Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 257
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
По принцип такива коментари кой, кога идва на работа, кой до колко работи, колко обедна почивка ползва, за какво си харчи парите, има ли деца - защо има? Няма ли деца - защо няма? Темите са необятни, но идват все от клюкари, хора без работа, без собствен живот и интереси. Не ме интересува колко е невъзпитано, но такива хора като ме настъпят, не падам по гръб и настъпвам и аз. Като веднъж ги сложиш на мястото си, после не смеят да те хапят и се държат много мило с теб.

# 466
  • Melmak
Дискриминация ще е “искам да наема мъж, за да разчистя тоя змиярник”, защото може да има жени с много по-добри професионални умения и опит.

Аз съм съкратила нерелевантен опит като журналист и маркетинг специалист.

За идването на работа и тръгването, все ми е тая, стига да не се прави проблем за едни, а за други да е разпасана команда. Някои ако си тръгват в 4 да взимат децата, то искам и аз!

# 467
Catcher, това си е от редовните коментари при токсична среда или когато не харесват някого. Обратният случай е при хора с малки деца да им намекват, че детето ще боледува много и има ли кой да го гледа. В общи линии, нападат там, където може да си уязвим.

VaniaK, въпросът е, че в немалка част от случаите, ако се опиташ да поставиш такива хора на мястото им, минаваш за конфликтен. А те обикновено са отмъстителни, започват да те рипортват за глупости и да лъжат.

# 468
Е, не да ги настъпваш слонската, а малко по-деликатно. Или уж в кръга на шегата. Влизаш в техния тон. За съжаление трябва и да им паднеш на нивото.

# 469
Дискриминация ще е “искам да наема мъж, за да разчистя тоя змиярник”, защото може да има жени с много по-добри професионални умения и опит.

Аз съм съкратила нерелевантен опит като журналист и маркетинг специалист.
...

Изказът ми не даде съвсем точно идеята. Искаме да променим динамиката на комуникацията в отдела и наемането на мъж ще бъде стъпка в тази посока. За съседния отдел няма значение, търсим подходящия човек. Това не е дискриминация.
Дискриминация са клишетата като младите това, по-възрастните онова. Мъжета така, жените иначе. За възрастта и тук почетохме такива преди няколко страници.

# 470
Скрит текст:
Възрастова дискриминация има и в САЩ... Само дето е завоалирана. Хората си крият годините. Консултантът, с който говорих ми каза да махна от CV-то годините на всички работи, които са от преди повече от 15 години. Никой не ги гледал така или иначе. Както разбира се да махна и годината на завършване на университета. Аз това го направих още преди години. Дори ми каза да не ползвам hotmail в CV-то.  Simple Smile Всичко, което може да подскаже възраст.
А питах за снимките дали в България все още се слагат в CV-то, понеже тук ако сложиш снимка, почти е сигурно, че CV-то ще отиде в коша без да го прегледат. Най-малко заради това, че не знаеш, че не се слага.

Добре, де, като съкратиш CV и направиш всичко необходимо да не бъде проследима възрастта ти, не рискуваш ли после да се гледа на СV- то, като такова с необяснени дупки в него. Видимо си на 45, а си с 8 г. стаж. (Това, ако минеш скрийнига за пощата и липса/наличие на снимка. Защото както видяхме, и двете мога да имат неблагоприятно тълкуване за теб, според човека отсреща.)
Аз съм за, да могат фирмите да пишат всичко в обявите. Много спестено време за всички. Без лъжата за equal opportunity employer.
Външният вид, възрастта, полът могат да са важни без това да е задължително дискриминация. В крайна сметка работодателят може да иска да наеме мъж, например, за отдел/екип, за да разреди змиярника. Не дискриминират никого, а си гонят целите и е хубаво да могат да си напишат, че търсят мъж.
Подборът май е един фалш, надлъгване и шанс да се впишеш в клишетата на ХР.

Аз работя от 14 годишна, ако си напиша всичко цял роман ще излезе. Simple Smile

# 471
  • Melmak
Напротив, дискриминация е. Защото не се наема по пол, а по умения и опит. Ако 5 жени кандидатстват и 5 мъже, жените бъдат директно отхвърлени, заради пола? Абсолютна дискриминация, защото тези жени може да имат много повече умения и знания, отколкото мъж. А гаранция, че мъжа, ще оправи змиярския екип, няма?!

# 472
  • София
Аз бях отхвърлена да работя по проект, защото съм жена, а те си търсиха мъж, за да има баланс в проектният екип и това дойде от агенция, която има за цел да бори дискриминацията (това беше клиентът) Grinning
Иначе разбирам какво иска да каже solnichka - прекалено еднотипен екип може да е предпоставка за проблеми и конфликти. Аз също наскоро имах бройки в екипа и казах, че предпочитам мъже, защото сме станали много жени, но разбира се, от ЧР не уважиха искането ми (и донякъде с право) - на интервюта бяха допуснати хора, които бяха минали вече интервю с ЧР и имаха съответните резултати на тестовете, независимо от пола им.

# 473
Защото не се наема по пол, а по умения и опит.

няма причина да е така,
наема се по това кой може да свърши работа и ще пасне в екипа,
мерси за тая с уменията и опита ако блокира творческия ентусиазъм на останалите,
ние също сме отказвали на шефа да наема още една жена, много принцеси станахме, няма един кашон кой да свали в мазето, самите шефове са по- спокойни, когато служебните коли ги карат мъже и тн причини без връзка с опит и умения

# 474
Напротив, дискриминация е. Защото не се наема по пол, а по умения и опит. Ако 5 жени кандидатстват и 5 мъже, жените бъдат директно отхвърлени, заради пола? Абсолютна дискриминация, защото тези жени може да имат много повече умения и знания, отколкото мъж. А гаранция, че мъжа, ще оправи змиярския екип, няма?!
Това е крайност, която няма как да се случи. Имат си на ум, че търсят мъж и изведнъж всички кандидати мъже не стават, а всички жени са топ. В общия случай ще има подходящи кандидати и от двата пола.
Иначе давах пример просто. Удачната структура на екипите е друга тема.
Исках да кажа, че би било добре да се пишат във вид предимство за ... и да са дадени предпочитания някави за удобство на всички.
Като не го напишат, нищо не се променя.

# 475
  • Melmak
И да не ви харесва, пак е дискриминация. Недоказуема, невидима, но е там.

# 476
Не е въпросът дали ми харесва. Казвам, че при цялата й неизбежност може да не се правим, че я няма и да се обявяват предпочитанията е най-добре.

# 477
Хечи, екип се гради трудно и си има други правила, не е само квалификацията.. Не е достатъчно да струпаш най-кадърните, които намериш. Ако после ще се дърпат като орел, рак и щука, няма полза от кадърността им, резултатите няма да да добри.

# 478
  • Melmak
Флокс, така е. Но едно е да говорим за човек, който би се вписал или неконфликтен, друго е “искаме мъж”.

# 479
Не е приятно, но всички проучвания сочат, че при смесените екипи има най-добри резултати, затова и не е изненада, че се търси разнообразие.

Общи условия

Активация на акаунт