Много е модерно като се говори за заплати всеки да "крие" своята и да я коментира само с управителя/директора на фирмата.
Но наблюдавам, че все повече работодатели злоупотребяват с това като спекулират с възнагражденията и дават възможно най-ниските.
Какви са вашите наблюдения?
Не смятате ли, че трябва по-открито да започнем да говорим за това, за да се прекрати тази пошла практика?
В Норвегия например си има официален регистър на заплатите и всеки по всяко време може да влезе да провери заплащането за дадени позиции.
Какво мислите по темата като цяло?
Примерът с Норвегия е много показателен – когато има прозрачност, има и справедливост. Знам, че при нас има известно табу върху темата, но мисля, че вече е време да се променя това мислене. Особено при по-младите поколения вече се вижда стремеж към по-голяма откритост.
Лично аз винаги се старая да обсъждам темата с колеги, когато е подходящо – не от любопитство, а от желание всички да сме информирани и да се борим за по-добри условия.
За Норвегия беше посочено и по-назад - там има така наречената "карта на заплатите". В нея обаче не фигурират бонуси и индивидуално договорени условия. Отново там има и няколко частни сайта, които предоставят подобна информация, но тя отново е чисто ориентировъчна.
Лично мен, ако някой ме попита за заплатата ми - извън роднини и приятели - ще бъде отрязан на момента. Това е супер неподходяща тема.