С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 7 484
  • 176
  •   5
Отговори
# 150
Не си представям двама да се бият и да не се намеся, особено пък деца. Не е чак толкова трудно и опасно да се разтърват ученици, повечето всъщност се сепват като ги прекъснат отвън. Ако не беше така, отдавна да са ме убили, както съм кинта и 50.

# 151
  • UK
Едно е възрастен да се намеси, друго е дете.  И моите деца знаят че не бива да се месят в конфликти и разправии, но те от малки за научени че трябва да намерят учител, възрастен и да му кажат. На улицата пък хич не бих искала да се намесват.

Аз мисля, ще г-жа Букет искаше да наблегне на снимането с телефона в тези случаи и качването по социални мрежи. Така поне аз разбирам поста и.

# 152
Да кажем, че нормален млад мъж си ходи по улицата и вижда хулиган да бие друг човек. Според вас какви са му алтернативите?
- Да се намеси, да се сбие с хулиганина и после онзи да го съди за побой и да го разкарва с месеци по съдилища. А не дай си боже да го повреди...
- Да се намеси и онзи да извади нож или пистолет и доблестният гражданин да се озове в болница или в ковчег.

По-разумната алтернатива е да се обади на 112, но докато онези дойдат (ако дойдат) всичко ще е свършило. Остава да се развика от безопасно разстояние, евентуално онзи да се стресне.

А и не се знае дали нещата са такива, както изглеждат. Може битият да е някой ексхибиционист, а биещият да е бащата на момиченце, на което онзи е налетял.

# 153
Мъже визирате. А вие като жени какво ще направите? Да тръгна да разтървавам надали е най-разумното нещо. Ако ще и тинейджъри да се бият.

# 154
Спорът тръгна от ученици, не мъже, доколкото си спомням.

# 155
Изключително много ме дразнят пожеланията за рожден ден във Facebook, например от жена към мъжа ѝ, които живеят заедно, или пък от родител към дете, които пак живеят заедно.

# 156
Точно такъв вариант със звъненето на 112 (поне) може да се направи паралел и с децата - да се научат да търсят помощ от възрастните или учителите. Ако от малки ги учим "никога да не се намесват", тази реакция ще ги следва и като пораснат. И после, дори да е 40-годишен мъж, пак няма да помогне на никого.

# 157
Изключително много ме дразнят пожеланията за рожден ден във Facebook, например от жена към мъжа ѝ, които живеят заедно, или пък от родител към дете, които пак живеят заедно.
Мен това не ме дразни толкова, колкото пожеланията за РД във Фейсбук от непознати. Или пък от познати, които ти го честитят само защото са видяли във Фейса, че имаш празник, но иначе не знаят и не биха се сетили.

# 158
Обикновено когато се намесвам в конфликт нямам време да мисля за това какво може да се обърка, някак първосигнално ми идва да отърва бития и мисля само за него в този момент, подобно на случаите когато оказвам първа помощ. Ако човек иска да помогне по по-пасивен и безопасен начин, може да звънне на 112, или поне да се огледа за “друг възрастен”, който да помогне. На мен ми се е случвало да ме нападнат на улицата, момче и момиче ми помогнаха и не ми се мисли какво щеше да стане ако не бяха дотърчали да се намесят (казаха че отстрани изглеждало като семеен скандал, но аз реално не познавах нападателя си). Сигурна съм, че всеки от нас би искал ако той изпадне в беда свидетелите да се намесят и в този ред на мисли е хубаво да има реципрочност, т.е. когато е свидетел на нещо такова, поне един телефон да врътне.

# 159
Когато стане детето свидетел на бой, вместо да се ската и да си мълчи може да  запази самообладание и да потърси педагогически съветник, учител, друг възрастен.

Може да използва думи: Хайде спрете! Това не решава нищо!
А не да снимат сиирджийски, допълнително унижавайки жертвата.

Може да разкаже за случая на майка си.
Не може да насърчава конфликта, както съм виждала да правят.

Да помогнеш, не значи да се биеш и саморазправяш.

# 160
  • Пловдив
Извинявай, ама аз си уча децата когато се бият техни съученици да НЕ се месят. Защото после, като стане белята - и моето дете ще е там вътре.
А учиш ли ги да извикат учител? Защото това е другата стъпка. Обаче това се смята за доносничество в България, нали?
Уча ги. Учител, психолог, охраната, възрастен. Но да не се намесват.

# 161
  • София
Затова съм си изтрила де що има дата за рожден ден. Няма нужда от десетки честитки по ФБ. Който трябва да го знае, го знае и се сеща. Няма нужда знайни и незнайни хора да ме поздравяват, и те сигурно от немай къде, ама като са видяли случайно, дай да пуснем и ние поздрав.

# 162
здравейте, дразни ме превъзбуденото настроение около празнуването на Коледа и Нова Година. Защо по тези празници хората толкова полудяват. Не са по-специални от други празници. Вече започнаха украсите, пазаруването с реклама за тези празници ...

# 163
Мен по скоро ме дразни това как се опорочават празниците. Не визирам Нова година (нея отдавна не обичам да я празнувам, но се налага). Но християнски празници като Коледа да се празнуват само за това да се напиеш и натъпчеш, особено когато е придружено с чалга, просто ме отвращава. За мен Рождество Христово е семеен празник, не знам защо много хора не го възприемат като такъв.

# 164

За мен Рождество Христово е семеен празник, не знам защо много хора не го възприемат като такъв.
Защото семеен празник за болшинството е време с омразната свекърва, лицемерни любезности с други омразни роднини и напрежение.
От короната поне в Германия тръгна тъпотията с коледни стоки септември и великденски зайци февруари. Тогава затвориха магазините и доста универсални магазини като Карщад (от дрехи, през стоки за дома, до шоколади) не успяха да си продадат скъпите великденски стоки, за разлика от обикновените хранителни магазини, които бяха отворени. Та от 2021 г. наблюдавам, как сезонните стоки все по-рано се пускат.

Общи условия

Активация на акаунт