Резултати от микробиология - тема 4

• 6 044
  • 233
  •   1
Отговори
# 210
Профилактика не се прави с глобули. Коментирала съм го с моята гъбо-докторка. Каза “По-добре всеки месец да пиеш профилактично Дифлукан (за няколко месеца), отколкото да слагаш глобули, защото всяка една глобула разбутва микрофлората.”.
За мен - Залаина при тази МБ е неподходящ и излишен. Ти трябва сега да направиш поне няколко курса с вагинален пробиотик, за да си възстановиш лактобацилите.

# 211
Така... Вчера излезе резултата от Торакс, днеска излезе от Лина. За година и половина за първи път виждам такъв резултат. На Торакс пишеше единични лактобацили, в Лина са повече от 30 на поле.  Дори да не е супер достоверно, аз  имам усмивка на лицето. Няма клебсиела, няма ешерихия. Пу-пу. Дано така да остане завинаги.  Ако е верен рузултата от Лина, то тогава той е постигнат с Гинофилус от Германия за 3 дни/ защото 2 дни преди процата го спрях/ и Кписпакт. Както и Прокомбо. Тампочтето за директната микроскопия все пак е миняло през различни места, разсъждавам си.
 За наливането от пусто в празно с пробиотици и антибиотици съм наясно, но...не може да не се ползват пробиотици през този период.
Още не съм писала на АГ отностно микоплазмата от посявка. Много ми е объркано и това е защото ноември месец, когато за първи път излезе микоплазма в посявка, направих след няколко дни PCR  в Иванчев и тогава излезе отрицателно за всичките. Чудя се какво точно да поискам от нея и дали да не изчакам 1 седмица за pcr от уретрата и тогава да се лекувам...

# 212
Изписа ми от 300мг по 2 на ден клиндамицин за 7 дни и клиндавазин крем. Щам я имало на посявката от цервикален, значи я имало и в уретрата. Друг е въпросът, че не действа на уреаплазмата, но гинеколага каза "да се надяваме, че тя е изчистена от доксициклина". Не иска да изпише миноциклин, защото е от същата група и пограземно било да пробваме друго сега. Според нея микоплазмата е по-упорита от уреаплазмата.

# 213
Лечението ти е съобразено с Антибиограмата. Клиндамицинът е доста силен АБ, пазят го за по-специално случаи, тъй че би трябвало да е достатъчен за микоплазмата. По принцип доста рядко се изписва, защото е тежичък, но според мен е добра алтернатива на Миноциклина.
Уреаплазмата е изчистена според това изследване.
Изписа ли ти антимикотик?

# 214
Аз уреаплазма нямах в цервикален. Изолира се в уретрален заедно с микоплазмата, но от там не е взет секрет сега, защото повода за посещението беше друг.
 Не ми изписа микотик,  нямало нужда, само пробиотици. Пих го 24 година клиндамицина и ...гаден си е, разджурка ми червата. Тогава го пих, че се подух от гранулом на зъб, докато цях болна от ковид и ми отказаха преглед. Дано да е изчезнала уреаплазмата ,за да не трябва и следващ.

# 215
Взимай Микомакс 1-4-7 ден. Тази АГ е идиотка… или те чака после да ти лекува гъбичките. И да, Клиндамицина прави идиотщини с чревната флора също, затова - свестен пробиотик. Аз ти препоръчвам Синкванон, който има Сахаромицес, те са много полезни при чревни дисбактериози, каквито прави Клиндамицина.

# 216
Здравейте, включвам се за съвет, тъй като съм бременна в 5 месец и следящата ме АГ ми предписа лечение, за което имам съмнения, но ще мога да се консултирам с втория ми гинеколог чак след седмица.

Пуснахме микробиология и излезе "Микроскопски данни за бактериална вагиноза с наличие на левкоцити.". Не пише нищо допълнително на резултата. Имам обилно течение, което е в млечножълт цвят през всички месеци от бременността до момента. Не ми предизвиква дразнене и няма никакъв мирис.

В първите седмици ми беше пред писала Клиндавазин V, който поставях 7 дни, после Гинофлор, който поставях около месец с почивки. Сега след резултата ми предписа Гиналгин за 10 вечери и Гинофилус сутрин. Този Гиналгин ме притесни, в листовката пише да се избягва при бременност.. Гинофилус ми обясни, че ще трябва са приемам през цялата бременност до раждането в схема 10 дни поставяне и 20 почивка.

Чудя се сега дали да се опитам да потърся второ мнение по-рано или да изчакам след 10 дни, когато ми е прегледа и да не поставям нищо дотогава. Ще съм благодарна, ако имате някакви съвети!

# 217
  • София
Изпълних препоръките. Simple Smile
Няма нищо, ама нищо нищо. Едва ли не ми показа стерилна среда Joy , тук там някоя анаеробна бактерия. Д-р Боянова каза, че не можем да говорим за БВ, няма нищо и от полово предаваните болести, плазми и т.н. Липсват си и лактобацили. Общо взето трябва да действам с опити да ги подхраня някак тези лактобацили, сега ще тествам с румънския гинуфилус, защото исках да мина първо изследванията преди да го започна. И така...

Скрит текст:
Тук обаче няма да препоръчам АГ. Аз на гинеколог не ходя за течения, инфекции и т.н., защото ги смятам за много некомпетентни, а съм обиколила доста.
На АГ ходя за ехо, цитонамазка, колпоскопия и дотам.
Но предлагам следните по-смислени варианти:

Венеролог:

Д-р Кристина Рачева от Кожно-венерическия диспансер (център).
Тя работи основно с Геника и за ДНК изследванията за ППБ и за МБ. На място може да гледа директни микроскопии (в повечето дни), което е много полезно при БВ. И въпросите, свързани с лактобацили.

Вариант 2 - който аз бих препоръчала повече - директно изследвания в НЦЗПБ, там имат акушерка, която взима пробите и микробиоложка, която е страхотна и ако има нещо - назначава лечение.
Там може да се направи пълна МБ, ДНК за ППБ, както и изследване за трихомони.
Може и само да си направиш изследванията там, пък да ги занесеш на АГ да ти изпише лечение, но за мен е безпредметно.

Аз лично съм ходила и при двете. Даже сега се чудя при коя да отида да си пусна една контролна МБ с микроскопия, то това ми е по-важното, защото аз си следя лактобацилите основно, но вероятно ще отида в НЦЗПБ. 😀
Давам телефона на докторката от НЦЗПб само на ЛС, защото ѝ е личен, а д-р Рачева е в кожно-венерическия всеки ден, само звъннете ден-два на регистратурата (има телефони в сайта им), за да попиташ коя смяна е.
И при която и да идеш - искаш пълни изследвания за всичко възможно като ППБ, защото най-вероятно това е причината за рецидивираща БВ.

# 218
Evelyn21, по принцип има информация за активното вещество на Гиналгин - метронидазол - че е безопасно след първия триместър. Вие казахте, че сте бременна в 5-ти месец, така че на теория би трябвало да бъде безопасно, а и все пак АГ Ви го изписва.

Имам познати, които цялата бременност си я изкараха с бактериална вагиноза, без да се повлияят от пробиотици или каквото и да е било друго локално лечение. Аз самата изкарах 2-месечен болезнен цистит, въпреки изпит антибиотик и въпреки че преди бременността точно 4 пъти през целия си живот бях имала само остър цистит. Просто имунитетът е силно потиснат в този период и най-малката гадост се проявява/лепва.

Но въпреки всичко, щом АГ Ви е назначил лечението, по-добре си минете през него. Имате ли как да се свържете с другия АГ, за да го питате относно резултата от изследването и назначеното лечение само? Например по Вайбър или нещо подобно? Вариант е и да изчакате, но знам, че притеснението обикновено надделява.

# 219
Moodie,

Стерилна среда е нещо доста сериозно. Така си крайно уязвима на всичко.
Аз бих те посъветвала да сложиш първо няколко Вагизана, примерно 3 дни. След което - почвай Гинофилус. И прави няколко курсове - всеки ден. От цикъл до цикъл. Поне 2 месеца. След което - направи контролна МБ.
И вземи и Криспакт.

# 220
  • София
Moodie,

Стерилна среда е нещо доста сериозно. Така си крайно уязвима на всичко.
Аз бих те посъветвала да сложиш първо няколко Вагизана, примерно 3 дни. След което - почвай Гинофилус. И прави няколко курсове - всеки ден. От цикъл до цикъл. Поне 2 месеца. След което - направи контролна МБ.
И вземи и Криспакт.

Да, такъв е планът! Благодаря още веднъж за насоките! 🤗

# 221
Мога в лаборатория да си пусна стерилна урина с антибиограма, нали? Личната ми лекарка пусна, но не антибиограма.

# 222
Разбира се, че можеш.
Само спазвай инструкциите при взимане. В повечето лаборатории се правят такива изследвания.

# 223
Имам клебсиела, ентерококи и рецидивиращи гъбични инфекции. В момента ползвам Бетадин. Докато го ползвам, пия Феми флора. Изобщо има ли смисъл или след като приключа Бетадина, да започна Феми флора?
Имам и циститоподобни усещания, защото и в урина имам изолирани клебсиела и емтерококи. Те няма да изчезнат само с Бетадин, нали?
Първо ми изписаха нещо подобно на Бисептол, към който съм правила много силна алергична реакция, после ми казаха да опитам с Бетадин само.
Като друг вариант имам изписан Аугментин, само че него съм започвала и спирала на трети ден. Знам, че е много глупаво и се опасявам, че сега няма да ми подейства.
Опасявам се, че накрая няма да има с какво да се лекувам. Не ми се пиеше антибиотик и заради гъбичките.
Всичко това без антибиограма.
Казаха ми, че в урина са малко тези бактерии и не се лекували, ако нямам оплаквания. Проблемът е гинекологичен, поне оттам му е началото.
А Монурал, ако изпия за циститоподобните усещания? Пише, че е ефективен срещу клебсиела и ентерококи.
Днес съм при гинеколога ми в Пловдив (не живея в България). Но аз ползвам Бетадин, така, че не знам той какво може да направи.
Толкова проблеми ми създадоха, като отивах с оплаквания и без микробиология ми изписваха антибиотици - така, да пробваме и да видим.
Нямам лактобацили от всичко това. Но гинекологът ми се чудеше и маеше откъде ли идват инфекциите. Докато лекувам едното, преди края на антибиотика, имам друго. Аз дори нямам време да започна да слагам лактобацили.
Имам и болки в ставите, които се появиха много изведнъж и силно. Личната му лекарка каза, че така става при чести инфекции. На което и вярвам, защото при нелекувани синузити една цяла зима, ми беше станало същото.

# 224
Здравейте, според вас резултатът готов ли е, понеже не можах да убедя уролога, при който бях преди малко, че резултатът е излязъл. Каза ми, че утре най-вероятно ще излезе, а аз ясно виждам да пише: "Липса на микробен растеж"

Общи условия

Активация на акаунт