"Тайните" заплати и спекулацията с тях

• 1 935
  • 47
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Скрит текст:
Здравейте!

Много е модерно като се говори за заплати всеки да "крие" своята и да я коментира само с управителя/директора на фирмата.
Но наблюдавам, че все повече работодатели злоупотребяват с това като спекулират с възнагражденията и дават възможно най-ниските.
Какви са вашите наблюдения?
Не смятате ли, че трябва по-открито да започнем да говорим за това, за да се прекрати тази пошла практика?

В Норвегия например си има официален регистър на заплатите и всеки по всяко време може да влезе да провери заплащането за дадени позиции.

Какво мислите по темата като цяло?
Това "криене" само работи в полза на тези, които искат да поддържат неравенства и да си спестяват разходи за заплати. Колкото повече се говори открито по темата, толкова по-малък е шансът някой да бъде ощетен.

Примерът с Норвегия е много показателен – когато има прозрачност, има и справедливост. Знам, че при нас има известно табу върху темата, но мисля, че вече е време да се променя това мислене. Особено при по-младите поколения вече се вижда стремеж към по-голяма откритост.

Лично аз винаги се старая да обсъждам темата с колеги, когато е подходящо – не от любопитство, а от желание всички да сме информирани и да се борим за по-добри условия.

За Норвегия беше посочено и по-назад - там има така наречената "карта на заплатите". В нея обаче не фигурират бонуси и индивидуално договорени условия. Отново там има и няколко частни сайта, които предоставят подобна информация, но тя отново е чисто ориентировъчна.
Лично мен, ако някой ме попита за заплатата ми - извън роднини и приятели - ще бъде отрязан на момента. Това е супер неподходяща тема.

# 46
  • София
Скрит текст:
Здравейте!

Много е модерно като се говори за заплати всеки да "крие" своята и да я коментира само с управителя/директора на фирмата.
Но наблюдавам, че все повече работодатели злоупотребяват с това като спекулират с възнагражденията и дават възможно най-ниските.
Какви са вашите наблюдения?
Не смятате ли, че трябва по-открито да започнем да говорим за това, за да се прекрати тази пошла практика?

В Норвегия например си има официален регистър на заплатите и всеки по всяко време може да влезе да провери заплащането за дадени позиции.

Какво мислите по темата като цяло?
Това "криене" само работи в полза на тези, които искат да поддържат неравенства и да си спестяват разходи за заплати. Колкото повече се говори открито по темата, толкова по-малък е шансът някой да бъде ощетен.

Примерът с Норвегия е много показателен – когато има прозрачност, има и справедливост. Знам, че при нас има известно табу върху темата, но мисля, че вече е време да се променя това мислене. Особено при по-младите поколения вече се вижда стремеж към по-голяма откритост.

Лично аз винаги се старая да обсъждам темата с колеги, когато е подходящо – не от любопитство, а от желание всички да сме информирани и да се борим за по-добри условия.
Интересно ми е как си я представяш борбата, не за друго, а защото ако отидеш при мениджмънта с изисквания, много е вероятно да останеш разочарована от резултата.

Не виждам как ти помага да знаеш заплатата на Петкан. От тази информация можеш да разбереш: мениджмънта те смята за по-ценна от Петкан (вземаш повече пари) или мениджмънтът те смята за по-малко ценна от Петкан (вземаш по-малко). Заплатата на Петкан не е аргументация за корекция на твоята и не може да бъде, защото представянето се оценява индивидуално. И още, готова ли си да понесеш, че не си ценна като Петкан? Да, ще напуснеш, защото сметаш, че си недооценена, но ако никой не ти даде заплатата, която целиш, готова ли си да приемеш истината, че не струваш толкова, колкото си мислиш? Би ли била готова да приемеш оценката на света, че не си толкова ценна за работодателите, колкото ти си мислиш? Не ми е целта да те засегна, не искам да ми отговаряш, а да се замислиш, че това може да бъде доста нездраво любопитство, което да доведе до вреди главно за теб самата.

Друго нещо - в голяма част от договорите съм виждала изрична клауза, че това е поверителна информация. Самият  акт по разпитване може да доведе до това, че някой колега те издъни. И какво печелиш - лепва ти се етикет, че не можеш да боравиш с поверителна информация и ръководителите ти спират да гледат на теб сериозно, при последващи избори за повишения оставаш назад в изборите.

Не мисля, че имаш начин да накараш частник да плаща така, както на теб ти се иска и смяташ, това е.

# 47
А, знаете ли какво се случва, когато заплатите се знаят от останалите служители?
Изпадали ли сте в подобна ситуация?

Общи условия

Активация на акаунт