи. А работата ни е динамична, днес е едно, утре е друго. Имам колежка, която 10+ години седи на entry level длъжност и се чуди защо заплатата й се вдига с по 100 лв годишно. Ами.. защото не е мръднала за тези години. После “ама в другите фирми какви пари взимат”. Добре, отиди в друга фирма и ще ти дават големи пари и на теб.

# 18
Здравейте!

Много е модерно като се говори за заплати всеки да "крие" своята и да я коментира само с управителя/директора на фирмата.
Но наблюдавам, че все повече работодатели злоупотребяват с това като спекулират с възнагражденията и дават възможно най-ниските.
Какви са вашите наблюдения?
Не смятате ли, че трябва по-открито да започнем да говорим за това, за да се прекрати тази пошла практика?

В Норвегия например си има официален регистър на заплатите и всеки по всяко време може да влезе да провери заплащането за дадени позиции.

Какво мислите по темата като цяло?
Разликата в Норвегия е, че заплатите са за позиция, а не заплатите на конкретния човек от конкретната фирма. Освен това допускам, че заплатите са в рамки от - до (поне така е в Германия).
Аз пък не бих искала да си обсъждам заплатата с колегите и навсякъде където съм работила е било така, и е било включено в договора. При назначаване на работа ме питат за каква заплата бих работила и съответно ако решат да ме назначат ми казват каква заплата предлагат и аз решавам. След това ходя и си искам периодично увеличение и бих искала това да си остане така, а не да се обсъжда с колегите ми. Не е моя работа да “дърпам” финансово напред хора, които работят на същата позиция като мен, нито пък искам да ми плащат като на тях. Ние не сме еднакви, нямаме еднакво образование, нямаме еднакъв опит, нямаме еднакво отношение към работата и следователно не мисля, че трябва да имаме еднакви заплати. Договорите са с конкретния човек и условията се обсъждат с него, а не в колектива.

# 19
Със сигурност скриването на заплатите е много удобно за работодателите.
Един от примерите е колко са различни за хората, които са повече време във фирмата и за новодошлите. Много трудно повишават заплатата на настоящ служител с достатъчно голям процент, който би могъл да се мери с това, което се предлата на тепърва назначавани хора. Всеки знае за това, но не всеки знае за каква разлика става въпрос. Според мен, колкото и да не им е приятно, не малка част от хората биха си тръгнали, ако знаеха и това би наложило на работодателя да повишава заплатите повече.

# 20
  • София
Един от примерите е колко са различни за хората, които са повече време във фирмата и за новодошлите. Много трудно повишават заплатата на настоящ служител с достатъчно голям процент, който би могъл да се мери с това, което се предлата на тепърва назначавани хора. Всеки знае за това, но не всеки знае за каква разлика става въпрос. Според мен, колкото и да не им е приятно, не малка част от хората биха си тръгнали, ако знаеха и това би наложило на работодателя да повишава заплатите повече.

Аз друго виждам - качествените, ценените, според мениджмънта на фирмата, хора се пазят и заплатите им се индексират съгласно възможностите на фирмата - просто искат да си ги запазят, а не някой да им ги отмънкне за 150 лв. по-висока заплата.
Дългогодишен служител, чиято заплата не расте, а идват нови колеги със значително по-високи възнаграждения... за мен повдигат въпроса доколко този служител е ценен. Може за мениджмънта да не е ценен, ако и да работи от 10 години и да им е все едно дали ще остане или ще напусне. Аз лично, не познавам мениджър, който е готов с лека ръка да се раздели с хора, които смята за важни, перспективни и ценни, но и не познавам всички мениджъри на света, та сигурно има.

# 21
Аз смятам, че е пределно ясно колко взима всеки, дори да не е до запетайката. Като работиш в една фирма ти става ясно какви са им диапазоните за повишения, колко дават на новите и да си направиш сметката. Не е нужно някой да ми казва.

# 22
Аз смятам, че е пределно ясно колко взима всеки, дори да не е до запетайката. Като работиш в една фирма ти става ясно какви са им диапазоните за повишения, колко дават на новите и да си направиш сметката. Не е нужно някой да ми казва.
Може ли да споделиш как го правиш? Аз например нямам никаква такава представа

# 23

Аз друго виждам - качествените, ценените, според мениджмънта на фирмата, хора се пазят и заплатите им се индексират съгласно възможностите на фирмата - просто искат да си ги запазят, а не някой да им ги отмънкне за 150 лв. по-висока заплата.
Дългогодишен служител, чиято заплата не расте, а идват нови колеги със значително по-високи възнаграждения... за мен повдигат въпроса доколко този служител е ценен. Може за мениджмънта да не е ценен, ако и да работи от 10 години и да им е все едно дали ще остане или ще напусне. Аз лично, не познавам мениджър, който е готов с лека ръка да се раздели с хора, които смята за важни, перспективни и ценни, но и не познавам всички мениджъри на света, та сигурно има.

150 е нищо. Разликата при нас може да е в хиляди и това определено работодателят го интересува. Може би си в друга сфера, но при нас това е обичайна практика, защото не е толкова лесно човек да си тръгне (макар че ние лесно си намираме работа и сме ценени, колкото и да не ти се вярва), но е много лесно човек, който е решил да си сменя работат, да не дойде при теб. Така с години могат да се изтискват хора, а текучеството в моята сфера е нормално.
Доста е приятно да си въобразиш, че с ценен човек това няма как да се случи.

# 24
Умните хора отдавна са разбрали, че у нас кариера/финансов просперитет не се прави с усърдна работа за една фирма, а със скачане от фирма на фирма, всеки път с повишение.

# 25
Може ли да споделиш как го правиш? Аз например нямам никаква такава представа
Преди да кандидатствам във фирма отварям Гугъл и се информирам какви са заплатите. Да, с разни семейни фирми не става, но нямам така или иначе досег до такива. След това е достатъчно и един път да те повишат, за да разбереш какви пари фирмата отделя за вътрешни повишения. Пък на ниските позиции не знам някога заплатите да са били федерална тайна и да не са били известни на всички. Познаваш фирмата в която работиш, следваш логиката и ти е ясно за какви пари говорим.

# 26
  • София
Умните хора отдавна са разбрали, че у нас кариера/финансов просперитет не се прави с усърдна работа за една фирма, а със скачане от фирма на фирма, всеки път с повишение.

Зависи. Аз работя в сферата на пиара и рекламата и в нашия бранш не се гледа с добро око на хора, които често скачат между фирмите. Откровено казано колкото пъти съм видяла подобни сивита, толкова пъти директно отказвам дори интервю.

# 27
Е, зависи какво се разбира под често Simple Smile Има си един минимум, под който наистина кандидатът минава за 'джоб хопър'. Обаче и прекалено дългото застояване на една длъжност също не носи бонуси, приема се за липса на амбиции и инициативност.

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 17:17 от Черна станция

# 28
Скоро попаднах на едно интервю по ТВ с юрист, който обясняваше, че ако поискаш информация за заплатата на колега на същата позиция и ти бъде отказана, то това се приема за дискриминация,  и може да си потърсиш правата в съда.

# 29
Как? Това не са ли пак лични данни, от къде накъде отбиването на любопитство се счита за дискриминация? На всичките колеги, които във времето са ми правили сметка на чанти, почивки и са ми подмятали "ееее, ти каква заплата вземаш" директно съм им казвала, давай, сменяме си заплатите и проектите - не искат. Масово хората вървят с манталитета какво взема другия, аз лично нищо не вземам, изработвам си го, отделно съм с 2 чужди езика и 15 години опит в сферата, ама често го забравят и искат да сме наравно - няма как да стане. Интересно ще ми е да видя правно основание, на което се е позовал този адвокат.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 08:48 от Melusine

Общи условия

Активация на акаунт