Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 257
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
  • Ю Ес ъф Ей
Всеки може да направи "шашма", за да отиде на интервю, ама нали на него ще трябва да се представи. Ако кандидатстваш за готвач, а си шофьор, какъв е смисълът да ходиш на това интервю?
Ти наистина ли не разбираш какъв е проблема? Много от тези, които са отрязани от ИИ са в една или друга степен квалифицирани. Просто никой няма да покани 100 квалифицирани на интервю, ако има ресурси да интервюира само 10. То винаги е било така, но в момента е джунгла на работния пазар в САЩ.
Както и да е, радвайте се, че не е (все още) така в България.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 21:58 от Татко Непохватко

# 496
Ама, хубаво де, поканило е 10. И човек да беше, пак 10 щеше да покани. Вероятно по-квалифицирани от 100те. Като се класира в тези 10 някой неподходящ, ще се преразгледа алгоритъма на пропускане и/или ще почнат да се канят повече хора.

# 497
  • Melmak
Скрит текст:
Напротив, дискриминация е. Защото не се наема по пол, а по умения и опит. Ако 5 жени кандидатстват и 5 мъже, жените бъдат директно отхвърлени, заради пола? Абсолютна дискриминация, защото тези жени може да имат много повече умения и знания, отколкото мъж. А гаранция, че мъжа, ще оправи змиярския екип, няма?!
Ок, добре, щом казваш дискриминация е. И какво от това, как се доказва, как се обжалва, как се протестира - никак. ЧР не се обясняват кого и защо са избрали от n-на брой кандидатури.
Не, то не е, защото аз го казвам, а защото е такова. Иначе да, там е проблема, че е недоказуемо. Нито знаеш другите кандидати какви са, нито как са се представили. Просто получаваш отговор дали си нает. Има един мениджър при нас наема жени, млади, красиви, завършили вчера или още студентки. Нарочно, защото с някои от тях успява да прави разни неща. Всеобща “тайна е”. Понеже тези млади девойки опит нямат, наема и други, често мъже с опит, които вършат работата. На девойките им дава възможност бързо да израснат кариерно на някоя сладка позиция по втория начин. Свестните отпадат сами, защото не им се отварят краката с тоя.

# 498
Е, този мениджър в своето време е впечатлил ХР с изпипано СV, точната поща и топ отговори на стандартните въпроси.Grinning

# 499
  • Melmak
Мм, по-скоро е израснал в компанията до мениджър.

# 500
Това, че не ви/ме оценяват високо, не е дискриминация.

# 501
Скрит текст:
Напротив, дискриминация е. Защото не се наема по пол, а по умения и опит. Ако 5 жени кандидатстват и 5 мъже, жените бъдат директно отхвърлени, заради пола? Абсолютна дискриминация, защото тези жени може да имат много повече умения и знания, отколкото мъж. А гаранция, че мъжа, ще оправи змиярския екип, няма?!
Ок, добре, щом казваш дискриминация е. И какво от това, как се доказва, как се обжалва, как се протестира - никак. ЧР не се обясняват кого и защо са избрали от n-на брой кандидатури.
Не, то не е, защото аз го казвам, а защото е такова. Иначе да, там е проблема, че е недоказуемо. Нито знаеш другите кандидати какви са, нито как са се представили. Просто получаваш отговор дали си нает. ....
Т.е. цялата дискусия по тази тема на последните няколко страници беше безсмислена? Или вече освен без снимка, възраст, сем. положение, деца, може би да не си пишем и пола в СВто. Натам вървим.
Аз бях потърпевша от явна дискриминация в полза на много симпатична колежка в процедура Инвитро. На нея ѝ купиха супер специален стол от 350 лв, с всички екстри + отопление Grinning А на мен като ме болеше кръста в един период ми казаха да си сменя матрака. Готин стол -не. Ми не е честно... За другите неща, от рода да ѝ върша задълженията, няма да споменавам, че станах банална...

# 502
В последните две седмици кандидатствах на  12 места. Обадиха ми се от две, на едното още по телефона ми казаха, че им трябва човек за веднага, на другото ходих на интервю - 1400 лв Scream.  Пълен ужас! Хареса ми това, че е на 5 минути от къщи, но парите...
Щеше ми се да ходя по интервюта, докато съм в отпуск, но явно няма да стане.
Долу - горе колко време е нормално от пускане на  CV и евентуално обаждане?

# 503
Направи си сметка под каква сума не би започнала.

Ако ти е на 5 мин от вкъщи, ще пестиш от транспорт - време и пари. По обяд можеш да си ходиш до вкъщи да си обядваш и/или да си свършиш нещо.

1400 лв. ми се струва ниско, поне купони за храна няма ли?

# 504
Soul, на сегашната работа имам транспорт, а храната си я нося от вкъщи така или иначе. Има ваучери, включени са в заплатата 😅

# 505
т.е. 1400, от които купоните? Еее....

# 506
Аз в предната тема споделих, че заплатите в Пловдив не са особено високи и цитирах точно тази сума (1400/1500 лв), но поне не очаквах в тях да включат и ваучерите за храна. На много хора не им се вярва, но действителността е такава. В София е поносимо от към заплати, но в страната е зле.

# 507
Ако беше 1400 + ваучери и на 5 мин. от тях....ама ,ако е в тази сума,  то си е минимална заплата тогава.

# 508
  • Melmak
Наистина е ниска заплатата. Надявам се скоро да намериш подходящо работно място!

# 509
  • София
Т.е 1400 лева, от които 200 са ваучери? И това на пълен работен ден? Доколкото си спомням, беше в Пловдив - това ми се струва много ниска заплата, гледах набързо в джобс, че дори и за продавач-консултант дават поне 1500 лева, което също е много малко за 8 часа.

Общи условия

Активация на акаунт