С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 7 573
  • 176
  •   4
Отговори
# 165
Мен по скоро ме дразни това как се опорочават празниците. Не визирам Нова година (нея отдавна не обичам да я празнувам, но се налага). Но християнски празници като Коледа да се празнуват само за това да се напиеш и натъпчеш, особено когато е придружено с чалга, просто ме отвращава. За мен Рождество Христово е семеен празник, не знам защо много хора не го възприемат като такъв.

Истинският семеен празник у нас традиционно е Бъдни вечер. Коледа вече е ден за празнуване, с подаръци, събирания в по-широк кръг и т.н. И Нова година вече е чисто купонджийски празник.  Та, за всичко си има време.

# 166
  • Другата България
Мен по скоро ме дразни това как се опорочават празниците. Не визирам Нова година (нея отдавна не обичам да я празнувам, но се налага). Но християнски празници като Коледа да се празнуват само за това да се напиеш и натъпчеш, особено когато е придружено с чалга, просто ме отвращава. За мен Рождество Христово е семеен празник, не знам защо много хора не го възприемат като такъв.
Защото такива разбирания имат.
Семеен празник да е сбирщайн с родата до девето коляно, обикаляне от едно място на друго /по домовете на близки и роднини/, ядене и пиене, и подаръци по задължение. Софри, трапези, снимките им в социалните мрежи, накрая като се изпие и стабилно количество алкохол Пирогов и другите болници не могат да смогнат с приема, включително и на бити и пребити на същите семейни събирания. За пиратките и пиротехника да не говорим.
Разбира се, не обобщавам, че всички са така, всъщност основно един определен етнос “празнува“ по този начин, но и много традиционни български семейства го правят - така го разбират, така го правят.
За мен също Рождество си е семеен християнски празник, с най-близките, но това са моите разбирания, които не натрапвам на никого. На който както му харесва, така да празнува.

# 167
"Тиха нощ, свята нощ" с пиратките... Ганьовска класика.

# 168
Пиратките са на Нова година. Не, че няма изключения, ама съвсем не са правило все пак.

# 169
Защото такива разбирания имат.
Семеен празник да е сбирщайн с родата до девето коляно, обикаляне от едно място на друго /по домовете на близки и роднини/, ядене и пиене, и подаръци по задължение. Софри, трапези, снимките им в социалните мрежи, накрая като се изпие и стабилно количество алкохол Пирогов и другите болници не могат да смогнат с приема, включително и на бити и пребити на същите семейни събирания. За пиратките и пиротехника да не говорим.
Разбира се, не обобщавам, че всички са така, всъщност основно един определен етнос “празнува“ по този начин, но и много традиционни български семейства го правят - така го разбират, така го правят.
За мен също Рождество си е семеен християнски празник, с най-близките, но това са моите разбирания, които не натрапвам на никого. На който както му харесва, така да празнува.
И аз досега винаги съм празнувала Коледа в тесен семеен кръг, никога не е било с много роднини. Миналия декември, на всички празници си бяхме двамата с мъжа ми. Само на една Коледа се съгласих да бъда в приятелска компания, като част от хората не ги и познавах (това беше преди години). Не говоря даже за две-три приятелски семейства, или двойки (то донякъде пак би се считало за семейно събиране). Въобще не ми хареса. То не беше чалга, напиване, пушене на трева. Повече не повторих.

# 170
Пиратките и мен ме дразнят, да. При нас се започва с тях от началото на декември още. Голяма радост, голямо нещо.

# 171
Пиратките са на Нова година. Не, че няма изключения, ама съвсем не са правило все пак.
Пиратките за цял декември и особено на Бъдни вечер и Коледа. Може би бъркаш със зарята.
Зарята е за Нова Година. А няколко фоерверки има и за рожденните дни на "малките принцески и принцове", които се празнуват в парка. И да, в София.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 10:35 от Linda*kiss

# 172
Не бъркам, може да е до квартал? Иначе да, от време на време някое хлапе хвърля пиратка, но масово хвърляне след 12 часа няма. Тоест не съм останала с впечатление да има, някъде може и да се случва.

Иначе Коледа не е празник за събиране с приятели, поне не и в нашето семейство. Бъдни вечер е най-тесен кръг, а на обяд на Коледа леко разширен, но пак сведен до баби и дядовци, деца и внуци.

# 173
Аз пък харесвам зарята на Нова година и се дразня, че заради домашните любимци искат да я отменят
Не разбирам Бъдни вечер или Коледа да се празнува в хотел. За мен си е семеен празник, но за някои е повод за поредните снимки в социалните мрежи
Много се дразня( или погнусявам повече) като видя на светофар някой да си човърка в носа или да си чопли по зъбите. Бррр

# 174
Контролираните фойерверки на определени места са едно, светкавици и гръмотевици от всяка къща - друго. Първото, което е моята представа за заря, ми харесва и на мен. Създава настроение и празничност. За ограничаване на второто решението е едно - много строг контрол и ограничения при продажбата на пиротехника и използването им да е разрешено само на конкретни дати и в съответни часове, но пък така Ганьо ще се почувства с отнети права и свободи. Хвърлянето на пиратки пред коли и в краката на хора и деца пък изобщо не ми се коментира.

# 175
За НГ - зарята създава настроение, да. За личен празник е нахалство.Да, трябва да има контрол на продажбата. Не трябва да се продават свободно. Предимно деца/тийнове ги купуват.
Не бъркам, може да е до квартал?
Може, но фоерверки за рд съм го виждала в различни части - Бояна, около Парадайс и други.
А пиратките според мен са навсякъде.

# 176
Е, да. Продаваха ги дори и в Кауфланд. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт