"Тайните" заплати и спекулацията с тях

• 5 240
  • 104
  •   1
Отговори
# 90
Това го чух на интервю за работа, а аз съм сменяла на дооста по-дълъг период.

Sunshine, изрично питах за извън София.

# 91
По принцип на хубавите места хората стоят до пенсия. Самия факт, че си тръгваш , за да идеш другаде, вече говори лошо за настоящото място. И на колкото по-кратки срокове се цупят, толкова по-зле е.

# 92
Преговаряйки с други бизнеси за цени за  разни софтуери и абонаменти за нашата фирма, виждам бизнеса колко е настъпателен когато иска нещо, как си знае цената, не пада по гръб, ако е човек и преговаря за заплата, ще си кажа “егати колко е нагъл този”. Мисля, че има какво да се научи от него когато човек преговаря за цената на труда си. В света на бизнеса няма място за скромност.

# 93
  • Melmak
Не мисля, че човек си тръгва, защото сегашното му място задължително е лошо. Човек се развива като професионалист и може една компания вече да не може да му предложи това, което той желае. За това може в друга компания да се вписва по-добре. А това не прави първата компания лоша.

# 94
И аз така мисля, в рамките на една и съща фирма проблемите са едни и същи и след 5-6г човек може да има нужда от нови предизвикателства, нов продукт, нова длъжност.

# 95
Лошо е за служителя, затова служителят си тръгва. А лошото за служителя, по постовете в групата, се изразява в недостатъчно възнаграждение, лошо отношение и понякога - ама наистина рядко - безинтересна работа.
Интересно е да се говори за дългогодишни проблеми във фирмата, но иначе фирмата не била лоша Simple Smile

# 96
Навсякъде има проблеми, просто са различни. И в един момент ти писват старите и искаш други. Това имах предвид.

# 97
  • София
Чета, чета и взех, че се сащисах.
Хора, сменащи си работата на 5-6 г определено не са ненадеждни. За човек с 15 г стаж, да речем, това са 3 работни места, аз лично не бих определила такъв човек като job -hopper. Тези, дето скачат през година и за 5 години стаж имат 7-8 работни места са притеснителните.

Според мен могат да преговарят и да поставят условия хора, които наистина имат знания и умения, които не всеки има. Например, ако говорим за продавач-консултант в баничарница е едно, а ако говорим за финансов аализатор с умения за създаване на дашборди в PowerBI  е по-различно, защото масово хората нямат знания и умения да работят с този продукт, например.

При раздяла след 3-тата година, не бих могла да говоря за лоши служители. Ако е дошъл на 23, току що прясно завършил и не знаещ точно какво иска, съвсем нормално е, като е попридобил стаж един млад човек да се е ориентирал и да иска да се насочи към направлението, което му е интересно. Или пък просто е разбрал, че това, което го иска, хич не е за него или просто в тази фирма няма как да се случи - ОК. Колкото до проблемите във фирмите, то тук е малко въпрос на гледна точка - Петкан може да смята, че фирмата е недотам добре организирана, защото не промоутва баш него, а мениджърът на Петкан да го определя като лоу пърформър и скатавка и да няма никакви намерения дори да го развива. Мениджърът не вижда проблем във фирмата, по-скоро за него Петкан е проблем, че няма как да го освободи, ама Петкан веднага ще каже как мениджърът е парашутист, шуробаджанашки назначен и прочее... няма ултимативна истина, всичко е въпрос на гледна точка и възприятия.

В този ред на мисли, и да знае и да не знае заплатите Петкан - все таз. Така че за Петкан остава само да си търси късмета другаде, където евентуално да бъде оценен според собствената си самооценка.

# 98
  • София
PowerBI е просто инструмент, който се учи, както всички други. Това не може да ти е основното умение и да си "специалист"...

# 99
  • София
Просто пример. Сложи каквито искаш квалификации.

# 100
PowerBI е просто инструмент, който се учи, както всички други. Това не може да ти е основното умение и да си "специалист"...

Зависи за какво става дума. По принцип Power BI е създаден за да улеснява мениджърите да си ръководят добре фирмите. На тях им стига да имат умения на ползватели. Но според мен хората, които могат да създадат една такава система, при това на високо ниво, вероятно се броят на пръстите на ръцете в България. Повече са хората, които могат да позакърпят нещата, да въведат нещо ново и т.н.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 13:10 от Черна станция

# 101
ЧС, за един и същи Power BI ли говорим? Rolling Eyes

# 102
  • София
Хора, моля ви, не се хващайте за тула.

Тук ставаше дума за друго: ако си ценен специалист си в позиция да преговаряш. Ако всеки друг може да върши работата, ще стане както е казал поетът - "друг ще ме смени и толкоз..."
Колкото по-рядка експертиза притежава даден човек, толкова в по-изгодна позиция е за преговори.

А че всеки тул е правен от хора и се учи - спор няма, само че докато го учиш си в слабата и уязвима позиция.

# 103
ЧС, за един и същи Power BI ли говорим? Rolling Eyes

Не знам, но този, за който аз говоря, е проектен бизнес за стотици хиляди на проект, работи се месеци, после се поддържа, базата данни е в облака... И малко хора могат да изкарат такъв проект от А до Я, особено когато клиентите масово не знаят какво искат и не разбират материята.

# 104
  • София
И аз съм леко объркана. Това е просто апликация за представяне на данни.

Общи условия

Активация на акаунт